Heerlijke fietsroute langs Weesp, Vreeland en Abcoude

Heerlijke fietsroute langs Weesp, Vreeland en Abcoude

Home » Nederland » Heerlijke fietsroute langs Weesp, Vreeland en Abcoude

Op deze zonnige laatste zaterdag van januari is het prachtig weer voor een fietstocht. De lucht is blauw, de zon schijnt volop en er is geen zuchtje wind. We kiezen voor een rondje niet ver van huis. De fietsroute langs Weesp, Vreeland en Abcoude brengt ons naar diverse historische plaatsen met veel bezienswaardigheden. En we fietsen langs prachtige rivieren. Een groot stuk van de route voert langs de Vecht. Het deel langs het kleine riviertje het Gein vormt een passend slotakkoord van een fijne fietstocht.

Fietsroute langs Weesp, Vreeland en Abcoude

Sinds kort hebben we de website Fietsnetwerk.nl ontdekt. Daarop staan meer dan 1.000 fietsroutes in heel het land. De routes maken gebruik van het bestaande knooppuntennetwerk. Maar daarnaast hebben de makers de bezienswaardigheden in de buurt van het fietsrondje toegevoegd aan de route. Datzelfde geldt voor horecagelegenheden. Zo kun je fietsend de mooiste plekjes ontdekken, ook de bijzonderheden die niet direct aan de route liggen. En met de gratis app is het makkelijk navigeren onderweg.

Via fietsnetwerk.nl vinden we de fietsroute langs Weesp, Vreeland en Abcoude. We denken die omgeving aardig te kennen. Want de tocht start vlakbij ons huis en we fietsen er graag. Maar tijdens het maken van het fietsrondje valt ons oog op nieuwe bijzonderheden. We leiden je daarom langs alle bezienswaardigheden die we tegenkomen. Pomp je banden maar vast op!

Bezienswaardigheden aan de fietsroute langs Weesp, Vreeland en Abcoude

Tijdens onze rit van zo’n 54 kilometer komen we langs bijzondere plekken. We lichten de leukste er voor je uit:

Forten

Onderweg passeren we diverse forten die onderdeel waren van de Stelling van Amsterdam. Deze verdedigingslinie moest onze hoofdstad beschermen tegen een vijandelijke inval. De Stelling van Amsterdam behoort, net als de Hollandse Waterlinie, sinds kort tot werelderfgoed van UNESCO.

Als eerste komen we langs het Fort aan de Ossenmarkt in Weesp. Het fraai gerestaureerde fort is nu een de thuisbasis voor culturele verenigingen en instellingen. Iets verderop treffen we fort Uitermeer, prachtig gelegen langs de Vecht. We lopen een klein rondje rondom het fort en genieten daarna van lekkere koffie met appeltaart bij het restaurant ernaast. Van het fort Hinderdam, een eiland in de Vecht, zien we niets. Het eiland is volledig begroeid. Alle sporen van het militair verleden worden door de begroeiing uitgewist.

Een stuk verder op de route brengt de routebeschrijving ons naar het fort Nieuwersluis. Dit was een onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. We treffen het vandaag echter niet: in de winter is het fort gesloten. We hadden het graag willen bezoeken, want in en rond het fort gaan natuur, recreatie en cultuur hand in hand.

Tussen Abcoude en Nigtevecht ligt het fort Nigtevecht. Alleen de weg ernaartoe is al een reden om het fort te bezoeken. Een fraai kronkelig dijkweggetje, omzoomd door knotwilgen, brengt ons bij het afstapmoment. We drinken wat op deze bijzondere plek. Daarna maken we een korte rondwandeling langs het fort door de natuur.

Ben je een liefhebber van forten? Niet opgenomen in de fietsroute is het fort bij Abcoude. Dit is het oudste landfort van de Stelling van Amsterdam. Ook is dit fort als enige gebouwd van baksteen. Op het uitzichtpunt zie je in de verte fort Nigtevecht liggen. Toch leuk om ook even te bezichtigen! Update: inmiddels heeft Fietsnetwerk.nl het fort bij Abcoude ook toegevoegd als afstapmoment voor deze route. Nu is het nog makkelijker om het fort te vinden!

