Parc du Marquenterre, hoogtepunt in de Baai van de Somme

Parc du Marquenterre, hoogtepunt in de Baai van de Somme

Home » Frankrijk » Parc du Marquenterre, hoogtepunt in de Baai van de Somme

Wij zijn verliefd geworden op de prachtige Baai van de Somme. De pittoreske dorpjes, de krijtrotsen en de bijzondere natuur hebben ons hart gestolen. Maar wat ons betreft is Parc du Marquenterre het absolute hoogtepunt van de regio. Deze plek gebruiken honderden vogelsoorten als rustpunt op hun reis naar of van Afrika. En je hoeft echt niet een fanatieke vogelaar zijn om te genieten van die vele vogels. Voor iedere natuurliefhebber is een bezoek aan dit natuurpark bijzonder.

De geschiedenis van Parc du Marquenterre

In 1923 kocht een fervente Franse jager een duingebied met pijnbomen. Naast de jacht probeerde hij het gebied in cultuur te brengen. Zo ging hij er uien telen. Later ging het gebied in andere handen. Deze eigenaren brachten het geleidelijk weer in de natuurlijke toestand. In de jaren vijftig werd een groot deel land op de zee gewonnen. Op het nieuwe land begon men met de tulpenteelt.

In 1973 werd het terrein omgevormd tot een ornithologisch park. Het gebied werd in 1994 onderdeel van het natuurreservaat Baie de Somme. Daarna is Parc du Marquenterre uitgegroeid tot een van de mooiste ornithologische parken van het land.

Het park bestrijkt tegenwoordig een gebied van ruim 3000 hectare. Het landschap is erg afwisselend. Je komt er duinen tegen, maar ook moerasgebieden, meren, weidegebieden, pijnbomen en kwelders.

Te gast in de natuurlijke habitat van de vogels

Voor de vogels is dit een bijzondere plek. Ze komen er het hele jaar. Om te overwinteren, te nestelen en te broeden, of op doorreis naar andere streken. In Europa komen zo’n 450 vogelsoorten voor. In het natuurpark kun je er het hele jaar door wel meer dan 300 bewonderen. Dat maakt het Parc du Marquenterre zo uniek.

Het park is voor de vogels hun natuurlijke leefomgeving. Wij als bezoeker zijn te gast bij hen. Het biedt ons de kans om van dichtbij de vogels te bewonderen of hun gedrag te observeren.

Ons bezoek aan het Parc du Marquenterre

Over een stoffige weg door het bos bereiken we de grote parkeerplaats van het natuurpark. We zijn niet alleen, merken we gelijk. Het park blijkt een grote aantrekkingskracht te hebben op meer liefhebbers.

Veel van de bezoekers zijn helemaal klaar voor hun bezoek. Behangen met een verrekijker of een fotocamera met een joekel van een telelens lopen ze richting het bezoekerscentrum. Wij doen dat ook, alleen met een ietwat kleiner fototoestel. Langs de parkeerplaats zien we veel gezinnen gezellig picknicken op de vele bankjes. Een mooie plek om het bezoek aan het park af te sluiten.

De korte wandeling brengt ons al door een mooi pijnbomenbos. Bij het bezoekerscentrum kopen we toegangskaartje. We krijgen een handig boekje mee. Naast achtergrondinformatie over het gebied en afbeeldingen van veel vogels, heeft het een handige plattegrond. Daarop staat de route aangegeven, net als alle observatieposten. Vol verwachting beginnen we aan onze wandeling.

Wandelroutes

Het leuke aan het Parc du Marquenterre is dat je een prachtige wandeling maakt over zo’n 6 kilometer aan wandelpaden. Op enkele punten kun je kiezen voor een inkorting. Zo maak je een kortere wandeling. Wij besluiten voor het volledige rondje te gaan. Want er is zoveel te zien. Het is eeuwig zonde om dan een deel van het park gewoon over te slaan. De wandelroute is op zich al fraai. Dan weer lopen we door het bos. Even later kruisen we een weidegebied. Duinen, kwelders, moerassen en meertjes, we zien het allemaal op onze route.

Direct bij het begin komen we bij twee uitzichtpunten. Vanaf de heuvel hebben we een fraai uitzicht op de omgeving. In het meer onder ons krioelt het van de vogels. Een mooi begin van ons bezoek.

Observatieposten

Maar voor de perfecte blik op het vogelleven zijn er 13 observatieposten verspreid over het park. Verdekt opgesteld, om de vogels niet af te schrikken, maar dicht genoeg bij het gebied waar de vogels leven.

