Wat te doen en te zien rondom de Baai van de Somme

Wat te doen en te zien rondom de Baai van de Somme

Home » Frankrijk » Wat te doen en te zien rondom de Baai van de Somme

In het noorden van Frankrijk is de Baai van de Somme een nog onontdekt gebied voor de meeste Nederlanders. Terwijl de kustlijn er zo aantrekkelijk en afwisselend is. Schilderachtige plaatsen rijgen zich aaneen tussen de machtige krijtrotsen. En de natuur toont zich er op zijn mooist met unieke flora en fauna. Vogelliefhebbers halen in deze regio hun hart op. Maar je vindt er ook de grootste zeehondenkolonie van het land. De Baai van de Somme is daarom een ideale vakantiebestemming.

Zien en doen rondom de Baai van de Somme

Dit kun je allemaal zien en doen rondom de Baai van de Somme.

Vogels spotten in Parc du Marquenterre

Als je van vogels houdt, mag je Parc du Marquenterre niet overslaan. Veel vogels gebruiken deze plek als rustpunt op hun reis naar of van Afrika. Daarom kun je er honderden soorten bewonderen.

Het park is prachtig gelegen in een natuurgebied met moerassen, duinen en rietvelden. Het unieke landschap is op zich al een reden voor een bezoek. Maar de grootste bezienswaardigheid is het immense aantal verschillende vogels dat er verblijft. Een fraaie wandelroute van ongeveer 6 kilometer voert langs 13 grote observatieposten. Je kunt de route op diverse plekken inkorten. Maar waarom zou je? Het park is te mooi om stukken over te slaan. Dit is onze blog over het natuurpark

Schilderachtige plaatsen bezoeken

De Baai van de Somme heeft prachtige badplaatsen, waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan. Niet voor niets kwamen Franse schilders graag naar deze omgeving om het schitterende beeld vast te leggen op het doek. De plaatsen liggen niet ver van elkaar. Daarom is het zeker de moeite waard om ze allemaal te bezoeken. Want elke plaats heeft zijn eigen charme en pluspunten.

Mers-les-Bains

Mers-les-Bains is de meest zuidelijk gelegen badplaats. Het plaatsje is vooral bijzonder door de prachtige villa’s uit de late 19e en begin 20e eeuw. Vooral rijke Parijzenaars lieten er toen hun tweede huis bouwen. Nu nog staan er zo’n 300 kleurige villa’s, de ene nog mooier dan de andere. Lees alles over deze schilderachtige plaats in onze aparte blog over Mers-les-Bains.

Ault

Ault was vroeger een mondaine badplaats. Maar die positie heeft het nu niet meer. Toch zijn er nog wel herinneringen uit die tijd te zien in het kleine dorp. De krijtrotsen zijn nu de belangrijkste bezienswaardigheid van Ault. De beroemde schrijver, dichter en staatsman Victor Hugo kwam vanwege die krijtrotsen graag naar Ault.

Cayeux-sur-Mer

Cayeux-sur-Mer is de surf hotspot van de regio. Kitesurfers dansen op deze plek over de golven en maken spectaculaire sprongen. Aan het kiezelstrand staan vele veelkleurige badhuisjes. Langs al die huisje loopt een immens vlonder-strandpad van wel 1,8 kilometer lang. In het dorp ligt het startpunt van de stoomtrein langs de Baai van de Somme.

Saint-Valery-sur-Somme

Saint-Valery-sur-Somme is wat ons betreft de allerleukste plaats om te bezoeken. Wat een sfeervolle straatjes heeft dit dorp! Lopend langs de kade van de Somme zie je de prachtige villa’s liggen. Daarboven torenen de de oude vestingwerken uit. Bezoek zeker ook de kapel, iets uit het dorp en Cap Hornu. Saint-Valery heeft ook veel leuke winkels en bloemrijke steegjes. Later komen we nog uitgebreid terug op ons bezoek aan Saint-Valery-sur-Somme.

Le Crotoy

Le Crotoy is het eindpunt van de stoomtrein door de baai. Dit is de enige badplaats die op het zuiden ligt. Met het lange en fijne zandstrand is het een geliefde vakantiebestemming. Bij eb is het strand onmetelijk groot.

Fort-Mahon-Plage

Fort-Mahon-Plage heeft een prachtig duingebied en een mooie kustlijn. Je kunt er prachtige wandelingen maken. Maar het strand is bij de meeste bezoekers de favoriet. Sportievelingen doen er aan strandzeilen.

