Golfen bij Annecy

Golfen bij Annecy

Home » Frankrijk » Golfen bij Annecy

Als fervent golfers is er voor ons niets zo leuk als regelmatig golfen op andere banen dan op je eigen ‘home course’. Elk jaar proberen we ergens in Europa een heerlijk lang weekend te golfen. Steeds op een andere bestemming. Alleen naar Annecy, de stad aan de noordoever van het meer van Annecy, 40 km ten zuiden van Genève, zijn we vaker geweest. Simpel omdat het onze favoriet is!

Boten op het meer van Annecy, omgeven door bergen.

Annecy

Dit toeristisch maar idyllisch stadje wordt soms het “Venetië van de Alpen” genoemd vanwege de drie kanalen en de Thiou-rivier die door de oude stad stromen. In het hoogseizoen (juli en augustus) kan het behoorlijk druk zijn maar toch vinden we Annecy ook dan echt een fantastische en vooral gezellige stad. Aan de Thiou liggen vele restaurants die weliswaar niet allemaal van hoge kwaliteit zijn maar wel erg leuk gelegen.

Naast een charmant centrum biedt Annecy diverse bezienswaardigheden. Een daarvan is het bijzonder veel gefotografeerde Palais de l’Isle uit de 12e eeuw. Het historisch monument, en tegenwoordig ook een museum, is in de loop der jaren een symbool van de stad geworden.

Een andere bezienswaardigheid is het Château d’Annecy, gebouwd tussen de 12e en 16e eeuw. De graven van Genève en de hertogen van Genevois-Nemours woonden er. Na meerdere branden werd het kasteel in de 17e eeuw verlaten. Later werd het gerestaureerd en deed het tot net na de Tweede Wereldoorlog dienst als kazerne. Inmiddels huisvest het kasteel ook een museum en een observatorium.

Het gezellige centrum van Annecy trekt veel bezoekers.

Golfen

Er is geen golfclub in Annecy zelf. De banen liggen op minimaal 20 minuten afstand met de (huur)auto. Al die keren dat we in de omgeving van Annecy hebben gespeeld, zijn we naar de onderstaande drie banen geweest.

Golf du Lac d’Annecy

Onze favoriet is Golf du Lac d’Annecy, een prachtige 18 holes (69 par)-baan in het plaatsje Menthon-Saint-Bernard ten zuidoosten van Annecy. De baan ligt in het hart van het beschermde natuurpark “Roc de Chère” en biedt uitzicht op het meer van Annecy. Het is kwalitatief misschien niet de beste baan in de omgeving maar het fantastische uitzicht wat je op iedere hole hebt op het meer, de bergen en het kasteel van Menthon-Saint-Bernard, maakt wat ons betreft alles goed.

Daarnaast is de baan wat rustiger dan de andere banen. We konden er steeds zonder problemen terecht, zelfs in het hoogseizoen! Houd er rekening mee dat het nogal heuvelachtig is. Je kunt er weliswaar een elektrische trolley huren, maar geen buggy omdat de paden smal zijn. Een goede conditie is daarom geen overbodige luxe als je hier wilt golfen.

Mooi uitzicht op de bergen vanaf de golfcourse bij Annecy.

Golf Club d’Aix les Bains

De 18 holes (70 par) golfclub van Aix les Bains ligt op wat grotere afstand van Annecy, namelijk aan het meer van Bourget ten zuidwesten van Annecy. Deze op zich hele mooie golfbaan vonden wij persoonlijk toch de minste van de drie bezochte banen. De baan is vrij vlak en rumoerig. Wel zijn er enkele fraaie doglegs en uitdagende waterpartijen. De fairways zijn goed onderhouden, de greens iets minder.

Golf de Giez

De 18 holes (72 par) golfbaan Golf de Giez bevindt zich meer het binnenland in ten zuiden van Golf du Lac d’Annecy. De prima onderhouden baan begint vlak maar na de eerste drie holes word je – heel verrassend – met een busje naar het hoger gelegen deel van de golfbaan gebracht. Hier zijn de holes af en toe echt spectaculair. Laatste deel is weer vlak. Wij vonden het bijzonder leuk om bij Golf de Giez te spelen maar weet wel dat je bij de hoger gelegen holes soms best wel wat moet klimmen met je trolley. Er zijn overigens wel elektrische trolleys en buggy’s te huur.

Prachtige golfbaan bij Annecy met bergen op de achtergrond.

Golfen bij Annecy: praktische zaken

Hoe er te komen

Als je naar Annecy wilt voor slechts een weekend, dan is vliegen naar Genève de beste optie. Het is het meest praktisch om aan de Zwitserse kant van de luchthaven een auto te huren waarmee je dan naar Frankrijk rijdt. Om te besparen op de kosten van het vignet van de Zwitserse snelweg hebben we ook een keer een auto gehuurd aan de Franse kant maar met name de terugweg naar de luchthaven was zo gecompliceerd dat we bijna de vlucht misten.

Je kunt ook vliegen op een stad als Lyon of Parijs, waarna je de trein neemt naar Annecy. Omdat de directe omgeving van Annecy veel interessants op loopafstand te bieden heeft, is het advies om dan alleen een auto te huren als je echt gaat golfen. Dit is goedkoper dan een taxi.

Terrassen aan de rivier in het centrum van Annecy

Beste reistijd om te golfen bij Annecy

De beste reistijd voor Annecy is de maand april en de maanden juli tot en met oktober. De minste neerslag valt in april en oktober. Het is er dan ook heerlijk van temperatuur als je naast golfen ook in de omgeving wilt wandelen. In de zomermaanden is het er heerlijk warm (niet té warm) zodat je ook tot ‘s avonds laat op het terras kunt zitten en kunt dineren. Je hebt dan wel veel toeristen! Wat dat betreft is september de allerbeste maand.

Accommodatie

In Annecy is genoeg accommodatie te vinden, van airbnb en hotels tot vakantiehuizen en campings. Houd er wel rekening mee dat het in de zomer behoorlijk druk kan worden en dat je dan wat langer van tevoren moet boeken. Zoek accommodatie in Annecy.

Kom je er hoofdzakelijk om te golfen, kijk dan ook naar accommodatie wat verder van de stad vandaan. Zo heb je in Menthon-Saint-Bernard ook voldoende accommodatie, en het is de thuisbasis van Golf du Lac d’Annecy, onze favoriet.