De hoogtepunten van Amsterdam die je niet wilt missen

De hoogtepunten van Amsterdam die je niet wilt missen

Home » Nederland » De hoogtepunten van Amsterdam die je niet wilt missen

Amsterdam is voor veel toeristen een stad waar ze kunnen genieten van een tolerante levensstijl en de gezelligheid die deze stad biedt. Velen bezoeken de hoofdstad voor een dagtrip. Daarmee kun je echt niet alle hoogtepunten van Amsterdam bekijken. Het is zeker de moeite waard om voor een trip naar Amsterdam een paar dagen uit te trekken, zoveel kun je er zien en doen. We zetten de belangrijkste hoogtepunten van Amsterdam voor je op een rijtje.

 

Hoogtepunten van Amsterdam: de grachten

In de 17e eeuw, tijdens de Gouden Eeuw, was Amsterdam het centrum van de handel in Europa. Vanuit de overzeese gebiedsdelen, ontdekt door de V.O.C., kwamen tal van producten en specerijen ons land binnen. In Amsterdam stonden langs de grachten grote pakhuizen waarin alle goederen werden opgeslagen. De rijke handelaren bouwden voor hun familie prachtige huizen aan het water. Dit deel op de Herengracht, gelegen tussen de Leidsestraat en Vijzelstraat, kreeg daarom de naam “Gouden Bocht”.

De fraaie grachtenpanden, vaak met hun versierde punt-, tuit, trap-, hals- en klokgevels, zijn het best te zien vanaf het water. Rond 1600 is men begonnen met graven van drie hoofdgrachten, de Herengracht, Prinsengracht en de Keizersgracht. Deze grachten werden in de loop der jaren flink uitgebreid, door de snelle groei van de stad. De grachten liggen in een cirkel om het centrum heen.

Rondvaart over de grachten

Een tour met een rondvaartboot brengt je langs alle schitterende huizen. De gids vertelt ondertussen veel wetenswaardigheden over de panden en de grachten. De boten zijn heel plat om onder de vele kleine bruggetjes door te kunnen. Op sommige kruisingen moet de kapitein beschikken over goede stuurmanskunsten om de boot door de grachten te varen.

Tijdens een rondvaart vaart de boot onder tal van grote en kleine bruggen door. In totaal kent Amsterdam zo’n 1.400 bruggen. De bekendste en meest gefotografeerde brug is de “Magere Brug”. Het verhaal gaat dat de brug is vernoemd naar de zusjes Mager, die elk aan een kant van de Amstel woonden. Deze ophaalbrug is in 1670 gebouwd.

Een boottour door de grachten van Amsterdam is een van de best bezochte attracties van Nederland. Tickets zijn te boeken bij de opstapplaatsen. De grootste opstapplaats is aan het Damrak, niet ver verwijderd van het Centraal Station.

Hoogtepunten van Amsterdam: de vele musea

Voor een kleine Europese stad telt Amsterdam een enorme hoeveelheid musea en galeries. Enkele daarvan zijn wereldberoemd en bezitten prachtige collecties. Dit zijn volgens ons de musea die je niet mag missen als je in Amsterdam bent:

Rijksmuseum

Het Rijksmuseum bezit de grootste en fraaiste collectie Nederlandse kunst en toont die aan het publiek in een prachtig, kolossaal gebouw. De werken van de beroemde Hollandse Meesters kun je hier bewonderen. Het beroemdste schilderij is De Nachtwacht van Rembrandt van Rijn. Dit portret van een schuttersgezelschap wordt wereldwijd beschouwd als het hoogtepunt van de 17e eeuwse schilderkunst. Je kunt in dit musea wel een dag doorbrengen. Neem in ieder geval ruim de tijd voor je bezoek, het is de moeite waard.

Van Gogh Museum

Het gebouw waarin het Van Gogh Museum is gevestigd, werd ontworpen door Gerrit Rietveld, een beroemde Nederlandse ontwerper. In 1999 is het gebouw uitgebreid met een moderne vleugel, ontworpen door Kisho Kurokawa. Vanzelfsprekend vind je in het museum veel stukken van Vincent van Gogh. Topstukken zijn de Vaas met zonnebloemen, de Slaapkamer in Arles en Korenveld met kraaien. Daarnaast biedt het museum kunst van tijdgenoten van Van Gogh en tijdelijke exposities.

Stedelijk Museum

Het Stedelijk Museum – Museum of Modern Art, gelegen aan het Museumplein in Amsterdam, is het grootste museum met moderne en hedendaagse moderne kunst in Nederland. Dit historische museumgebouw met rode bakstenen dateert uit 1895 en de collectie van het museum bestaat onder meer uit bijzondere kunstwerken van wereldberoemde moderne kunstenaars, onder wie Nederlandse kunstenaars uit de 20e eeuw.

