Stedentrip naar Nantes

Stedentrip naar Nantes

Home » Frankrijk » Stedentrip naar Nantes

Al eerder bezochten wij de in onze ogen fantastische Franse regio van de Loire. We maakten er met onze auto een rondrit langs prachtige kastelen en uitstekende wijnhuizen. Onlangs bezochten we Nantes, een van de laatste steden aan de Loire voordat de rivier uitmondt in de Atlantische Oceaan.

De buitengewone geschiedenis van Nantes als voormalige hoofdstad van de hertogen van Bretagne, maakt van de stad een bijzonder aantrekkelijke bestemming voor een stedentrip. De stad was vanaf de 17e eeuw een belangrijke haven aan de oceaan voor de (slaven)handel met de Franse koloniën en de slavenhandel. In de 19e en 20e eeuw kwam Nantes als industriestad tot bloei.

Tegenwoordig is het een culturele en artistieke metropool bezaaid met vele gezellige terrasjes, restaurantjes en kleine, groene parken. Wat ons betreft een absolute ‘must-see’. Vooral als je op doorreis bent naar het zuidwesten van dit fantastische vakantieland!

Waterpret bij de fonteinen in Nantes

Bezienswaardigheden in Nantes

Château des Ducs de Bretagne

Een van de mooiste bezienswaardigheden van Nantes is het vijf eeuwen oude kasteel van de hertogen van Bretagne. Het is het laatste kasteel aan de oevers van de Loire vóór de Atlantische Oceaan. De bouw werd begonnen door François II, de laatste hertog van Bretagne. Zijn dochter Anne, die tweemaal koningin van Frankrijk was, voltooide de bouw.

In de negentiger jaren van de vorige eeuw en het begin van deze eeuw werd het kasteel gerestaureerd. In 32 kasteelkamers vind je nu het historisch museum van Nantes met zijn zeer eigentijdse inrichting. Het museum werpt een blik op het verleden, het heden en de toekomst van de stad.

Absoluut de moeite waard is de 500 meter lange wandeling die je over de versterkte vestingmuren kunt maken. Je hebt dan fraai uitzicht op de kasteelgebouwen en binnenplaatsen en op de stad zelf.

Binnenplein van het chateau des ducs de Bretagne in Nantes

Jardin des plantes

Dichtbij de kathedraal van Nantes ligt de Jardin de plantes, een bijzonder mooi aangelegde botanische tuin van zeven hectaren. Het is er een heerlijke en vooral ook kleurrijke oase van rust. De begin 19e eeuw ontworpen tuin biedt vele prachtige bloemen, waterpartijen en wandelpaden. Bij een van de waterpartijen ligt een fijn terras waar je wat te drinken kunt nemen.

Jardin des Plantes in Nantes

Les machines de l’Îles

De in Nantes uitgezette, toeristische wandeling voert ook naar het Les Machines de l’île op Île de Nantes. Voor ons dé verrassing van de stad. Op het terrein van de voormalige scheepswerven vind je vele mini-parken waar je op het gras kunt zitten om net als de vele Fransen wat te relaxen en te genieten van het uitzicht op de oude stad en het bootverkeer op de Loire.

Voor meer actie bezoek je de unieke tentoonstelling van een stel Fransen die Jules Verne’s “Invented Worlds”, het mechanische universum van Leonardo da Vinci, tot leven hebben gebracht. De tentoonstelling is meer een combinatie van een kunstproject en een pretpark. Zo kom je in de prachtig vormgegeven en gerestaureerde, oude hallen van de scheepswerf en daarbuiten, vele ongekend knap vormgegeven mechanische dieren tegen. Denk bijvoorbeeld aan een grote olifant die steeds met een groepje toeristen op zijn rug een ommetje maakt.

Les machines de l’Îles in Nantes

Kathedraal van Nantes

Op steenworp afstand van het Château des Ducs de Bretagne ligt de Cathédrale Saint Pierre (Sint-Pieterskathedraal). Op de plek waar in de 15e eeuw met de bouw werd begonnen van de huidige kathedraal, stonden eerder al een basiliek en later nog twee kathedralen. Pas in de 17e eeuw werden de werkzaamheden aan dit grootschalig bouwproject afgerond. In de kathedraal vind je twee crypten waar de schatten en de geschiedenis van de kathedraal worden getoond.

prachtig oude deuren van de kathedraal van Nantes

Jules Verne museum

Als je vroeger een of meerdere werken van Jules Verne hebt gelezen, is een bezoek aan het Jules Verne museum zeker interessant. Het museum bevindt zich in een pand uit de 19e eeuw waar de man die de onderzeeër en de ruimtereizen voorspelde, zelf nooit heeft gewoond. Wel kwam hij vaak in dit deel van de stad vanwege het inspirerende uitzicht op de Loire. Het museum heeft een verzameling artefacten, replica’s van zijn uitvindingen en memorabilia geïnspireerd door zijn geschriften.

