Een verrassende kasteelwandeling naar het Muiderslot

Een verrassende kasteelwandeling naar het Muiderslot

Home » Corona-proof wandelingen - hele week » Een verrassende kasteelwandeling naar het Muiderslot

Wij houden ervan om stoere kastelen te bewonderen tijdens onze wandelingen. Daarnaast vinden we vestingsteden altijd bijzonder. Deze verrassende kasteelwandeling naar het Muiderslot is dan ook een schot in de roos. We ontdekken voor ons nieuwe wandelpaden. We hebben grote delen van de wandeling prachtig zicht op het imposante Muiderslot. En we lopen over de vestingwallen van de gezellige vestingstad Muiden. Zo is het een afwisselende wandeling die natuur, cultuur, historie en architectonische hoogstandjes verbindt.

Een nieuw pad bij de kasteelwandeling naar het Muiderslot

We wonen niet ver van Muiden. Op deze zonnige zondag nemen we dan ook de fiets naar het beginpunt. De harde tegenwind geeft ons nog wat langer de kans om te genieten van de fraaie route langs de Vecht van Weesp naar Muiden. Want we moeten flink trappen om vooruit te komen.

Bij wandelknooppunt 79 starten we de wandeling. We lopen gelijk een pad op dat we nog nooit hebben gelopen. Het loopt door de weilanden en het poldergebied tussen Weesp en Muiden. De snelweg A1 doorsnijdt het gebied. Links van ons stroomt een riviertje. Het dient als afwatering van het Naardermeer dat een stuk verderop ligt. Het overtollige water stroomt zo uit in de Vecht. In de verte draaien de wieken van de molen De Onrust flink in de rondte.

Muiderberg en de Joodse Begraafplaats

We verlaten het pad langs het water en de weilanden. Vanaf nu lopen we een stuk over verharde paden. We passeren de imponerende Zandhazenbrug. Deze spoorbrug over de A1 is de brug met de langste overspanning in ons land. Het bijzondere ontwerp zorgde ervoor dat de snelweg kon worden verbreed.

Over de Googweg lopen we richting het pittoreske Muiderberg. We passeren de Joodse Begraafplaats. Het is de oudste en grootste begraafplaats van de Joden in ons land. Al in 1642 was de begraafplaats in gebruik. Inmiddels hebben er meer dan 45.000 Joden een laatste rustplaats gevonden. Op de begraafplaats staat een monument ter herinnering aan de slachtoffers van de Holocaust.

In Muiderberg lopen we over de fraaie Brink. Het is er vredig en rustig. We passeren de muziekkapel en enkele beelden. Daarna lopen we verder richting het Gooimeer. Daar is het een stuk drukker. Het wemelt er van de kitesurfers en gewone surfers. De harde wind is voor hen een zegen, ze scheren over het water.

Over de zeedijk

We vervolgen onze route over de zeedijk richting Muiden. Regelmatig doet de wind een poging om ons van de dijk te blazen. Maar vroeger kon het op deze plek nog veel meer spoken. Toen was dit de Zuiderzeedijk. Bij stormachtig weer kon de dijk de golven nog maar net trotseren. Onder ons hebben de wielrenners en de fietsers er geen last van. Zij profiteren van de luwte onderaan de dijk.

Ook dit pad is voor ons nieuw. We hebben vaak gefietst tussen Muiden en Muiderberg. Maar dat dit dijkpad er was, wisten we nog steeds niet. Dus ook dichtbij huis kun je met wandelen verrassende plekjes en paden ontdekken, realiseren we ons.

Links van ons ligt het polderlandschap. De koeien grazen rustig in het gras. Andere liggen loom te herkauwen. En in de verte zien we de contouren van het Muiderslot. Het is een prachtig gezicht op deze mooie dag met fraaie wolkenpartijen.

