Côte d’Albâtre in Normandië | dit zijn de leukste plaatsen

Côte d’Albâtre in Normandië | dit zijn de leukste plaatsen

Home » Frankrijk » Côte d’Albâtre in Normandië | dit zijn de leukste plaatsen

De mooiste kustlijn van Frankrijk vind je in Normandië: de Côte d’Albâtre. Dit gebied ligt tussen Le Havre en Le Tréport. De prachtig witte hoge kalksteenkliffen weerspiegelen schitterend in het azuurblauwe zeewater. Tussen de hoge rotsen liggen intieme kiezelstrandjes. De groene weiden op de kliffen zorgen voor een boeiend kleurenspel. Niet voor niets hebben tal van impressionistische schilders hier hun mooiste werken gemaakt. En langs de Côte d’Albâtre liggen schilderachtige dorpjes, waar kleurrijke vissersbootjes op de stranden liggen.

De leukste plaatsen langs de Côte d’Albâtre

Deze plaatsen wil je zeker zien als je de Côte d’Albâtre bezoekt. We beschrijven ze van zuid naar noord. Zo kun je een fantastische roadtrip plannen. En mocht je de route van noord naar zuid willen maken: de uitzichten blijven dan net zo mooi.

Le Havre

Als je van bijzondere architectuur houdt, is een bezoek aan Le Havre een aanrader. In de Tweede Wereldoorlog is de stad bijna volledig weggevaagd. Het centrum is daarna herbouwd, waarbij tal van beroemde architecten voor het ontwerp hebben gezorgd. Het herbouwde centrum staat nu zelfs op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Bijzondere plekken om te bezoeken zijn de haven en de Docks Vauban, Place de l’Hôtel de Ville en de Saint-Joseph kerk. Vooral de imposante kerktoren is bijzonder, neem ook zeker een kijkje in de toren en geniet van het zonlicht dat schijnt op de 12.000 gekleurde glazen tegels.

Étretat

Étretat is een van de meest bezochte plaatsen van de Côte d’Albâtre. En dat is niet alleen vanwege het gezellige centrum van de badplaats met de fraaie houten overdekte markt. Rondom de plaats vind je namelijk de meest gefotografeerde krijtrotsen van de regio. Vanaf een afstandje lijkt het net of een stenen olifant zijn slurf in de golven van de zee steekt. En daarnaast steekt een enorme rotsige naald fier uit het water op. Dat zijn de krijtrotsen Falaise d’Aval en l’Aiguille. Vanaf uitkijkpunten op andere rotsen zie je ze het beste.

Op het strand liggen de houten bootjes met hun vrolijke kleuren. Samen met de kleurrijke strandhuisjes levert dat ook prachtige plaatjes op. Golfliefhebbers halen in Étretat hun hart op. De golfbaan ligt werkelijk fantastisch aan de rand van de krijtrotsen! De spelers hebben daarnaast een mooi uitzicht op Étretat.

Yport

Hoewel Yport een kleine plaats is, trekt het jaarlijks heel wat toeristen. Ze genieten er van de rust en de natuur. Want de prachtige krijtrotsen en de kiezelstranden maken het een populaire badplaats. Als je van kamperen houdt, zijn de campings bij Yport ideaal. Bovenop de kliffen geniet je van een geweldig uitzicht op de krijtrotsen. Een zonsondergang meemaken vanaf deze plek is bijzonder.

Langs de kleine boulevard staan fotogenieke strandhuisjes. In deze blauw-wit gestreepte huisjes zitten nu vaak kleine horecagelegenheden. De wandelaar kan vanuit Yport een gemakkelijke tocht maken naar Etretat of Fécamp. Fraaie panorama’s vallen je dan ten deel.

Fécamp

Fécamp is een flinke stad langs de Côte d’Albâtre. De haven was de grootste kabeljauwhaven in Frankrijk. De vissers vingen hun kabeljauw in de wateren van Newfoundland. Het Musée les Pêcheries is gewijd aan deze visvangst. Bijzonder is de uitkijktoren boven het museum. Je hebt er een prachtige blik op de stad. Palais Bénédictine is een museum en distilleerderij in één. In het monumentale gebouw met uitbundige architectuur ontdek je alles over de Bénédictine likeur. Een heerlijk drankje dat op deze plek is ontdekt.

