Fietsvakantie door de Bourgogne aan de Loire

Fietsvakantie door de Bourgogne aan de Loire

Home » Frankrijk » Fietsvakantie door de Bourgogne aan de Loire

De Bourgogne is een prachtige streek in Frankrijk die bekend staat om zijn uitgestrekte wijngaarden en heerlijke wijnen. In het idyllische landschap van glooiende heuvels vind je vele schilderachtige dorpjes, kastelen, abdijen en honderden eeuwenoude wijnhuizen. De Bourgogne is niet alleen voor cultuur- en wijnliefhebbers een populaire bestemming in Frankrijk. Ook de natuurliefhebber komt in de Bourgogne ruimschoots aan zijn trekken. Zo zoekt de wandelaar vanwege de uitgestrekte bossen en de meren vaak de Morvan op. Fietsliefhebbers daarentegen, kunnen hun hart met name ophalen in het gebied rond de Loire: het iets minder heuvelachtige, zuidwestelijke deel van de Bourgogne. In deze blog nemen we je mee op ons fietsavontuur door de Bourgogne aan de Loire.

Markt

De Bourgogne aan de Loire in een notendop

In het zuidwesten van de Bourgogne liggen de departementen Nièvre en Saône-et-Loire. Deze regio’s zijn onder wandelaars met name bekend om het prachtige natuurgebied van de Morvan. Maar dit gebied is ook een favoriete bestemming voor cultuursnuivers. Zo zijn er vele historische kastelen die het landschap sieren. Daarnaast vind je er oude, bijzonder pittoreske stadjes en dorpen. Zoals Autun, Chalon-sur-Saône, La Charité-sur-Loire en Nevers.

Abdij

Verder bevinden zich in de Bourgogne aan de Loire wijnhuizen met wereldfaam. Deze wijnregio is weliswaar wat minder bekend dan bijvoorbeeld de Côte d’Or in de Bourgogne. Maar als we onder wijnkenners namen als Pouilly-Fumé of Pouilly-sur-Loire laten vallen, zijn de oren zichtbaar gespitst. Niet verwonderlijk overigens, want de voornamelijk witte wijnen uit de Nièvre, bijvoorbeeld, zijn van grote klasse. Tussen het fietsen door hebben we enkele wijnhuizen bezocht en wijnen geproefd. Verderop in deze blog gaan we er uitgebreider op in.

Kasteel van een oud wijndomein

Fietsen door de Bourgogne aan de Loire

In het zuidwesten van de Bourgogne vind je een uitgebreid netwerk van fietspaden en -routes. De routes voeren door idyllische landschappen met schilderachtige dorpjes, prachtige kastelen en vele wijngaarden. Het grote voordeel van fietsen in de Bourgogne aan de Loire is dat het er niet al te heuvelachtig is. Daarmee is dit fietsgebied geschikt voor fietsliefhebbers van alle niveaus. De belangrijkste routes maken deel uit van de Eurovelo 6, een fietsroute van de Zwarte Zee tot aan de Atlantische Oceaan.

De EuroVelo 6, ook wel de rivierenfietsroute genoemd, is een van de meest iconische fietsroutes van Europa. Deze route volgt de loop van diverse kleine en drie grote Europese rivieren: de Donau, de Rijn en de Loire. Met een totale lengte van ruim 3.600 kilometer biedt de rivierenfietsroute een grote diversiteit aan landschappen. Gerekend vanuit het oosten begint het Franse deel van de route in Mulhouse (vlakbij Basel). De finish is vervolgens in Nantes, waar de Loire uitmondt in de Atlantische Oceaan. De EuroVelo 6 voert ook door de Bourgogne. Zo volgt de route eerst de Saône naar Chalon-sur-Saône en vervolgens het Canal du Centre naar Digoin. Na Digoin gaat de route parallel aan de Loire richting het noorden. Vlak onder Bonny-sur-Loire verlaat je dan de Bourgogne. Dit zijn de twee belangrijkste fietsroutes in de Bourgogne aan de Loire:

Visser aan de Loire

Véloroute du Canal du Centre

De Véloroute du Canal du Centre is niet voor niets een van de populairste fietsroutes in de Bourgogne. Jaarlijks leggen duizenden fietsliefhebbers van over de hele wereld de bijna 120 kilometer af. De pittoreske route ontleent zijn naam aan het Canal du Centre: een kanaal dat in de 18e eeuw werd aangelegd om de Saône en de Loire met elkaar te verbinden.

