Nevers, de Bourgondische stad van de hertogen aan de Loire

Nevers, de Bourgondische stad van de hertogen aan de Loire

Home » Frankrijk » Nevers, de Bourgondische stad van de hertogen aan de Loire

Eerder dit jaar bezochten we het zuidwesten van de Bourgogne. We fietsten hier een deel van de “Loire à Vélo”, een van de bekendste en populairste langeafstandsfietsroutes van Frankrijk. Wat wij zo fantastisch vonden aan onze fietstocht is dat je vele wijngebieden en enkele bijzonder pittoreske stadjes aandoet. Een daarvan is de charmante stad Nevers, ook wel de “Bourgondische stad van de hertogen” genoemd. De stad is minder bekend dan steden als Dijon en Beaune. Toch heeft Nevers aan de Loire minstens zoveel te bieden. Zo heeft de stad een rijk historisch erfgoed, boeiende musea, prachtige natuur, heerlijk eten en de mooiste wijnen. Voor ons reden te over om er zeker terug te keren!

Jeux des Boules in Nevers

Beknopte geschiedenis van Nevers

Nevers heeft een geschiedenis die teruggaat tot de oudheid toen het werd bewoond door de Kelten. Dankzij de strategische locatie aan de oevers van de Loire groeide Nevers tijdens de Gallo-Romeinse periode uit tot een belangrijk centrum voor handel en politiek. In de middeleeuwen had Nevers een bewogen geschiedenis. Het kwam onder de heerschappij van verschillende heersers, waaronder het Bourgondische Rijk.

Tijdens de Renaissance groeide Nevers uit tot een belangrijk cultureel centrum. De stad was de residentie van de prinselijke familie van Gonzaga, die belangrijke kunstwerken en architecturale meesterwerken naar de stad bracht. Het prachtige Palais Ducal is een indrukwekkend voorbeeld van de renaissancistische architectuur. Ooit diende dit paleis als zomerresidentie voor de hertogen van Nevers.

Palais Ducal

Sinds de 20e eeuw is Nevers tevens een bedevaartsoord. Pelgrims bezoeken de stad om het perfect geconserveerde lichaam van Bernadette Soubirous uit Lourdes te zien. Bernadette was getuige van diverse Mariaverschijningen waarna ze verhuisde naar Nevers. Hier trad zij toe tot het klooster van Saint Gildard. Bernadette stierf daar en werd in Nevers begraven.

Vandaag de dag is Nevers een charmante stad die trots haar rijke geschiedenis omarmt. Het historische centrum ademt nog steeds de sfeer van vervlogen tijden, met geplaveide straatjes, oude vakwerkhuizen en imposante kerken. Nevers is ook bekend om zijn aardewerkproductie en heeft een levendig cultureel leven met vele festivals en evenementen.

Uitzicht

Bezienswaardigheden van Nevers die je niet mag missen

De VVV van Nevers heeft het ons als bezoeker makkelijk gemaakt om de stad wandelend te ontdekken. Door de stad loopt namelijk een “fil bleu” (een blauwe lijn). Als je deze lijn langs het trottoir volgt kom je langs vele (historische) bezienswaardigheden. Er zijn twee wandellussen die je kunt volgen:

Route “Saint-Martin – Saint-Étienne”

Deze route voert langs vele statige gebouwen en prachtige oude kerken in het noordoostelijk deel van het oude centrum. Een van de bezienswaardigheden aan de route is het Palais Ducal, het hertogelijk paleis. Dit paleis uit de 15e eeuw was in de 15e en 16e eeuw de residentie van de graven en hertogen van Nevers. Het wordt beschouwd als het eerste echte kasteel aan de Loire. De architectuur is een betoverende mix van renaissance elementen met dakkapellen, decoratieve schoorstenen en een centrale wenteltrap die je vanaf de voorkant kunt zien. Het Palais Ducal is nu het stadhuis van Nevers. Je vindt er de VVV, enkele expositieruimtes en een permanente tentoonstelling over Nevers: de geschiedenis en wat de stad verder nog te bieden heeft.

Palais Ducal

In dit deel van de stad kun je je blijven verbazen over bijzondere, soms extravagante historische gebouwen. Een fraai voorbeeld is de 17e eeuwse Sainte-Marie kapel, een kleine kerk in een uitbundige, Italiaanse barokstijl. Een andere bijzondere kerk is de Saint-Pierre. Aan de buitenzijde oogt de Saint-Pierre wat soberder, maar de schitterende fresco’s verdienen beslist een bezoekje.

