Een weekend in Lille: alle hoogtepunten op een rijtje

Een weekend in Lille: alle hoogtepunten op een rijtje

Home » Frankrijk » Een weekend in Lille: alle hoogtepunten op een rijtje

Een weekend in Lille, of in het Nederlands Rijsel, is een belevenis. Lille wordt wel het Parijs van het noorden genoemd. Maar de Vlaamse invloeden zijn er ook groot. Zo kom je er veel chocolaterieën tegen met heerlijke bonbons. En een friterie is altijd nabij. In een paar uur rijden kun je genieten van een stad die door Nederlanders nog onontdekt is. Lille was in 2004 de culturele hoofdstad van Europa. Maar nog steeds vinden er tal van culturele evenementen in de stad plaats. Een lang weekend in Lille, geboorteplaats van Charles de Gaulle, is daarom zeker de moeite waard!

Lille: Vlaamse en Franse invloeden

Lille, gelegen aan de rivier de Deule, is in de elfde eeuw gesticht door een Belgische graaf van Vlaanderen. In 1297 veroverden de Fransen Lille voor het eerst. Door de eeuwen heen was Lille dan weer Belgisch, dan weer Frans bezit. Dit verklaart de Belgische en Franse invloeden die je in de stad zeker tegenkomt.

Een weekend in Lille: de hoogtepunten

Lille is een compacte stad waarin de bezienswaardigheden allemaal redelijk dichtbij elkaar liggen. Je kunt ze dus gemakkelijk wandelend bezoeken. Heb je daar geen trek in, dan kun je met de metro je snel verplaatsen.

Wat ons betreft zijn dit de belangrijkste hoogtepunten van de stad Lille:

Grand’place/Place du Général-de-Gaulle

Dit is de centrale ontmoetingsplek voor de inwoners van Lille. Dit plein dateert van de middeleeuwen. Hier vinden de grote jaarmarkten plaats. Het is het kloppende hart van de stad met volle terrassen. In het midden van het plein staat het standbeeld “La Déesse” op een zuil, als verwijzing naar het verzet van de stad tegen de Oostenrijkse bezetters. Bovenop het gebouw waarin nu de krant “La Voix du Nord’ huist, staan beelden van drie vrouwen in goud gehuld. Zij verpersoonlijken de drie gebieden van de streek: Artois, Vlaanderen en Henegouwen.

Iets verderop ligt het wat kleinere en daardoor meer intieme plein Place du Theatre. Daar vind je het prachtige Beursgebouw en de Opera van Lille. Zomers staat het er vol met terrassen.

La Vieille Bourse

De verbinding tussen Grande Place en het Place du Theatre is het fraaie gebouw la Vieille Bourse. Het barokke pand uit 1653 was het commerciële hart van de stad in vroeger tijden. Vele kleine handelshuizen deden hier hun zaken. Vanuit vier poorten kun je een mooie binnenplaats bezoeken. Onder het wakend oog van handelsgod Mercurius doen nu boekhandelaren hun best om oude boeken, platen en prenten te verkopen. Midden op het plein zijn schaakspelers actief. Het is een genot om hier enige tijd door te brengen en te zien hoe iedereen bij alle stalletjes op zoek is naar iets bijzonders. In de zomermaanden is de binnenplaats vaak het toneel van tangodansvoorstellingen.

Stadhuis en Belfort

Na de Eerste Wereldoorlog bouwde Lille een nieuw stadhuis met een 104 meter hoge Belfort. Deze toren steekt met zijn 104 meter hoog boven de stad uit. De toren is iedere dag tussen 10 – 13 uur en 14 – 17:30 uur te bezoeken. Het is daarom een ideale manier om Lille en omgeving te bekijken. Vanuit de top heb je een prachtig uitzicht, zeker bij helder weer, over de stad en de regio. Men laat bezoekers op volgorde van binnenkomst binnen met een maximum van circa 20 personen per keer. De eerste vier etages dien je zelf via de trap te lopen. Daarna brengt een ouderwetse lift je naar boven.

Bij een weekend in Lille is een uitkijk vanaf de Belfort een hoogtepunt

Museum Palais des Beaux-Arts

Na het wereldberoemde Louvre in Parijs is dit het museum met de grootste kunstcollectie van Frankrijk. Meer dan 100 meesterwerken van schilders uit diverse eeuwen vind je in dit museum. Daarnaast kun je er een grote collectie beeldhouwwerken en keramiek bewonderen. Afhankelijk van je interesse kun je kiezen voor diverse themaroutes in het museum. Het prachtige 19e eeuwse gebouw is daarnaast een genot om doorheen te lopen. Tip: de eerste zondag van iedere maand is het museum gratis toegankelijk. De normale toegangsprijs is € 7. Het museum ligt aan de Place de la République.

Euralille

Deze nieuwe wijk ligt tussen de stations Lille Flandres en Lille Europe. Het zakencentrum is ontworpen door tal van wereldberoemde architecten, waaronder de Nederlander Rem Koolhaas. Vanaf het viaduct Le Corbusier heb je een mooi overzicht over het hele gebied en de bijzondere kantoorgebouwen. Euralille huisvest een immens winkelcentrum met circa 125 winkels. Het meest bijzondere gebouw is Tour de Lille. Het gebouw in de vorm van een L lijkt te zweven in het luchtledige.

Vieux Lille

Hoewel velen nu het hele centrum van de stad als “Vieux Lille” beschouwen, is dat niet terecht. Het gedeelte rondom de kathedraal is het oudste deel van de stad. Daar vind je de beklinkerde straatjes met de gezellige restaurants en bijzondere winkels. Loop zeker even rondom de kathedraal. Daarachter liggen fraaie huizen in bonte kleuren. Rue de la Monnaie is misschien wel de mooiste straat van Lille. Je treft daar ook het Hospice Comtesse, het oudste gebouw van de stad. Eeuwen geleden verzorgden de nonnen op deze plek de zieken. Nu is het een bijzonder museum.

Citadel van Lille

Net als veel andere Franse steden heeft Lille een citadel. Het ontwerp is gemaakt door vestingbouwer Vauban. De citadel is nog steeds in gebruik, de Snelle Franse Interventiemacht heeft er zijn basis. Daarom kun je de Citadel zelf niet bezoeken. Wel kun je wandelen in de parken rondom de citadel. Zo kun je de machtige verdedigingswerken toch nog bewonderen. Het park is in de weekenden erg geliefd bij wandelaars. Er zijn diverse routes uitgezet die je langs bezienswaardigheden leiden. Dan kom je onder andere de Pont Napoleon tegen. De oorspronkelijke brug dateert uit 1812. De constructie met het dak was destijds uniek.

Geboortehuis van Charles de Gaulle

Generaal Charles de Gaulle is geboren in Lille, in het huis van zijn grootouders. Dat is nu ingericht als museum. Het is niet groot, maar wel interessant om te bezoeken. Met de Nederlandstalige audiotour krijg je een gedetailleerd beeld van de jonge jaren van De Gaulle. Ook blijkt dat hij van gegoede komaf was. Het huis ademt de sfeer van de bourgeoisie in het begin van de 20e eeuw.

December: prachtige kerstmarkt

De maand december is een geweldige periode om een weekend in Lille te zijn. Het immense reuzenrad domineert dan Place de Charles de Gaulle. Ook Place du Theatre heeft kerstattracties. En iets verderop staan op Place Rihour de gezellige kerststalletjes. Vanaf een uur of vijf komen de inwoners er graag naartoe om een glas “Glühwein” te drinken, wat te eten en kerstinkopen te doen.

Museum La Piscine in Roubaix

Met de eerste onbemande metro ter wereld ben je vanaf station Lille Flandres in 15 minuutjes in Roubaix. In het prachtige art-deco gebouw hebben de meeste inwoners van de stad leren zwemmen. Na sluiting in 1985 kreeg het zwembad jaren later een nieuwe bestemming als museum. De vroegere douchecabines en kleedhokjes zijn omgetoverd tot vitrines. Maar het mooiste is het zicht op het bassin, waarin de fraaie art-deco ramen voor een mooie weerspiegeling in het water zorgen. Om het bassin staan tal van mooie beelden.

