Wandelgebied Côte d’Opale

Wandelgebied Côte d’Opale

Home » Frankrijk » Wandelgebied Côte d’Opale

De Côte d’Opale vormt een prachtige kuststreek vol hoogtepunten. Wandelaars hebben deze regio nog niet ontdekt. En dat is jammer, want je kunt er vele gevarieerde wandelingen maken. Stranden, mooie kustlijnen en pittoreske vissersdorpjes bepalen het beeld in het afwisselende landschap. Cultuur, historie, natuur, je beleeft het hier allemaal. En het wandelgebied Côte d’Opale bereik je in een paar uur. Ideaal voor een actief lang weekend of midweek. En mocht je andere dingen willen doen dan alleen wandelen, dan hebben we genoeg suggesties.

Onze favoriete wandelingen in wandelgebied Côte d’Opale

We hebben ongeveer een week vertoefd in het gebied. Bijna elke dag maakten we een of twee wandelingen. Dit zijn wat ons betreft de allermooiste wandelingen in wandelgebied Côte d’Opale.

Strand, duin en bos bij Le Touquet-Paris-Plage

Rijke Parijzenaars ontdekten in de 19e eeuw deze badplaats. Zo werd Le Touquet de vakantiebestemming voor veel inwoners van de hoofdstad. Een slimme marketingtruc was om de plaats dan ook maar om te dopen tot Le Touquet-Paris-Plage.

We starten onze wandeling lekker vroeg. Op dit tijdstip is het brede strand nagenoeg verlaten. Alleen bulldozers zijn druk in de weer om het strand bij de strandhuisjes keurig te egaliseren. We lopen een paar kilometer langs de zee. De wind waait door onze haren, we ruiken de zilte zeelucht. Een prachtig begin van de dag.

Dan verlaten we het strand en klimmen het duin op door het mulle zand. Gelukkig komt er al snel weer een normaal pad en is de inspanning weer voorbij. Vanaf nu lopen we over de boomrijke lanen van Le Touquet. De ene prachtige villa is nog niet uit beeld of het volgende paleis dient zich weer aan. Bij de meeste zijn de rolluiken naar beneden. Het vakantieseizoen zit er blijkbaar weer op voor de meeste Parijzenaars.

In het bos moeten we goed ons best doen om de juiste route te lopen. Er zijn veel kleine paden naast elkaar en de gps-track laat ons af en toe in de steek. Zo zoeken we onze weg door het verlaten bos. In de bewoonde wereld gaat het volgen van de route een stuk gemakkelijker. Zo bereiken we het kanaal La Canche. We lopen door een moerasgebied, met veel natte stukken. Links van ons ligt het vliegveld van Le Touquet. Met enige regelmaat landt er een klein sportvliegtuigje. Rechts hebben we achter het kanaal uitzicht op de vissersplaats Étaples. In het moerasgebied liggen diverse meertjes. Bij elk meer ligt een verscholen jachthut. Jagers gebruiken die om te jagen op eenden.

Het laatste stuk van deze wandeling gaat door het prachtige duingebied van de Baai van de Canche. Over de fraaie wandelpaden door het duingebied bereiken we ten slotte de parkeerplaats weer. We hebben genoten van een prachtige wandeling, met veel afwisseling.

Kasteelwandeling bij Hardelot

We houden van kastelen. Een kasteelwandeling bij het plaatsje Hardelot spreekt ons dan gelijk aan. Als we al vroeg de auto parkeren bij het kasteel, is het er nog stil en verlaten. Het gaat pas later die dag open. Vanaf ons vertrekpunt hebben we al een mooi uitzicht op het bouwwerk. Maar snel daarna slaan we het bos in en verdwijnt de burcht uit het zicht.

Het dorpje Condette maakt een verlaten indruk. Slechts een paar dames van onze leeftijd zijn aan de wandel. Verder is het rustig en ontmoeten we niemand. Vanaf het dorp lopen we langs de glooiende akkers. We hebben een fraai uitzicht op het dorp en de kerk vanaf de heuvels.

Het laatste stuk gaat weer door het bos. Jammer genoeg slaat het weer om, de regen valt gestaag. Als er dan ook nog een enorm stuk kaalgeslagen bos opduikt, wordt het wat mistroostig. Gelukkig stopt de regen snel. Ook het landschap wordt gevarieerder en dus leuker om doorheen te wandelen. We komen bij het moerasland van Condette, met twee meertjes aan onze rechterhand. Dan doemt het kasteel weer op. We lopen door de kasteeltuin. Opvallend is dat de vlag een combinatie is van de Franse en Engelse vlag. De vlag hangt halfstok, want enkele dagen daarvoor is Koningin Elizabeth van Engeland overleden. Blijkbaar heeft het kasteel een verbintenis met dat land. Nieuwsgierig naar het verhaal erachter, kopen we een kaartje om het museum te mogen bezoeken.