Molens, molens, molens

In een oer-Hollands landschap van meanderende rivieren, weilanden en sloten is het niet gek dat molens het landschap bepalen. We komen er bij de fietsroute langs Weesp en Vreeland diverse tegen.

Het begint gelijk goed in Weesp. Als eerste passeren we molen ‘t Haantje. Deze wipstellingmolen is uniek. In Nederland komen erg veel wipmolens voor. Ook stellingsmolens zie je veelvuldig in het landschap. De combinatie van die twee als wipstellingsmolen is zeldzaam: er zijn er slechts drie in ons land. Iets verderop staan de molens De Vriendschap en De Eendracht aan de overzijde van de Vecht.

Op weg naar Vreeland passeren we de Garstenmolen bij Nigtevecht. In het voorjaar staan op deze plek de fietsers stil. Ze genieten niet alleen van de molen, maar ook van het broedende ooievaarsechtpaar dat op deze plek ieder jaar voor nageslacht zorgt.

Vlak voordat we onze lunchstop maken bij boerderij De Willigen, passeren we de Hoekermolen. Deze achtkantige poldermolen stond eerst in Amsterdam. Hij kwam in Vreeland te staan toen de vorige molen door brand werd verwoest. Even daarna zien we de molen De Ruiter in Vreeland. Deze windmolen was een tijd het woonhuis van bankier Rijkman Groenink.

Net voor Loenen ligt de Loenderveense molen. Deze poldermolen is in 1652 gebouwd door Amsterdamse kooplieden. Ze maalden de moerassige grond droog en verkochten de landbouwgrond vervolgens met flinke winst. Vooral de aanblik op de molen is schitterend. De molen weerspiegelt prachtig in het rimpelloze water van de sloot.

Op het laatste stuk van de fietsroute passeren we de Oostzijdse en Broekzijdse molen in Abcoude. Ze liggen stuk voor stuk prachtig aan het Gein. Beide molens en de rivier waren een belangrijke inspiratiebron voor kunstenaars. Vooral Piet Mondriaan heeft talloze werken gemaakt van deze molens. Een ervan hangt in het Rijksmuseum in Amsterdam. Een ander fraai kunstwerk heeft een plek gekregen in Museum De Fundatie in Zwolle.

Mijndense Sluis

Voordat we Loenen aan de Vecht bereiken, passeren we de Mijndense Sluis. Deze schutsluis vormt de verbinding tussen de Vecht en de populaire Loosdrechtse Plassen. Nu is het er volstrekt rustig. Dat is helemaal anders als het vaarseizoen weer is aangebroken. Dan krioelen de vele sloepen en andere plezierboten in het kleine sluisje. Het levert altijd een bijzonder schouwspel op. Leuk om even naar te kijken en de stress te ervaren van de bootbezitters in de sluis.

Pupillenschool Nieuwersluis

Voordat we de brug over de Vecht bij Nieuwersluis oversteken, staan we stil bij de voormalige Pupillenschool. Deze werd onder beschermheerschap van Koning Willem III in 1877 gesticht. Zo’n 250 jongens vanaf 12 jaar kregen er les. Als ze 16 jaar werden, gingen ze het leger in. Later werd de school een gevangenis voor soldaten. Niet voor niets was de naam van het vroegere restaurant tegenover het gebouw “Het Stoute Soldaatje”.

Kasteel Loenersloot

Dit kasteel hadden we nog nooit ontdekt, terwijl het er toch al eeuwen staat! In 1250 bouwden de heren van Loenersloot langs de Angstel een sterke toren. Deze donjon is nog steeds het hart van het kasteel. Een verdedigingsfunctie had het sinds de 17e eeuw niet meer, het veranderde in een luxe buitenplaats. We maken een wandeling in het kasteelpark. Helaas kunnen we niet helemaal rondom het kasteel lopen. Daarom keren we na een tijdje weer om en lopen hetzelfde pad weer terug.

