Normandië: indrukwekkende historie en prachtige landschappen

Normandië: indrukwekkende historie en prachtige landschappen

Home » Frankrijk » Normandië: indrukwekkende historie en prachtige landschappen

De streek Normandië heeft vele toeristische hoogtepunten en prachtige landschappen. Kenmerkend voor de regio is de grillige kustlijn met de imposante krijtrotsen. De uitzichten op de kustwegen zijn hier geweldig. Daarnaast vind je tussen de rotsen mooie stranden. Maar Normandië kent ook veel appelboomgaarden. De appels worden gebruikt voor de cider en de calvados, twee bekende, regionale specialiteiten. We zetten de hoogtepunten van Normandië voor je op een rijtje.

Hoogtepunten van Normandië

 

Mont Saint-Michel

Het eiland Mont Saint-Michel is het icoon van Normandië. Een wandeling door de nauwe straatjes naar de prachtige abdij is voor miljoenen toeristen uit binnen- en buitenland het hoogtepunt van een bezoek aan Normandië. We hebben aan Mont Saint-Michel een aparte blogpagina gewijd met veel praktische tips.

Rouen

Deze prachtige stad gelegen aan de Seine mag je tijdens je bezoek aan Normandië niet overslaan. Door de open verbinding met de zee is de stad van oudsher van strategische betekenis geweest. Dankzij de zeehandel en de industrie is Rouen tot grote bloei gekomen. De rechteroever van de Seine heeft vele mooie huizen met houten gevels, geplaveide straatjes, gotische kerken en vele marmeren kunstwerken.

Hoogtepunt is een bezoek aan de Cathédrale Notre-Dame. De bouw van dit prachtige gotische bouwwerk heeft meer dan 300 jaar gekost. Zowel het exterieur als het interieur van deze kerk is de moeite waard. In de kerk vind je de tombe van Richard Leeuwenhart. Zijn hart is hier begraven. De beroemde schilder Claude Monet was verzot op de Cathedrale. Hij heeft deze maar liefst 30 keer vereeuwigd. De meeste hiervan hangen in Musée d’Orsay in Parijs.

Van de Cathedrale loop je over de Rue du Gros Horloge. Deze straat met prachtige vakwerkhuizen en mooie winkels brengt je bij de Gros Horloge, een klokkentoren. Het heeft een heel bijzonder astronomisch uurwerk.

Daarnaast is Rouen bekend door Jeanne d’Arc. In 1431 werd zij hier veroordeeld door de Engelsen en op de brandstapel gedood. Op de plek waar het gebeurde staat de moderne kerk Église Sainte-Jeanne d’Arc. De gebrandschilderde ramen zijn prachtig.

Een stedentrip naar Rouen is een ideaal begin of einde van een heerlijke vakantie in Normandië. Daarom hebben we een uitgebreide blog gemaakt over de hoogtepunten van Rouen. Laat je net als ons betoveren door de sfeer en gezelligheid van de culturele hoofdstad van Normandië.

Honfleur en de Côte Fleurie

Honfleur is een idyllisch badplaatsje aan de monding van de Seine. Eeuwen geleden was Honfleur een belangrijke maritieme havenstad. Nu is het een van de meest charmante havenstadjes van Frankrijk. Tijdens de 19e eeuw kwamen beroemde schilders als Monet, Cezanne, Renoir en Courbet naar Honfleur om het pittoreske stadje te vereeuwigen. In de voormalige zoutpakhuizen Greniers à Sel exposeren nu de huidige kunstenaars van Honfleur. Vieux Bassin (het oude dok) in het centrum laat je de mooie hoge huizen van de stad op hun best zien.

De schilder Eugene Boudin is geboren in Honfleur. Hij is bekend van zijn prachtige zeegezichten. In het gelijknamige museum kun je zijn werken bewonderen. Componist Eric Satie is ook geboren in Honfleur. In Les Maisons Satie kun je veel over hem te weten komen en luisteren naar zijn prachtige composities. Een mooie bezienswaardigheid is de Sainte-Catherine Kerk. Het bijzondere aan deze kerk is dat hij helemaal van hout gemaakt is. Vlakbij Honfleur zie je de immense brug “Pont de Normandië”. Deze tuibrug overspant de Seine tussen Le Havre en Honfleur. Je kunt de brug als voetganger en fietser tolvrij op en genieten van het prachtige uitzicht. Automobilisten betalen tol voor de brug.

De Côte Fleurie tussen Villerville en Cabourg heeft veel mooie en chique badplaatsen. Trouville en het nabijgelegen Deauville zijn de bekende en drukst bezochte plaatsen. De kleinere plaatsen meer naar het westen, zoals Villers-sur-Mer en Houlgate, zijn wat rustiger.