Aan de noordkant van de stad ligt Cap Fagnet. Het is een klimmetje om er te komen. Maar daarna heb je geweldige uitzichten op de krijtrotsen en Fécamp. Daar ligt ook de Chapelle Notre Dame de Salut. Het was de kapel voor de vissers. Daar deden ze hun dankgebeden voor de visvangst. De kapel is al een tijdje gesloten, maar de omgeving en de uitkijkpunten zijn een bezoek meer dan waard.

Sassetot-le-Mauconduit

Iets meer landinwaarts ligt Sassetot-le-Mauconduit. Maar niet ver van het dorp liggen een paar mooie stranden, ingeklemd tussen de hoge krijtrotsen en kliffen. Dat zijn Les Petites Dalles en Les Grandes Dalles. Het dorp is niet groot. In het midden staat de kerk en daaromheen speelt het leven zich af.

Het kasteel van Sassetot is de grootste bezienswaardigheid. Het had de zomerresidentie van keizerin Elisabeth van Oostenrijk moeten worden. Eind juni 1875 kwam Sissi aan met een gevolg van 70 personen. Een paar maanden later vertrok ze weer. Daarna is Sissi nooit meer teruggekeerd. Het kasteel is nu een schitterend hotel geworden. Het ligt in een fraai bosrijk park.

Veulettes-sur-Mer

Veulettes-sur-Mer is een slaperig dorpje. Ideaal voor rustzoekers. De belangrijkste attracties zijn de krijtrotsen die noord- en zuidwaarts van het dorp oprijzen. Het dorpje heeft een kleine boulevard met een paar gezellige restaurants. Vooral restaurant Les Fregates is erg in trek bij de inwoners. Wij snappen wel waarom, want we hebben er heerlijk gedineerd.

Op de klif van Paluel, iets ten noorden van het dorp, ligt het Memoire d’Albâtre. Het is een plek doordrenkt van geschiedenis. Veel overblijfselen van de Tweede Wereldoorlog herinneren aan de strijd die zich in Normandië heeft afgespeeld. Een wandelparcours brengt je langs vele bunkers en restanten van de Atlantikwall.

Saint-Valery-en-Caux

Saint-Valery-en-Caux is weer zo’n gezellige havenstad bij de Côte d’Albâtre. De buitenste haven is de oude vissershaven. Iets meer richting centrum ligt een grote plezierhaven. Rondom de havens liggen leuke terrasjes. In de Tweede Wereldoorlog is er flink gevochten in deze streek. Op de kliffen bij de plaats herinneren diverse monumenten aan enkele belangrijke gebeurtenissen.

De bezienswaardigheden van de stad vind je vooral aan de oostkant van de haven. Zo liggen daar de gezellige pleinen Place de la Marche en Place de la Chapelle. Aan dit plein ligt de Chapelle Notre Dame de Bon Port. Een moderne kerk met prachtige glas-in-loodramen. De Saint-Valéry kerk is een stuk historischer. Deze kerk, gebouwd van zandsteen, dateert uit de zestiende eeuw. Aan de westkant van de haven ligt het beroemde klooster van de Penitenten.

Veules-les-Roses

Het schilderachtige Veules-les-Roses is een van die pareltjes langs de Côte d’Albâtre. Het is een van de oudste plaatsen uit de regio. Opvallend is dat het een volstrekt andere sfeer heeft dan de andere plaatsen. Het van oorsprong vissers- en weversdorpje is niet groot. Toch heeft het genoeg bezienswaardigheden om je hier langere tijd te vermaken. Niet voor niets behoort Veules-les-Roses tot de mooiste dorpen van heel Frankrijk.

Door het dorpje stroomt de kleinste rivier van Frankrijk, de Veules. Met een lengte van nog geen 1200 meter slingert die zich vanaf een kanaal door het dorp richting de zee. De leukste manier om alle bijzondere plekken van Veules-les-Roses te ontdekken is via een wandeling. De VVV heeft hiervoor een mooie route uitgezet. Onderweg passeer je alle hoogtepunten van het dorp, zoals de vele prachtige vakwerkhuizen.

