De specialiteiten van Frans Baskenland

De specialiteiten van Frans Baskenland

Home » Frankrijk » De specialiteiten van Frans Baskenland

Op vakantie per auto naar bekende plaatsen als San Sebastian, Bilbao of het Picos gebergte, doorkruis je een interessante streek: Frans Baskenland. Een gebied met een rijke historie, prachtige natuur en uitnodigende gastronomie. Zonde dus om zo maar door te rijden.

Wij bezochten de plaatsen langs de Atlantische Oceaan. Er staat een verfrissende wind waar de vele surfers gretig gebruik van maken. Proef de sfeer van Frans Baskenland en ontdek een aparte cultuur binnen Frankrijk die niet eindigt bij de grens van Spanje. We wijzen je de weg en laten je kennismaken met de specialiteiten van Frans Baskenland!

specialiteiten van Frans Baskenland

Oriëntatie op Frans Baskenland

De bewoners van deze streek voelen zich meer Bask dan Frans. Men heeft een eigen taal, het Baskisch of Euskara. Als je dit hoort trek je waarschijnlijk de conclusie dat het moeilijk te begrijpen is. Gelukkig spreekt men overal ook Frans of Engels.

De grens tussen Frankrijk en Spanje wordt gevormd door de Pyreneeën. Naast een natuurlijke scheiding is dit een bijzonder uitnodigend wandelgebied. De iconische ‘Grande Randonnée 10′ loopt door het Franse deel van de bergketen. Deze route laat wandelaars kennismaken met de verrassende natuur en dorpen van het binnenland.

Palota

De huizen in Frans Baskenland zijn doorgaans traditioneel wit met rode kozijnen. In de dorpen vinden we veelal een groot plein met hoge muur. Hier wordt Pelota gespeeld, een lokaal balspel dat in de verte lijkt op padel. Men speelt het hier al sinds de middeleeuwen!

Het klimaat in dit deel van Frankrijk ‘kan verkeren’. Crowded House zong over vier seizoenen op één dag. Wij telden er op de eerste dag van ons verblijf al drie door alle combinaties van temperatuur, regen en wind. Zaak dus dat we ons voorbereiden op wisselende condities.

Weerbeeld bij Anglet

Van Anglet tot Ciboure: een kust met verrassingen

De grotere kustplaatsen in Frans Baskenland zijn Anglet, Biarritz en St. Jean-de-Luz. Allemaal met een eigen sfeer, maar aan dezelfde Golf van Biskaje. Alle drie kunnen ze dienen als een goede uitvalsbasis om de omgeving te verkennen.

Wij begonnen onze verkenning in Anglet om af te zakken naar het zuiden. Wat de leukste plaats is om te verblijven? Dat is persoonlijk. In iedere stad of plaats is wel iets van de trotse Baskische cultuur te vinden. Wij kwamen in aanraking met enkele bijzondere adressen die we graag delen.

Haven

Anglet, lange kustlijn met vele zandstranden

Niet bijzonder druk en ruim van opzet. Dat is onze eerste indruk van Anglet. Er zijn hier maar liefst 11 zandstranden te vinden langs een kustlijn van 4,5 kilometer. Langs deze stranden loopt een prima wandel- en fietspad, de Sentier du Littoral. Het pad is 43 kilometer lang en zo een goede mogelijkheid voor een meerdaagse wandeling. Het betreft de GR 8. Wij beperken ons tot een frisse ochtendwandeling.

Langs dit pad komen we de nodige restaurantjes tegen. De hotels liggen veelal iets van het strand af. Wij verblijven ten noorden van het centrum bij een fraaie golfbaan. Het hotel heeft naast een binnen- en buitenzwembad uitgebreide faciliteiten voor fitness en wellness. Op het pad ontmoeten we enkele medewandelaars en hardlopers. We hebben een mooi uitzicht over de kust en de stranden. De golven hier hebben een grote aantrekkingskracht op surfers. Deze komen vanochtend blijkbaar wat later uit de veren.

specialiteiten van Frans Baskenland

Bezienswaardigheden en specialiteiten in Anglet

De gids wijst ons op een bijzonder adres in Anglet waar handgemaakte Baskische wandelstokken (zogenaamde ‘baton’) en messen worden gemaakt. Midden in een woonwijk vinden we het bedrijfje Talaia waar Eric Burel Etchegoin in een volgepakte werkplaats zijn producten maakt. Deze hebben een relatie met de bergen. Unieke messen, paraplu’s en wandelstokken, alles bijzonder fraai uitgevoerd. Zodanig dat ze soms eerder voor de sier lijken dan voor dagelijks gebruik. Een echte ambachtsman die Eric.

Baton maken
Batton

Iets verderop aan de rand van het centrum lopen we binnen bij La Tarref, waar de geur van vers gebrande koffiebonen onze neus bereikt. Aurore Cosnier vertelt vol passie over het proces van branden. Een minicollege koffie maken is het. Een workshop hier doet je koffie bewustzijn letterlijk en figuurlijk prikkelen.