Zicht op het Muiderslot

De zeedijk volgen we zo’n vier kilometer. Onderweg passeren we enkele kleine strandjes. Maar nu is het veel te winderig en koud om er even uit te blazen. Dat doen we liever aan de andere kant van de dijk. Daar zitten we heerlijk in de luwte en voelt het gelijk warm aan. Iets verderop passeren we een dijkwoning. Het pad loopt over het erf van de bewoners. De bordjes “privé” proberen te voorkomen dat de wandelaars aan hun picknicktafel of het terras bij het water gaan zitten.

Het uitzicht op het Muiderslot wordt steeds fraaier, want we komen er iedere stap steeds dichterbij. Achter het slot deinen de masten van de zeilboten in de wind. Voor het kasteel schittert de slotgracht in de zon. Vanaf deze kant hebben we het Muiderslot nog nooit gezien. En het beeld wordt nog mooier als we doorlopen. We staan nu voor de toegangspoort van het kasteel. Alleen de kasteeltuin en de slotgracht met het wuivende riet liggen tussen ons.

Aan het einde van het pad gaan we niet naar het Muizenfort. Dit Fort C was een belangrijk onderdeel van de Oude en Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam. Nu is het een onbemand bezoekerscentrum. Een film vertelt de geschiedenis van de Vesting Muiden en de rol binnen die verdedigingslinies. Wij lopen door over de vestingwal richting de ingang van het Muiderslot.

Het Muiderslot

Het Muiderslot is een van de oudste en best bewaarde kastelen van ons land. Floris V gaf opdracht tot de bouw. Rond 1285 was het kasteel gereed. Lang heeft hij er niet van kunnen genieten. Tijdens een valkenjacht in 1296 werd hij gearresteerd en gevangen gezet in zijn eigen kasteel. Hij wist te ontsnappen, maar zijn vlucht duurde niet lang. Tussen Muiden en Muiderberg wist men hem te overmeesteren. De overvallers doodden hem met messteken.

Een andere belangrijke bewoner was eeuwen later P.C. Hooft. Hij was de Drost van Muiden en gebruikte het kasteel als zomerverblijf, in de winter vond hij het er veel te koud. Hij nodigde diverse schrijvers en geleerden uit op zijn kasteel. Zo ontstond de Muiderkring. Het gezelschap kwam regelmatig samen voor voor literaire en muzikale avonden in het kasteel.

Het Muiderslot is een rijksmuseum en absoluut een bezoek waard. Met de Museumkaart mag je gratis naar binnen. Naast het kasteel met een indrukwekkende collectie zijn de kasteeltuinen fraai.

Gezellig Muiden

Nog onder de indruk van ons bezoek aan het Muiderslot, vervolgen we onze route. We lopen nu over de Herengracht richting de Groote Zeesluis. Veel prachtige historische zeilschepen liggen er afgemeerd, net als diverse forse moderne zeiljachten. Iets verderop passeren we de aanlegsteiger van de boot naar Pampus. Bij dit eiland lagen de VOC-schepen lang geleden “voor Pampus”. Zwaarbeladen met hun waren uit de Verre Oost, moesten ze voor het eiland wachten op het juiste getij om verder te kunnen varen naar de haven van Amsterdam. Uitgeteld lag de bemanning te wachten tot ze door konden. Ze konden bij wijze van spreken hun vrouw al zien zwaaien op de kade.

De terrassen bij de Groote Zeesluis zijn overvol. Het is een heerlijke plek om te genieten van het mooie weer. Een fraai uitzicht op het Muiderslot, maar nog leuker is het om het gekrioel van de boten in de sluis te bekijken. Zeker op drukke dagen is het er een en al hectiek op de boten. De booteigenaren maken ruzie met hun echtgenoten of ander schippers. Verwoed doet iedereen moeite om een krasje te vermijden op het dure jacht. Een schitterend schouwspel, daar kan geen toneelvoorstelling tegenop.

Naar het einde van de kasteelwandeling naar het Muiderslot

Het laatste stuk van de route loopt weer over de vestingwal van Muiden. De gemeente heeft de wallen recent flink gerestaureerd en opgeknapt, getuige de nieuwe trappen en zitbanken. Rechts van ons zijn bewoners in hun beschutte tuinen aan het tuinieren. Anderen liggen lekker te relaxen in de zon. Een mooi plekje hebben ze.

