Vakantie op Texel: dit kun je allemaal zien en doen

Vakantie op Texel: dit kun je allemaal zien en doen

Home » Nederland » Vakantie op Texel: dit kun je allemaal zien en doen
Van alle Nederlandse Waddeneilanden is Texel verreweg de grootste. Daarom is Texel een ideale vakantiebestemming. Je vindt er heerlijke stranden, prachtige wandelgebieden, bijzondere musea en leuke vissersdorpjes. Een vakantie op Texel levert een mooie mix van cultuur, natuur en actief bezig zijn. Wat wil je nog meer tijdens je vakantie? In deze blog vertellen we je wat je zeker wilt zien en doen op Texel. Maar eerst gaan we in op het unieke karakter van de Waddeneilanden.

Waddeneilanden: uniek gebied in Nederland

Als een fraaie boog liggen de Waddeneilanden boven ons land. Vanaf het Marsdiep bij Den Helder tot de Dollard in Groningen liggen acht eilanden. Vijf hiervan zijn bewoond: Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. Aan de noordkant van de eilanden stroomt de Noordzee. UNESCO-werelderfgoed de Waddenzee vormt de begrenzing met het vasteland. Het spel van eb en vloed in het grootste getijdensysteem ter wereld is bijzonder. Op de Waddeneilanden komen unieke vogelsoorten en planten voor. De natuurgebieden op de eilanden zijn daarom niet te vergelijken met andere gebieden in ons land. En ieder eiland heeft zijn eigen charme en sfeer.

Vakantie op Texel: dit wil je zien

Deze bezienswaardigheden mogen niet ontbreken tijdens je vakantie op Texel:

Museum Kaap Skil

Op Texel zijn diverse musea. Maar museum Kaap Skil in Oudeschild vinden wij persoonlijk de allerleukste om te bezoeken. Alleen al het hoofdgebouw, met zijn prachtige en prijswinnende ontwerp, is een reden om hier naartoe te gaan. In het museum maak je kennis met 400 jaar Texelse zeegeschiedenis. Zo ontdek je dat de “Reede van Texel” ooit de grootste ankerplaats ter wereld was. Maar ook de geschiedenis van de visserij komt aan bod. Op het uitgestrekte museumterrein staat een fraaie gerestaureerde graanmolen. Daarnaast zie je er monumentale graanpakhuizen. Tot slot loop je door een straatje waarin drie vissershuisjes, een bakkerij en een smederij zijn nagebootst. Echt een museum waar je je uren kunt vermaken. Met een Museumkaart is het Kaap Skil gratis toegankelijk.

Ecomare

Ecomare is het meest bekend van de zeehondenopvang op Texel. Maar het is ook een boeiend natuurmuseum. Daar ontdek je alles over werelderfgoed Waddenzee, de Noordzee en Texel. Via tal van leerzame tentoonstellingen krijg je een geweldig beeld van de flora en fauna. Vooral de Walviszaal is erg bijzonder, net als het aquarium met haaien. Buiten zie je de opvang van de dieren. Dat is niet alleen leuk voor de kleintjes, maar voor alle leeftijden. Houd er wel rekening mee dat er veel gezinnen met kleine kinderen en schoolklassen naar Ecomare komen. Dat kan soms een onrustig bezoek opleveren.

Texelse Bierbrouwerij

Een van de grootste “exportproducten” naar het vasteland is het Texelse bier. In een voormalige kaasfabriek glanzen nu de koperen brouwketels. De Texelse Bierbrouwerij brouwt 12 lekkere speciaalbieren. Bij een bezoek aan de brouwerij krijg je uitleg over het brouwproces en je ziet de diverse ketels. Natuurlijk is er aan het einde van de excursie een bierproeverij.

Aan het einde van onze excursie kochten we wat biertjes voor thuis. We kregen er een speciale opener bij. En elke keer als we zo’n “Skuumkoppe” openen, horen we een schaap blaten en de tekst: “lekker Texels biertje erbij”. Daarna smaakt het gerstenat nog beter!

De leukste dorpen op Texel

Op Texel liggen zeven dorpen, meer dan op welk ander Nederlands waddeneiland. Ieder dorp heeft zijn eigen sfeer en bijzonderheden.

De leukste plaats vinden we Oudeschild. Dit is de oude havenstad uit lang vervlogen tijden. Later was dit dorp het centrum van de visserij op Texel. Nog steeds is Oudeschild de thuishaven van de vissersvloot. Ook vind je hier het prachtige museum Kaap Skil.

Den Burg is de “hoofdstad” van Texel. Hier kom je voor de gezellige winkels, de leuke terrassen en de vele restaurants. De protestantse kerk is de blikvanger van het dorp. Je kunt de toren beklimmen op maandag tussen 10.00 en 12.30 uur.