Dieppe

Dieppe was een van de eerste echte badplaatsen van Frankrijk. Omdat het dichtbij Parijs lag, ontvluchtten de Parijzenaars de hitte en drukte van de stad en reisden naar Dieppe. Daarnaast is het een belangrijke vissershaven. Hier brengt men de Sint Jacobsschelp aan wal, een echte culinaire delicatesse. Niet voor niets is Dieppe dan ook de plaats om te genieten van dit schaaldier. Je komt het in tal van lokale specialiteiten tegen. De haven en de nabijgelegen visafslag zijn een bezoek meer dan waard.

Het historisch centrum heeft veel gezellige pleinen. Door kleine schilderachtige straatjes loop je van het ene naar het andere plein. Place du Puits Salé is daarvan het bekendste en mooiste. De église Saint-Jacques werd in de Tweede Wereldoorlog flink beschadigd. Maar nu is het een plek die je niet mag overslaan als je Dieppe bezoekt. Net als het Château-Musée, gevestigd in een prachtig 15e eeuws kasteel. Hier ontdek je alles over het maritieme verleden van de stad.

Le Tréport

Van alle dorpen en steden aan zee aan de Côte d’Albâtre, leeft Le Tréport nog het meest volgens het ritme van de zee. De vissershaven toont het karakter van dit vissersdorp het best. Vanaf de kades loop je verder door de kleine straatjes van Le Tréport. Maar ook deze plaats biedt een fenomenaal uitzicht op de krijtrotsen. Hier vind je de hoogste van Europa, met een hoogte van bijna 110 meter.

Bijzonder is het om vanaf de rotsen met een kabelbaan af te dalen naar de wijk “les Cordiers”. Loop daarna zeker ook tot de Place de la Poissonnerie. Op dit vissersplein koop je de lekkerste verse vis of andere zeespecialiteiten. Op een van de vele gezellige terrasjes geniet je van de lokale specialiteit: omelet gevuld met mosselen en garnalen.

Wandelen bij de Côte d’Albâtre

Wandelend ervaar je de schoonheid van de Côte d’Albâtre optimaal. je ziet de enorme variatie aan adembenemende landschappen, de grillige krijtrotsen en natuurlijk de schilderachtige plaatsen langs de kust. De uitzichten zijn iedere keer weer anders, maar altijd geweldig.

Niet voor niets is het Lange Afstands Wandelpad GR 21 een van de mooiste meerdaagse tochten die je in Frankrijk kunt maken. De route loopt helemaal langs de kustlijn. Natuurlijk hoef je niet de volledige 190 kilometer af te leggen. Je kunt er ook voor kiezen om enkele etappes te doen, of een dagtocht vanuit een van de plaatsen langs de Côte d’Albâtre.

Het pad is voor iedere wandelaar goed te doen. Daarnaast is de markering perfect. Wij hebben op deze wijze de kustlijn verkend en het is ons uitstekend bevallen. Later volgt er nog een blog over onze belevenissen langs de GR 21.

Tips voor je reis naar de Côte d’Albâtre

Hoe kom je bij de Côte d’Albâtre?

Vanaf Utrecht is het 566 kilometer rijden naar Le Havre, de zuidelijkste punt van de Côte d’Albâtre. Daar doe je ruim zes uur over. Met de trein gaat bijna net zo snel. Maar je reist milieubewust, relaxt en comfortabel.

 

Naar Le Tréport, in het noorden van de regio, is het 475 kilometer rijden, ruim vijf uur. Deze plaats is met de trein wat lastiger te bereiken. Een treinreis naar Le Tréport duurt twee uur langer dan met de auto.

Wat is de beste reistijd voor een bezoek aan de Côte d’Albâtre?

De beste periode om een bezoek te brengen aan Côte d’Albâtre is in het voorjaar of in de zomermaanden. Tijdens deze periode heb je de meeste kans op langdurige periodes met zonneschijn en de minste kans op lange regendagen. Maar omdat het weer lijkt op dat in ons land, kan het wisselvallig zijn.

Waar kan ik overnachten aan de Côte d’Albâtre?

De regio heeft veel prachtige gites, campings, chambres d'hôtes, vakantiehuizen en hotels. In het hoogseizoen zijn deze snel volgeboekt. Boek daarom op tijd je accommodatie als je in de zomervakantie de Côte d’Albâtre bezoekt. Met deze link krijg je het overzicht van accommodaties in de Côte d’Albâtre. Dit is het aanbod van hotels en B&B's in de leukste plaatsen: