Stedentrip naar de zijdestad Lyon

Stedentrip naar de zijdestad Lyon

Home » Frankrijk » Stedentrip naar de zijdestad Lyon

In de tijd van het Romeinse rijk was Lyon al een belangrijke stad. Dankzij de vele bewaarde bezienswaardigheden uit de geschiedenis zijn diverse stadsdelen erkend als UNESCO-werelderfgoed. Lyon is een levendige metropool die de bezoeker bijzondere architectuur en cultuur te bieden heeft. De op twee na grootste stad van Frankrijk is daarnaast een waar culinair paradijs. Zo heeft Lyon de meeste restaurants per vierkante kilometer ter wereld.

In deze blog nemen we je mee op een dagwandeling door de wijk Vieux Lyon. We sluiten af met een beknopte beschrijving van de wijken Presqu’ile en Croix-Rousse. Want net als Vieux Lyon mag je wat ons betreft deze wijken niet overslaan bij een stedentrip naar Lyon.

Vieux Lyon met uitzicht op de Fourvière

Stadswandeling door Vieux Lyon

Een mogelijk startpunt van je stadswandeling, helemaal als je met het openbaar vervoer van buiten het stadscentrum komt, is het Place Bellecour in de wijk Presqu’ile. Dit op twee na grootste plein van Frankrijk dat op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat, is uitsluitend toegankelijk voor voetgangers. Bij het Bureau voor Toerisme kun je een stadsplattegrond krijgen. Daarnaast vind je een kunstgalerij en twee standbeelden waaronder een van Lodewijk XIV. Op het plein worden er vaak evenementen gehouden.

Het oude Lyon

Vanuit het Place Bellecour steek je de Saône over en wandel je richting Vieux Lyon, het oude Lyon. Op zaterdag is er langs de kade van de Saône een levensmiddelenmarkt met heerlijke, lokale producten. Vieux Lyon is een woonwijk uit de Middeleeuwen en Renaissance aan de voet van de Fourvière. Deze heuvel is bepalend in het stadsbeeld van Lyon. Samen met Venetië is Vieux Lyon een van de grootste woonwijken uit de eerder genoemde periode die nog intact is. De wijk staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst.

Notre-Dame de Fourvière

Met je OV-pas kan je gebruik maken van het treintje dat je vanuit het (metro)station Vieux Lyon naar de Basiliek Notre Dame de Fourvière brengt.

De basiliek is eind 19e eeuw gebouwd op de plek van het oude forum van de oud-Romeinse keizer Trajanus. Van binnen vind je er veel marmer, beelden versierd met bladgoud en fresco’s. In de crypte zijn er beelden van de heilige maagd Maria, de beschermheilige van de stad.

Voor een prachtig uitzicht over Lyon kun je de torens beklimmen. De toegang is 4 euro. Maar als je buitenom de basiliek loopt kan je ook daar genieten van het fraaie uitzicht. Je kijkt niet alleen uit op de stad, de Rhône en de Saône, maar ook de Franse Alpen. Bij helder weer kun je zelfs de Mont Blanc zien!

Overigens, als je over een goede wandelconditie beschikt, dan kun je de heuvel Fourvière ook via een fantastisch mooi, oud steegje beklimmen. Vanuit de Rue du Boeuf, nabij het begin van de Chemin Neuf, beginnen de circa 250 treden van de ‘Montée des Chazeaux’. Zodra je op de Montée Saint-Bartélémy uitkomt, steek je die straat over en vervolg je de klim tot je uitkomt in het Parc des Hauteurs. Via dit park loop je dan door naar de basiliek. Tijdens de wandeling heb je een prachtig uitzicht op de Sint Janskathedraal.

Basiliek van Lyon

Eten bij een Bouchon

Na je bezoek aan de basiliek en de wandeling door het Parc des Hauteurs is het waarschijnlijk tijd voor de lunch. Vanuit het park wandel je daarom terug naar Vieux Lyon. Onderweg doe je nog de fraaie Jardins du Rosaire aan en – als je nog niet moe bent – de oude, indrukwekkende begraafplaats Cimetière de Loyasse. De ruim 200 jaar oude begraafplaats is tegenwoordig zowel een christelijke als een islamitische rustplaats voor talrijke bekende Lyonnais.

