De streek Normandië heeft vele toeristische hoogtepunten en prachtige landschappen. Kenmerkend voor de regio is de grillige kustlijn met de imposante krijtrotsen. De uitzichten op de kustwegen zijn hier geweldig. Daarnaast vind je tussen de rotsen mooie stranden. Maar Normandië kent ook veel appelboomgaarden. De appels worden gebruikt voor de cider en de calvados, twee bekende, regionale specialiteiten. We zetten de hoogtepunten van Normandië voor je op een rijtje.

Hoogtepunten van Normandië
Mont Saint-Michel
Het eiland Mont Saint-Michel is het icoon van Normandië. Een wandeling door de nauwe straatjes naar de prachtige abdij is voor miljoenen toeristen uit binnen- en buitenland het hoogtepunt van een bezoek aan Normandië. We hebben aan Mont Saint-Michel een aparte blogpagina gewijd met veel praktische tips.

Rouen
Deze prachtige stad gelegen aan de Seine mag je tijdens je bezoek aan Normandië niet overslaan. Door de open verbinding met de zee is de stad van oudsher van strategische betekenis geweest. Dankzij de zeehandel en de industrie is Rouen tot grote bloei gekomen. De rechteroever van de Seine heeft vele mooie huizen met houten gevels, geplaveide straatjes, gotische kerken en vele marmeren kunstwerken.
Hoogtepunt is een bezoek aan de Cathédrale Notre-Dame. De bouw van dit prachtige gotische bouwwerk heeft meer dan 300 jaar gekost. Zowel het exterieur als het interieur van deze kerk is de moeite waard. In de kerk vind je de tombe van Richard Leeuwenhart. Zijn hart is hier begraven. De beroemde schilder Claude Monet was verzot op de Cathedrale. Hij heeft deze maar liefst 30 keer vereeuwigd. De meeste hiervan hangen in Musée d’Orsay in Parijs.
Van de Cathedrale loop je over de Rue du Gros Horloge. Deze straat met prachtige vakwerkhuizen en mooie winkels brengt je bij de Gros Horloge, een klokkentoren. Het heeft een heel bijzonder astronomisch uurwerk.
Daarnaast is Rouen bekend door Jeanne d’Arc. In 1431 werd zij hier veroordeeld door de Engelsen en op de brandstapel gedood. Op de plek waar het gebeurde staat de moderne kerk Église Sainte-Jeanne d’Arc. De gebrandschilderde ramen zijn prachtig.


Honfleur en de Côte Fleurie
Honfleur is een idyllisch badplaatsje aan de monding van de Seine. Eeuwen geleden was Honfleur een belangrijke maritieme havenstad. Nu is het een van de meest charmante havenstadjes van Frankrijk. Tijdens de 19e eeuw kwamen beroemde schilders als Monet, Cezanne, Renoir en Courbet naar Honfleur om het pittoreske stadje te vereeuwigen. In de voormalige zoutpakhuizen Greniers à Sel exposeren nu de huidige kunstenaars van Honfleur. Vieux Bassin (het oude dok) in het centrum laat je de mooie hoge huizen van de stad op hun best zien.
De schilder Eugene Boudin is geboren in Honfleur. Hij is bekend van zijn prachtige zeegezichten. In het gelijknamige museum kun je zijn werken bewonderen. Componist Eric Satie is ook geboren in Honfleur. In Les Maisons Satie kun je veel over hem te weten komen en luisteren naar zijn prachtige composities. Een mooie bezienswaardigheid is de Sainte-Catherine Kerk. Het bijzondere aan deze kerk is dat hij helemaal van hout gemaakt is. Vlakbij Honfleur zie je de immense brug “Pont de Normandië”. Deze tuibrug overspant de Seine tussen Le Havre en Honfleur. Je kunt de brug als voetganger en fietser tolvrij op en genieten van het prachtige uitzicht. Automobilisten betalen tol voor de brug.
De Côte Fleurie tussen Villerville en Cabourg heeft veel mooie en chique badplaatsen. Trouville en het nabijgelegen Deauville zijn de bekende en drukst bezochte plaatsen. De kleinere plaatsen meer naar het westen, zoals Villers-sur-Mer en Houlgate, zijn wat rustiger.

Krijtrotsen bij de Côte d’Albatre
Normandië is vooral bekend vanwege de kustlijn met grote krijtrotsen. Je kunt deze het beste kunt bewonderen aan de Cote d’Albatre, gelegen tussen de steden Le Havre en Le Tréport. De steile kliffen van zo’n honderd meter hoog vormen een ruwe overgang tussen land en zee. Aan de kust wisselen indrukwekkende villa’s uit de 19e eeuw en smalle vissershuizen elkaar af. Tussen de krijtrotsen zijn veel kiezelstranden te vinden.
Het meest fotogenieke deel van de Côte d’Albatre is de Falaise d’Aval, iets ten westen van de plaats Etretat. Door de erosie is de rots in een boogvorm gesleten. De Franse schrijver Guy de Maupassant, die in de streek is geboren, was de eerste die deze rots beschreef als een olifant die zijn slurf in zee steekt. En met wat verbeelding kun je hem gelijk geven.
Op twee plaatsen kun je op een bijzondere manier vanaf de kliffen naar het strand gaan. In Saint Martin aux Buneaux via een grote ladder, en in Sotteville Sur Mer, een dorp dat op 60 meter hoogte op de kliffen ligt, is er een trap van 231 treden die naar zee voert. Vroeger diende die trap om met lorries strandkeien naar boven te brengen.