Vanuit de openingen spieden we iedere keer het gebied af. Ondanks dat we totaal geen vogelkenner zijn, merken we dat er veel verschillende soorten voorkomen. Wij bezoeken het park in het broedseizoen. Op veel plekken broeden vogels of zijn ze bezig hun kroost te verzorgen. Het levert mooie beelden op.

Sommige observatieposten zijn lekker rustig. Bij andere zijn veel fotografen bezig om het perfecte plaatje te schieten. Gelukkig biedt iedere observatiepost voldoende ruimte om een unieke blik op de omgeving te krijgen. In somme hutten is ook een gids van het park aanwezig. Die vertelt allerlei wetenswaardigheden of beantwoordt vragen van bezoekers.

Bijzondere rondleidingen in Parc du Marquenterre

Het park organiseert op verschillende momenten in het jaar bijzondere rondleidingen. Zo kun je het park ook in de schemering bezoeken. Samen met de andere deelnemers heb je het park dan voor je alleen. Ideaal om de vogels dan te bewonderen. Of om het gezang van de vogels aan te horen. De rugstreeppadden zorgen ‘s avonds voor bijzondere concerten in de diverse kreekjes en slootjes. Daarom is dit een unieke gelegenheid om van de natuur te genieten. De gids neemt je mee naar de mooiste plekjes van het park. Zo’n tour duurt meestal 3 uur. De prijs bedraagt € 38,50. Dat is inclusief de toegang tot het park, picknick en de huur van een verrekijker.

Cursussen in Parc du Marquenterre

Het park geeft ook diverse cursussen. Zo kun je een ornithologie cursus volgen van vier uur. Hij is bedoeld om de eerste schreden op het vak van vogelkenner te zetten. Na zo’n cursus leeft het park nog veel meer voor je.

Daarnaast organiseert het park fotografiecursussen voor alle niveaus. Deze duren vaak de hele dag. Je moet je eigen fotocamera meenemen. Een ideale manier om nog mooiere foto’s te maken van de unieke vogels en hun leefwijze. De cursussen vinden in het Frans of Engels plaats.

Wandelen rondom Parc du Marquenterre

Naast een wandeling in het park is het ook mogelijk om een wandelroute rondom het park te maken. Het is een aardige tippel, want de lengte bedraagt iets meer dan 16 kilometer. Enkele kilometers daarvan gaan door het mulle duingebied. Toch is het absoluut de moeite waard. Op de route liggen ook enkele observatiepunten. Net als een gebied waar kleine franse mosselen gekweekt worden. Verder is er een mooi uitzicht op de baai van de Somme, de vuurtoren van Le Hourdel en Saint-Valéry-sur-Somme. Dit is de gps-track van de wandeling rondom Parc du Marquenterre.

Praktische informatie over je bezoek aan Parc Marquenterre

Waar ligt het Parc du Marquenterre?

Het park ligt in het noorden van de Baai van de Somme. Het natuurpark heeft als adres 25 bis Chemin des Garennes, 80120 Saint-Quentin-en-Tourmont. Dat is ongeveer 6 kilometer ten westen van de grote plaats Rue.

Hoe bereik ik het Parc du Marquenterre?

Het makkelijkste is om met de auto te komen. Via kleine landwegen bereik je de ingang van het park. Hierna is het nog een klein stuk doorrijden over een stoffige weg door het bos. Vervolgens bereik je een grote parkeerplaats.

 

In welk seizoen kan ik het Parc du Marquenterre het beste bezoeken?

Eigenlijk is het natuurpark ieder moment van het jaar een bezoek waard. Vogels gebruiken het park om te overwinteren, trekken, nestelen en migreren. Dus elk seizoen heeft zijn eigen karakter.

Wat kost een bezoek aan het Parc du Marquenterre?

Een ticket kost € 10,50 p.p.

Kan ik wat eten en drinken in het Parc du Marquenterre?

Bij het bezoekerscentrum is een restaurant met een terras.

 

Waar kan ik overnachten rondom Parque Marquenterre?
  • Rue is een leuke stad met een prachtige klokkentoren (UNESCO-werelderfgoed) en ligt niet ver van het park. Dit is het aanbod in Rue.
  • Le Crotoy is een kleine badplaats aan de noordkant van de Baai van de Somme, niet ver van het park. Hier vind je alle accommodaties in Le Crotoy.

Dit is het complete aanbod van accommodaties in de Baai van de Somme.