Veules-les-Roses, onontdekte parel aan de Côte d’Albâtre

Veules-les-Roses, onontdekte parel aan de Côte d’Albâtre

Home » Frankrijk » Veules-les-Roses, onontdekte parel aan de Côte d’Albâtre

Het schilderachtige Veules-les-Roses is een onontdekt pareltje langs de Côte d’Albâtre. Deze kuststreek in Normandië staat bekend om de machtige krijtrotsen. Maar ook om de vele gezellige plaatsen. Wat ons betreft is het pittoreske Veules-les-Roses de moeite waard om te bezoeken. Hoewel het een klein dorp is met nauwelijks 600 inwoners, vermaak je je er een dag prima. Niet voor niets noemt men het dorpje een van de mooiste plaatsen van heel Frankrijk. In 2017 mocht Veules-les-Roses zich zelfs het allermooiste dorp van Frankrijk noemen.

Vissers- en weversdorp Veules-les-Roses

Men vermoedt dat Veules-les-Roses al in de 4e eeuw bestond. De naam Veules is waarschijnlijk afgeleid van een oud Engels woord dat waterbron betekende. In de middeleeuwen bestond het dorp van de visserij. Het is een van de oudste dorpen in de regio.

Tot de 18e eeuw bleef de visvangst de belangrijkste inkomstenbron. Door de opkomst van de spinnerijen werd het dorp welvarend. De lakens en andere linnengoed verkocht men op de markt in Rouen. Daarnaast stortten de boeren zich op de productie van koolzaadolie. Het straatbeeld van Veules-les-Roses werd in die tijd gedomineerd door watermolens, vissershuizen, boerderijen en wasplaatsen.

Beroemde schrijvers en kunstenaars bezochten Veules-les-Roses in die periode. Zoals Victor Hugo en Camille Marchand. Ze deden er inspiratie op voor hun meesterwerken. Toen ook de Parijse adellijke kringen het dorp ontdekten, werd het een kleine maar mondaine badplaats. In het dorp verrezen statige villa’s met grote tuinen.

De kortste rivier van Frankrijk

De grootste bezienswaardigheid van het dorp is de rivier de Veules. Met een lengte van iets meer dan 1100 meter is het de kortste rivier van Frankrijk. De Veules ontspringt aan de rand van het dorp. Vervolgens stroomt hij door het dorpscentrum. En niet veel later mondt de Veules uit in zee. Zo is de loop van de Veules vanaf begin tot het einde door het dorp, echt uniek.

De naam rivier is misschien iets te veel eer voor de Veules. Op de dag dat wij het dorp bezoeken, is het meer een rustig kabbelend beekje dat door het dorp stroomt. Alleen bij een draaiend waterrad is de rivier wat wilder.

Voor het eerst in ons leven hebben we in een dag langs beide rivierbeddingen gelopen van begin tot het einde. Dat was ons nog nooit eerder gelukt. En waarschijnlijk blijft het bij deze ene keer in Veules-les-Roses.

Wandeling langs de bezienswaardigheden

Bij de VVV in Fécamp hadden we al een folder gekregen met een wandelroute om Veules-les-Roses te ontdekken. Op de ochtend dat wij aankomen bij het dorp, vindt ook de weekmarkt plaats. Dat maakt ons bezoek nog leuker en levendiger. Het is een drukte van belang op het centrale plein en de hoofdstraat. Er staan veel handelaren met lokale culinaire specialiteiten. Maar ook diverse kraampjes met brocante en antiek. Aan het einde van de hoofdstraat bereiken we het kleine, maar mooie strand met boulevard. Ondanks het mooie weer is het er erg rustig. 

Wij maken natuurlijk de wandelroute door het dorp. We passeren veel bijzondere plekken. De sfeer en het straatbeeld maken het tot een boeiende wandeling. Dit zijn enkele bezienswaardigheden die je op de route tegenkomt.

Molens

Het dorp heeft veel molens. Ze zijn nu niet meer in gebruik. Slechts een werkt er nog voor het malen van graan. Maar al die molens herinneren aan de tijd dat ze welvaart brachten in Veules-les-Roses. Van de meeste is alleen het waterrad nog over. Want diverse molens hebben veel schade opgelopen in de Tweede Wereldoorlog. De molen van de markt kreeg meer dan 100 jaar geleden een turbine. Daarmee voorzag de molen het dorp van elektriciteit.

Kerk en plein

De blikvanger van het niet al te grote centrale plein van Veules-les-Roses is de Saint-Martin kerk. Dit intieme kerkje dateert uit de 12e eeuw. Neem zeker een kijkje binnen in de kerk. Want het interieur is de moeite waard. Je ziet er diverse beelden en schilderijen. Bijzonder zijn de zuilen met de versierde schachten. De kerk is prachtig gerestaureerd.

Uitzichtpunten

Zowel ten noorden als ten zuiden van het dorp liggen twee fraaie uitzichtpunten. Hier zien we nog eens de machtige krijtrotsen waarvan de regio zo bekend is. En we kijken uit op het kleine centrum van Veules-les-Roses. Bezoekers van de markt slingeren zich door de hoofdstraat langs de kraampjes. En we zien de rivier van begin tot het einde; bijzonder om dit in een blik te kunnen vangen. Bij het noordelijke uitzichtpunt lezen we dat op deze plek hard is gevochten bij het begin van de Tweede Wereldoorlog.