De Cocksdorp is het meest noordelijk gelegen dorp van het eiland. Hier ontmoeten de Noord- en Waddenzee elkaar. Ook vind je hier de monumentale vuurtoren. Het kleinste dorp van Texel is De Waal. Midden op het eiland waan je je terug in de tijd. Een sfeervol dorpje met oude huisjes en heel veel rust. Dat is wel anders in De Koog. Deze badplaats barst van de toeristen. Vanuit het dorp loop je zo naar het strand.

De Slufter

De Slufter is een uniek natuurgebied. In Nederland is er geen ander gebied dat in open verbinding staat met de zee. Alle kreken in De Slufter lopen bij hoog water vol en overstromen. Dit zorgt voor een unieke flora. Want hier groeien alleen planten die tegen het zoute water kunnen. Zo kom je hier lamsoor en zeeaster tegen. In de zomermaanden is het helemaal bijzonder om in De Slufter te zijn. De roze, lila en paarse kleurenpracht is dan geweldig. Er zijn diverse wandelpaden in De Slufter. Ook is er een (rolstoelvriendelijk) uitkijkpunt in dit bijzonder stukje natuur op Texel.

Wil je nog meer bezienswaardigheden ontdekken op Texel? Denk dan eens aan het Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora in de Koog. Geniet van een prachtig uitzicht bij het uitkijkpunt De Fonteinsnol. Of verbaas je over de prachtige natuur in de gebieden De Hoge Berg, De Schorren, De Muy en het bijzondere bos De Dennen.

Vakantie op Texel: dit kun je doen

Dit zijn de leukste activiteiten op Texel:

Wadlopen

Deze unieke ervaring mag bij je vakantie op Texel natuurlijk niet ontbreken. Het is een avontuurlijke onderneming om te lopen over de bodem van de Waddenzee. Zo ervaar je dit bijzondere natuurgebied het beste. Je ziet de flora en fauna die hier goed gedijt. Wie weet zie je nog een zeehond liggen soezen op een zandbank in de zon. Ver weg van de bewoonde wereld hoor je alleen de vogels en de wind. Je laarzen zakken af en toe in de modder, maar dat mag de pret niet drukken.

Vind je wadlopen te avontuurlijk, dan kun je ook kiezen voor een waddenexcursie. Hier loop je wel over het slik, maar ga je minder ver het wad op.

Parachutespringen

Als erkende angsthaas met hoogtevrees moest ik er tijdens een familieweekend aan geloven. We gingen een parachutesprong maken boven Texel. In een nachtmerrie zag ik mezelf uit het vliegtuig vallen zonder dat ik was aangehaakt aan mijn buddy. Gelukkig bleek het een angstige droom en ging alles goed. En achteraf kan ik zeggen: wat een bijzondere ervaring om mee te maken. Geruisloos vlogen we door de lucht. We zagen onder ons de groene lappendeken van Texel liggen en de stranden aan de rand van het eiland. Net als de Afsluitdijk en de andere waddeneilanden. Ik had het voor geen goud willen missen! Meer over het parachutespringen op Texel lees je in de blog over die unieke belevenis. En als ik het durf, dan moet het jou ook lukken!

Vrije val bij parachutesprong boven Texel.

Wandelen

Texel is een paradijs voor wandelaars. Welke wandeling je ook maakt, je geniet volop van de rust en ruimte in de natuur. Heerlijk uitwaaien doe je met een strandwandeling. Vooral in de herfst, als de wind onstuimig blaast is dit een onvergetelijke ervaring. Op Texel vind je maar liefst 30 kilometer strand aan de westkust. Maar je kunt natuurlijk ook wandelen in de duinen, in de diverse natuurgebieden of door het boerenland. Op wandelzoekpagina staan diverse fantastische wandelingen op Texel. Maar ook op de website van de VVV van Texel vind je een aantal leuke wandelingen. Sommige zijn niet zo lang, maar er zit er ook eentje bij van maar liefst 24 kilometer.

Fietsen in je vakantie op Texel

Texel is ideaal om op de fiets te verkennen. Het hele eiland beschikt over bijna 150 kilometer aan fietspaden. Alle mooie plekjes kun je op die manier bereiken. Je kunt zelfs helemaal op de fiets een “rondje Texel” doen. En onderweg voel je de wind door je haren blazen, geniet je van de vele schapen en de verscheidenheid aan landschappen. In het voorjaar is de lammetjesfietsroute een leuke fietstocht. Deze route van 35 kilometer voert langs de meest schapenrijke gebieden van het eiland. We hebben al diverse fraaie fietstochten op Texel voor je verzameld (inclusief de lammetjesroute). Maar natuurlijk kun je via de fietsknooppunten ook je eigen route samenstellen.

