La Plagne en Les Arcs

La Plagne en Les Arcs

Home » Frankrijk » La Plagne en Les Arcs

Na Oostenrijk is Frankrijk het favoriete wintersportland van de Nederlanders. Het land dankt deze populariteit aan de grootte van de skigebieden. In de gebieden Les Trois Vallées of Paradiski, bijvoorbeeld, zou je iedere dag in principe wel op andere pistes kunnen skiën. Waar wij met zeer veel plezier vele mooie dagtochten hebben gemaakt is in La Plagne en Les Arcs in Paradiski, het op twee na grootste skigebied van Europa.

Verlaten piste in La Plagne.

La Plagne en Les Arcs zijn weliswaar twee afzonderlijke skigebieden, maar dankzij de gondels van de Vanoise Express ben je in slechts vijf minuten van het ene skigebied naar het andere. In die zin kun je Paradiski als één groot skigebied bestempelen. Ze hebben samen 425 kilometer aan pistes waarvan 170 kilometer blauw, 166 kilometer rood en 89 kilometer zwart.

Omdat de meeste pistes boven de 2000 meter liggen is het skigebied van Paradiski nagenoeg sneeuwzeker. Dankzij de grote hoogteverschillen – de pistes bevinden zich op hoogtes tussen de 1200 en 3200 – heb je hier veel afwisseling. De pistes op hoogte zijn breed en bieden fantastische uitzichten. De lager gelegen pistes hebben juist wat smallere maar bijzonder mooie bosroutes.

Door de uitgestrektheid van La Plagne kun je mooie tochten maken.

De pluspunten van La Plagne en die van Les Arcs

Voor alle niveaus

In La Plagne heb je iets meer blauwe pistes waarmee dit gebied met name geschikt is voor beginnende en licht gevorderde skiërs. Les Arcs biedt wat meer uitdaging en is voor de gevorderde skiër.

Goede en gezellige restaurants

Aan de pistes heb je vele goede en vooral ook gezellige restaurants. Ze zijn niet altijd even goedkoop maar het eten is wel van goede kwaliteit. Zo hebben wij er tijdens de lunch een keer de beste Raclette ooit gehad.

Frankrijk staat overigens wat minder hoog aangeschreven dan Oostenrijk als het gaat om de après-ski. Toch vinden wij dat er absoluut nog wel wat plekken zijn waar het goed en gezellig toeven is.

Geweldige mogelijkheden voor tochten

Zowel Les Arcs als La Plagne zijn zo groot dat je niet de hele breedte van het gebied op één dag kunt doen. Wij maakten de avond van tevoren al een keuze welk gebied we zouden gaan skiën om niet in de verleiding te komen in beide gebieden op dezelfde dag te gaan skiën en daardoor de laatste gondel terug naar je hotel te missen.

La Plagne is zeer sneeuwzeker.

Praktische zaken

Hoe er te komen

De dorpen van La Plagne en Les Arcs liggen op ongeveer 12 uur rijden van Utrecht. Het eerste stuk tot aan Albertville kan vlot gaan. Daarna zal het met name op de wisseldagen op de Route National richting Aime een stuk minder snel gaan. Na Aime is het een kwestie van de borden volgen tot hetzij een van de Arcs of een van de Plagne-dorpen.

Een andere optie voor La Plagne is om met de Thalys naar Aime-la-Plagne te gaan. Het laatste stuk naar La Plagne ga je met de bus. Wil je naar Les Arcs dan neem je de Thalys naar Bourg St Maurice. Van daaruit reis je verder met de bus.

Wil je met het vliegtuig, vlieg dan naar Chambéry. Van hieruit kun je met de trein, bus of (huur)auto verder naar hetzij Les Arcs of La Plagne.

Het skigebied van La Plagne is zeer gevarieerd.

Accommodatie

Er is veel accommodatie in het skigebied van Paradiski beschikbaar, variërend van de wat goedkopere maar minder charmante betonnen hotelcomplexen, tot aan vakantiehuizen en luxe resorts en chalets. Omdat de dorpen in zowel Les Arcs als La Plagne hun bestaansrecht ontlenen aan de wintersport bieden vrijwel alle accommodaties ski in ski out. Idealer kan niet.

Wij verbleven in het heerlijke La Plagne 2100 van ClubMed waar we ons in de watten lieten leggen door het all-inclusive-programma. Dit programma is inclusief verblijf, maaltijden en drankjes, de skipassen en -lessen, en de gids zodat je de mooiste dagtochten maakt. Voor overige accommodatie klik op Arc 1600, Arc 1800, Arc 1950, Arc 2000 of La Plagne.

De skimogelijkheden in La Plagne zijn perfect.