Digoin

De Véloroute du Canal du Centre voert door adembenemende landschappen en pittoreske dorpjes en stadjes. Denk bijvoorbeeld aan Givry, Couches en Saint-Léger-sur-Dheune. Daarnaast kom je langs interessante historische bezienswaardigheden. Zoals de prachtige stad Chalon-sur-Saône, gelegen aan de rivier de Saône. Deze stad heeft een rijke architectonische erfenis. In het historische centrum vind je charmante geplaveide straatjes, stokoude gebouwen en fraaie kerken.

Een andere bezienswaardigheid aan de route is het kasteel van Rully. Deze vierkante donjon uit de 12e eeuw is schitterend gelegen midden in een wijngaard. Daarnaast mag je een bezoek aan het middeleeuwse stadje Saint-Gengoux-le-National niet missen. Dit stadje ligt tevens aan de wijnroute van Mâconnais-Beaujolais, maar ook deels aan de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella. Aan het einde van de route bevindt zich verder het charmante stadje Digoin. Dit is de plek waar het Canal du Centre uitkomt op de Loire. Bijzonder aan Digoin is vooral de kanaalbrug over de Loire. Deze kanaalbrug uit 1834 is toegankelijk voor boten, fietsers en voetgangers. Een vergelijkbare kanaalbrug – de Pont Canal du Guétin – vind je overigens in Cuffy vlakbij Nevers. Cuffy is het officiële startpunt van de fietsroute “Loire à Vélo”.

Startpunt Loire à Vélo

Fietsroute “Loire à Vélo”

Een van de meest bekende en populaire fietsroutes van Frankrijk is de “Loire à Vélo”. Hierbij volg je de prachtige, natuurrijke oevers van de Loire, die met 1012 kilometer de langste rivier van Frankrijk is. Het startpunt is in Cuffy, ter hoogte van Nevers in Nièvre maar dan net aan de andere kant van de Loire. Het eindpunt ligt 800 kilometer verder, namelijk in Nantes aan de Atlantische Oceaan. Slechts een klein deel van de bewegwijzerde route voert daadwerkelijk door de Bourgogne.

de woeste Loire

Tijdens ons bezoek aan het zuidwesten van de Bourgogne hebben we een deel van de “Loire à Vélo” gereden. Wat ons opviel zijn de bijzonder goed onderhouden fietspaden. Het is er heerlijk rustig. Dit komt onder meer doordat met name de stukken pal langs de oevers van de Loire volledig autovrij zijn. Daarnaast heb je er nauwelijks hoogteverschillen. Dit maakt de route ook voor mensen zonder e-bike bijzonder goed te doen.

Wel moeten we er eerlijk bij zeggen dat sommige stukken langs de Loire om die reden een beetje saai kunnen zijn. Tenminste als je als fervent fietser het fietsen in de bergen niet schuwt. Wat de route voor ons alsnog zeer de moeite waard maakt, is dat je vele pittoreske stadjes aandoet. Waaronder Nevers en La Charité-sur-Loire, waar we binnenkort een blog over plaatsen. Ook passeer je honderden wijngaarden in de AOC’s van Pouilly-Fumé en Pouilly-sur-Loire. Als je – net als wij – kunt genieten van een (bijzonder) goed glas wijn, bezoek er dan zeker enkele wijnhuizen.