Wat verder aan de route ligt de Saint-Étienne. Het bijzondere van deze kerk uit de 11e eeuw is dat hij door de eeuwen heen nagenoeg niet veranderd is. De Romaanse architectuur is sober en er is niet veel beeldhouwwerk, noch ornamenten. Toch mag je deze kerk niet overslaan tijdens je stadswandeling. Al is het alleen al vanwege de verbluffende mate waarin het pure bouwwerk de tand des tijds heeft weten te doorstaan.

Sainte Marie

Route “Les faïenciers”

De tweede wandellus van de “fil bleu” voert onder andere langs de kathedraal en de Loire. Ook kom je door de oude wijk waar eeuwen geleden al faience (aardewerk met tinglazuur) werd geproduceerd. Nevers was van eind 16e eeuw tot begin 19e eeuw een belangrijke producent van het prestigieuze faience. In Nevers heb je nog steeds enkele producenten van faience. Ook heb je in deze wijk een interessant museum, het Musée de la Faïence et des Beaux Arts. Het museum bevindt zich in een voormalig Benedictijner klooster en een statig 19e eeuws herenhuis.

De absolute blikvanger van Nevers is de kathedraal van Saint-Cyr-et-Sainte-Julitte. De kerk die al sinds 1975 op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat, heeft iets unieks. Er zijn namelijk twee tegenover elkaar liggende koren, een in romaanse en een in gotische stijl. Begin 11e eeuw werd met de bouw van de kathedraal begonnen. Pas in de 16e eeuw was het bouwwerk klaar. Sindsdien heeft de kathedraal verschillende restauraties ondergaan. Vooral na afloop van de Tweede Wereldoorlog, om de ernstige schade veroorzaakt door een bombardement in 1944 te herstellen. In de 16e eeuw werd aan de kathedraal de 52 meter hoge Tour Bohier gebouwd. Maar liefst 285 wenteltraptreden leiden naar de top. Het schitterende uitzicht op de middeleeuwse stad en de meanderende Loire doet je de wellicht vermoeiende klim snel vergeten.

Beklimming van de Tour Bohier

Om de toren van de kathedraal te beklimmen, organiseert de vereniging Regards sur la Cathédrale gratis bezoeken op sommige dagen van de week in het hoogseizoen. Hiervoor kun je je inschrijven bij de informatiebalie in de kathedraal. De stad Nevers organiseert in het hoogseizoen ook rondleidingen door de kathedraal, waarbij de toren beklommen kan worden. Neem voor meer informatie over rondleidingen contact op met de VVV van Nevers via contact@nevers-tourisme.com.

De route volgt verder nog langs een klein deel van de Promenade des Remparts: een pad langs de oorspronkelijke stadswallen. De stadsmuur werd in de 12e eeuw gebouwd ter verdediging van de abdij. Het pad loopt door een park vanaf de Porte du Croux (een voormalige torenpoort met ophaalbrug) helemaal naar de oever van de Loire. De torenpoort stamt overigens uit de 14e eeuw. In het poortgebouw bevindt zich het archeologisch museum van Nièvre.

Kathedraal van Nevers

Espace Bernadette

Tijdens de stadswandeling van de blauwe lijn kom je langs vele interessante bezienswaardigheden. Maar er zijn nog andere plekken net buiten de route die ook een bezoek beslist waard zijn. De belangrijkste daarvan is Espace Bernadette, het voormalig klooster van Saint-Gildard. In de kapel vind je in een glazen schrijn het wonderbaarlijk goed geconserveerde lichaam van Bernadette Soubirous uit Lourdes. Er is daar tevens een museum gewijd aan Bernadette. En je hebt er een reconstructie van de grot van Massabielle, waar de 14-jarige Bernadette getuige was van 18 Mariaverschijningen. Elk jaar bezoeken rond de 400.000 pelgrims de kapel met de glazen schrijn.

Bernadette van Lourdes

Nevers aan de Loire

Het pittoreske, middeleeuwse Nevers is idyllisch gelegen aan de “Fleuve Royal”: de koninklijke bijnaam van de Loire. Vroeger werd de rivier gebruikt om faïence-aardewerk te vervoeren. Tegenwoordig is de Loire vooral een paradijs voor vissers en outdoor- en natuurliefhebbers. De ruige, natuur- en bosrijke oevers van de rivier lenen zich uitstekend voor de mooiste fiets- en wandeltochten. Niet voor niets is de “Loire à Vélo” een van de bekendste en populairste fietsroutes van heel Frankrijk. Naast deze beroemde langeafstandsfietsroute heb je bij Nevers de “Voie Verte”: een fraai 13 kilometer lang fietspad over een voormalig jaagpad. De route voert door een prachtige groene omgeving.