Rivieren op de fietsroute langs Weesp Vreeland en Abcoude

Een groot deel van de fietstocht genieten we van een fraai uitzicht op het water. Over kronkelende, soms smalle, dijkwegen fietsen we langs diverse rivieren.

Vooral de Vecht begeleidt ons kilometerslang. Vanaf Weesp volgen we de loop van de rivier tot Nieuwersluis aan de ene zijde. In die plaats keren we om en gaan langs de andere zijde van de rivier terug. Op diverse plekken staan jaloersmakende buitenplaatsen. Ze ontstonden in de Gouden Eeuw. Rijke handelaren uit Amsterdam bouwden langs de Vecht hun zomerverblijven, de ene nog weelderiger dan de andere.

De Angstel verbindt de Vecht met Abcoude. Over een kilometer of 10 slingert het riviertje zich door het polderlandschap. Ook hier komen we een bijzondere buitenplaats tegen: buitenplaats Valkenheining verrees aan het einde van de Gouden Eeuw. De naam is een samentrekking van de familienamen Valckenier en Van Heyningen. De Amsterdamse burgemeester Valckenier gaf opdracht tot de bouw. Samen met zijn vrouw Catharina van Heyningen ging hij er wonen. We vragen ons af of het huis toen ook al die bijzondere gele en blauwe kleuren had. Je moet ervan houden, wij vinden het niet helemaal geslaagd.

Tot slot fietsen we langs het riviertje het Gein terug naar ons beginpunt. Het Gein meandert zo’n zes kilometer lang tussen Abcoude en Driemond. Langs de rivier staan monumentale boerderijen. En er staat een bijzonder herenhuis, genaamd Bijlmerlust. Rond 1740 bouwde men dit huis, maar op een heel andere plek. In 1970 werd het daar gesloopt en is het herenhuis herbouwd aan het Gein.

Plaatsen op de fietsroute langs Weesp, Vreeland en Abcoude

De route voert langs diverse fraaie en historische plaatsen. Wat ons betreft zijn ze allemaal een afstapmoment waard:

Weesp

Als eerste passeren we vestingstad Weesp. Inmiddels is deze stad opgeslokt door Amsterdam. Maar het behoudt gelukkig zijn eigen, pittoreske karakter. Langs de kades van “Smal Weesp” liggen historische schepen afgemeerd. De Hoogstraat vinden wij de mooiste straat van de stad. Vooral dankzij het schitterende uitzicht op de Vecht met ophaalbrug, het fort en de fraaie huizen met unieke gevelstenen.

Nigtevecht

Het dorp Nigtevecht is langgerekt en slingert langs de Vecht. Tijdens de Franse oorlog werd het dorp geheel vernietigd door de Fransen. Alleen de kerktoren bleef gespaard. Die zien we gelijk als we aan de overzijde van het water het fiets- en voetgangerspontje nemen. De vriendelijke bestuurster is in voor een gezellig praatje. Enthousiast biedt ze aan om wat foto’s van ons te maken. Dat laten we ons natuurlijk geen twee keer zeggen. Onze favoriete tussenstop in Nigtevecht is het terras aan de waterkant. Omdat het nog te vroeg is voor de lunch, slaan we die plek nu over.

Vreeland

Vreeland is prachtig gelegen aan de rivier de Vecht. Het dorp ligt dichtbij de Loosdrechtse en de Kortenhoefse Plassen. Daarom voeren diverse fietsroutes door het dorp. Het kleine dorp trekt hierdoor vooral in het zomerseizoen veel fietstoeristen. Daarnaast leggen veel plezierboten er aan. De eigenaren genieten van een historisch dorp met een aantrekkelijk dorpsgezicht. Helaas is er niets meer over van het roemruchte kasteel Vredelant.

Nieuwersluis

Nieuwersluis ligt halverwege Loenen aan de Vecht en Breukelen. Het dorp is ontstaan bij de sluis tussen de rivieren de Vecht en de Angstel. Vroeger had de plaats een treinstation. Alle treinen, van boemels tot internationale treinen, hielden er halt. Dat was te danken aan de eigenaar van buitenplaats Sterreschans. Toen hij een stuk grond verkocht aan de spoorwegen, was de eis dat alle treinen moesten stoppen bij het station.