Loire

Cyclorail du Sancerrois

Fietsetappe achter de rug, maar je kunt nog wel een stukje op de pedalen? Maak dan na je fietstocht een rit over de langste spoorbrug van Frankrijk! Vanuit Domaine de Port Aubry bij Cosne-Cours-sur-Loire kun je met een stalen duofiets een prachtige tocht over het spoor maken. Tuurlijk, dit is van een totaal andere orde dan gewoon fietsen. Maar wij hadden zoveel plezier met onze tocht, dat we ons avontuur met de Cyclorail du Sancerrois beslist wilden delen.

Spoorbrug
Klik op de foto voor een filmpje van onze fietstocht over het spoor

 

Vanaf het startpunt ga je eerst over de 826 meter lange spoorbrug over de Loire. De rit gaat verder door een bosrijke omgeving maar ook tussen de wijngaarden. Je steekt nog twee andere bruggen over: een brug over een zijrivier van de Loire en een viaduct van 40 meter hoog met uitzicht op Saint Satur. De route is in totaal 13 kilometer lang, namelijk 6,5 kilometer heen en ook weer 6,5 kilometer terug.

Mocht je tijdens je fietsvakantie in de Bourgogne aan de Loire nog tijd over hebben, dan is dit een activiteit die je niet mag missen! Wat het voor ons zo speciaal maakte, is de natuurlijke omgeving en de meer dan prachtige uitzichten. Daarnaast was het ook gewoon erg leuk om te doen!

Spoorlijn

De wijnregio Nièvre: fantastische wijnen uit de Bourgogne aan de Loire

Eerder brachten we een bezoek aan de wereldberoemde regio Côte d’Or, in het oosten van de Bourgogne. De wijnregio is met name bekend om de Pinot Noir en Chardonnay wijnen. Deze druivensoorten gedijen goed op de kalkrijke bodems en het gematigde klimaat van de Côte d’Or. Tijdens onze trip door de Bourgogne aan de Loire maakten we kennis met de wijnregio Nièvre. De Côte d’Or en Nièvre liggen beide in de Bourgogne en hebben een vergelijkbaar klimaat. Toch zijn er belangrijke verschillen tussen de wijnen die de regio’s produceren.

Wijngaard

Uit de wijnregio Nièvre komen met name witte wijnen, voornamelijk gemaakt van de druivensoorten Chardonnay en Sauvignon Blanc. De bodems in Nièvre bestaan hoofdzakelijk uit kiezels en klei, waardoor de wijnen een iets andere smaak en karakter hebben dan die uit de Côte d’Or. De wijnen uit de Nièvre zijn over het algemeen iets frisser en levendiger dan die uit de Côte d’Or.

Waar je voorkeur ook naar uitgaat, breng zeker een bezoek aan een van de vele wijnhuizen. Moeite met kiezen? In Pouilly-sur-Loire heb je een fantastisch informatiecentrum met een innovatief museum. Hier leer je meer over de AOC’s van Pouilly-Fumé en Pouilly-sur-Loire. Ook kun je hier een wijnproeverij meemaken. Liever een wijnproeverij doen bij een wijnboer? Hiervoor zijn in Nièvre talloze opties. Waar wij zelf naar toe zijn gegaan is Domaine Langlois. Het echtpaar Catherine en Michel Langlois runt dit domein sinds 1996. Ze beheren nu 17 hectare aan wijngaarden in de Pouilly-Fumé en Coteaux du Giennois. Waarschuwing: de wijnen die ze hier schenken zijn bijzonder goed van smaak! Ons advies is dan ook om de wijnproeverij te plannen na afloop van de fietsdag.

wijnproeverij

Wij maakten deze reis inclusief fietstochten op uitnodiging van Bourgondië Toerisme. De inhoud van de blog hebben wij onafhankelijk en objectief samengesteld op basis van eigen indrukken.

Praktische zaken voor je fietsvakantie door de Bourgogne aan de Loire

Waar ligt de Bourgogne?

De Bourgogne ligt in het oosten van Frankrijk. Ten westen van de Bourgogne ligt de regio Centre-Val de Loire.