Vissershuizen en statige villa’s

Langs de rivier en ook in de straatjes daaromheen staan veel prachtige huizen. Vele daarvan waren in gebruik als visserswoning. Daarnaast bezit het dorp ook statige villa’s. Veel van de woningen zijn vakwerkhuizen en perfect gerestaureerd. De fleurige bloemen bij ieder huis geven Veules-les-Roses een kleurig aangezicht.

Andere mooie plekken in Veules-les-Roses

Onderweg passeren we verder een vroegere kapel van de Orde van de Penitenten. We zien de restanten van het oude kasteel en de ruïne van de kerk Saint Nicolas. We kijken uit op een klein gebied waar men sinds de 14e eeuw waterkers teelt, vlakbij de bron van de rivier. Zo is de route een aaneenschakeling van opmerkelijke gebouwen en plekken. Maar vooral de serene rust in dit vredig dorpje maakt de wandeling uniek.

Na onze wandeling door Veules-les-Roses nestelen we ons op het terras van het dorpscafe. Het is er druk en gezellig. De plaatselijke bevolking neemt het laatste nieuws op luide toon met elkaar door. Wij genieten van de sfeer in de hoofdstraat, waar nog steeds handelaren proberen hun marktwaar te slijten. Onder het genot van een heerlijk drankje komen we tot de conclusie dat een bezoek aan dit dorp echt interessant is.

De omgeving van Veules-les-Roses

Dit kun je doen en zien in de omgeving van Veules-les-Roses.

Genieten van de Côte d’Albâtre

De prachtige kustlijn van de Côte d’Albâtre kun je vanuit Veules-les-Roses goed bezoeken. Heb je zin in een meerdaagse wandeling door dit gebied? Dan is de GR21 een ideale route voor je. Enkele jaren geleden is dit lange-afstands-wandelpad verkozen tot mooiste van Frankrijk. Het loopt helemaal van Dieppe naar Le Havre (omgekeerd kan natuurlijk ook).

Andere leuke plaatsen aan de Côte d’Albâtre bezoeken

Niet ver van Veules-les-Roses liggen nog andere fraaie steden en dorpen. Zo bereik je binnen een half uur Dieppe. Dit was ooit een van de eerste badplaatsen van Frankrijk. De Parijzenaars weken in de zomer graag uit naar Dieppe. In het historische centrum liggen gezellige pleinen.

Ook lekker dichtbij ligt Saint-Valery-en-Caux. Het is een leuke havenstad. Rondom de havens liggen veel terrasjes. De Chapelle Notre Dame de Bon Port. en het beroemde klooster van de Penitenten zijn bezienswaardigheden die je niet wilt missen.

Iets zuidelijker ligt Etretat. Dit is een van de meest bezochte plaatsen in de streek. Het gezellige centrum heeft een fraaie houten overdekte markt. De meest beroemde krijtrotsen liggen vlakbij Etretat. Dat zijn Falaise d’Aval en l’Aiguille. De ene ziet eruit als een olifant, de andere als een grote naald die in zee prikt.

In onze blog over de Côte d’Albâtre vind je nog meer informatie over de streek.

Dit wil je weten als je Veules-les-Roses bezoekt

Waar ligt Veules-les-Roses?

Het dorp Veules-les-Roses ligt aan de Côte d’Albâtre, iets ten zuidwesten van Dieppe. Vanaf Utrecht is het iets meer dan vijf uur rijden zonder oponthoud. De totale afstand is ruim 500 kilometer. Met het openbaar vervoer kun je het dorp niet bereiken.

Waar parkeer ik als ik Veules-les-Roses wil bezoeken?

Het kleine dorpje weert zoveel mogelijk autoverkeer. Rondom Veules-les-Roses liggen genoeg grote parkeerplaatsen. Hier mag je gratis staan. Afhankelijk van welke parkeerplaats je kiest, loop je in 5 tot maximaal 10 minuten naar het dorpscentrum.

Hoe kom ik aan de informatie over de wandeling door het dorp?

De VVV van Veules-les-Roses heeft een folder gemaakt met daarin de route. De belangrijkste bezienswaardigheden staan daarin vermeld. De brochure is Frans- en Engelstalig.

 

De diverse VVV’s van plaatsen in de Côte d’Albâtre hebben de informatie zeker ook wel. Wij kregen de folder bij het Tourist Information Centre van Fécamp.

Zijn er leuke restaurants in Veules-les-Roses?

Wat dacht je? En aan de kust staat er natuurlijk veel lekkers uit zee op de menukaart. Visgerechten, schaaldieren en ander zeebanket voert de boventoon.

 

Dit is een overzicht van restaurants in Veules-les-Roses.

Kan ik overnachten in Veules-les-Roses?

Echte hotels zijn er niet in het dorp. Gelukkig beschikt Veules-les-Roses wel over enkele charmante bed & breakfasts. Dit zijn de mogelijkheden voor een overnachting in Veules-les-Roses of directe omgeving.