Noord-Holland: tips voor vakantie, stedentrip of dagje uit

Noord-Holland: tips voor vakantie, stedentrip of dagje uit

Home » Nederland » Nederlandse provincies » Noord-Holland: tips voor vakantie, stedentrip of dagje uit

De provincie Noord-Holland heeft al jaren een grote aantrekkingskracht op toeristen. Niet alleen uit het buitenland, maar zeker ook uit eigen land. Wist je dat we in Noord-Holland met elkaar de meeste binnenlandse vakanties doorbrengen? Met de vele hoogtepunten die deze provincie ons te bieden heeft, is dat misschien geen verrassing. We geven je graag ideeën hoe je een vakantie in Noord-Holland tot een onvergetelijke belevenis kunt maken.

Amsterdam en de grachten

Over onze hoofdstad valt zoveel te vertellen, dat we in een aparte blog over Amsterdam de belangrijkste hoogtepunten beschrijven. Langs de heerlijke grachten zie je de meest fantastische grachtenpanden staan. Over de grachten liggen tal van bruggen. De Magere Brug is wel de bekendste.

Het grote Museumplein, de meer intieme pleintjes in de Jordaan, het wereldberoemde Leidseplein, op tal van plekken kun je genieten van de stad, de inwoners en de bezoekers. Laat je onderdompelen in de sfeer van deze heerlijke stad!

gracht in Amsterdam

Zaanstreek en het Waterland

Ten noorden van Amsterdam ligt de Zaanstreek. Het toeristische hart van deze regio is de Zaanse Schans. Hier vind je de typische Zaanse huisjes, de molens, de eerste kruidenierswinkel van Albert Heijn en traditionele klompenfabrieken. Je wandelt hier als het ware in een groot openluchtmuseum. Om nog meer folklore te zien, is een bezoek aan de traditionele vissersdorpen Volendam en Marken een aanrader.

In het nabijgelegen Waterland liggen kleine, pittoreske plaatsen in een prachtig polderlandschap. Broek in Waterland is een heerlijk dorp met de fraai beschilderde houten huizen. Maar ook Monnickendam, Zunderdorp, Broekergouw, Durgerdam en Holysloot zijn de moeite waard. In dit gebied kun je mooie wandelingen en fietstochten maken. Tot slot is een bezoek aan het voormalig walvisvaardersdorp Jisp en het natuurgebied Jisperveld absoluut de moeite waard.

Zaanstreek

Historische steden in West-Friesland

In dit deel van Noord-Holland liggen bijzondere steden met een historisch verleden: Hoorn en Enkhuizen. Gedurende de 16e en 17e eeuw kende Hoorn haar grootste bloei. Dit kwam vooral omdat de stad een belangrijke havenplaats was voor de VOC, WIC en Compagnie van Spitsbergen. Niet voor niets was Hoorn daardoor de formele hoofdstad van het gebied boven het IJ. Tal van historische gebouwen herinneren aan de enorme bloeiperiode die de stad heeft gekend. In het Westfries Museum kun je een fraaie kunstcollectie bewonderen.

Enkhuizen toont de vele sporen uit de Gouden Eeuw in volle glorie. In die tijd was de stad een belangrijke havenstad. Het gebouw de Drommedaris vormde de bewaking van de oude haven. Daarnaast vind je nog veel stadswallen om Enkhuizen. De twee kerken van de stad zijn interessant om te bezoeken. Daarnaast geeft het Zuiderzeemuseum een fraai overzicht van de visserij in de voormalige Zuiderzee. Naast een collectie binnen heeft het museum een fraai buitenmuseum. Dit is een reconstructie van een klein Zuiderzeestadje in vroeger tijden.

Zuiderzeemuseum, Enkhuizen

Haarlem, “klein Amsterdam”

Haarlem is de hoofdstad van de provincie Noord-Holland. Ooit was deze stad het centrum van de boekdrukkunst. Daarnaast herbergt de stad het eerste openbare museum van Nederland: het Teylers Museum. Maar Haarlem kent met het Frans Halsmuseum nog een culturele trekpleister van formaat.

De meeste bezoekers, echter, genieten vooral van de heerlijke sfeer in de compacte stad. De Grote Markt met de Sint Bavokathedraal als blikvanger, is het kloppend hart van Haarlem. Het is al eeuwenlang hét ontmoetingspunt voor de inwoners. Rondom de Grote Markt liggen tal van leuke winkelstraten met veel historische panden.

Haarlem

Vakantie in Noord-Holland: Gooi- en Vechtstreek

De rijke handelslieden uit de Gouden Eeuw kozen de Gooi- en Vechtstreek uit voor hun fraaie buitenverblijven. Varend over de Vecht kun je de prachtige landgoederen, kastelen, buitenhuizen, tuinen en theekoepels bewonderen. De nu zo rustiek slingerende rivier was in die tijd een belangrijke verkeersader voor de welvarende kooplui.