Hoe kom ik in de Bourgogne aan de Loire?

Wil je in de Bourgogne aan de Loire met je eigen fiets gaan fietsen? Dan is de auto de beste optie. Nevers (de “hoofdstad” van het departement Nièvre) ligt op 722 kilometer afstand van Utrecht. In het andere geval is de trein een comfortabel alternatief. Je reist heel eenvoudig via Parijs naar Nevers. Reken op ongeveer zes uur reistijd vanaf Rotterdam.

Wat is de beste periode voor een fietsvakantie door de Bourgogne?

Het voorjaar en het najaar lenen zich het beste voor een (fiets)vakantie in de Bourgogne. In de zomermaanden kan het er namelijk best warm worden. Daarnaast is de maand augustus een drukke en daardoor ook dure maand om in Frankrijk te reizen.

Heb je in de Bourgogne ook bagageservice voor fietsers?

Jazeker! Er zijn diverse transportdiensten die je bagage naar je volgende accommodatie aan de route kunnen vervoeren. Wel zo fijn omdat je door met weinig bagage te fietsen, je kuiten en benen ontlast. Op het traject van de Eurovelo 6 naar Nevers (Véloroute du Canal du Centre) kun je een beroep doen op La Malle Postale. Over het hele traject vanaf Nevers over de “Loire à Vélo naar Nantes ben je aangewezen op Bagafrance. Daarnaast kun je gebruikmaken van de diensten van Deliverbag.

 

Maar wellicht de meest ideale manier is om een en ander te organiseren via accommodaties die aangesloten zijn bij “Accueil Vélo”. Dergelijke accommodaties bieden niet alleen bagageservice aan (gratis of tegen betaling), maar ook andere diensten. Zo beschikken ze over een overdekte en afgesloten fietsenstalling, en over een complete fietsreparatieset. Ze hebben de mogelijkheid om kleding te wassen en te drogen. En ze hebben voorzieningen om je e-bike op te laden.

Hoe is het vervoer geregeld in de Bourgogne aan de Loire?

In de Bourgogne is het regionale spoornet (TER) goed ontwikkeld. Mits er plek is mag je je fiets gratis meenemen. Je hoeft hem evenmin te demonteren.

Kan ik ook een fiets huren in de Bourgogne aan de Loire?

In de Bourgogne aan de Loire zijn er verschillende fietsverhuurbedrijven waar je kwalitatieve fietsen kunt huren. Hierdoor hoef je je eigen fiets dus niet per se mee te nemen. Op de website van France vélo Tourisme vind je een uitgebreid overzicht van locaties aan de in deze blog beschreven fietsroutes.

Waar kan ik heerlijk eten in de Bourgogne aan de Loire?

Na afloop van een fietsdag moet je uiteraard weer je energievoorraden aanvullen. Het mooie van de Bourgogne is dat dit nagenoeg overal in de regio op culinaire, Bourgondische wijze kan! Verwen jezelf met authentieke Franse gerechten in de lokale restaurants, zoals coq au vin, boeuf bourguignon en escargots. Vergeet niet om de bekende lokale kazen uit de Bourgogne te proberen. En zoek daar een bijpassend wijntje bij! Een fietsvakantie in de Bourgogne aan de Loire is niet alleen een lust voor het oog, maar zeker ook voor de smaakpapillen.

Waar kan ik het beste overnachten in de Bourgogne aan de Loire?

Er zijn tal van accommodatie-opties beschikbaar. Van charmante bed & breakfasts en gezellige herbergen tot luxueuze hotels en vakantiewoningen, er is voor elk wat wils. Vanwege de uitgebreide voorzieningen van de “accueil vélo” speciaal voor fietsers, is het advies om vooral bij dergelijke accommodaties te verblijven. De accommodaties liggen ofwel aan de fietsroute of er maximaal vijf kilometer vandaan.

 

 

Nevers:

Digoin:

Decize

La Charité-sur-Loire

Pouilly-sur-Loire

Wijngaard