Het feeërieke Amsterdam Light Festival

Het feeërieke Amsterdam Light Festival

Home » Nederland » Het feeërieke Amsterdam Light Festival

Update 20 december. De aangescherpte coronaregels zorgen ervoor dat het Amsterdam Light Festival dit jaar anders verloopt. Georganiseerde activiteiten zoals boottochten zijn niet meer mogelijk. De informatiepunten blijven gesloten. De  lichten van alle kunstwerken branden van 17:00 tot 22:00 uur. Je kunt dus wel ’s avonds een individuele wandeling langs de objecten maken. Ook een boottocht met eigen boot is toegestaan. Zorg er dan wel voor dat je in het bezit bent van een digitale route op je telefoon. Je kunt deze downloaden op de website van de organisatie. Alle coronamaatregelen gelden tijdens de bezichtiging: de maximale groepsgrootte is 2 personen, 1,5 meter afstand houden is het devies. Mocht de drukte te groot worden, dan kan de gemeente Amsterdam de organisatie opdracht geven om de lichten te doven. Deze maatregelen gelden zeker tot en met 14 januari 2022.

 

Vanaf 2 december 2021 tot en met 23 januari 2022 vindt in de binnenstad van Amsterdam de 10e editie van het Amsterdam Light Festival plaats. Dit is een geweldig mooi spektakel om mee te maken, te voet, op de fiets of met een bootje langs ruim twintig prachtig verlichte kunstwerken van internationale kunstenaars. Wij lopen bijna ieder jaar de wandelroute. Zo kunnen we optimaal genieten van het licht in deze donkere dagen van het jaar. Wij hebben op een heldere en koude decemberavond in 2021 de wandeling gemaakt. En de lichtkunst zorgde voor heel veel lichtpuntjes in deze moeilijke tijden. Dus ondanks de coronamaatregelen kun je genieten van dit prachtige spektakel.

Wat is het Amsterdam Light Festival?

Sinds 2012 vindt dit lichtkunstfestival in deze vorm plaats in Amsterdam. Inmiddels is het tot één der grootste in zijn soort van Europa uitgegroeid. Jaarlijks werken kunstenaars van over de hele wereld aan een nieuwe tentoonstelling die speciaal voor Amsterdam wordt gemaakt. En ieder jaar heeft de tentoonstelling een thema. Dit jaar is dit een overzicht van de mooiste kunstwerken uit de afgelopen jaren.

De meeste kunstwerken zijn op, boven en naast de mooie Amsterdamse grachten geplaatst. De andere vind je op plaatsen waar je lopend of fietsend naar toe moet. Vaak zijn het interactieve kunstwerken die je kunt aanraken of waarin je kunt rondlopen.

Bijzondere kunstwerken

Tijdens het festival verlichten bijna 30 kunstwerken de Amsterdamse grachten. Daarnaast zijn er objecten “op het land” te bezichtigen. Dit jaar is de 10 editie van het festival. Daarom kun je de allermooiste kunstwerken uit de afgelopen jaren nog eens bewonderen. Een wandeling die dus alleen maar langs hoogtepunten voert. Zo kun je “Starry Night” bekijken. Dit kunstwerk is geïnspireerd op een beroemd schilderij van Vincent van Gogh. De kunstenaars proberen hiermee aandacht te schenken aan de lichtvervuiling die steeds erger wordt. Natuurlijk kun je een prachtige bos tulpen bewonderen. Want tulpen en Amsterdam zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Maar daarnaast zijn er nog veel meer interessante kunstwerken te zien. Het is absoluut de moeite waard om ze allemaal te bewonderen!

Waar en wanneer is het Amsterdam Light Festival?

Natuurlijk in Amsterdam, dat moge duidelijk zijn. Vanaf 2 december 2021 tot en met 23 januari 2022 in de binnenstad van Amsterdam zijn alle kunstwerken te bewonderen. Dagelijks zijn de lichtkunstwerken van 17:00 – 23:00 uur verlicht. De enige uitzondering is Oudejaarsavond; de kunstwerken worden dan verlicht van 17:00 – 20:00 uur.