Anne Frankhuis

Ruim twee jaar zat het Joodse meisje Anne Frank met haar familie ondergedoken in het achterhuis van het pand aan de Prinsengracht 263. Hier schreef Anne haar wereldberoemde dagboek. De Duitsers vielen het huis binnen in 1944 en de familie is afgevoerd naar Duitse vernietigingskampen. Alleen vader Otto heeft dit overleefd. Anne stierf in concentratiekamp Bergen-Belsen. Postuum werd haar dagboek in 1947 uitgegeven. Dit is een van de meest gelezen boeken ter wereld geworden. Het Anne Frankhuis is een indrukwekkend monument en museum ter nagedachtenis aan dit dappere Joodse meisje.

Scheepvaartmuseum

Voor een prachtig overzicht van de Nederlandse scheepvaartgeschiedenis door de eeuwen heen is Het Scheepvaartmuseum de juiste plek. Je vindt in het museum tal van schepen, scheepsmodellen en kaarten. Het museum is gevestigd in een voormalig zeemagazijn van de Nederlandse marine. Hier lagen munitie, zeilen en touwen voor de oorlogsvloot opgeslagen. Naast het museum ligt een replica van het VOC-schip “Amsterdam”.

Hermitage

De Hermitage Amsterdam toont de collectie van een van de beroemdste en grootste musea ter wereld: Staatsmuseum de Hermitage in Sint.-Petersburg. Het museum van de tsaren, met vandaag de dag een collectie van meer dan drie miljoen uitzonderlijke kunstwerken. Met ieder half jaar een nieuwe spraakmakende tentoonstelling.

Eye Filmmuseum

Eye Filmmuseum of Eye is er voor iedereen die van film en kunst houdt. Eye is het enige museum in Nederlands dat 7 dagen per week zowel overdag als ’s avonds open is. Regelmatig staat een groot filmauteur centraal in het museum. Geniet daarnaast van het prachtige uitzicht op het IJ en de stad vanuit het restaurant en het terras. Alleen al daarvoor is het de moeite waard om naar Eye te gaan. Vanaf station Amsterdam Centraal brengt de gratis pont je dag en nacht in enkele minuten naar de overkant.

Andere hoogtepunten van Amsterdam

Naast de grachten en de musea heeft Amsterdam meer te bieden voor de bezoeker. Geniet van de relaxte sfeer die in de stad hangt en wandel door de diverse buurten. Overal vind je gezellige cafés met terrassen. Enkele aanraders zijn:

De Jordaan

Dit gedeelte, ten westen van de grachtengordel, was vroeger de volksbuurt waar de arbeiders in kleine woningen woonden. Nu is het een gebied waar veel “yuppen” wonen. Daarnaast zijn er tal van leuke speciaalzaken met bijzondere artikelen. Daarvoor is het goed om lekker te slenteren door de beroemde “9 straatjes”. Hier vind je veel mooie winkeltjes. 

Artis

De stadsdierentuin Artis ligt in een mooie wijk in de stad. Het is zeker de moeite waard om door deze Plantagebuurt rond te lopen en genieten van de rust, zeker in vergelijking met het drukke centrum. In de dierentuin zijn het planetarium, de savanne en het aquarium de grootste attracties.

Vondelpark

Dit stadspark ligt vlakbij het Leidseplein en is voor vele Amsterdammers een plek om te relaxen in het gras, te joggen of muziek te maken. Het park is genoemd naar de beroemde Nederlandse dichter Joost van den Vondel. In het park staat een standbeeld van hem. Tijdens Koningsdag vindt in het Vondelpark een vrijmarkt plaats waar kinderen hun spulletjes verkopen, muziek maken of zelfgebakken lekkernijen aanbieden.

De Wallen

Voor veel toeristen zijn De Wallen een belangrijke attractie. In dit gebied met nauwe straatjes staan of zitten schaars geklede prostituees achter de rood verlichte ramen te wachten op klandizie. Daarnaast zijn er smoezelige sexwinkeltjes en -clubs. De straten worden vooral bevolkt door toeristen en minder door klanten. Om de toeristenstromen in te dammen, heeft de gemeente besloten dat er vanaf 2020 geen georganiseerde rondleidingen door de Wallen mogen plaatsvinden.

Fietstour

Een van de leukste manieren om een stad te leren kennen, is een fietstocht met een lokale gids. Deze brengt je naar de leukste plekken en vertelt veel over Amsterdam. Wij boeken onze fietstochten altijd bij Baja Bikes. Goede kwaliteit fietsen, een uitstekende gids die echt alles van Amsterdam weet en een heerlijke, veilige route door de stad.

 

De hoogtepunten van Amsterdam bezoeken: praktische informatie

Meer informatie over bezienswaardigheden, evenementen en activiteiten in Amsterdam vind je op de website van Amsterdam. Verblijf je een paar dagen in de stad en wil je musea bezoeken en gebruik maken van het openbaar vervoer, schaf dan een Amsterdam City Card aan.

Wil je een paar dagen genieten van de hoofdstad, dan vind je hier een overzicht van accommodaties. Zo kun je in alle rust de hoogtepunten van Amsterdam bezoeken.

Wil je deze highlights in Amsterdam samen met iemand bezoeken, maar weet je niet met wie? Wordt klupper en vindt nieuwe mensen om leuke activiteiten mee te organiseren. Klup is een online sociaal platform waarin actieve 50-plussers elkaar kunnen ontmoeten om leuke dingen met elkaar te ondernemen.