Maar niet alleen langs het water verschenen de mooie buitenverblijven. Zo was het kleine ’s-Graveland een geliefde plek voor de welvarende inwoners van Amsterdam. Hier verschenen maar liefst tien buitenplaatsen voor de rijken. Het contrast met de arbeiderswoninkjes aan de overkant van de straat was immens groot. Diverse van deze buitenplaatsen zijn nu in bezit van Natuurmonumenten. Het is een prachtig gebied om wandelend of fietsend te verkennen.

Vecht

Natuurgebieden in Noord-Holland

Bekende natuurgebieden in Noord-Holland zijn het Naardermeer, het Twiske, de Waterleidingduinen en Zuid-Kennemerland. Het Naardermeer was ooit het eerste natuurgebied in Nederland dat door Natuurmonumenten is aangekocht. Hier kun je heerlijk wandelen. Het rondje Naardermeer is een prachtige dagtocht door een fantastische omgeving.

De andere natuurgebieden bieden naast diverse fantastische wandelroutes ook fietsroutes. Meer informatie hierover vind je in onze blogs over het Twiske, de Waterleidingduinen en Zuid-Kennemerland.

Waterleidingduinen

De mooiste stranden voor een vakantie in Noord-Holland

Veel toeristen komen voor een strandvakantie naar Noord-Holland. En dat kunnen we ons goed voorstellen, want de kustlijn van Noord-Holland bedraagt zo’n 120 kilometer. Langs de kust liggen heerlijke badplaatsen. Deze hebben allemaal een verschillend karakter.

Zo is de kop van Noord-Holland lekker rustig. Een ideaal gebied voor rustzoekers. Zelf komen we graag bij Callantsoog en Sint-Maartenszee. De stranden zijn hier heerlijk breed en we kunnen er kilometers wandelen. Het natuurgebied Zwanenwater is heerlijk om vogels te spotten. En voor wat vertier gaan we naar de kaasmarkt in Alkmaar.

Het gebied tussen Bergen en Schoorl is eveneens bedoeld voor rustzoekers. Hier ligt het prachtige natuurgebied De Kerf. In het kunstenaarsdorp Bergen is het altijd gezellig met veel galeries en leuke terrassen. Een prachtige wandeling voert door het bos- en duingebied tussen Bergen en Schoorl. Dit is volgens ons een van de mooiste wandelingen in Noord-Holland.

De badplaatsen Bloemendaal en Zandvoort zijn heel anders van karakter. Het is hier drukker en je vindt er veel meer strandtenten die voor velen de ultieme loungeplek zijn. Half Amsterdam lijkt hier te vertoeven in de zomer. Wil je de drukte van het strand even vergeten, loop dan door de Waterleidingduinen of zoek de rust op van het strand van IJmuiden. Hier geniet je van de stilte en de natuur.

Bloemendaal

Texel, het Noord-Hollandse waddeneiland

Het grootste waddeneiland van Nederland heeft een heel ander karakter dan de overige waddeneilanden. Het is heerlijk om uit te waaien langs het strand en een kilometerslange strandwandeling te maken. Het natuurgebied de Slufter is een uniek krekengebied dat in verbinding staat met de zee.

Fietsers en wandelaars halen op het eiland een heerlijke frisse neus. Texel kent een uitgebreid fiets- en wandelnetwerk, waardoor je veel mooie tochten kunt maken. En de avonturiers werken hun bucketlist af: een parachutesprong boven Texel is een unieke ervaring. Wie de Waddeneilanden op een bijzondere manier wil meemaken, gaat eilandhoppen. Zo breidt je je vakantie in Noord-Holland uit met een bezoek aan de waterrijke provincie Friesland.

Vrije val bij parachutesprong boven Texel.

Vakantie in Noord-Holland: accommodatie

In Noord-Holland vind je veel verschillende vormen van accommodatie in allerlei prijsklassen. Langs de kust liggen veel vakantieparken en campings, vaak uitstekend geoutilleerd. Daarnaast kun je hotels vinden in alle categorieën. Een andere optie is het boeken van een Airbnb. Wij vinden dit altijd een goede manier om een unieke ervaring op te doen en contact te hebben met de verhuurder of andere gasten.

Enkele highlights van Noord-Holland

Hieronder vind je enkele highlights uit de provincie Noord-Holland waar we een eigen blog over geschreven hebben. De komende tijd zullen we het aantal blogs over highlights uit deze provincie verder uitbreiden.

Actief

Rondje Amsterdam, stadswandeling vol contrasten

Rondje Amsterdam, stadswandeling vol contrasten

De dag na Koningsdag belooft een wisseling van zon en wolken, met af en toe een spatje regen. Daarom kiezen we voor een stadswandeling. Geen drassige paden, maar voldoende schuilmogelijkheden als het weer ons in de steek laat. We lopen het Rondje...

