Een weekend in Lille: alle hoogtepunten op een rijtje

Een weekend in Lille: alle hoogtepunten op een rijtje

Home » Frankrijk » Een weekend in Lille: alle hoogtepunten op een rijtje

Een weekend in Lille, of in het Nederlands Rijsel, is een belevenis. Lille wordt wel het Parijs van het noorden genoemd. Maar de Vlaamse invloeden zijn er ook groot. Zo kom je er veel chocolaterieën tegen met heerlijke bonbons. En een friterie is altijd nabij. In een paar uur rijden kun je genieten van een stad die door Nederlanders nog onontdekt is. Lille was in 2004 de culturele hoofdstad van Europa. Maar nu nog vinden er tal van culturele evenementen in de stad plaats. Een lang weekend in Lille, geboorteplaats van Charles de Gaulle, is daarom zeker de moeite waard!

Een weekend in Lille: Franse en Vlaamse invloeden

Lille, gelegen aan de rivier de Deule, is in de elfde eeuw gesticht door een Belgische graaf van Vlaanderen. In 1297 veroverden de Fransen Lille voor het eerst. Door de eeuwen heen was Lille dan weer Belgisch, dan weer Frans bezit. Dit verklaart de Belgische en Franse invloeden die je in de stad zeker tegenkomt. Zo drinken de inwoners bij voorkeur speciale bieren als ze op een van de vele terrassen een drankje doen. Wijn drinkt men in Lille veel minder. Wellicht komt het ook omdat Lille een echte studentenstad is. Op een inwoneraantal van 250.000 in de stad zelf, zijn er maar liefst 100.000 studenten in Lille. Dat geeft een bijzondere sfeer in de stad. Toen wij er tijdens het zonnige paasweekend waren, bevolkten duizenden studenten de parken om er te relaxen en wat te drinken.

Een weekend in Lille: de hoogtepunten

Lille is een compacte stad waarin de bezienswaardigheden allemaal redelijk dichtbij elkaar liggen. Je kunt ze dus gemakkelijk wandelend bezoeken. Heb je daar geen trek in, dan kun je met de metro je snel verplaatsen. De twee lijnen doorkruisen de stad en doen ook de omgeving van Lille aan. Wij hebben alles te voet gedaan om zo de sfeer optimaal te kunnen opsnuiven. Daarnaast was het weer tijdens ons bezoek geweldig, waardoor het een feest was om door de stad te lopen. De metro hebben we alleen gebruikt om een prachtig museum buiten de stad te bezoeken: La Piscine in Roubaix. Hierover lees je meer verderop in deze blog. Wat ons betreft waren dit de belangrijkste hoogtepunten van een weekend Lille:

Grande Place/Place du Général-de-Gaulle

Dit is de centrale ontmoetingsplek voor de inwoners van Lille. Dit plein dateert van de middeleeuwen. Hier vinden de grote jaarmarkten plaats. Het is het kloppende hart van de stad met volle terrassen. In het midden van het plein staat het standbeeld “La Déesse” op een zuil, als verwijzing naar het verzet van de stad tegen de Oostenrijkse bezetters. Bovenop het gebouw waarin nu de krant “La Voix du Nord’ huist, staan beelden van drie vrouwen in goud gehuld. Zij verpersoonlijken de drie gebieden van de streek: Artois, Vlaanderen en Henegouwen.

La Vieille Bourse

De verbinding tussen Grande Place en het Place du Theatre is het prachtige gebouw la Vieille Bourse. Het barokke gebouw uit 1653 was het commerciële hart van de stad in vroeger tijden. Vele kleine handelshuizen deden hier hun zaken. Vanuit vier poorten kun je een mooie binnenplaats bezoeken. Onder het wakend oog van handelsgod Mercurius doen nu boekhandelaren hun best om oude boeken, platen en prenten te verkopen. Midden op het plein zijn schaakspelers actief. Het is een genot om hier enige tijd door te brengen en te zien hoe iedereen bij alle stalletjes op zoek is naar iets bijzonders. In de zomermaanden vinden op de binnenplaats tangodansvoorstellingen plaats.