De wandelaar komt met name aan zijn trekken in het unieke landschap van de Bec d’Allier. In dit Natura 2000-gebied mondt de rivier de Allier uit in de Loire. Het is een schitterend, puur en woest natuurgebied vlakbij de Pont Canal du Guétin. De directe omgeving is overigens ook het officiële startpunt van de Loire à Vélo.

de woeste Loire

Wil je de indrukwekkende natuur bij de Loire op een andere unieke manier ervaren? Maak dan in volmaakte rust een kanotocht. Wij hebben dit gedaan onder begeleiding van een gids. Hij liet ons tijdens de twee uur durende tocht naar de Bec d’Allier de mooiste plekjes zien. Daarnaast wist hij veel te vertellen over de bijzondere flora en fauna. Wij vonden dit een van de absolute hoogtepunten van ons bezoek aan dit deel van de Bourgogne!

Je kunt het rivierlandschap overigens ook op eigen houtje met een kano verkennen. Canoe Raid Aventure verhuurt kano’s voor een of meerdere dagen. Zij regelen vanzelfsprekend tevens het vervoer terug zodat je niet stroomopwaarts hoeft te peddelen. En ben je avontuurlijk aangelegd? Ga dan wildkamperen aan de oevers van de rivier. Het is een van de weinige plekken in Frankrijk waar dit mag!

Kano's aan de oever van de Loire

Wij bezochten Nevers en omgeving op uitnodiging van Bourgondië Toerisme. De inhoud van de blog hebben wij onafhankelijk en objectief samengesteld op basis van eigen indrukken.

 

Veelgestelde vragen over Nevers, de Bourgondische stad aan de Loire

Waar ligt Nevers?

Nevers ligt in het westelijk deel van de Bourgogne, aan de Loire. De stad is de hoofdstad van het departement Nièvre in de regio Bourgogne-Franche-Comté.

Hoe kom ik in Nevers?

Nevers is goed te bereiken met de trein. Het eerste stuk doe je comfortabel met de Thalys naar Gare du Nord in Parijs. Vervolgens ga je via station Bercy in Parijs naar Nevers. Reken op ongeveer zes uur reistijd vanaf Rotterdam. Wil je in de omgeving met je eigen fiets gaan fietsen? Dan is de auto de beste optie. Nevers ligt op 722 kilometer afstand van Utrecht.

Wat is de beste periode voor een stedentrip naar Nevers?

Het voorjaar en het najaar lenen zich het beste voor een stedentrip naar Nevers. De maand augustus is een drukke en daardoor ook een dure maand om in Frankrijk te reizen.

Waar kan ik culinair genieten in Nevers?

Wat betreft culinaire hoogstandjes zit je in Nevers ook goed. De Bourgogne staat bekend om zijn wijn. Nevers beschikt dan ook over een aantal uitstekende wijnbars en restaurants waar je kunt genieten van lokale specialiteiten en heerlijke wijnen. Op de menukaart vind je onder meer rundvleesgerechten. Deze zijn voornamelijk afkomstig van Charolais-runderen, een runderras dat zijn oorsprong vindt in de regio. In Nevers wordt dit vaak geserveerd als steak tartaar. Ook tref je visgerechten op de menukaart aan. De vis komt rechtstreeks uit de Loire.

 

Culinair genieten in Nevers kan vrijwel overal. Onze tip: wij hebben heerlijk gedineerd in de tuin van Le Bengy. Dit restaurant heeft net als Jean-Michel Couron een vermelding in Michelingids maar is echt vriendelijk geprijsd!

Waar kan ik het beste overnachten in Nevers?

Er zijn tal van accommodatie-opties beschikbaar. Van charmante bed & breakfasts en gezellige herbergen tot luxueuze hotels en vakantiewoningen, er is voor elk wat wils. Daarnaast zijn er “accueil vélo”-accommodaties die speciaal voor fietsers die de Loire à Vélo fietsen, uitgebreide voorzieningen bieden. Zoals bagageservice of een werkplaats om kleine reparaties uit te voeren.

 

Wij zelf verbleven in het schitterend gelegen La Croix de Vernuche, een bijzonder idyllisch hotel net buiten Nevers. Uitzicht vanuit de hotelkamer was verbluffend. Maar we waren met name erg te spreken over het met zorg bereide ontbijt aan de tuintafel. Overige accommodatie in Nevers en directe omgeving.

 

Hotel

Kanoën