De invasiestranden van D-Day
In de vroege ochtend van 6 juni 1944 begon in Normandië een van de grootste militaire operaties uit de geschiedenis. Het was de invasie van de geallieerde strijdkrachten om de Duitse bezetter te verslaan. Dit gebeurde onder de naam Operatie Overlord. Parachutisten werden gedropt in de buurt van Sainte-Mere-Eglise en op vijf verschillende stranden werden duizenden jonge soldaten afgezet. De Amerikaanse troepen probeerden aan land te komen op Utah Beach en Omaha Beach, de Britten en Canadezen bij Gold, Juno en Sword Beach. Deze stranden hebben hun bijnaam altijd behouden.
De Pegasusbrug over het kanaal van Caen toont het eerste huis dat werd veroverd op de bezetters. Uiteindelijk leidde de invasie tot de bevrijding van Parijs in augustus van dat jaar. Maar de slag om Normandië heeft vele slachtoffers gekend. Jonge soldaten die ver van huis hun leven verloren om Europa te bevrijden.
75 jaar geleden
In 2019 was het 75 jaar geleden dat operatie Overlord van start ging. Natuurlijk zijn er daarom veel speciale herdenkingen en tentoonstellingen in de regio. Musea richten speciale exposities in om de herinnering aan deze slag levend te blijven houden en over te dragen op jonge generaties. Het is eigenlijk een morele plicht als je Normandië bezoekt, om enkele musea te bezoeken. Zoals het Invasiemuseum in Utah Beach, het Airbornemuseum in Sainte-Mere-Eglise of de D-Day Experience in Saint-Come-du-Mont. Ook een bezoek aan een van de vele begraafplaatsen is zeer indrukwekkend.
Vanwege de 75-jarige herdenking van D-Day was er een grote herdenkingsplechtigheid op 6 juni. Tal van wereldleiders waren daarbij aanwezig. De festiviteiten rondom de herdenking startten al op 25 mei en liepen door tot 16 juni. Meer informatie over de 75e herdenking van D-Day.

Bayeux
Het stadje Bayeux is erg leuk en moet je ook zeker bezoeken. Je kunt er heerlijk wandelen door de gezellige straatjes, zoals de Rue St-Martin en de Rue St-Jean. De belangrijkste bezienswaardigheid van de stad is de Cathédrale Notre-Dame. Daarnaast kun je Het Tapijt van Bayeux bewonderen in de stad. Dit is een 70 meter lang doek waarop de Normandische verovering van Engeland in 1066 wordt afgebeeld. Eigenlijk kun je dit “stripverhaal” beschouwen als een historisch document. In een gerestaureerde seminarie Centre Guillaume-le-Conquerant kun je het tapijt bewonderen. Neem zeker de audiotour (ook in het Nederlands). Daarmee leer je veel meer over het kunstwerk en de slag om Engeland.

Normandië: praktische informatie
Hier geven we je wat praktische tips voor je bezoek aan Normandië.
Hoe kom je in Normandië
Vanuit Nederland is Normandië goed per auto bereikbaar. De afstand is 540 kilometer, gerekend vanaf de grens tussen Nederland en België. We adviseren je om via Amiens te rijden. Hiermee vermijd je de bijna altijd aanwezige drukte bij Parijs. Per trein is Rouen goed bereikbaar vanuit Nederland met de Thalys en de RER. Wil je andere plaatsen bezoeken, dan is de trein minder geschikt. Wel kun je overwegen om een auto te huren in Rouen en vanaf hier Normandië te gaan verkennen. Rouen, Le Havre en Caen beschikken daarnaast over een vliegveld.
Eten en drinken in Normandië
De Franse keuken staat natuurlijk goed bekend. Dus alle Franse gerechten kun je in Normandië vinden, vaak in kleine gezellige restaurants en met smaak en liefde bereid door de kok. Vis, schelp- en schaaldieren zijn in Normandië de specialiteit. Vooral de oesterteelt is in de regio belangrijk. De beroemde camembert kaas komt uit deze streek. Livarot, Neufchâtel en Pont l’Eveque zijn andere goede kazen uit Normandië, maar minder bekend. Door de vele appelboomgaarden kun je in ieder dorp cider en calvados kopen. In iedere patisserie vind je tarte normande, een heerlijke appeltaart.
Overnachten in Normandië
Normandië biedt voor alle verblijfsvormen voldoende accommodatie aan in alle prijsklassen. We hebben zelf diverse keren met onze camper op kleine campings gestaan direct aan de kust. Ook in het hoogseizoen prima te boeken zonder reservering vooraf. In de grote steden zoals Rouen, Bayeux en Caen kan het in het hoogseizoen iets drukker zijn en is het verstandig om een hotel vooraf te reserveren.

Beste reistijd voor Normandië
De periode van mei tot en met september is ideaal om Normandië te bezoeken. Als je het hoogseizoen wilt vermijden, kun je daarom het beste kiezen voor de maanden mei en september. Houd er wel rekening mee dat er alle maanden wel neerslag kan vallen door de Atlantische stroming. Een regenjack meenemen is geen overbodige luxe.