Bos, duin en strand bij Groene Wissel bij Castricum

Bos, duin en strand bij Groene Wissel bij Castricum

De weersvoorspellingen waren gunstig. Zon, een lekkere temperatuur om te wandelen en geen kans op neerslag. Voor ons de reden om de wandelschoenen al vroeg aan te trekken en op pad te gaan. Ons doel: het Noordhollands Duinreservaat. Daar wachtte een...

Bollenveldwandeling bij Heiloo langs heiligdommen

Bollenveldwandeling bij Heiloo langs heiligdommen

Op een stralende zaterdag in april met zomerse temperaturen was het tijd om weer eens aan de wandel te gaan. Met de bloeiende bollenvelden was de keuze snel gemaakt: we wilden genieten van de deinende tulpen in de wind. Dit keer kozen we niet voor...

Daarom is het Knopenrondje Huizen zo bijzonder

Daarom is het Knopenrondje Huizen zo bijzonder

We hebben iets nieuws ontdekt: het wandelen van zogenaamde Knopenrondjes. Deze wandelroutes bestaan al een tijdje, maar we hebben er nog geen enkele gelopen. Op een eindelijk eens droge zondag in februari was het dan zover. We liepen het...

Trage Tocht Overveen – wandelen in NP Zuid-Kennemerland

Trage Tocht Overveen – wandelen in NP Zuid-Kennemerland

Wat maakt wandelen zo leuk? Op die vraag kunnen we veel antwoorden geven. Het ontdekken van nieuwe, prachtige routes in een al bekend gebied hoort daar zeker bij. En dat was het geval bij de Trage Tocht Overveen. Het Nationaal Park Zuid-Kennemerland...

De heide bij Laren en Hilversum, een fijn wandelgebied

De heide bij Laren en Hilversum, een fijn wandelgebied

We wandelen vaak en graag op de heide bij Laren en Hilversum. Het gebied is voor ons lekker dichtbij. Begin december, op een zonnige maar koude winterdag, liepen we er voor het laatst. En hoewel we het gebied goed kennen, was het toch weer een genot...

De mooiste wandelingen vanuit Egmond aan Zee

De mooiste wandelingen vanuit Egmond aan Zee

Vissersdorp Egmond aan Zee is een van de meer authentieke plaatsen aan de Noordzeekust. De sfeer in het dorp is gemoedelijk. Er is een dorpse winkelstraat die uitkomt bij de centrale strandopgang. Hoogbouw is er beperkt en de lokale bevolking maakt...

Fietsroute langs de bollenvelden in Noord-Holland

Fietsroute langs de bollenvelden in Noord-Holland

Wie denkt dat de bloeiende bloemenvelden alleen voorkomen in de Bollenstreek bij Lisse, heeft het mis. Ook andere regio’s bieden in het voorjaar de kleurrijke bloemenpracht. Het gebied tussen Schagen en Den Helder zegt zelfs het grootste...

Heerlijke fietsroute langs Weesp, Vreeland en Abcoude

Heerlijke fietsroute langs Weesp, Vreeland en Abcoude

Op deze zonnige laatste zaterdag van januari is het prachtig weer voor een fietstocht. De lucht is blauw, de zon schijnt volop en er is geen zuchtje wind. We kiezen voor een rondje niet ver van huis. De fietsroute langs Weesp, Vreeland en Abcoude...

Fietstocht door het Gooi en langs de heide

Fietstocht door het Gooi en langs de heide

Op deze zonnige zaterdag in augustus lonkt de heide. Dit keer maken we eens geen wandeling. We springen op onze stalen rossen. Dat geeft ons de mogelijkheid een groter rondje te maken dan lopend. Vanuit het gezellige vestingstadje Weesp maken we een...

Vakantie op Texel: dit kun je allemaal zien en doen

Vakantie op Texel: dit kun je allemaal zien en doen

Van alle Nederlandse Waddeneilanden is Texel verreweg de grootste. Daarom is Texel een ideale vakantiebestemming. Je vindt er heerlijke stranden, prachtige wandelgebieden, bijzondere musea en leuke vissersdorpjes. Een vakantie op Texel levert een...

Unieke fietstocht op en rond Schiphol

Unieke fietstocht op en rond Schiphol

Onlangs werden we door een van de volgers van deze website getipt over een fietstocht bij Schiphol. Om eerlijk te zijn, ging ons fietshart niet meteen sneller kloppen. Wat valt er dan te zien bij Schiphol, los van vliegtuigen? Vanwege onze algemene...

Een heerlijke landelijke wandeling door Amsterdam Noord

Een heerlijke landelijke wandeling door Amsterdam Noord

Een tijdje terug maakten we een verrassend groene wandeling door Amsterdam Zuidoost. Daarom waren we erg benieuwd of de Stadse Trage Tocht Amsterdam Noord ook zo mooi en landelijk was. Het antwoord is heel duidelijk JA. Snel na de drukte bij de start...