Krijtrotsen bij de Côte d’Albatre

Normandië is vooral bekend vanwege de kustlijn met grote krijtrotsen. Je kunt deze het beste kunt bewonderen aan de Cote d’Albatre, gelegen tussen de steden Le Havre en Le Tréport. De steile kliffen van zo’n honderd meter hoog vormen een ruwe overgang tussen land en zee. Aan de kust wisselen indrukwekkende villa’s uit de 19e eeuw en smalle vissershuizen elkaar af. Tussen de krijtrotsen zijn veel kiezelstranden te vinden.

Het meest fotogenieke deel van de Côte d’Albatre is de Falaise d’Aval, iets ten westen van de plaats Etretat. Door de erosie is de rots in een boogvorm gesleten. De Franse schrijver Guy de Maupassant, die in de streek is geboren, was de eerste die deze rots beschreef als een olifant die zijn slurf in zee steekt. En met wat verbeelding kun je hem gelijk geven.

Op twee plaatsen kun je op een bijzondere manier vanaf de kliffen naar het strand gaan. In Saint Martin aux Buneaux via een grote ladder. En in Sotteville Sur Mer, een dorp dat op 60 meter hoogte op de kliffen ligt, is er een trap van 231 treden die naar zee voert. Vroeger diende die trap om met lorries strandkeien naar boven te brengen.

De invasiestranden van D-Day

In de vroege ochtend van 6 juni 1944 begon in Normandië een van de grootste militaire operaties uit de geschiedenis. Het was de invasie van de geallieerde strijdkrachten om de Duitse bezetter te verslaan. Dit gebeurde onder de naam Operatie Overlord. Parachutisten werden gedropt in de buurt van Sainte-Mere-Eglise en op vijf verschillende stranden werden duizenden jonge soldaten afgezet. De Amerikaanse troepen probeerden aan land te komen op Utah Beach en Omaha Beach, de Britten en Canadezen bij Gold, Juno en Sword Beach. Deze stranden hebben hun bijnaam altijd behouden.

De Pegasusbrug over het kanaal van Caen toont het eerste huis dat werd veroverd op de bezetters. Uiteindelijk leidde de invasie tot de bevrijding van Parijs in augustus van dat jaar. Maar de slag om Normandië heeft vele slachtoffers gekend. Jonge soldaten die ver van huis hun leven verloren om Europa te bevrijden.

Pegasusbrug

80 jaar geleden

In 2024 is het 80 jaar geleden dat Operatie Overlord van start ging. Natuurlijk zijn er daarom veel speciale herdenkingen en tentoonstellingen in de regio. Musea richten speciale exposities in om de herinnering aan deze slag levend te blijven houden en over te dragen op jonge generaties. Het is eigenlijk een morele plicht als je Normandië bezoekt, om enkele musea te bezoeken. Zoals het Landing Museum in Utah Beach, het Airborne Museum in Sainte-Mère-Eglise, het Landings Museum in Arromanches, of het Caen Memorial Museum in Caen. Ook een bezoek aan een van de vele begraafplaatsen is zeer indrukwekkend.

Vanwege de 80-jarige herdenking van D-Day is er een grote herdenkingsplechtigheid op 6 juni. Tal van wereldleiders zullen daarbij aanwezig zijn. Overige evenementen en festiviteiten worden in 2024 gehouden van 1 maart tot 1 oktober. Meer informatie over de 80e herdenking van D-Day vind je op de officiële website van het Regionale Bureau voor Toerisme in Normandië. Op deze pagina zal het programma de komende tijd steeds verder worden ingevuld. Houd de site dus in de gaten.

Bayeux

Het stadje Bayeux is erg leuk en moet je ook zeker bezoeken. Je kunt er heerlijk wandelen door de gezellige straatjes, zoals de Rue St-Martin en de Rue St-Jean. De belangrijkste bezienswaardigheid van de stad is de Cathédrale Notre-Dame. Daarnaast kun je Het Tapijt van Bayeux bewonderen in de stad. Dit is een 70 meter lang doek waarop de Normandische verovering van Engeland in 1066 wordt afgebeeld. Eigenlijk kun je dit “stripverhaal” beschouwen als een historisch document. In het museum van het gerestaureerde seminarie Centre Guillaume-le-Conquerant kun je het tapijt bewonderen. Neem zeker de audiotour (ook in het Nederlands). Daarmee leer je veel meer over het kunstwerk en de slag om Engeland.

Natuurpark Marais du Cotentin et du Bessin

Het regionaal natuurpark Marais du Cotentin et du Bessin is een park ter grootte van de provincie Utrecht. Het ligt op de grens van de Manche en de Calvados in Normandië. Dit uitgestrekte park biedt een rijke variatie aan flora en fauna. Het ongerepte, landelijke karakter bestaat onder andere uit beschermde coulisselandschappen, drassige moerassen, en uitgestrekte heide- en kustgebieden. Je kunt er vele activiteiten ondernemen, zoals vogelspotten, kanoën, paardrijden en zelfs wadlopen. Daarnaast biedt het park mogelijkheden voor schitterende boottochten, wandelingen en fietstochten.

