Het Amsterdam Light Festival wil je ook meemaken

Het Amsterdam Light Festival wil je ook meemaken

Home » Nederland » Het Amsterdam Light Festival wil je ook meemaken

Vanaf 30 november 2023 tot en met 21 januari 2024 vindt in de binnenstad van Amsterdam de 12e editie van het Amsterdam Light Festival plaats. Dit is een geweldig mooi spektakel om mee te maken: te voet, op de fiets of met een bootje langs meer dan twintig prachtig verlichte kunstwerken van internationale kunstenaars.

Wij lopen bijna ieder jaar de wandelroute. Zo kunnen we heerlijk genieten van het licht in deze donkere dagen van het jaar. Daarbij vergapen we ons aan de bijzondere kunstvormen in, op en boven het water in de grachten van Amsterdam.

Verlichte blauwe wolk tijdens Amsterdam Light Festival.

Wat is het Amsterdam Light Festival?

Sinds 2012 vindt dit lichtkunstfestival in Amsterdam plaats. Inmiddels is het tot een van de grootste in zijn soort van Europa uitgegroeid. Jaarlijks werken internationale kunstenaars aan een nieuwe tentoonstelling. En ieder jaar heeft de tentoonstelling een bepaald thema.

De meeste kunstwerken zijn op, boven en naast de mooie Amsterdamse grachten geplaatst. De andere vind je op plaatsen waar je lopend of fietsend naar toe moet. Vaak zijn het interactieve kunstwerken die je kunt aanraken of waarin je kunt rondlopen.

Thema 12e editie van het Amsterdam Light Festival

De twaalfde editie van het Amsterdam Light Festival heeft als thema LOADING… Revealing Art, AI and Tech. De kunstenaars hebben kunstwerken ontworpen die het effect van technologie en kunstmatige intelligentie op ons alledaagse leven tonen. Want de technologie en Artificial Intelligence (AI) bepalen steeds meer hoe we communiceren en contact leggen met elkaar. Wat is de impact hiervan op ons menselijk zijn? Hoe verandert de samenleving en maatschappij door deze digitale evolutie? En waar liggen de grenzen?

De route gaat langs meer dan twintig lichtkunstwerken van internationale kunstenaars. De kunstwerken belichten onze relatie met personal tech, zoals de mobiele telefoon. Ook onderwerpen als zelflerende algoritmes en gezichtsherkenning komen aan bod.

Waar en wanneer is het Amsterdam Light Festival?

De objecten van het festival staan allemaal in het oostelijke deel van het centrum van Amsterdam. Vanaf 30 november 2023 tot en met 21 januari 2024 kun je de kunstwerken bewonderen. Dagelijks zijn de lichtkunstwerken van 17:00 tot 23:00 uur verlicht. De enige uitzondering is oudejaarsavond; de kunstwerken worden dan verlicht van 17:00 – 20:00 uur.

Hoe kun je genieten van het Amsterdam Light Festival?

​Het festival kun je op drie manieren goed bezoeken. Allereerst kun je een wandelroute lopen langs de kunstwerken. Je kunt dit op eigen houtje doen op een dag dat het jou het beste uitkomt. Wel is het handig om een digitale plattegrond van het Amsterdam Light Festival te kopen (€ 7,99). Naast een voorgestelde wandelroute vind je hier ook meer informatie over de kunstwerken. Met een plattegrond loop je de juiste route en mis je geen van de kunstwerken.

Je kunt ook onder begeleiding van een (Engelstalige) gids wandelen langs de objecten. Onderweg vertelt de gids alles over het thema en de verschillende kunstwerken. De gids kan je ook helpen bij het maken van de mooiste foto’s. De wandeling met gids duurt 1,5 tot 2 uur. De wandeling met gids kost € 21,50 inclusief een snack en een warm drankje.

Het is natuurlijk ook mogelijk om met de fiets de route af te leggen. Zeker omdat het totale traject zo’n 7,5 kilometer is, kan de fiets een goed alternatief zijn.

En met alle grachten en het IJ is het natuurlijk een mogelijkheid om per boot te genieten van het lichtspektakel. Er zijn daarnaast veel georganiseerde rondvaarten met een vastgestelde vaarroute.

Onze voorkeur

Persoonlijk vinden wij het wandelen langs de grachten van lichtkunstwerk naar lichtkunstwerk het leukst. Je hebt alle tijd om te genieten van de sfeerbeelden in de donkere stad. En je kunt op je dooie gemak genieten van ieder object. Daarnaast kun je genieten van de fraaie binnenstad met de mooie grachtenpanden. Het is heel bijzonder om de tocht in een mooi verlichte stad te doen bij een volle maan en een heldere avond. Maar die kans is er natuurlijk niet altijd. Nog mooier, maar ook nog zeldzamer, is het om de wandeling te doen als het gesneeuwd heeft.

Met de boot hebben we het festival nog nooit bezocht. Er zijn diverse georganiseerde tours die langs alle objecten varen. Natuurlijk heeft varen over de grachten, zeker in het donker, ook zijn charme. Maar we zijn wat minder te porren voor een georganiseerde boottocht waar je de kunstwerken niet kunt aanraken en van dichtbij kunt bewonderen. Het voordeel is natuurlijk wel dat je veel informatie krijgt aan boord. Wie het leuk vindt om op deze manier alles te zien, kan heel goed een ticket boeken voor een rondvaart langs alle objecten.

Maar ongeacht op welke wijze je de route aflegt, je zult ongetwijfeld genieten van de vele mooie kunstwerken in onze prachtige hoofdstad!

Zwevende paardenbloemen boven gracht bij Amsterdam Light Festival.

Meer informatie over het Amsterdam Light Festival

Breng voor meer informatie een bezoek aan de website van de organisatie. Je kunt daar ook de digitale plattegrond (tegen betaling van € 7,99) downloaden. Die wijst je de weg en geeft daarnaast achtergrondinformatie over de objecten.

Met iemand naar het Amsterdam Light Festival

Wil je het Amsterdam Light Festival samen met iemand bezoeken, maar weet je niet met wie? Wordt klupper en vindt nieuwe mensen om leuke activiteiten mee te organiseren. Klup is een online sociaal platform waarin actieve 50-plussers elkaar kunnen ontmoeten om leuke dingen met elkaar te ondernemen.

De foto’s bij deze blog hebben we tijdens de voorgaande edities gemaakt. Zodra we zelf de 12e editie van het festival hebben bezocht, zullen we nieuwe foto’s plaatsen.