Het fraaie kasteel blijkt inderdaad een sterke band met Engeland te hebben. Diverse Engelse eigenaren hebben er gewoond. Het centrale thema van het kasteel is dan ook de soms ingewikkelde relatie tussen Frankrijk en Engeland door de eeuwen heen. Jammer genoeg is de informatie slechts in het Frans. Dat maakt het voor Engelsen en ook voor ons soms lastig te begrijpen. Toch hebben we absoluut geen spijt van ons bezoek aan het kasteel, want we hebben veel geleerd en gezien.

Sentier des Crans bij Audresselles

Op de piepkleine parkeerplaats bij Audresselles kunnen we nog net onze auto kwijt. Daarna lopen we over landweggetjes door het boerenland. Vooral mountainbikers komen we tegen, weinig wandelaars. Even later gaan we het bos in. Al snel doemt een grote bunker op, een “blockhaus”. Door de begroeiing valt ie nauwelijks op. Als we de bewoonde wereld bereiken, zijn we vlakbij een oorlogsmuseum. We besluiten een kijkje te nemen. In een immense bunker huist nu Musée du Mur de l’Atlantique. We krijgen een goede inkijk in het dagelijkse leven van de Duitse soldaten in deze bunker. Er is veel militair materieel in de collectie en op het buitenterrein staat een groot spoorwegkanon.

Via boerenwegen en een paar kleine dorpjes bereiken we de kust. We staan bij de Cap Gris Nez. Vanaf hier is de kust van Engeland het dichtst bij. Daarna lopen we helemaal langs de kust terug richting Audresselles. De kliffen van Gris Nez hebben zeven inkepingen, in het Frans “Crans” genoemd. We komen ze bijna allemaal tegen. Ze hebben elk een naam. Zoals de Cran aux Oeufs (eieren). Hij ontleent zijn naam aan de vorm van de grote zandstenen bollen onderaan de voet van de klif. Het uitzicht op Audresselles wordt bij iedere stap steeds mooier.

Villa’s kijken in Malo-les-Bains

Deze wandeling is de kortste van allemaal. Toch is het een leuke wandeling waar het uitzicht op de vele prachtige villa’s iedere keer weer verbaast. Het gebied van Malo-les-Bains, of kortweg Malo, was eigenlijk bedoeld voor het telen van luzerne. De Duinkerkse reder Malo had de grond om die reden aangekocht. De ontginning mislukte echter. Daarom verkavelde hij het gebied. De kopers bouwden er statige villa’s langs de boulevard. Zo werd Malo-les-Bains een sjieke badplaats. Tot 1970 was de plaats een zelfstandige gemeente. Daarna werd het onderdeel van het naburige Duinkerke.

De wandeling start op de boulevard van Malo-les-Bains. Gelijk valt op dat nagenoeg de hele straat bestaat uit villa’s. Ze werden gebouwd eind 19e, begin 20e eeuw. Ze zijn kleurrijk, met fraaie daklijsten en net zo mooie balkons of veranda’s. Aan de andere zijde van de boulevard is het al even bont. De strandhuisjes hebben vrolijke tinten. Met de dreigende lucht op het Kanaal op de achtergrond geeft het een bijzonder beeld.

Een klein stukje van de wandeling gaat niet over de boulevard. In een van de zijstraten bewonderen we enkele mooie voorbeelden van architectuur uit de tijd van de belle epoque. Op het pleintje valt ons oog op een monument. Het zijn vier gewonde soldaten die terugkeren van het front. Want Malo-les-Bains was in de Eerste Wereldoorlog het toneel van de slag om Duinkerke.

Wij lopen terug langs de boulevard naar het startpunt van deze korte, maar interessante wandeling. De lucht is in de verte nog dreigender geworden. Maar voor de strandhuisjes genieten badgasten nog steeds van de septemberzon. Ook de kitesurfers laten zich niet weerhouden het water op te gaan.

Andere wandelmogelijkheden in de Côte d’Opale

Dit is maar een greep van de vele mogelijkheden die wandelparadijs de Côte d’Opale biedt. Hier volgen enkele andere mooie routes.

