Wandelen bij Chamonix

Wandelen bij Chamonix

Home » Frankrijk » Wandelen bij Chamonix

De omgeving van de Mont Blanc, met ruim 4810 meter de hoogste berg van Europa, is bijzonder populair onder skiërs, bergbeklimmers maar ook wandelaars zoals wij. Van Franse zijde is de vallei van Chamonix, een bekend skioord aan de voet van de berg, ons inziens de geijkte plek om de waanzinnige omgeving te ontdekken. Je hebt er talloze mogelijkheden om te wandelen in de Alpen.

 

Belangrijkste bezienswaardigheden en wandelingen bij Chamonix

Hieronder noemen we enkele locaties waar je hele mooie wandelingen kunt maken. Op de officiële site van Chamonix worden ze in detail beschreven. Je vindt daar ook wat de moeilijkheidsgraad is, hoe lang je er over doet, wat de begin en maximale hoogte is, enz. Wij zelf waren erg te spreken over de hieronder genoemde Plan de l’Aiguille-Montenvers, en over onze wandeling naar Lac Cornu en Mer de Glace. Maar als je van wandelen houdt, dan zijn vrijwel alle wandelingen op de site van Chamonix absoluut de moeite waard.

De vele bergmeren

Je hoeft geen geoefend wandelaar te zijn om de prachtige meren van het Mont Blanc-gebied te bewonderen. Ze liggen op hoogtes tussen de 2000 en 2500 meter. Als je nog niet aan de hoogte gewend bent geraakt (zie ook onze blog over het vermijden van hoogteziekte) begin dan eerst aan deze wandelingen voordat je eventueel naar het hoger gelegen Aiguille du Midi gaat om er te wandelen.

Aiguille du Midi

De Aiguille du Midi is een 3842 meter hoge bergtop die sinds 1955 via een kabelbaan te bereiken is. Je hebt er een waanzinnig 360 graden uitzicht over de Franse, Zwitserse en Italiaanse Alpen. Vanaf het hoogste terras heb je daarnaast een perfect uitzicht op de Mont Blanc.

Vanaf het tussenstation van de kabelbaan zijn er enkele mooie wandelingen te maken. Zo kun je in circa 15 minuten naar het Lac Bleu of je maakt de 2:30u durende wandeling Plan de l’Aiguille-Montenvers.

Je kunt vanaf het tussenstation overigens ook nog verder met de kabelbaan. Met de Panoramic Mont Blanc-kabelbaan kun je naar de Pointe Helbronner (3462 meter) in Italië. Tijdens de rit heb je een spectaculair uitzicht op de Géant-gletsjer.

Montenvers – gletsjer Mer de Glace

Vanuit Chamonix kun je de trein via een tandradbaan nemen naar het op 1913 meter hoogte gelegen Montenvers. Een prachtig vijf kilometer lang treintraject! Vanuit Montenvers kun je naar de gletsjer Mer de Glace van de Mont Blanc wandelen.

Praktische zaken voor een bezoek aan Chamonix

Accommodatie

In de vallei liggen enkele leuke stadjes en dorpjes waar je buiten het hoogseizoen voldoende accommodatie kunt vinden. Denk daarbij aan campings, hotels, chalets, chalets met catering, en zelfs iglo’s.

Chamonix

Het charmante en gezellige Chamonix is onder toeristen de meest bekende plaats in de vallei. De stad noemt zichzelf de “wereldhoofdstad van het alpinisme”. Wat “Cham” zo bijzonder maakt is dat overal de Mont Blanc opdoemt en dat er naast het bergbeklimmen zoveel meer valt te beleven.

Wij verbleven zelf in het nabijgelegen Les Praz de Chamonix omdat je daar de kabelbaan hebt naar de Flégère, van waaruit een aantal geweldige wandelingen naar prachtige bergmeren leidt. Het dorpje (eigenlijk is het meer een buitenwijk van Chamonix) is duidelijk minder toeristisch. Je vindt er over het algemeen net wat meer luxe accommodatie tegen een iets lagere prijs dan in Chamonix.

Zoek accommodatie in Chamonix.

Les Houches

Les Houches is een skiresort op ongeveer zes kilometer afstand van Chamonix. Het ligt in een fraaie omgeving van bossen en glooiende alpenweiden. Je hebt er goed zicht op de Aiguilles. Les Houches is ook het start- en eindpunt van de populaire Tour du Mont Blanc, een wandeling van zeven tot tien dagen rond de voet van het Mont Blanc-massief in Frankrijk, Italië en Zwitserland.

Zoek accommodatie in les Houches.

Servoz

Servoz is een bergdorpje in het hart van de Alpen dat met name bekend is onder bergbeklimmers. Het ligt aan de voet van het prachtige Fiz-gebergte. Je hebt er ook een prachtig uitzicht over de Mont Blanc.

Zoek accommodatie in Servoz.

Beste reistijd om te wandelen bij Chamonix

De beste maanden om in de omgeving van Chamonix te wandelen zijn van juni tot en met september met juli en augustus als warmste maanden. Wij waren er in juli en hebben nagenoeg niets dan mooi blauwe luchten gezien. Wel kan het ‘s avonds flink afkoelen en ‘s nachts soms hard regenen.