Le Marais

Mortain-Bocage

De Mortain-Bocage is een bijzonder fraaie regio gelegen in het hart van Normandië. Het gebied staat bekend om zijn rijke geschiedenis, die teruggaat tot de Romeinse tijd. De regio heeft een aantal opmerkelijke historische locaties, waaronder de indrukwekkende abdij van Mont Saint-Michel. De regio staat echter met name bekend om zijn weelderige groene landschappen, schilderachtige valleien en adembenemende watervallen. Het zal je dan ook niet verbazen dat je er talloze schitterende wandel– en fietsroutes hebt. Verder komt ook de cultuurliefhebber in Mortain-Bocage ruimschoots aan zijn trekken. Zo heb je er vele lokale markten, festivals en evenementen waar je de rijke culinaire tradities en ambachten van de regio kunt ervaren. Bovendien zijn er tal van charmante dorpjes en steden in de omgeving die elk hun eigen unieke karakter en erfgoed hebben.

Waterval

Antwoorden op praktische vragen over een bezoek aan Normandië

Hier geven we je wat praktische tips voor je bezoek aan Normandië.
Hoe kom ik in Normandië?

Vanuit Nederland is Normandië goed per auto bereikbaar. De afstand is 540 kilometer, gerekend vanaf de grens tussen Nederland en België. We adviseren je om via Amiens te rijden. Hiermee vermijd je de bijna altijd aanwezige drukte bij Parijs. Per trein is Rouen goed bereikbaar vanuit Nederland met de Eurostar en de RER. Wil je andere plaatsen bezoeken, dan is de trein minder geschikt. Wel kun je overwegen om een auto te huren in Rouen en vanaf hier Normandië te gaan verkennen. Rouen, Le Havre en Caen beschikken daarnaast over een vliegveld.

Wat is de beste reistijd voor Normandië?

De periode van mei tot en met september is ideaal om Normandië te bezoeken. Als je het (duurdere) hoogseizoen wilt vermijden, kun je daarom het beste kiezen voor de maanden mei, juni en september. Houd er wel rekening mee dat er alle maanden wel neerslag kan vallen door de Atlantische stroming. Een regenjack meenemen is geen overbodige luxe.

Wat zijn de hoogtepunten van Normandië?

Normandië staat met name bekend om de ruige, grillige kustlijn met imposante krijtrotsen en prachtige stranden. Maar naast natuurlijke schoonheid biedt de regio ook vele historische bezienswaardigheden en culturele ervaringen. Enkele hoogtepunten van Normandië die je niet mag missen tijdens een bezoek aan de regio, zijn:

 • Mont Saint-Michel: Iconisch eiland met een prachtige abdij en smalle straatjes.
 • Rouen: Een prachtige stad aan de Seine met historische architectuur, waaronder de Cathédrale Notre-Dame en verbonden met Jeanne d’Arc.
 • Honfleur en de Côte Fleurie: Een pittoresk badplaatsje met een rijke artistieke geschiedenis en charmante huizen. De Côte Fleurie biedt veel mooie badplaatsen.
 • Krijtrotsen bij de Côte d’Albatre: Indrukwekkende kliffen en stranden, waaronder de beroemde Falaise d’Aval.
 • De invasiestranden van D-Day: Historische locaties waar de geallieerden landden tijdens Operatie Overlord in 1944, met musea en herdenkingen ter ere van de gebeurtenis.
 • Bayeux: Een charmant stadje met de Cathédrale Notre-Dame en Het Tapijt van Bayeux, dat de Normandische verovering van Engeland in 1066 afbeeldt.
 • Marais du Cotentin et du Bessin: een bijzonder groot natuurpark met beschermde coulisselandschappen, moerassen en heide- en kustgebieden.
 • Mortain-Bocage: een regio bekend om zijn rijke geschiedenis, schilderachtige valleien, adembenemende watervallen en weelderige groene landschappen.
Hoe is het eten en drinken in Normandië?

De Franse keuken staat natuurlijk goed bekend. Dus alle Franse gerechten kun je in Normandië vinden, vaak in kleine gezellige restaurants en met smaak en liefde bereid door de kok. Vis, schelp- en schaaldieren zijn in Normandië de specialiteit. Vooral de oesterteelt is in de regio belangrijk. De beroemde camembert kaas komt uit deze streek. Livarot, Neufchâtel en Pont l’Eveque zijn andere goede kazen uit Normandië, maar minder bekend. Door de vele appelboomgaarden kun je in ieder dorp cider en calvados kopen. In iedere patisserie vind je tarte normande, een heerlijke appeltaart.

Waar kan ik overnachten in Normandië?

Normandië biedt voor alle verblijfsvormen voldoende accommodatie aan in alle prijsklassen. We hebben zelf diverse keren met onze camper op kleine campings gestaan direct aan de kust. Ook in het hoogseizoen prima te boeken zonder reservering vooraf. In de grote steden zoals Rouen, Bayeux en Caen kan het in het hoogseizoen iets drukker zijn en is het verstandig om een hotel vooraf te reserveren.

 • de hotels in Rouen
 • alle hotels in Bayeux
 • het overzicht van hotels in Caen