Het is zeker aan te raden om een plattegrond met de tentoonstellingsinformatie en (loop)routes te kopen. Je kunt dit doen bij het informatiepunt op de Blauwbrug. Deze vind je recht tegenover de Stopera.

 

Wandelend, fietsend of varend genieten van het Amsterdam Light Festival

Het festival kun je op drie manieren goed bezoeken. Allereerst kun je een wandelroute lopen langs de kunstwerken. Je kunt dit op eigen houtje doen of met een gids. Wel is het handig om een plattegrond te kopen. Naast een voorgestelde wandelroute vind je hier ook meer informatie over de kunstwerken. Daarnaast is de route ten opzichte van de voorgaande edities drastisch gewijzigd. Met een plattegrond loop je de juiste route en mis je geen van de kunstwerken.

Het is natuurlijk ook mogelijk om met de fiets de route af te leggen. Zeker omdat het totale traject zo’n 6,5 kilometer is, kan de fiets een goed alternatief zijn. Hierbij is het mogelijk om georganiseerde fietstochten te boeken.

En met alle grachten en het IJ is het natuurlijk een mogelijkheid om per boot te genieten van het lichtspektakel. Omdat een deel van de route over het IJ gaat, mogen hier alleen boten langer dan 14 meter varen. Voor kleinere boten is er een korte omleidingsroute. Er zijn daarnaast veel georganiseerde rondvaarten met een vastgestelde vaarroute.

Onze voorkeur

Persoonlijk vinden wij het wandelen langs de grachten van lichtkunstwerk naar lichtkunstwerk het leukst. Je hebt alle tijd om te genieten van de sfeerbeelden in de donkere stad en kunt op je dooie gemak genieten van ieder object. Het is heel bijzonder om de tocht in een mooi verlichte stad te doen bij een volle maan en een heldere avond. Maar die kans is er natuurlijk niet altijd. Nog mooier, maar ook nog zeldzamer, is het om de wandeling te doen als het gesneeuwd heeft.

Met de boot hebben we nog nooit gedaan. Er zijn diverse georganiseerde tours die je langs alle objecten varen. Natuurlijk heeft varen over de grachten, zeker in het donker, ook zijn charme, maar we zijn wat minder te porren voor een een georganiseerd evenement. Maar het voordeel is natuurlijk dat je veel informatie krijgt aan boord. Wie het leuk vindt om op deze manier alles te zien, kan heel goed een ticket boeken voor een rondvaart langs alle objecten.

Maar ongeacht op welke wijze je de route aflegt, je zult ongetwijfeld genieten van de vele mooie kunstwerken in onze prachtige hoofdstad!

Meer informatie

Breng voor meer informatie over het Amsterdam Light Festival een bezoek aan de website van de organisatie. Je vindt hier ook de routes en meer informatie over de objecten. Er zijn routebordjes geplaatst langs het wandelparcours, maar deze zijn in het donker niet altijd even gemakkelijk te herkennen. Wel zie je regelmatig aan de lantaarns bevestigd een verlichte schemerlamp. Die geeft dan enige indicatie hoe de route loopt. Alle foto’s van het Amsterdam Light Festival bij dit artikel hebben we tijdens een hele rustige avond in december tijdens de vorige editie gemaakt. Onze ervaring is dat het na de kerstdagen veel drukker is om het festival te bezoeken. Het is ons daarom uitstekend bevallen om de wandeling te doen tijdens de eerste weken van het lichtspektakel. Dit gaan we zeker weer doen bij de 10e editie.

Wil je het Amsterdam Light Festival samen met iemand bezoeken, maar weet je niet met wie? Wordt klupper en vindt nieuwe mensen om leuke activiteiten mee te organiseren. Klup is een online sociaal platform waarin actieve 50-plussers elkaar kunnen ontmoeten om leuke dingen met elkaar te ondernemen.