Verrassend groene wandeling door Amsterdam Zuidoost

Verrassend groene wandeling door Amsterdam Zuidoost

Voor ons heeft Amsterdam Zuidoost geen geheimen meer, dachten we. Al bijna 30 jaar wandelen en fietsen we er vaak. Maar bij deze verrassend groene wandeling door Amsterdam Zuidoost ontdekten we genoeg onbekende plekken. Zo kwamen we eindelijk langs...

Een verrassende kasteelwandeling naar het Muiderslot

Een verrassende kasteelwandeling naar het Muiderslot

Wij houden ervan om stoere kastelen te bewonderen tijdens onze wandelingen. Daarnaast vinden we vestingsteden altijd bijzonder. Deze verrassende kasteelwandeling naar het Muiderslot is dan ook een schot in de roos. We ontdekken voor ons nieuwe...

De Kop van Noord-Holland: volop bollenvelden en strand

De Kop van Noord-Holland: volop bollenvelden en strand

De Kop van Noord-Holland is er met recht trots op: de regio is het grootste aaneengesloten bollengebied ter wereld. Maar naast de bollenvelden heeft de Kop van Noord-Holland meer troeven: er liggen gezellige authentieke plaatsjes, het gebied is...

Wandeling langs de buitenplaatsen bij ‘s-Graveland

Wandeling langs de buitenplaatsen bij ‘s-Graveland

In het Gooi liggen diverse prachtige buitenplaatsen in een fraaie natuurlijke omgeving. Deze wandeling langs de buitenplaatsen bij ‘s-Graveland voert langs maar liefst acht van die juweeltjes. Al die landgoederen zijn stuk voor stuk bijzonder. Er...

De bollenvelden bij Callantsoog en het Zwanenwater

De bollenvelden bij Callantsoog en het Zwanenwater

Bonte kleurentapijten zover je maar kunt kijken. Schitterende tulpenvelden in de glinsterende zon. De gele narcissen deinen vrolijk mee op de wind. De vele paarse, witte en blauwe hyacintenvelden maken het uitzicht nog mooier. Bij deze wandeling...

Wandeling bij Medemblik: historische stad en IJsselmeer

Wandeling bij Medemblik: historische stad en IJsselmeer

In de afgelopen weken hebben we de schilderachtige stadjes Hoorn en Enkhuizen bezocht. Natuurlijk mag Medemblik dan niet ontbreken. Dit is de kleinste en oudste stad van West-Friesland. Maar zeker niet de minst interessantste. Een rijk VOC-verleden...

Wandeling bij Zandvoort aan Zee door de Waterleidingduinen

Wandeling bij Zandvoort aan Zee door de Waterleidingduinen

De zondag doet vandaag zijn naam eer aan. De zon schijnt uitbundig, het is een stralende dag. Nog wel frisjes, maar met een mooie wandeling krijgen we het vanzelf warm. We plannen daarom een wandeling bij Zandvoort aan Zee. We lopen door de...

Wandeling bij VOC-stad Enkhuizen: wat een variatie!

Wandeling bij VOC-stad Enkhuizen: wat een variatie!

Een prachtige stad vol herinneringen aan de bloeiperiode in de Gouden Eeuw. Maar ook een vestingwal met stadspoorten, het grootste bos van West-Friesland, de dijk langs het IJsselmeer en de Drommedaris. Zo maar wat hoogtepunten die je tegenkomt op...

Stadswandeling door Hoorn: terug in de Gouden Eeuw

Stadswandeling door Hoorn: terug in de Gouden Eeuw

Terug in de tijd van de Gouden Eeuw. Dat ga je met deze stadswandeling door Hoorn. Je ontdekt tal van monumenten uit de VOC-tijd. Je geniet van de fraaie gevelstenen op de minstens zo mooie grachtenpanden in het centrum. In de Binnenhaven liggen de...

Indrukwekkende wandeling door Amsterdam

Indrukwekkende wandeling door Amsterdam

Deze indrukwekkende wandeling door Amsterdam brengt je over de mooiste grachten van de stad. Langs de imponerende grachtenpanden uit de Gouden Eeuw. Je ziet de authentieke winkels in de negen straatjes. Maar vooral leidt deze wandeling langs alle...

Een prachtige heidewandeling bij Blaricum

Een prachtige heidewandeling bij Blaricum

De heide in het Gooi is prachtig. Al jaren wandelen en fietsen we hier met veel plezier. Nu het bloeiseizoen is aangebroken, is er nog meer reden om in dit gebied te wandelen. We kiezen op een zonnige en warme zondag in augustus voor een fraaie...

Wandeling rond Edam: Markermeer, polder en vestingstad

Wandeling rond Edam: Markermeer, polder en vestingstad

Vlak boven Amsterdam liggen pittoreske plaatsen. Vele daarvan kennen we door onze fietstochten in het Waterland. Maar Edam was voor ons nog een onbekende stad. Dankzij de wandeling rond Edam hebben we genoten van de voormalige vestingstad. Die...