Koffiebranden

’s Avonds eten we bij het strand de lokale specialiteiten: ham, paté en worst als entree en als hoofdgerecht een gigantische visschotel. De prijzen zijn bijzonder vriendelijk. We laten het ons smaken en eindigen de avond met een gezamenlijk genoten crème brûlée, die we omdopen in crème roulé.

Voorgerecht

Mondain Biarritz met keizerlijk hotel

De volgende dag verplaatsen we ons naar Biarritz. Op de boulevard heerst een gezellige bedrijvigheid. Men eet er een ijsje, drinkt een espresso of daalt er af naar het strand om van de zon te genieten. Een relaxte sfeer.

La Rotonde

Al slenterend langs de boulevard komen we uit bij een indrukwekkend gebouw, het Hôtel du Palais. Dit tot hotel omgebouwde paleis dateert uit 1854. Napoleon de derde heeft het laten bouwen, omdat zijn vrouw Eugenie zo gecharmeerd was van Biarritz. Het heeft een voortreffelijk restaurant waar we genieten van verfijnde gerechten in een prachtige omgeving. Mocht dat een stap te ver zijn, dan is het natuurlijk ook mogelijk om er gewoon een kopje koffie te drinken of een high tea te nuttigen. Een unieke ervaring in een van de naar het schijnt mooiste hotels ter wereld. Ook de jetset weet deze bestemming te waarderen.

Een ander gevolg van de aanwezigheid van keizerin Eugenie is een uniek kerkje, de Chapelle Impériale. Deze kapel is gebouwd in Spaans-Moorse stijl met prachtig tegelwerk. Door de afwezigheid van andere versierselen komt de bouwstijl prachtig tot zijn recht. Een aanrader. Check de openingstijden vooraf op de website, de beste kans om te bezichtigen is zaterdagmiddag tussen 14.00 en 16.00 uur.

Specialiteiten van Frans Baskenland

Chanel in Biarritz

In het centrum van de stad ervaren we een uniek winkelbestand. Geen grote ketens maar zaken met veelal lokale producten. We komen langs een winkel met vintage van Chanel. De eigenaresse lijkt een replica van deze keizerin van de mode. Biarritz was de plaats waar Chanel haar eerste modehuis opende in 1915. Het begin van de Tweede Wereldoorlog in 1939 maakte een einde aan deze vestiging. De zaak was gevestigd vlakbij het casino op de Avenue Edouard VII. We zijn nieuwsgierig of hier nog iets van te zien is, maar helaas, het is geschiedenis.

Een uitgebreide beschrijving van de bezienswaardigheden in Biarritz vind je in de blog van Dick.

specialiteiten van Frans Baskenland

Culinair St-Jean-de-Luz

Mogelijk is St. Jean-de-Luz bij de Nederlandse toerist minder in beeld dan Biarritz en Anglet. Jaren geleden wees de lokale bevolking ons tijdens een wandeling in de Pyreneeën op deze stad als bezienswaardigheid. En ook vandaag lijkt het allemaal wat minder toeristisch hier. Toch is er een aangename levendigheid van bewoners en toeristen.

In en om ‘Les Halles’ verliezen we ons op deze gevarieerde voedselmarkt. Hier kan geen supermarché tegenop. De mooiste vissen, kazen en groenten wachten hier op een koper. En jawel, nog net zoals jaren geleden kun je voor een luttel bedrag wijn met zes oesters krijgen. We kunnen dit niet laten lopen!

Oesters

Buiten de markt lopen we binnen bij de befaamde macaron-bakker ‘Maison Adam’. Vanaf 1660 worden hier de beste macarons vervaardigd. Even verderop vinden we een andere iconische bakkerij ‘Paries’. Een kijkje in de etalage en dan doorlopen vraagt om een ijzeren discipline. Die hebben we niet. Hier proberen we het traditionele Gateau Basque, een krokante zandkoek gevuld met banketbakkersroom of kersen. Niet te versmaden.

Maison Adam

Een andere specialiteit uit Baskenland wordt gemaakt van een speciaal Baskisch varken. Dit zwarte-bonte varken loopt vrij rond in de weiden van de Pyreneeën in de Les Aduldes vallei. De ham die hiervan gemaakt wordt is te vergelijken met de Iberico uit Spanje. Hier noemen ze het Kintoa. De ham heeft een krachtige smaak die vraagt om begeleiding van een stevige rode wijn. In het centrum van St-Jean-de-Luz vinden we dit product in een winkel die uitpuilt van de worsten en hammen.

Ongemerkt zijn we zo in een heuse voedselspeurtocht terechtgekomen. Als je hier rondloopt zonder te proeven mis je de smaak van Baskenland, zo concluderen we.