Plekken die je gewoon gezien moet hebben in Nantes

Los van de eerder genoemde bezienswaardigheden voert de stadswandeling langs vele andere plekken die je volgens ons gewoon gezien moet hebben.

Een daarvan is het Le Cours Cambronne, een plein omgeven door paleisachtige rijtjeswoningen. Een andere is het Place du Bouffay aan de rand van de oude stad en het chique, drooggevallen Île Feydeau. Het is een klassiek, mooi plein met vele terrassen waar het vooral bij zonnig weer erg goed toeven is. Een andere aanbeveling is de pittoreske LU-toren op de hoek en bij de ingang van een voormalige koekjesfabriek van Lefevre-Utile. Tegenwoordig is het een cultureel centrum.

Cambronne in Nantes

Wat te zien en te doen buiten de stad

Ben je met de auto, overweeg dan ook om naar de oude badplaats La Baule te rijden. De oud Bretonse kustplaats werd eind 19e eeuw, begin 20e eeuw pas een badplaats maar gold lang daarna als thuisbasis van de Franse high society.

Een andere aanbeveling is het fraaie kuststadje Pornic. De blikvanger van dit plaatsje is het gerestaureerde Château de Pornic dat ook wel het “Château de Barbe Bleue” (Blauwbaard) wordt genoemd omdat het eigendom was van Gilles de Rais. Maak er een wandeling door de smalle, oude steegjes en lunch bij een van de vele, gezellige restaurantjes aan de haven!

het idyllische dorpje Pornic aan de Bretonse kust

Praktische zaken voor een stedentrip naar Nantes

Beste reistijd voor een bezoek aan Nantes

De beste tijd om Nantes te bezoeken is van april tot en met september. Je hebt genoeg zon en dankzij de invloed van de Atlantische Oceaan is het er niet te heet. Houd er wel rekening mee dat veel winkels maar ook restaurants in augustus vanwege de Franse zomervakantie, gesloten zijn. Wij waren er half april en hadden fantastisch weer om net als de Fransen heerlijk in het park te picknicken.

heerlijk relaxen in een van de vele parken in het centrum van Nantes

Hoe er te komen

Wij bezochten deze prachtige, oude stad met de auto toen we op doorreis in Frankrijk waren. Als je slechts enkele dagen de tijd hebt en je moet nog uit Nederland of België komen, dan is de trein (TGV) of het vliegtuig (Brussels Airlines, KLM of Transavia) je beste optie.

Vervoer binnen de stad

De directe omgeving van het oude centrum waar vrijwel alle bezienswaardigheden te vinden zijn, is zo klein dat je makkelijk alles te voet of met de fiets kunt bereiken. Langs de meeste hoofdwegen vind je groene fietspaden. Daarnaast zijn vele kleine straatjes en paden alleen toegankelijk voor voetgangers en fietsers.

Er is een interessante wandeling door de stad uitgezet. De route staat aangegeven op een gratis en overal te krijgen stadskaart. Door middel van een groene lijn is de route ook in de stad zelf op straat gemarkeerd. Dus zelfs zonder stadskaart of Google Maps kun je eenvoudig alle bezienswaardigheden af lopen.

Een nog beter idee is om op de eerste dag een fietstour met gids te maken. Zo leer je de weg door de stad en zie je de belangrijkste hoogtepunten. Wij boeken onze fietstour altijd bij Baja Bikes. Een uitstekende Nederlandse gids die echt alles van de stad weet, goed materiaal en een heerlijke, veilige route door de stad.

In Nantes kun je fantastisch fietsen en wandelen

Accommodatie in Nantes

Wij verbleven in het ideaal gelegen Ibis Nantes Centre Gare Sud. Niet een heel erg bijzonder hotel maar wel netjes en goedkoop, op loopafstand gelegen van het oude stadscentrum, en met een parkeergarage. Kom je niet met de auto dan is er ook voldoende accommodatie te vinden in het centrum zelf.