Fietstocht langs de Vecht: Nederland op zijn mooist

Fietstocht langs de Vecht: Nederland op zijn mooist

Voor ons is de Vecht lekker dichtbij. Af en toe varen we hier over de rivier met vrienden. Wat vaker wandelen we langs de oevers. Maar het meest pakken we de fiets voor een prachtige fietstocht langs de Vecht. Dit keer maakten we op een zonnige...

Een prachtige wandeling door de Kennemerduinen

Een prachtige wandeling door de Kennemerduinen

De Kennemerduinen is een van onze favoriete wandelgebieden. We hebben hier al diverse mooie kortere tochten gemaakt. We kozen ditmaal voor een gevarieerde en lange wandeling door de Kennemerduinen. Zo was het een goede voorbereiding voor onze...

Wandeling bij Amstelveen: Amsterdamse Bos en de Poel

Wandeling bij Amstelveen: Amsterdamse Bos en de Poel

We wonen niet ver van het Amsterdamse Bos vandaan. Dit uitgestrekte gebied heeft een uitgebreid netwerk aan wandelpaden. We lopen er daarom ook regelmatig. Maar deze wandeling bij Amstelveen bracht ons toch weer op nieuwe plekken. Daarnaast genoten...

Wandeling in Amsterdam langs het IJ is genieten pur sang

Wandeling in Amsterdam langs het IJ is genieten pur sang

Deze wandeling in Amsterdam langs het IJ levert alleen maar hoogtepunten op. En de contrasten zijn groot. De route gaat door groene stadsparken. Daarnaast ontdek je de dorpse sfeer op de prachtige Nieuwendammerdijk. Twee ouderwetse trekpontjes en de...

Wandeling bij Bakkum: bos, duinen en strand

Wandeling bij Bakkum: bos, duinen en strand

Na een onstuimige week met veel wind en regen beloofde het een mooi weekend te worden. Ideaal dus om een fraaie bos- en duinwandeling te maken. We kozen voor een wandeling bij Bakkum. Dat kleine plaatsje ligt vlakbij Castricum. Zo konden we ook nog...

Wandeling in het Gooi vanuit Crailo: alle seizoenen mooi!

Wandeling in het Gooi vanuit Crailo: alle seizoenen mooi!

Regelmatig wandelen we in de bossen en over de heide in het Gooi. Met het prachtige winterse landschap willen we genieten van de fraaie landgoederen, de heuvelachtige stukken bos, zandverstuivingen en heidevelden. En tussendoor ons vergapen aan de...

Wandeling bij Baarn en Kasteel Groeneveld

Wandeling bij Baarn en Kasteel Groeneveld

Deze wandeling bij Baarn kun je met recht betitelen als een vorstelijke wandeling. We lopen door de mooiste bossen en de prachtigste heidevelden. Het dikke pak sneeuw op de bomen zorgt voor een ideaal winters decor. Maar ook in andere seizoenen is...

Wandeling over Landgoed Duin en Kruidberg: aanrader!

Wandeling over Landgoed Duin en Kruidberg: aanrader!

Op een prachtige maar koude zaterdag in januari wilden we bos, duinen en de zee zien. We kozen voor een wandeling bij Landgoed Duin en Kruidberg in Santpoort Noord. Een voor ons onbekend gebied in de Kennemerduinen. We werden op onze wenken bediend....

Themawandeling maritiem verleden van Amsterdam

Themawandeling maritiem verleden van Amsterdam

Als Amsterdammers blijven we het fijn vinden om onbekende plekken in onze hoofdstad te ontdekken. Wat dat betreft is de wandeling maritiem verleden van Amsterdam een schot in de roos. Natuurlijk kenden we diverse plekken van de route al langer. Maar...

Trage Tocht naar Naarden Vesting: stad én natuur

Trage Tocht naar Naarden Vesting: stad én natuur

We hebben weer een verrassende wandeling gemaakt. De Trage tocht naar Naarden Vesting bracht ons op totaal onbekende plekken. Van twee natuurgebieden hadden we nog nooit gehoord. En dat terwijl we al meer dan 30 jaar in deze regio komen om te...

Rondje Gaasperplas: wandelen langs verrassende plekjes

Rondje Gaasperplas: wandelen langs verrassende plekjes

Vroeger was het rondje Gaasperplas een van mijn favoriete hardlooprondjes. Nu ik de hardloopschoenen heb verruild voor wandelschoenen, kom ik er nog steeds graag. Want langs de Gaasperplas in Amsterdam Zuidoost liggen de mooiste, verrassende...

Wandeling door het Diemerbos: stille paadjes in de Randstad

Wandeling door het Diemerbos: stille paadjes in de Randstad

Update: de gemeente werkt aan het herstel van het Diemerbos en diverse wandelpaden. Daarom kun je deze wandeling tot nader bericht niet maken. Wel zijn er diverse korte en gemarkeerde wandelingen in het Diemerbos mogelijk. We melden het gelijk...