Met de stoomtrein langs de Baai van de Somme

Een unieke manier om kennis te maken met het verrassende landschap is met een stoomtrein. Vanuit Cayeux-sur-Mer maak je een prachtige rondrit naar Le-Crotoy. Onderweg doe je de plaatsen Saint-Valery-sur-Somme en Noyelles-sur-Mer aan. Langs het spoor trekken de weilanden, moerassen en de baai aan je voorbij. Je hebt tijd genoeg om het landschap in je op te nemen, want de trein rijdt zo’n 25 kilometer per uur.

Maison de la Baie de Somme bezoeken

Om meer te weten te komen over het gebied breng je een bezoek aan het Maison de la Baie de Somme. Je ontdekt er alles over het ontstaan ​​en de evolutie van de baai. In het kleine museum geniet je van uitstekende exposities over de vogels in de verschillende jaargetijden. Het museum geeft daarnaast details over de geschiedenis van de regio en zijn bewoners. Je kunt bij Maison de la Baie de Somme diverse excursies boeken in de nabije omgeving.

”Wadlopen”

Ja, je leest het goed. Ook in de Baai van de Somme kun je door het slik over drooggevallen watergebieden wandelen. De mooiste tocht om te maken is die van Saint-Valery-sur-Somme naar Le Crotoy. Via modderige geulen en brede greppels steek je zo de Somme over. Dat kan maar op bepaalde momenten. Twee keer per dag trekt het zeewater zich een kilometer of vijftien terug. Dan valt de inham bijna helemaal droog. Een paar uur later loopt de baai weer vol. In die tijd zul je de overkant moeten hebben bereikt. Het is een intensieve tocht, die je alleen moet maken als je een goede conditie hebt. Maak de oversteek altijd met een gids, in je eentje is het levensgevaarlijk.

Een minder inspannende tocht, maar zeker net zo leuk, is in de Baai van Authie. Dit is het kleine “zusje” van de Baai van de Somme. Ook hier trekt het water zich enkele keren terug, waardoor een prachtig natuurgebied bereikbaar is. Onderweg ontdek je de kleinste slak ter wereld. Daarnaast kom je langs veel aangelegde meertjes. Jagers gebruiken die om op eenden te jagen vanuit hun verdekt opgestelde jachthutten. Ook deze tocht moet je met een gids maken. Een goede gids die het gebied op haar duimpje kent, is Odile. Je kunt haar boeken via haar website. Zij is helaas alleen franstalig. Dus zul je het Frans moeten beheersen om haar uitleg volledig te begrijpen.

Golfen

Een van de mooiste golfbanen van Frankrijk ligt in het uitgestrekte duinmassief van Marquenterre. Afslaan op de 18-holes golfbaan terwijl je op de achtergrond het geluid van de wind en het ruisen van de zee hoort. Midden in de duinen en de naaldbossen is het golfen hier een genot.

Zeehonden spotten

De grootste zeehondenkolonie leeft in het gebied rondom de Baai van de Somme. De beste plaats om deze te zien, is op het kiezelstrand bij Le Hourdel. Dit kan vanaf drie uur voordat het laagtij wordt tot ongeveer tweeënhalf uur erna. Op de drooggevallen zandbanken ligt een grote kolonie zeehonden dan lekker uit te rusten. Af en toe draaien ze hun snoet richting het zonnetje, om te genieten van de weldadige warmte. Loop niet zelf op eigen gelegenheid over de drooggevallen gedeelten. Het water is verraderlijk en kan soms snel stijgen.

Een andere plek, wat ten noorden van de Baai van de Somme, is bij de duinen van Berck-sur-Mer. Zo’n 100 zeehonden komen hier bijeen. Het grote voordeel van deze locatie is dat je veilig dichtbij de zeehonden kunt komen. Parkeer je auto op de parkeerplaats aan het einde van de Chemin aux Raisins en je ziet ze al bijna liggen.

De mooiste wandelingen in de Baai van de Somme

De omgeving van de Baai van de Somme nodigt uit tot het maken van fraaie wandelingen. Wij hebben er diverse gemaakt toen we er onlangs waren. Vooral de wandeling vanuit Mers-les-Bains over de klif was fantastisch. Net als overigens de wandeling vanuit Saint-Valery-sur-Somme door het dorp, de bossen en het uitzichtpunt over de baai. 

Rondom Fort-Mahon-Plage zijn de wandeling Dune d’Authie en Dune de Royon erg leuk. Beide zijn niet lang (2,5 en 4 kilometer), maar erg afwisselend.

Vanuit Le Hourdel loopt een mooie wandeling langs de kust. Doe je die op het juiste moment, dan kom je oog in oog te staan met de grootste zeehondenkolonie van Frankrijk. Het tweede deel van de route voert door het binnenland.

Bij Ault loopt eveneens een schitterende wandelroute. Een van de hoogtepunten daar is het grote veld met rode klaprozen. Onderweg liggen diverse meertjes op de route. Tal van watervogels verblijven daar. Het laatste stuk gaat over de dijk terug naar Ault. Je hebt dan een fraai uitzicht op het dorp en de krijtrotsen verderop.