Villa Cavrois in Croix

In een klein dorpje net boven Lille ligt de prachtige en immense villa Cavrois. Architect Robert Mallet-Stevens ontwierp het huis en de meubels voor de rijke textielbaron Paul Cavrois en zijn gezin bijna een eeuw geleden. Het is een modernistische villa, die een beetje doet denken aan de Nederlandse beweging De Stijl, Gerrit Rietveld en het stadhuis van Hilversum. Opvallend is de eenheid in stijl tussen het gebouw, de meubels en de grote tuin. Vanaf de tuin toont het huis zich van zijn mooiste kant.

Wandelingen door Lille

Wandelend door Lille proef je het meest van de sfeer van de stad. Daarnaast zie je de prachtige gebouwen en de mooie winkels op deze manier het best. Bij het Office du Tourisme, gevestigd aan het Place Rihour, kun je voor € 5 een Nederlandstalig boekje kopen met de titel “wandelingen in Rijsel”. Hierin staan vijf wandelingen beschreven inclusief een routekaartje. Je vindt er daarnaast veel achtergrondinformatie over de diverse bezienswaardigheden. Op deze website vind je trouwens ook een leuke wandelroute door Lille.

Fietstocht door Lille

Lille is een stad waar je gemakkelijk kunt fietsen. Nog leuker is het om dit te doen onder begeleiding van een Nederlander die Lille op zijn duimpje kent. Zo zie je alle bezienswaardigheden van de stad. Maar daarnaast krijg je veel achtergrondinformatie over Lille, de geschiedenis en de bijzondere plekken. Boek online alvast de fietstour door Lille met gids.

We hebben Lille in april 2019 voor het eerst op eigen initiatief bezocht. Hauts-de-France Tourisme heeft ons in december 2022 uitgenodigd om de kerstsfeer in de stad mee te maken. De informatie in deze blog hebben we objectief en onafhankelijk samengesteld.

Een weekend Lille: antwoorden op al je vragen

Hieronder vind je alle tips om je een heerlijk weekend in Lille te bezorgen:
Waar ligt Lille?

Lille ligt in het noorden van Frankrijk, in de regio Hauts-de-France. Het is de eerste grote stad nadat je de grens tussen België en Frankrijk bent overgegaan.

Hoe kom ik in Lille?

Lille ligt op minder dan twee uur rijden van Nederland, nagenoeg aan de snelweg A1 richting Parijs. Je bereikt Lille met de auto over tolvrije snelwegen. In het centrum van Lille vind je diverse parkeergarages, waar je je auto veilig kunt parkeren. Deze zijn 24/7 geopend.

 

Daarnaast kun je Lille heel snel en comfortabel met de trein bereiken. In 3,5 uur ben je vanaf Amsterdam Centraal op het station Lille Flandres. Dit station ligt op loopafstand van het centrum van de stad. Ideaal, want je hebt geen files en parkeerstress!

Wat zijn de hoogtepunten van een weekend in Lille?

De stad heeft een leuke mix van Vlaamse en Franse invloeden. Dat geeft een bijzondere sfeer in Lille. Het Place du Charles de Gaulle en het naastgelegen Place du Theatre zijn de plekken waar de inwoners samenkomen. Tussen die pleinen ligt het prachtige Beursgebouw. De binnenplaats is nu het domein van boekhandelaren en schaakspelers. De wijk Vieux Lille heeft tal van mooie beklinkerde straatjes en fraaie gebouwen met bijzondere winkels. De moderne wijk Euralille is vooral vanwege de bijzondere architectuur interessant. De kunstliefhebber haalt zijn hart op in het Musée des Beaux Arts. Tot slot heeft Lille in december een gezellige kerstmarkt.

Wat is de beste tijd om Lille te bezoeken?