Trage Tocht bij Schoorl: de hoogste duinen van Nederland

Trage Tocht bij Schoorl: de hoogste duinen van Nederland

Het duingebied rondom Schoorl kent de hoogste duinen van Nederland. Vanaf de rand van het dorp neemt deze Trage Tocht bij Schoorl je mee door de bossen en de duinen. De diverse uitzichtpunten geven een fantastisch panorama. Deze wandeling is pittig,...

Trage Tocht bij ‘s-Graveland: genieten van begin tot eind

Trage Tocht bij ‘s-Graveland: genieten van begin tot eind

Het Gooi is een fantastisch wandelgebied. Iedere keer ontdekken we weer de meest prachtige wandelingen. Deze Trage Tocht bij ’s-Graveland hoort daar zeker bij. Op een zonnige herfstdag ziet de natuur hier er kleurrijk uit. De diverse waterpartijen...

Fraaie herfstwandeling bij Hollandsche Rading

Fraaie herfstwandeling bij Hollandsche Rading

Op de laatste zaterdag van oktober maakten we deze prachtige herfstwandeling bij Hollandsche Rading. Alle ingrediënten voor een topwandeling waren aanwezig: prachtig gekleurde bomen, vallend blad dat neerdwarrelt, de mooiste paddenstoelen en een...

Een verrassende roadtrip door de Randstad

Een verrassende roadtrip door de Randstad

Dit jaar is een bijzonder vakantiejaar. Veel landen kunnen we niet bezoeken. Maar het is helemaal niet verkeerd om in ons eigen land vakantie te vieren. Er is zoveel moois te zien in alle regio’s, dat we echt niet altijd de grens over hoeven. En met...

Verrassend groene trage tocht bij Amsterdam Sloterdijk

Verrassend groene trage tocht bij Amsterdam Sloterdijk

Afgelopen week waren we op mini-vakantie in de randstad. We sloten deze vakantie af met een verblijf in het WestCord Art Hotel vlakbij het Amsterdamse Westerpark. Het stadscentrum van onze hoofdstad kennen we op ons duimpje. We besloten daarom juist...

Wandeling door Amsterdamse Bos en het sjieke Amsterdam Zuid

Wandeling door Amsterdamse Bos en het sjieke Amsterdam Zuid

Het Amsterdamse Bos was jarenlang onze plek om een rondje hard te lopen. We hebben er wat zweetdruppels verloren, net als de kilo’s. Later wandelden we er veel met onze kinderen. Sindsdien kwamen we er niet zo veel meer. Reden genoeg om dichtbij...

Een prachtige wandeling in de Gooise natuur

Een prachtige wandeling in de Gooise natuur

De heide en bossen tussen Bussum en Hilversum vinden we prachtig. Al jaren wandelen en fietsen we hier met veel plezier. Op een zonnige zondag in juli ontdekten we toch weer nieuwe, verrassende plekjes. Daarom is deze geweldige wandeling in de...

De waterleidingduinen bij Vogelenzang: wild spotten

De waterleidingduinen bij Vogelenzang: wild spotten

Op een mooie zaterdag in juni trokken we onze wandelschoenen weer eens aan. De waterleidingduinen bij Vogelenzang stonden op het programma. Van iedereen die het gebied kende, hoorden we enthousiaste verhalen. Herten, reeën en zelfs vossen kun je...

Wandeling bij Egmond aan den Hoef: absolute aanrader!

Wandeling bij Egmond aan den Hoef: absolute aanrader!

Al zeggen we het zelf: we hebben al aardig wat wandelkilometers in de benen. We kennen de wandelgebieden in Noord-Holland best wel goed. We dachten daarom dat we de mooiste route van de provincie al eens hadden gelopen. Maar de wandeling bij Egmond...

Eilandhoppen op de Wadden, een topvakantie in eigen land

Eilandhoppen op de Wadden, een topvakantie in eigen land

Toen we nog jong waren gingen we, net als vele andere backpackers, eilandhoppen in Griekenland. Maar het is ook heel goed mogelijk om dit op de Wadden te doen. Wij zijn in ruim twee weken op alle Wadden geweest en hebben de tijd van ons leven gehad. Het is een van de...

Een riviercruise door Nederland

Een riviercruise door Nederland

Nederland is een land van water en watersport. Het Nederlandse waterwegennetwerk telt maar liefst ruim 5.000 km, waarmee we het derde land van Europa zijn. Met de vele rivieren en de geringe grootte van Nederland, zijn alle bezienswaardigheden dichtbij. Tijd om...

Prachtige wandeling rondom Huizen: de zes bergenroute

Prachtige wandeling rondom Huizen: de zes bergenroute

Het Noord-Hollandse Huizen ligt te midden van mooie natuurgebieden. Een wandeling rondom Huizen is dan ook zeer de moeite waard. Je ziet heidevelden, bossen, zandverstuivingen en beklimt maar liefst zes “bergen”. Daarvoor hoef je niet op...