Saint Jean-de-Luz

Aanvullende specialiteiten in en rond St. Jean-de-Luz

Niet alles draait om het eten hier. We komen langs ‘Maison Laffarque’ waar ze sinds 1890 gepersonaliseerde riemen en tassen maken. Bij de haven ontdekken we enorme grote vazen en andere fraai gemaakte keramiek. Het is een verkooppunt van het bedrijf ‘Goicoechea’ die zijn productie heeft tussen Osses en St. Pied-de-Port (een bekend beginpunt van de pelgrimstocht naar Santiago). Ook de linnenpruductie van Lartique in Ascain is vermeldenswaardig. Een paar kilometer buiten de stad kun je het ‘atelier de Tissage’ van typisch Baskische linnen aanschouwen. De toepassing hiervan vinden we ook terug in de fraaie espadrilles die je in de winkels tegenkomt.

specialiteiten van Frans Baskenland

Heb je nog tijd over, maak dan een uitstapje naar Ciboure. Deze zuidelijkste plaats heeft een prachtige ligging bij een fort aan zee. In dit fort komen we in aanraking met ‘wijnproductie in zee’. De firma Egiategia laat grote plastic containers met wijn zakken in het zeewater. Hier kan de wijn wiegen in het ritme van de zee. Leuk om het verschil te proeven tussen de oorspronkelijke wijn en de ondergedompelde versie. Verschil proeven we zeker, maar wat de voorkeur heeft? Over smaak valt soms best te twisten, zo blijkt.

specialiteiten van Frans Baskenland

Een terugblik op de specialteiten van Frans Baskenland

Wij hoopten op zon en zee, waar regen en wind de eerste indruk was. Gelukkig kan het snel opklaren en hadden we ’s avonds de eerste zonsondergang in veel rustigere sferen. Dat bleef zo de rest van de week waardoor we heerlijk door straatjes konden slenteren en de steden ontdekken. De specialiteiten van Frans Baskenland zijn bijzonder leuk om te ervaren en te proeven. De sfeer in de plaatsen was ontspannen, al merk je wel een verschil in sfeer. Biarritz mondain, Anglet ruimtelijk en voor ons het meest verrassend: St-Jean-de-Luz.

specialiteiten van Frans Baskenland

Veelgestelde vragen over de specialiteiten van Frans Baskenland

Waar ligt Frans Baskenland?

Frans Baskenland is het meest zuidwestelijke deel van Frankrijk, grenzend aan Spanje en de Golf van Biskaje.

Hoe bereik je Frans Baskenland het beste?

De snelste manier om naar Frans Baskenland te reizen is per vliegtuig. Tegenwoordig is het mogelijk om direct op Biarritz te vliegen met de KLM. Met de trein duurt de rit al gauw 10 uur of meer. Met de auto is de afstand vanaf Utrecht 1260 kilometer en dat betekent zonder pauzes minimaal 12 uur.

Wat zijn de belangrijkste hoogtepunten van Frans Baskenland?

De Baskische kust heeft een grote aantrekkingskracht. Dit mede door de steden die daar liggen: Anglet, Biarritz. St. Jean-de-Luz en Cibourne.

 

Plaatsen als Bayonne, Espelet, Ainhoa, Sara en St.Pied-de-Port zijn in het binnenland populair.

Welke specialiteiten zijn er in Frans Baskenland?

De typische Baskische specialiteiten zijn Gateaux Basque (Baskische taart), piment d' Espelette, ham uit Bayonne, lokale kazen, vis, Kintoa-ham en wijn. De restaurants in Frans-Baskenland hebben een goede reputatie als het gaat om gastronomie.

Wat kun je aan activiteiten ondernemen in Frans Baskenland?

In Frans Baskenland kun je windsurfen op één van de vele stranden, heerlijk wandelen langs de kust of in de Pyreneeën, golfen, fietsen of zwemmen. Daarnaast biedt de regio ook gelegenheid voor wellness.

Wat zijn goede adressen om te overnachten in Frans Baskenland?

In Anglet verbleven we in Les Terrasses d’Atlanthal in het noordelijke deel van Anglet bij de golfbaan aan het strand.

 

In Biarritz hadden we een zeer aangenaam verblijf in Hotel Plaza. Het ligt in het centrum en heeft de mogelijkheid tot parkeren.

 

Een plek met goede beoordelingen voor St. Jean-de-Luz is Hotel le Relais St. Jacques.

Waar kun je lekker eten in Frans Baskenland?

Er zijn talloze goede plekken om te eten. Hieronder delen we onze ervaringen in verschillende plaatsen:

  • In Biarritz is ‘La Rotonde” een goed restaurant in de hogere prijsklasse.
  • Anglet heeft een leuk restaurant met dakterras aan het strand: Océan Restaurant Anglet.
  • St.-Jean-de-Luz heeft een fraai restaurant bij de golfclub: Golf de Chantaco. Dit ligt enkele kilometers buiten het centrum is vooral leuk om te combineren met een rondje op de fraaie banen.

We bezochten Frans Baskenland op uitnodiging van Atlantische kust Frankrijk, het toeristisch collectief Destination Côte Atlantique . De inhoud van deze blog hebben wij onafhankelijk en objectief samengesteld op basis van eigen indrukken.