In onze blog over de wandelingen in de Baai van de Somme lees je meer details. Daar vind je ook de routebeschrijvingen en gps-tracks van de wandelingen. 

Uitstapjes vanuit de Baai van de Somme

Op weg naar de Baai van de Somme of op de terugweg kun je twee bijzondere uitstapjes maken:

Amiens bezoeken

Niet ver van de Baai van de Somme ligt de prachtige stad Amiens. Bij velen vooral bekend vanwege de imposante kathedraal. Het is een van de grootste Gotische kerken in Europa. Maar Amiens heeft veel meer bezienswaardigheden. Wij waren aangenaam verrast door de sfeer van de studentenstad Amiens.

De slag aan de Somme beleven

Bezoek zeker ook de plekken die herinneren aan de grootste veldslag tijdens de Eerste Wereldoorlog. De slag aan de Somme kostte het leven van meer dan een miljoen soldaten uit Engeland, Frankrijk en Duitsland. In het gebied tussen de steden Albert, Bapaume en Péronne vind je veel herinneringen aan de Slag aan de Somme.

Ons oordeel over de Baai van de Somme

Eerlijk gezegd kenden we deze streek nog niet. En wat zijn we blij dat we er een kleine week hebben rondgereisd! De pittoreske plaatsen zijn niet groot, maar we keken er onze ogen uit. Prachtige badplaatsen met een unieke sfeer. Maar het meest verrast waren we door de afwisseling van landschappen. In een niet eens zo groot gebied zagen we imposante krijtrotsen, duinen en duinvalleien, schorren, kwelders en moerassen. De natuur toont zich hier van haar mooiste kant. Dus als natuurliefhebbers kwamen we er goed aan onze trekken. Met de vele wandelingen hebben we een prachtige blik gekregen op de schoonheid van de Baai van de Somme. Kortom: deze regio is het waard om te bezoeken!

Alles wat je wilt weten als je de Baai van de Somme gaat bezoeken

Waar ligt de Baai van de Somme?

De Baai van de Somme ligt in het noordwesten van Frankrijk, in Picardië.

Hoe kom ik in de Baai van de Somme?

Het makkelijkste is om met de auto te gaan naar de Baai van de Somme. Vanuit Utrecht is het 440 kilometer via tolwegen. Met de trein is het erg lastig om de regio te bereiken. Je moet eerst naar Parijs. Vervolgens terug richting het noordoosten. Zo’n rit kost dan bijna 16 uur.

Wat is de beste periode om de Baai van de Somme te bezoeken?

De beste kans op goed weer in de Baai van de Somme heb je in de maanden mei tot en met september. De warmste maanden zijn juli, augustus en september. In augustus gaan de Fransen massaal op vakantie. In die periode kan het er dus drukker zijn dan normaal.

Waar kan ik lekker eten?

Er zijn veel goede restaurants te vinden in de Baai van de Somme. Vis en schaaldieren domineren de menukaart, dat spreekt voor zich. Deze restaurants kunnen we je zonder meer aanbevelen. Reserveren is verstandig!

  • Les Mouettes in Mers-les-Bains. Prachtig gelegen aan het einde van het strand bij de klif. Vlotte bediening en heerlijk eten.
  • L’Horizon in Ault. Reserveer een tafeltje aan het raam en geniet van het prachtige uitzicht op de zee. Maar ook van de heerlijke gerechten en de professionele bediening.
  • Le Relais Guillaume de Normandy in Saint-Valery-sur-Somme. In een prachtige belle-epoque villa aan de kade van de Somme zit je eerste rang. Ondertussen geniet je van een uitstekende maaltijd met een prima prijs-prestatieverhouding.
  • Auberge de la Louvière in Fort-Mahon. De ideale stop na een excursie in de Baai van Authie. Rustig gelegen, met een sfeervol restaurant en een zonnig terras
Wat zijn mooie overnachtingsplekken?
  • Au Souffle de vert in Bouvaincourt sur Bresle. Een prachtig oud landhuis met een sfeervolle inrichting. In de kamer waan je je een prins of prinses. Persoonlijke touch en een uitstekend ontbijt.
  • El Brise du Large Maison d’Ault in Ault. Boek hier een kamer met zeezicht en je maakt de mooiste zonsondergang mee. In de rustige tuin of het dakterras is het goed toeven.
  • La Terrasse in Fort Mahon. Boek ook hier een kamer met zeezicht. De locatie van het hotel bij het strand is uniek. De ontbijtruimte mist wel sfeer.

Dit is het aanbod van alle accommodaties in de Baai van de Somme.