Los van de vele terrassen en restaurants, kun je er ook voor kiezen om te lunchen in een zogenaamde “Bouchon”. Het gaat hier om een klein maar bijzonder gezellig, karakteristiek type restaurant waar je voor weinig geld terecht kunt voor heerlijke, lokale (vlees)gerechten. Er heerst een gemoedelijke, intieme sfeer. Dit type restaurant stamt nog uit de 17e en 18e eeuw toen zijdewerkers de toen nog kleine herbergen aandeden voor een eenvoudige doch voedzame maaltijd. Omdat er sindsdien een wildgroei is ontstaan aan bouchons die zichzelf een traditionele Bouchon noemen, is er een soort van keurmerk gekomen. Op de site van Les Bouchons Lyonnais vind je een overzicht van bouchons die het keurmerk dragen.

Eten en drinken in Lyon

De verborgen Traboules van Lyon

Eenmaal aangesterkt door de lunch in een Bouchon is het tijd voor een interessante wandeling door enkele van de ruim 200 ‘Traboules’ die Vieux Lyon rijk is. Een traboule is een verborgen doorgang tussen twee straten in die je kunt betreden via een voor- of achterdeur. Je komt dan meestal uit in een overdekt, donker steegje of op een binnenplaats waar meerdere woningen aan liggen.

Dit type doorgang werd oorspronkelijk gebruikt door zijdefabrikanten en andere handelaren om hun producten snel uit de stad bij de rivier te krijgen. De zijde mocht daarbij niet lang in aanraking komen met de buitenlucht, vandaar dat de doorgangen voornamelijk overdekt zijn. In de Tweede Wereldoorlog dienden de traboules om inwoners zich zo onopvallend mogelijk te verplaatsen door de stad.

Van die 200 traboules zijn er ongeveer 40 voor het publiek toegankelijk. Je kunt deze herkennen aan een klein geel bordje met een leeuw erop. Je vindt ze ook in een lijst op de website van Les Traboules de Lyon. En er is zelfs een (Franstalige) app voor op je smartphone! Meestal moet je op de bel drukken als de deur niet door duwen vanzelf open gaat. Wil je voorkomen dat je alsnog bij particulieren aanbelt, dan kan je ook een wandeling met een gids maken. Je krijgt dan meteen de smeuïge details en anekdotes te horen. Kijk voor meer informatie op de website van Get Your Guide.

Kathedraal van Lyon

De langste traboule vind je tussen rue du Boeuf en de rue St Jean. De doorgang voert door maar liefst vijf mooie binnenplaatsen. Als je na die traboule via de Pont Bonaparte terug wilt naar Place Bellecour, bezoek dan onderweg ook sowieso de Sint Jan, oftewel de Kathedraal van Lyon.

De kathedraal werd gebouwd tussen de 12e en 15e eeuw. Je treft er om die reden een mengeling van architectonische bouwstijlen aan, zoals het romaans en de gotiek. Het spectaculaire astronomisch uurwerk uit de 14e eeuw mag je tijdens je bezoek aan de Sint Jan niet missen! Boven de hoofdingang heb je daarnaast het rozenraam, een fraai kunstwerk dat het leven van Stefanus en Johannes de Doper afbeeldt.

De wijken Presqu’ile en Croix-Rousse

Presqu’ile

Het grootste deel van het stadscentrum ligt in de wijk Presqu’île, het schiereiland dat ingesloten ligt tussen de Saône en de Rhône. De belangrijkste bezienswaardigheden van de wijk zijn het Place des Terreaux, het Place Bellecour en de Rue de la République.

Aan het Place des Terreaux vind je het fraaie stadhuis van Lyon en het museum voor de schone kunsten. Midden op het plein staat een grote fontein, met aan beide zijden vele, gezellige terrassen.

Vanuit het Place Bellecour loopt tot aan het Place de la Comédie de Rue de la République. Het is de belangrijkste winkelstraat van Lyon. Een deel van de straat is uitsluitend voor voetgangers toegankelijk.