Wandelen bij Bommelstein

Wandelen bij Bommelstein

De Bommelstein-wandeling bij Nederhorst den Berg Vanuit Nederhorst den Berg start een mooie wandeling van ongeveer 10 kilometer door een Hollands polderlandschap naar de oevers van de Vecht. In Nigtevecht kun je een tussenstop maken op een mooi...

Parachutesprong boven Texel

Parachutesprong boven Texel

Om een bijzondere activiteit van je bucketlist af te strepen hoef je niet altijd ver te reizen. Zo kun je op Texel een geweldige tandem parachutesprong maken. Het uitzicht is fenomenaal. De stilte die je ervaart tijdens de sprong is echt heel...

Broek in Waterland: wandeling de Dijkjesroute

Broek in Waterland: wandeling de Dijkjesroute

De dijkjesroute bij Broek in Waterland Net boven de rook van Amsterdam ligt het mooie dorp Broek in Waterland. Het dorp is bekend om zijn vele houten huizen als gevolg van de niet zo stevige bodem hier. Het dorp is het startpunt voor een mooie...

Rondje IJsselmeer per fiets

Rondje IJsselmeer per fiets

Voor veel fietsliefhebbers is de ultieme droom om in Nederland een keer het rondje IJsselmeer te fietsen. De route voert langs prachtige plaatsjes met een rijke geschiedenis. Van Amsterdam naar Den Oever Wij vertrokken vanaf Amsterdam. Al snel laat...

Bergen en Schoorl

Bergen en Schoorl

Een prachtige wandeling tussen Bergen en Schoorl Bergen is een gezellige plaats die al sinds begin 1900 vele schilders, schrijvers en andere kunstenaars aantrekt. Wij kwamen er niet specifiek voor de kunst en de gezelligheid die Bergen biedt. We...

Cultuur

Het Amsterdam Light Festival wil je ook meemaken

Het Amsterdam Light Festival wil je ook meemaken

Vanaf 30 november 2023 tot en met 21 januari 2024 vindt in de binnenstad van Amsterdam de 12e editie van het Amsterdam Light Festival plaats. Dit is een geweldig mooi spektakel om mee te maken: te voet, op de fiets of met een bootje langs meer dan...

Werelderfgoedwandeling grachtengordel Amsterdam

Werelderfgoedwandeling grachtengordel Amsterdam

De binnenstad van Amsterdam is altijd mooi. Vorige week liepen we ‘s avonds door het centrum langs de verlichte kunstobjecten van het Amsterdam Light Festival. Dit keer was het een stralende winterdag en schitterden de vele bezienswaardigheden in het...

De mooiste bezienswaardigheden van Enkhuizen

De mooiste bezienswaardigheden van Enkhuizen

Enkhuizen aan het IJsselmeer is met recht een groot openluchtmuseum. Lopend door de historische stad valt je oog op het ene na het andere prachtige monument uit de Gouden Eeuw. De stad heeft een groot VOC-verleden, dat veel rijkdom bracht. De...

Forteiland Pampus van de Stelling van Amsterdam

Forteiland Pampus van de Stelling van Amsterdam

Regelmatig fietsen we langs de plek in Muiden waar de boot naar Forteiland Pampus vertrekt. “Dat moeten we ook eens doen”, roepen we dan elke keer weer. Eindelijk kwam het ervan, op de laatste zondag van september. En wat zijn we blij dat we een...

Vakantie op Texel: dit kun je allemaal zien en doen

Vakantie op Texel: dit kun je allemaal zien en doen

Van alle Nederlandse Waddeneilanden is Texel verreweg de grootste. Daarom is Texel een ideale vakantiebestemming. Je vindt er heerlijke stranden, prachtige wandelgebieden, bijzondere musea en leuke vissersdorpjes. Een vakantie op Texel levert een...

Wandeling bij Medemblik: historische stad en IJsselmeer

Wandeling bij Medemblik: historische stad en IJsselmeer

In de afgelopen weken hebben we de schilderachtige stadjes Hoorn en Enkhuizen bezocht. Natuurlijk mag Medemblik dan niet ontbreken. Dit is de kleinste en oudste stad van West-Friesland. Maar zeker niet de minst interessantste. Een rijk VOC-verleden...

Wandeling bij VOC-stad Enkhuizen: wat een variatie!

Wandeling bij VOC-stad Enkhuizen: wat een variatie!

Een prachtige stad vol herinneringen aan de bloeiperiode in de Gouden Eeuw. Maar ook een vestingwal met stadspoorten, het grootste bos van West-Friesland, de dijk langs het IJsselmeer en de Drommedaris. Zo maar wat hoogtepunten die je tegenkomt op...

De mooiste bezienswaardigheden van Haarlem

De mooiste bezienswaardigheden van Haarlem

Niet ver van Amsterdam ligt Haarlem. Officieel is Haarlem geen stad, maar de inwoners spreken met trots over “hun Spaarnestad”. En Haarlem heeft zeker de allure die je van een bijzondere stad mag verwachten. In de gezellige straten en grachten...