De stad is ieder jaargetijde geschikt voor een weekendje weg of een mini-vakantie. Maar als je van een gezellige kerstsfeer houdt, ga dan in december naar Lille. Door de grote kerstmarkt, het reuzenrad en de feestelijke verlichting, toont de stad zich op zijn mooist.

Is het zinvol om de Lille Citypass te kopen?

Het hangt ervan af wat je wilt doen tijdens je weekend in Lille. Wanneer je geïnteresseerd bent in musea en andere bezienswaardigheden in de stad en daar dichtbij (zoals La Piscine in Roubaix en Villa Cavrois in Croix), is het zeker verstandig. Je hebt dan gratis toegang tot de vele hoogtepunten. Bovendien kun je gratis gebruik maken van het openbaar vervoer. Je kunt een pas voor 24, 48 of 72 uur aanschaffen. Die laatste is vooral interessant als je ook plaatsen als Lens en Arras gaat bezoeken. Want dan zijn attracties in de wijde omgeving van Lille ook gratis.

Waar kan ik lekker eten en drinken in Lille?

Door de aanwezigheid van de vele studenten heeft Lille veel gezellige restaurants en cafés. Dit zijn onze tips voor een uitstekende lunch of een overheerlijk diner in Lille:

  • Le Barbue d’Anvers. Een gezellig ingericht restaurant op de eerste verdieping. Heerlijke lokale gerechten. Een aanrader!
  • Brasserie De La Paix. Een Parijs aandoende bistro. Altijd druk, dus reserveren. Weinig toeristen, vooral inwoners uit Lille komen er om zich te laten verwennen.
  • Trattoria La Bellezza. Dit Italiaanse restaurant is heel populair. Je kunt niet reserveren. Achter de ingang gaat een groot restaurant schuil, dat toch een hele intieme sfeer heeft. De decoratie is weelderig, het eten perfect en de obers maken er een feest van.
  • Vooral in de Rue de Gand vind je de ene na de andere eetgelegenheid. Van eenvoudig tot luxe, er is voor ieders smaak en portemonnee wat te vinden.
  • Chocolaterie en pâtisserie Méert is een begrip in Lille. We hebben nog nooit gezien dat er lange rijen voor een winkel staan om chocola te kopen. Een kopje thee met een taartje bij Meert is een belevenis. De keuze aan taarten is reuze. En eigenlijk zijn ze te mooi om op te eten. Toch raden we je aan om het te doen en te genieten van de heerlijke smaak. Laten staan is zonde, zeker gezien het prijskaartje dat eraan hangt.
Waar kan ik heerlijk overnachten in Lille?
  • Een perfect hotel is l’Arbre du Voyageur, aan de Boulevard Carnot. Een modern hotel met uitstekende kamers en een uitgebreid ontbijtbuffet. Voor een gastronomische verwenning eet je in het restaurant van het hotel Jane. Wil je wat informeler dineren, dan staat brasserie Ma Reine tot je beschikking. Vanaf het hotel ben je in minder dan 10 minuten op Grand Place.
  • Wanneer je met de trein komt, is hotel Hotel Chagnot ideaal. Het ligt tegenover het station Lille Flandres. Een prima onderkomen voor een betaalbare prijs.

 

Andere goed gewaardeerde overnachtingsplekken in Lille zijn:

 

  • La Villa 30. Een uitstekend B&B vlakbij het station. Je krijgt een ruime, met smaak ingerichte kamer. ‘s Ochtends geniet je van een uitgebreid ontbijt.
  • Les Cariatides. Een prima appartement op een fraaie en centrale locatie. Parkeren kan gemakkelijk in de naastgelegen parkeergarage.
  • Au Cœur du Jardin. Een prachtige locatie middenin de stad, maar toch heerlijk rustig. Je kunt een overdekte privé parkeerplaats reserveren (tegen betaling).

 

DIt is het overzicht van alle accommodaties in Lille.

Citypass en speciale tours in Lille

Boek hier speciale tours bij onze partner GetYourGuide. Wij ontvangen voor je boeking een bescheiden commissie zonder extra kosten voor jou. De commissie helpt ons om deze reisblog te onderhouden.