Croix-Rousse

De wijk Croix-Rousse is gelegen ten noorden van Presqu’ile aan de helling van de 254 meter hoge, gelijknamige heuvel. In de 19e eeuw was Croix-Rousse het centrum van de Franse zijde-industrie. Vele gebouwen en traboules herinneren nog aan die periode. Daarnaast bevindt zich in de wijk ook het Maison des Canuts, een museum gewijd aan de zijde-industrie. In het Maison des Canuts wordt de geschiedenis van vijf eeuwen zijdecultuur op boeiende wijze weergegeven. Een bezoek aan het museum is een absolute aanrader.

Place Bellecour in Lyon

Evenementen in Lyon

Er zijn twee jaarlijks gehouden evenementen die beslist de moeite waard zijn om bij te wonen: het Nuits de Fourvière van juni tot begin augustus en het Fête des Lumières in begin december.

Nuits de Fourvière

In de zomer worden op de heuvel Fourvière in het oud-Romeinse Antiek theater van Lugdunum en het ernaast gelegen Odeion van Lugdunum, verschillende evenementen georganiseerd. Zo kun je er dan terecht voor concerten (popmuziek maar ook klassiek en jazz), en voor dans, theater en filmvoorstellingen.

Fête des Lumières

Het lichtfeest is verreweg het belangrijkste, vier dagen durend evenement van het jaar. Het is midden 19e eeuw begonnen als een religieus feest om de inhuldiging van het gouden beeld van de Maagd Maria, de beschermheilige van de stad, te vieren. Het afgelopen decennium is het feest uitgegroeid tot een internationaal evenement waarbij artiesten van over de hele wereld geluids- en lichtshows geven. Het festival trekt elk jaar rond de 4 miljoen bezoekers. Als je er bij wil zijn doe je er goed aan ruim op tijd je accommodatie te boeken.

Romeins theater in Lyon

Praktische zaken voor je stedentrip naar Lyon

Accommodatie in Lyon

In Lyon is er bijzonder veel accommodatie in alle prijsklassen te vinden. Alleen tijdens de Fête des Lumières en tijdens enkele belangrijke beurzen zoals de SIRHA en POLLUTEC, zijn nagenoeg alle hotelkamers in en rond Lyon geboekt.

Vervoer naar en binnen de stad

Vanuit Nederland zijn er dagelijks meerdere rechtstreekse vluchten naar Lyon. Ga je met de auto dan doe je er slim aan om buiten de oude, historische stad te parkeren. Van daaruit ga je dan met het openbaar vervoer naar de stad. Voor 3 euro kun je in Lyon 24 uur lang gebruik maken van het OV.

Het stadscentrum is niet zo groot en de meeste bezienswaardigheden zijn te voet bereikbaar. Een andere optie is met de fiets. In Lyon heb je vele uitgezette fietsroutes. Houd er wel rekening mee dat er ook enkele heuvels zijn die serieuze kuitenbijters vormen! Is je fiets- of wandelconditie (net) niet toereikend voor de vele bezienswaardigheden die je graag zou willen zien, dan kun je ook gebruik maken van de metro of tram. Een vuistregel is dat je om de 10 minuten wandelen wel een metrostation vindt.

Een nog beter idee is om op de eerste dag een fietstour met gids te maken. Zo leer je de weg door de stad en zie je de belangrijkste hoogtepunten. Wij boeken onze fietstour altijd bij Baja Bikes. Een uitstekende Nederlandse gids die echt alles van de stad weet, goed materiaal en een heerlijke, veilige route door de stad.

Beste reistijd

In Lyon heerst een gematigd zeeklimaat maar dankzij de ligging van het Centraal Massief valt er minder neerslag dan in het westen van Frankrijk. In de zomer kan het er met temperaturen van rond de dertig graden warm worden. Meest ideale tijd voor een stedentrip is de lente en de (vroege) herfst. Het is er dan ook minder druk in Vieux Lyon en Fourvière.

Terras in Lyon