Een prachtige stadswandeling door Haarlem

Een prachtige stadswandeling door Haarlem

De stad Haarlem heeft een grote aantrekkingskracht. Want de sfeervolle binnenstad heeft prachtige hofjes, historische panden en fraaie grachten. Deze korte, maar o zo interessante stadswandeling door Haarlem brengt je langs de mooiste plekjes. En...

Stadswandeling door Hoorn: terug in de Gouden Eeuw

Stadswandeling door Hoorn: terug in de Gouden Eeuw

Terug in de tijd van de Gouden Eeuw. Dat ga je met deze stadswandeling door Hoorn. Je ontdekt tal van monumenten uit de VOC-tijd. Je geniet van de fraaie gevelstenen op de minstens zo mooie grachtenpanden in het centrum. In de Binnenhaven liggen de...

Indrukwekkende wandeling door Amsterdam

Indrukwekkende wandeling door Amsterdam

Deze indrukwekkende wandeling door Amsterdam brengt je over de mooiste grachten van de stad. Langs de imponerende grachtenpanden uit de Gouden Eeuw. Je ziet de authentieke winkels in de negen straatjes. Maar vooral leidt deze wandeling langs alle...

Monnickendam aan de Gouwzee in de winter

Monnickendam aan de Gouwzee in de winter

Op een prachtige, zonnige winterdag wilde mijn vrouw graag schaatsen op de Gouwzee bij Monnickendam. Ik begeef me nooit op glad ijs. Dus ik zocht daarom voor mijzelf een mooie wandeling uit. Zo kon vrouwlief genieten van de ijspret en ik van het...

Zaanse Schans en visserdorpen Volendam/Marken

Zaanse Schans en visserdorpen Volendam/Marken

Iets boven Amsterdam kun je genieten van Hollandse folklore in optima forma. Een bezoek aan de Zaanse Schans en de vissersdorpen Volendam en Marken is ideaal om te genieten van puur Hollandse tradities, ambachten en watermanagement. Je maakt kennis...

De hoogtepunten van Amsterdam die je niet wilt missen

De hoogtepunten van Amsterdam die je niet wilt missen

Amsterdam is voor veel toeristen een stad waar ze kunnen genieten van een tolerante levensstijl en de gezelligheid die deze stad biedt. Velen bezoeken de hoofdstad voor een dagtrip. Daarmee kun je echt niet alle hoogtepunten van Amsterdam bekijken....

Vestingstad Weesp

Vestingstad Weesp

Amsterdam is een enorme toeristische magneet. In 2017 bezochten maar liefst 21 miljoen toeristen onze hoofdstad. En de verwachting is dat in 2030 het astronomische aantal van 32 miljoen bezoekers Amsterdam willen zien. Dat wordt dringen bij alle...

Het Gein, inspiratiebron voor kunstenaars

Het Gein, inspiratiebron voor kunstenaars

Tussen de plaatsen Abcoude en Driemond slingert het riviertje het Gein. Over een lengte van circa 6 km vormt het de verbinding tussen de Angstel bij Abcoude en de Gaasp en Smal Weesp. Het is een mooi gebied om op de fiets of wandelend te verkennen....

Natuur

Vakantie op Texel: dit kun je allemaal zien en doen

Vakantie op Texel: dit kun je allemaal zien en doen

Van alle Nederlandse Waddeneilanden is Texel verreweg de grootste. Daarom is Texel een ideale vakantiebestemming. Je vindt er heerlijke stranden, prachtige wandelgebieden, bijzondere musea en leuke vissersdorpjes. Een vakantie op Texel levert een...

Zuid-Kennemerland

Zuid-Kennemerland

In het duingebied ten westen van de stad Haarlem ligt het Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Het park ligt op het grondgebied van de gemeenten Bloemendaal, Velsen en Zandvoort. Het park is in totaal bijna 40 km² groot en wordt aan de oostkant...

De Spiegelplas en Ankeveense Plassen

De Spiegelplas en Ankeveense Plassen

Fiets- en wandelmogelijkheden bij de Spiegelplas Het gebied tussen de plaatsen Nederhorst den Berg en Ankeveen is absoluut de moeite waard om per fiets of wandelend te verkennen. Onderweg kom je de Spiegelplas tegen. En vanaf de Spiegelplas ga je...

Natuurgebied Het Twiske

Natuurgebied Het Twiske

Vlak boven Amsterdam ligt het uitgestrekte natuurgebied Het Twiske. Voor diegenen die de hectiek van de drukke stad willen ontvluchten, biedt dit gebied veel moois. Je kunt er diverse activiteiten ondernemen. Of natuurlijk gewoon genieten van de...

Het bijzondere Naardermeer

Het bijzondere Naardermeer

Het Naardermeer bestaat uit enkele grote en kleinere meren, verbonden door vaarten en smalle sloten. Eromheen liggen moerasbossen en weilanden met ondiepe plassen. Voor de liefhebbers is het “rondje Naardermeer”, van ruim 19 kilometer, een echte...