Stadhuis en Belfort

Na de eerste Wereldoorlog bouwde Lille een nieuw stadhuis met een 104 meter hoge Belfort. Deze toren steekt met zijn 104 meter hoog boven de stad uit. De toren is iedere dag tussen 10 – 13 uur en 14 – 17:30 uur te bezoeken. Het is daarom een ideale manier om Lille en omgeving te bekijken. Vanuit de top heb je een prachtig uitzicht, zeker bij helder weer, over de stad en de regio. Men laat bezoekers op volgorde van binnenkomst binnen met een maximum van circa 20 personen per keer. Wij waren er rond 10 uur en konden gelijk de toren op. De eerste vier etages dien je zelf via de trap te lopen. Daarna brengt een ouderwetse lift je naar boven. Een kaartje kost € 7,50.

Museum Palais des Beaux-Arts

Na het wereldberoemde Louvre in Parijs is dit het museum met de grootste kunstcollectie van Frankrijk. Meer dan 100 meesterwerken van schilders uit diverse eeuwen vind je in dit museum. Daarnaast kun je er een grote collectie beeldhouwwerken en keramiek bewonderen. Afhankelijk van je interesse kun je kiezen voor diverse themaroutes in het museum. Het prachtige 19e eeuwse gebouw is daarnaast een genot om doorheen te lopen. Tip: de eerste zondag van iedere maand is het museum gratis toegankelijk. De normale toegangsprijs is € 7. Het museum ligt aan de Place de la République.

Euralille

Deze nieuwe wijk ligt tussen de stations Lille Flandres en Lille Europe. Het zakencentrum is ontworpen door tal van wereldberoemde architecten, waaronder de Nederlander Rem Koolhaas. Vanaf het viaduct Le Corbusier heb je een mooi overzicht over het hele gebied en de bijzondere kantoorgebouwen. Euralille huisvest een immens winkelcentrum met circa 125 winkels.

In de directe omgeving van Lille: Museum La Piscine in Roubaix

Met de eerste onbemande metro ter wereld ben je vanaf station Lille Flandres in 15 minuutjes in de stad die wielerliefhebbers zeker zullen kennen: Roubaix. Een week voordat wij het museum La Piscine bezochten, reden de wielrenners naar het Velodrome tijdens de klassieker Parijs-Roubaix. Nu waren de straten verlaten en heerste er een enorme rust. La Piscine was vroeger het gemeentelijke zwembad van Roubaix. In het prachtige art-decogebouw hebben de meeste inwoners van de stad leren zwemmen. Na sluiting in 1985 kreeg het zwembad jaren later een nieuwe bestemming als museum. De vroegere douchecabines en kleedhokjes zijn omgetoverd tot vitrines. Maar het mooiste is het zicht op het bassin, waarin de fraaie art-decoramen voor een mooie weerspiegeling in het water zorgen. Om het bassin staan tal van mooie beelden. De toegang tot het museum bedraagt € 9. Het is absoluut een bezoek waard.

Wandelingen door Lille

Wandelend door Lille proef je het meest van de sfeer van de stad. Daarnaast zie je de prachtige gebouwen en de mooie winkels op deze manier het best. Bij het Office du Tourisme, gevestigd aan het Place Rihour, kun je voor € 5 een Nederlandstalig boekje kopen met de titel “wandelingen in Rijsel”. Hierin staan vijf wandelingen beschreven inclusief een routekaartje. Je vindt er daarnaast veel achtergrondinformatie over de diverse bezienswaardigheden. Het boekje beschrijft de volgende wandelingen, die je alle in zo’n twee uur kunt lopen:

  • Een wandeling door Vieux-Lille
  • Wandeling door het 19e-eeuwse Lille
  • Wandeltocht door de wijk Saint-Sauveur
  • Wandelroute van het Jezuïetencollege naar de Sint-Katelijnekerk
  • Wandeling door Euralille

Hiermee zie je gegarandeerd alle hoogtepunten van Lille (veel meer dan wij hier beschrijven) en steek je daarnaast veel informatie op over de bezienswaardigheden van Lille.