Loenen aan de Vecht

Loenen aan de Vecht ligt schilderachtig langs de gelijknamige rivier. Een vredig dorp met een prachtige, historische kern. Eeuwen geleden was dat wel anders. De moordenaar van Floris V, Gerard van Velsen vluchtte na zijn daad naar het kasteel Kronenburg in Loenen. Daar werd hij gearresteerd en op gruwelijke wijze vermoord. In het jaar 1672 verwoestten de Fransen het kasteel volledig.

Abcoude

Net onder de rook van Amsterdam Zuidoost passeren we het fraaie Abcoude. Drie riviertjes slingeren door deze leuke plaats. Dat zijn de Winkel, de Angstel en het Gein. Daarmee geven ze Abcoude een fraaie aanblik. Samen met het fort van Abcoude, het plein bij de kerken en het aangrenzende Abcoudermeer is het voor ons een geliefde plek om te wandelen of te fietsen. Het is nu onze laatste plaats die we aandoen op de fietsroute langs Weesp, Vreeland en Abcoude. We hebben genoten van een zonnige dag en een heerlijke tocht!

Dit wil je weten over de fietsroute langs Weesp, Vreeland en Abcoude

Hoe lang is de fietsroute langs Weesp, Vreeland en Abcoude?

De fietsroute langs Weesp, Vreeland en Abcoude is ongeveer 45 kilometer lang. Wil je de diverse afstapmomenten ook bezoeken, dan fiets je in totaal ruim 54 kilometer.

Is er een routebeschrijving van de fietsroute langs Weesp, Vreeland en Abcoude?

Via de website van Fietsnetwerk.nl vind je de routebeschrijving van de fietsroute. Daarbij kun je kiezen hoe je de routebeschrijving wilt downloaden: een fietsroutekaart met of zonder beschrijving, alleen de knooppunten of een gpx-bestand. Als je de app van fietsnetwerk.nl gebruikt, heb je up-to-date informatie over de route. Je kunt dan zelfs ook navigeren van jouw adres naar het dichtstbijzijnde fietsknooppunt. Erg handig!

Wat is het startpunt van de fietsroute langs Weesp Vreeland en Abcoude?

Omdat de route bestaat uit fietsknooppunten, kun je je fietstocht op ieder knooppunt starten en eindigen. Met de route app van fietsnetwerk.nl navigeer je gemakkelijk van jouw locatie naar het dichtstbijzijnde fietsknooppunt.

Zijn er horecagelegenheden bij de fietsroute langs Weesp, Vreeland en Abcoude?

Onderweg kom je langs meer dan voldoende en gezellige plekken om wat te eten en te drinken. We noemen de meest bijzondere:

 

Wat maakt een fietsroute van Fietsnetwerk.nl uniek?

De fietsroutes van Fietsnetwerk.nl maken gebruik van het al bestaande systeem van fietsknooppunten. Maar daarnaast voegen de routemakers fraaie bezienswaardigheden in de buurt en horecagelegenheden toe. Die krijgen een driecijferig knooppuntnummer. Hierdoor mis je onderweg niets van de hoogtepunten die niet direct aan de route liggen. Zo ben je verzekerd van de leukste afstapmomenten tijdens je fietstocht. Ook zijn ze erg actueel. Eventuele wijzigingen in de route door bijvoorbeeld een afgesloten weg, worden direct verwerkt.

Kan ik met mijn mobiel navigeren op de fietsroute?

Download hiervoor de gratis fietsroute app. De app vermeldt de route vanaf je locatie naar het dichtstbijzijnde fietsknooppunt. Ook heb je alle informatie bij de hand, zoals dingen die je onderweg tegenkomt, achtergrondinformatie over bezienswaardigheden, leuke afstapmomenten onderweg en handige servicepunten. Als je de betaalde versie van de app gebruikt, krijg je daarnaast spraakgestuurde instructies. Verder heeft deze versie nog enkele extra mogelijkheden.