Dan lopen we wederom langs de Vecht terug naar onze fietsen. Maar eerst passeren we nog een architectonisch hoogstandje. We lopen over het aquaduct bij de snelweg A1. Met een lengte van 200 en een breedte van 65 meter is het bouwwerk het breedste aquaduct van Europa. Tot 2016 stond het verkeer op deze drukke snelweg regelmatig voor een open brug. Het aquaduct zorgt nu voor een veel betere doorstroming.

Dan zijn we weer beland bij onze fietsen. De kasteelwandeling naar het Muiderslot zit erop. Ondanks dat we al meer dan 25 jaar in deze regio fietsen en wandelen, hebben we toch weer nieuwe paden ontdekt. Die ons een prachtig en uniek uitzicht geven op het schitterende Muiderslot. Wat is Nederland toch mooi!

Alles tips voor je kasteelwandeling naar het Muiderslot

Hoe lang is de kasteelwandeling naar het Muiderslot?

Deze wandeling is net iets meer dan 11 kilometer lang. Tijdens de route loop je op allerlei soorten ondergronden. Verharde paden, trottoirs in Muiderberg en Muiden, onverharde paden en een grassig pad op de zeedijk. Dit pad kan na regenval drassig zijn. Loop dan op het verharde fietspad onder de dijk.

Is er een goede routebeschrijving?

Dit is een wandeling langs wandelknooppunten. De routebeschrijving met plattegrond zorgt ervoor dat je niet fout loopt. Een gps-track is ook beschikbaar. In Muiderberg en Muiden moesten we even zoeken naar de knooppunten, daar kwam de gps-track goed van pas.

Wat is het startpunt van de route?

Omdat het een knooppuntenroute is, kun je de kasteelwandeling naar het Muiderslot op verschillende plekken beginnen. Als je met de auto komt, is knooppunt 10 ideaal. Dat ligt bij de parkeerplaats P2 van Muiden. Het centrum van Muiden is namelijk moeilijk bereikbaar met de auto. Op zondag mag je sowieso niet met een auto Muiden in.

 

Een andere optie is starten in het centrum van Muiderberg. Bij cafe-restaurant Het Rechthuis bijvoorbeeld. Daar is plek om de auto te parkeren. Dat is bij knooppunt 50.

Is de wandeling goed bereikbaar met het OV?

NS-station Weesp ligt op ongeveer drie kilometer van het dichtstbijzijnde wandelknooppunt. Het makkelijkste en leukste is om op het station een OV-fiets te huren. Je fietst dan een prachtige route langs de Vecht naar Muiden. Pal voor het aquaduct van de snelweg A1 zie je rechts wandelknooppunt 79. Daar kun je de wandeling starten.

 

Wil je met de bus vanuit station Weesp, neem dan lijn 110 naar halte Muiden Centrum. Daar loop je iets minder dan 500 meter richting de grote zeesluis. Op de hoek vind je knooppunt 18 bij Cafe Ome Ko.

Is er horeca op de route?

Onderweg kom je voldoende leuke locaties tegen voor een hapje en een drankje:

  • In Muiderberg kom je langs café-restaurant Het Rechthuis met terras.
  • Iets buiten de route, maar zeker de moeite waard is Strandpaviljoen de Zeemeeuw in Muiderberg. Vanaf het terras heb je een fraai zicht op het Gooimeer met alle kitesurfers.
  • Bezoek je ook het Muiderslot, dan kun je in het café binnen de poorten van het kasteel wat drinken en eten.
  • In het centrum van Muiden vind je bij de Groote Zeesluis diverse cafés met terrassen. Onze favoriete plek is café Ome Ko. Op het terras geniet je van de hectiek bij de schippers die de sluis inkomen.
  • Fort H ligt wat verscholen bij een jachthaven vlakbij parkeerplaats P2. Het restaurant heeft een groot terras.