Fietstour door Lille met gids

Daarnaast is het een uitstekend idee om een georganiseerde fietstour met lokale gids te doen. Wij doen dit bij voorkeur altijd op onze eerste dag in een stad. Zo leren we de weg goed kennen en zien we gelijk waar de belangrijkste hoogtepunten zich in de stad bevinden. Wij boeken onze fietstour altijd bij Baja Bikes. Een uitstekende Nederlandse gids die echt alles van de stad weet, goed materiaal en een heerlijke, veilige route door de stad. In zo’n drie uur hebben we heel wat opgestoken over de stad.

Een weekend Lille: praktische informatie

Hieronder vind je alle tips om je een heerlijk weekend in Lille te bezorgen:

Bereikbaarheid Lille

Lille ligt op minder dan twee uur rijden van Nederland, nagenoeg aan de snelweg A1 richting Parijs. In het centrum van Lille vind je diverse parkeergarages, waar je je auto veilig kunt parkeren. Deze zijn 24/7 geopend. Daarnaast kun je Lille heel snel en comfortabel met de trein bereiken. In 3,5 uur ben je vanaf Amsterdam Centraal op het station Lille Flandres. Dit station ligt op loopafstand van het centrum van de stad.

Overnachten in Lille

Omdat we op het laatste moment besloten om het paasweekend in Lille door te brengen, was de keuze voor hotels niet zo heel groot meer. Op goed geluk hebben we het hotel Balladins Lille geboekt, dat tegenover het station Lille Flandres ligt. Ideaal dus als je met de trein reist. De kamer was niet groot, maar prima. Ondanks de directe nabijheid van het station was het heel rustig. Bij het uitgebreide ontbijtbuffet op het dakterras viel het ons beide dagen op dat het stationsplein nagenoeg uitgestorven was. Een prima onderkomen voor weinig geld! Andere hotels in Lille.

Eten en drinken in Lille

Door de aanwezigheid van de vele studenten heeft Lille veel gezellige restaurants en cafés. De terrassen waren tijdens ons bezoek door het mooie weer overvol. We hebben twee keer heel bijzonder gegeten. Die tips willen we je zeker niet onthouden.

restaurant l’Étable

Een heel klein restaurantje bij het Plein Ste. Catherine. De vrouw staat achter het fornuis en maakt heerlijke, lokale gerechten. Haar man bedient en geeft uitleg over de beperkte kaart. In een schoolschrift staan handgeschreven nog wat specialiteiten van het huis vermeld; heel bijzonder! Door het mooie weer konden we op het rustige terras aan het plein buiten eten. Alles was heerlijk en met smaak bereid. De wijnen zijn goed en goedkoop. Zeker een aanrader.

restaurant La Bellezza

Het Italiaanse restaurant La Bellezza is heel populair. Je kunt niet reserveren, maar moet in de rij staan om 19:00 uur. Toen we iets voor die tijd aankwamen, was de rij al immens. Maar het blijkt dat er achter de ingang een groot restaurant schuilgaat, dat toch een hele intieme sfeer heeft. De decoratie is weelderig, het eten perfect en de obers maken er een feest van. Heerlijk gegeten en genoten van de sfeer in dit grappige restaurant.

Thee met taart bij Méert

Chocolaterie en pâtisserie Méert is een begrip in Lille. We hebben nog nooit gezien dat er lange rijen voor een winkel staan om chocola te kopen. Een kopje thee met een taartje bij Meert is een belevenis. De keuze aan taarten is reuze. En eigenlijk zijn ze te mooi om op te eten. Toch raden we je aan om het te doen en te genieten van de heerlijke smaak. Laten staan is zonde, zeker gezien het prijskaartje dat eraan hangt.