Keizerlijke route bij Wimille

Naast het fraaie landschap met wetlands en het uitzicht op de Franse en Engelse krijtrotsen is deze wandeling om een andere reden erg interessant. De route komt bij diverse plekken die herinneren aan de Napoleontische tijd. Zoals de 53 meter hoge Zuil van de Grote Oorlog. Op deze plek verzamelde Napoleon 180.000 manschappen voor de invasie van Engeland. Ook het gedenkteken van het Legioen van Eer, een oud Napoleontisch fort en een kruitmagazijn liggen op de route.

Berniques-route bij Tardinghen

Vanaf het uitzichtpunt bij het kerkje van Tardinghen start deze wandeling naar Le Cap Griz-Nez. Vanaf de uitkijktoren bij “Courte Dune” heb je een adembenemend uitzicht op de baai van Wissant. Bij eb zie je de plekken waar de bouchotmosselen van de Deux-Caps groeien.

De GR 120, een meerdaagse wandeltocht langs de kust

De sportieve wandelaar die graag een meerdaagse wandeltocht wil maken, haalt zijn hart op aan de GR 120. Dit Lange Afstands Wandelpad begint in De Panne in België. Dit is de meest zuidelijke kustplaats van Vlaanderen. Al snel gaat de route verder in Frankrijk. Het traject volgt de hele Côte d’Opale. Onderweg kom je al die hoogtepunten tegen die we hiervoor bij de diverse wandelingen hebben beschreven. De totale afstand van de GR 120 bedraagt 175 kilometer. Het eindpunt ligt in Berck-Plage, de meest zuidelijke plaats van de Côte d’Opale. De GR 120, ook wel GR du Littoral genoemd, is gemarkeerd.

Route zoeken in het wandelgebied Côte d’Opale

De lokale VVV’s kunnen je behulpzaam zijn met het vinden van interessante routes in wandelgebied Côte d’Opale. Daarnaast is er een handige website waarop je wandelingen kunt vinden. Door in te zoomen op het gewenst wandelgebied, kom je al snel uit bij een overzicht van wandelingen. Iedere wandeling heeft een kaartje en een beschrijving. Je kunt ook de gps-track van de wandeling downloaden. Een ideale bron om de mooiste routes te vinden!

Praktische informatie over het wandelgebied Côte d’Opale

Lengte en routebeschrijving van iedere wandeling

Rondwandeling Le Touquet-Paris-Plage

 • Lengte: 17 kilometer 
 • Gemarkeerd: slecht. Er staan vooral bordjes van andere wandelingen. Af en toe ontdekten we een aanwijzing voor onze route. Het gps-bestand is zeker nodig, vooral in het bos bij Le Touquet. 
 • Routebeschrijving met plattegrond en gps-bestand

 

Kasteelwandeling bij Hardelot

 • Lengte: 15 kilometer 
 • Gemarkeerd: ja
 • Routebeschrijving met plattegrond en gps-bestand

 

Sentier des Crans bij Audresselles

 • Lengte: 13 kilometer 
 • Gemarkeerd: ja
 • Routebeschrijving met plattegrond en gps-bestand

 

Villa’s kijken in Malo-les-Bains

Waar ligt de Côte d’Opale?

De Côte d’Opale ligt in het noordwesten van Frankrijk, in de regio Hauts de France. Het is het kustgebied dat loopt vanaf Duinkerke in het noorden tot aan Berck-Plage in het zuiden.

Hoe kom ik in de Côte d’Opale?

Het makkelijkste is om met de auto te gaan naar de Côte d’Opale. Vanuit Utrecht is het 290 kilometer (tolvrij) naar Duinkerke. De meest zuidelijk gelegen plaats in de Côte d’Opale is Berck Plage. Die bereik je met de auto na iets meer dan 300 tolvrije autokilometers.

Wat zijn mooie overnachtingsplekken in de Côte d’Opale?
 • Hotel Castel Victoria in Le Touquet. Overnachtingen in Le Touquet zijn erg duur. Dit hotel is nog redelijk betaalbaar. Goede ligging in het centrum en dichtbij de boulevard. 
 • Najeti Hôtel du Parc in Neufchatel-Hardelot. Een groot en luxe hotel met uitstekende kamers. Erg populair bij golfers.
 • Chambre d'hôtes La Goélette in Wimereux. Zo wil je altijd overnachten. Een stijlvolle villa aan de boulevard. Boek een kamer met zeezicht en je wilt nooit meer weg. Geweldige service van de gastvrouw. 
 • B&B Cercle des Malines in Calais. Diverse stijlvolle kamers in een oud pand met veel sfeer. De gastvrouw geeft veel tips over de omgeving. Parkeren kan gratis in de buurt. 

 

Zoek je wat anders? Dit zijn alle accommodaties in de Côte d’Opale.