Wandelen bij Chamonix

Wandelen bij Chamonix

Home » Frankrijk » Wandelen bij Chamonix

De betoverende omgeving van de Mont Blanc, de hoogste berg van Europa, staat bekend om de hoge bergtoppen, gletsjers en schitterende uitzichten. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het gebied in de zomer veel wandelaars van alle niveaus aantrekt. Ook wij hebben als fervent wandelaar door de jaren heen vele wandelingen in deze regio gemaakt. Als thuisbasis kiezen we doorgaans de vallei van Chamonix. We vinden dit een ideale plek om de ongekend fraaie omgeving te ontdekken. De wandelmogelijkheden zijn er oneindig. Om je een beetje op weg te helpen, komen we in deze blog daarom met enkele suggesties. We sluiten vervolgens af met antwoorden op praktische vragen over wandelbestemming Chamonix.

De mooiste wandelingen bij Chamonix

Hieronder noemen we enkele locaties waar je hele mooie wandelingen kunt maken. Op de officiële site van Chamonix worden ze in detail beschreven. Je vindt daar ook wat de moeilijkheidsgraad is, hoe lang je er over doet, wat de begin en maximale hoogte is, enz. Wij zelf waren erg te spreken over de hieronder genoemde Plan de l’Aiguille-Montenvers, en over onze wandeling naar Lac Cornu en Mer de Glace. Maar als je van wandelen houdt, dan zijn vrijwel alle wandelingen op de site van Chamonix absoluut de moeite waard.

De vele bergmeren

Je hoeft geen geoefend wandelaar te zijn om de prachtige meren van het Mont Blanc-gebied te bewonderen. Ze liggen op hoogtes tussen de 2000 en 2500 meter. Als je nog niet aan de hoogte gewend bent geraakt (zie ook onze blog over het vermijden van hoogteziekte) begin dan eerst aan deze wandelingen voordat je naar grotere hoogtes gaat. Zoals naar Aiguille du Midi.

Een van de mooiste bergmeerwandelingen is die naar Lac Blanc. Dit ongerepte alpenmeer ligt op een hoogte van ruim 2300 meter hoogte. Je hebt er een adembenemend uitzicht op het Mont Blanc-massief. Voor de wandeling naar Lac Blanc heb je een goede wandelconditie nodig, maar de beloning is de inspanning meer dan waard. Het turquoise water van het meer en de torenhoge bergtoppen zullen je gegarandeerd bekoren. De route staat ook bekend om zijn gevarieerde fauna, waaronder gemzen en steenbokken.

Een andere, schitterende bergmeerwandeling voert naar Lac des Chéserys. Dit bergmeer wat vaak bevroren is wordt omringd door granieten rotsen en alpenbloemen. Het is een betoverende plek voor een picknick en om te genieten van de natuurlijke schoonheid. Bij het meer ligt een chalet-refuge waar je tevens terecht kunt voor wat eten of drinken.

Lac Blanc

Aiguille du Midi

De Aiguille du Midi is een 3842 meter hoge bergtop die sinds 1955 via een kabelbaan te bereiken is. Je hebt er een spectaculair 360 graden uitzicht over de Franse, Zwitserse en Italiaanse Alpen. Vanaf het hoogste terras heb je daarnaast een perfect uitzicht op de Mont Blanc.

Vanaf het tussenstation van de kabelbaan heb je enkele mooie wandelroutes. Zo kun je in circa 15 minuten naar het Lac Bleu. Of je maakt de twee en een half uur durende wandeling Plan de l’Aiguille-Montenvers.

Je kunt vanaf het tussenstation overigens ook nog verder met de kabelbaan. Met de Panoramic Mont Blanc-kabelbaan kun je naar de Pointe Helbronner (3462 meter) in Italië. Tijdens de rit heb je een spectaculair uitzicht op de Géant-gletsjer.

Montenvers – gletsjer Mer de Glace

Vanuit Chamonix gaat er een trein via een tandradbaan naar het op 1913 meter hoogte gelegen Montenvers. Een prachtig vijf kilometer lang treintraject! Vanuit Montenvers wandel je vervolgens in 20 minuten naar de Mer de Glace, de grootste gletsjer van Frankrijk. Tijdens de wandeling krijg je meer inzicht in de historische betekenis van de gletsjer en de invloed van klimaatverandering. De informatieborden langs het pad laten ook de terugtrekking van de gletsjer door de jaren heen zien. Het wandelpad eindigt bij een grot die elk zomerseizoen diep in de gletsjer wordt uitgehouwen. De surrealistische ijsgrot biedt een kijkje in het hart van de gletsjer zelf. De wereld binnenin is dankzij de glinsterende blauwe tinten als een sprookje!