Boottocht naar Vlieland

Texel is eigenlijk te mooi om de oversteek te maken naar een ander waddeneiland. Toch is het een bijzondere belevenis om met de boot naar Vlieland te varen. Alleen al het vertrek is een unieke ervaring. Via een prachtige houten steiger monster je aan op het prachtige schip De Vriendschap. Na een overtocht van een half uurtje bereik je de oostkant van Vlieland, de “Sahara van het Noorden”. Met de stoere Vliehors Expres rijd je naar het Posthuys. Hier kun je verder je eigen dag indelen. Aan het einde van de middag begint de terugreis. Voor ons was deze overtocht een paar jaar geleden de start van onze leukste vakantie ooit in eigen land: Eilandhoppen op de Wadden. Meer informatie over een boottocht naar Vlieland.

Maar er is nog veel meer te doen op Texel. Zo vind je er een prachtige 18 holes golfbaan, midden in een uniek landschap. Of beklim de vuurtoren van Texel. Via een prachtige industriële wenteltrap en zeven verdiepingen sta je boven naar adem te happen. Maar het geweldige uitzicht waar je over drie zijden de zee ziet, doet alle inspanning vergeten.

Veelgestelde vragen over vakantie op Texel

Hoe kom ik op Texel?

Vanuit Den Helder vertrekt de veerboot naar Texel. Je kunt hier met alle vervoersmiddelen op. De overtocht duurt 20 minuten. We raden je zeker aan om je tickets voor de boottocht vooraf online te reserveren. In het hoogseizoen vaart de boot ieder half uur. Maar de wachttijden kunnen dan oplopen. Vooral op vrijdagmiddag en zaterdagochtend is het druk.

Mag ik autorijden op Texel?

Ja, dat mag. Texel is niet autovrij zoals enkele andere waddeneilanden. Maar als je actief bent ingesteld, heb je de auto eigenlijk helemaal niet nodig. Fietsend bereik je alle bezienswaardigheden gemakkelijk en snel.

Wat is de beste periode voor een vakantie op Texel?

De beste reistijd voor Texel is in de maanden mei tot en met september. Houd er wel rekening mee dat het in de zomervakantie druk is. En als je van natuur en lekker uitwaaien houdt, is eigenlijk iedere maand geschikt voor een paar daagjes actief zijn op Texel.

Wat zijn de leukste adresjes voor eten en drinken?

Wij zijn fan van Hart van Texel in Den Burg. In een gezellige en huiselijke ambiance geniet je hier van smaakvol bereide gerechten. Daarbij serveert men fantastische wijnen. Je kunt zelfs boven blijven slapen in het B&B van Hart van Texel. Andere echt goede keuzes op Texel zijn Bij Jef in Den Hoorn en Freya de Texelse Bodega in Den Burg.

 

Of bezoek een van de leuke strandtenten. Vooral Kaap Noord is een gezellige, ongedwongen plek met uitzicht op de steiger voor de afvaart naar Vlieland.

Waar overnacht ik bij een vakantie op Texel?

Op Texel is een enorm aanbod aan vooral B&B’s en vakantiehuizen. Maar in de populaire maanden en tijdens de schoolvakanties zijn alle mooie plekjes snel verhuurd. Dus als je op vakantie wilt naar Texel, dan is snel reserveren gewenst. Deze accommodaties bevelen we je aan:

 

  • Landal de Sluftervallei. Midden in het unieke natuurgebied De Slufter ligt dit fraaie vakantiepark. Je kunt er ook kamperen, om het natuurgevoel helemaal te beleven.
  • Natuurhuisje bij Den Hoorn. Een architectonisch hoogstandje is dit Natuurhuisje. Van alle gemakken voorzien, een enorm terras, privé-duinen en een eigen mini-strandje. Wat wil je nog meer?
  • Hotel de Lindeboom. In een monumentaal pand in Den Burg ligt dit hotel met fraaie, moderne kamers. Het hotel heeft een grand-café met gezellig terras.
  • B&B Duin en Zee in De Koog. Direct tegenover het strand ligt deze B&B. Met oog voor detail is dit ingericht. De eigenaren doen er alles aan om je verblijf geweldig te maken.
  • Vakantiehuis Blom en Co. Hier verbleven wij de laatste keer tijdens een familieweekend. Ideaal voor 6 personen. Met 8 personen wordt net wat te krap, vinden we. Binnen sfeervol met open haard, buiten heb je de beschikking over een ruime tuin.