Je kunt overigens ook een wandeling over de gletsjer maken. Wij hebben dit afgelopen zomer onder begeleiding van een gids gedaan. Een absoluut unieke ervaring! Je leest er meer over in onze blog die we over de gletsjerwandeling hebben geschreven.

De Tour du Mont Blanc

De Tour du Mont Blanc (TMB) is een van de beroemdste langeafstandswandelingen in Europa. De epische wandeltocht van in totaal 170 kilometer voert door drie landen: Frankrijk, Italië en Zwitserland. Aan de route heb je adembenemende uitzichten op de hoogste berg van Europa. Het mooie is dat vrijwel iedereen met een redelijke wandelconditie deze meerdaagse wandeltocht eenvoudig kan maken. Maar je moet er wel de tijd voor nemen want er staan zeven tot vijftien dagen voor.

Tour du MB

Antwoorden op praktische vragen over wandelen bij Chamonix

Waar ligt Chamonix?

Chamonix ligt ten zuidoosten van Genève en net ten noorden van de Mont Blanc.

Hoe kom ik in Chamonix?

De snelste manier om naar Chamonix te reizen is met het vliegtuig via de luchthaven van Genève. Hier neem je vervolgens een huurauto om naar je eindbestemming te gaan. Een andere comfortabele optie - en beter voor het milieu - is de trein. Het snelst is dan met de Eurostar (voorheen: Thalys) naar Parijs en vervolgens met de TGV verder richting Annecy. Van daaruit kun je lokale treinen of bussen nemen naar Chamonix. Met de eigen auto kan natuurlijk ook. Reken op ongeveer 1000 kilometer vanuit Utrecht naar Chamonix.

Wat is het beste seizoen om te wandelen bij Chamonix?

De beste maanden om in de omgeving van Chamonix te wandelen zijn van mei tot en met eind oktober. Juli en augustus zijn niet alleen de warmste maar ook de drukste maanden. Reken in beide maanden op doorgaans mooie, blauwe luchten en koele nachten. Wil je in augustus wandelen, boek dan ruim van te voren je accommodatie.

Waar moet ik extra op letten als ik ga wandelen in de bergen bij Chamonix?

Wandelen in de bergen is heel wat anders dan wandelen in ons eigen land. In onze blog over wandelen in de bergen geven we de nodige tips die ook van toepassing zijn voor wandelen bij Chamonix. Een extra tip die we je willen geven als je geen of weinig ervaring hebt met wandelen in de bergen, is om een lokale gids in te huren. Een gids heeft als bijkomend voordeel dat hij de omgeving op zijn duimpje kent. Daarnaast, zo is onze ervaring, kom je van een gids heel veel interessante dingen te weten. Bijvoorbeeld over unieke flora of over welke fauna je waar kunt verwachten.

Waar in de vallei van Chamonix kan ik het beste overnachten?

In de vallei liggen enkele leuke stadjes en dorpjes met ruim voldoende accommodatie. Denk daarbij aan campings, hotels, chalets, chalets met catering, en zelfs iglo’s.

 

  • Chamonix
    Het charmante en gezellige Chamonix is onder toeristen de bekendste plaats in de vallei. De stad noemt zichzelf de “wereldhoofdstad van het alpinisme”. Wat “Cham” zo bijzonder maakt is dat overal de Mont Blanc opdoemt en dat er naast het bergbeklimmen zoveel meer valt te beleven.Afgelopen zomer verbleven we bij de Refuge du Montenvers. Dit panoramisch uitzichtpunt bevindt zich op 20 minuten loopafstand van Mer de Glace, de grootste gletsjer van Frankrijk.We hebben eerder ook de nacht doorgebracht in het nabijgelegen Les Praz de Chamonix omdat je daar de kabelbaan hebt naar de Flégère. Van hieruit leidt een aantal geweldige wandelroutes naar prachtige bergmeren.
  • Les Houches
    Les Houches is een skiresort op ongeveer zes kilometer afstand van Chamonix. Het ligt in een fraaie omgeving van bossen en glooiende alpenweiden. Je hebt er goed zicht op de Aiguilles. Les Houches is ook het start- en eindpunt van de populaire Tour du Mont Blanc: een wandeling van zeven tot tien dagen rond de voet van het Mont Blanc-massief in Frankrijk, Italië en Zwitserland.
  • Servoz
    Servoz is een bergdorpje in het hart van de Alpen dat met name bekend is onder bergbeklimmers. Het ligt aan de voet van het prachtige Fiz-gebergte. Je hebt er ook een prachtig uitzicht over de Mont Blanc.