Rondje IJsselmeer per fiets

Rondje IJsselmeer per fiets

Home » Nederland » Rondje IJsselmeer per fiets

Voor veel fietsliefhebbers is de ultieme droom om in Nederland een keer het rondje IJsselmeer te fietsen. De route voert langs prachtige plaatsjes met een rijke geschiedenis.

Van Amsterdam naar Den Oever

Wij vertrokken vanaf Amsterdam. Al snel laat je de stad achter je en fiets je door het lieflijke Durgerdam. Eigenlijk is dit een straat met mooie dijkwoningen aan de waterkant, waar de was vrolijk wappert aan de lijn in de wind. Monnickendam is de eerste grote plaats die je aandoet. Hier is het lekker toeven op een van de terrasjes aan de Oude Haven.

Rondje IJsselmeer: leuke plaatsen bezoeken

Verderop kun je ervoor kiezen om via Marken naar Volendam te gaan met de boot. Marken was vroeger een eiland, maar is sinds 1957 verbonden met het vasteland. Karakteristieke houten huizen op palen en de traditionele klederdracht van de bewoners maken het een mooi uitstapje.

In Volendam daalt het fietstempo snel. Over de Dijk schuifel je namelijk tussen de honderden, veelal Aziatische, toeristen, die zich vergapen aan de klederdracht en de klompen. Ieder moment van de dag en week is het hier heel erg druk. Maar na een paar kilometer fiets je weer rustig verder.

Hoorn is een zeer gezellige plaats die zeker een tussenstop verdient. Je kunt op een van de gezellige pleinen heerlijk op een terras zitten en natuurlijk ook de Scheepsjongens van Bontekoe bezoeken. Fiets je daarna naar Enkhuizen, dan zie je nog een mooie toeristische plaats. Bekend vanwege de haringvisserij en de zaadveredelingsbedrijven die wereldfaam hebben verworven. Daarnaast heeft Enkhuizen het Zuiderzeemuseum met een fraai buitenmuseum. Als je de kans hebt, is het leuk om wat langer te verblijven in Enkhuizen.

Medemblik is nu vooral bekend vanwege de watersport. Hier vinden veel zeilwedstrijden plaats. Ook is het trainingscentrum van de Nederlandse Zeilvereniging hier gevestigd. Ook hier vind je gezellige terrassen in het historische centrum.

De tocht over de Afsluitdijk

Als je de Afsluitdijk overgaat, is het fijn als je de wind mee hebt. Wij hadden de pech dat de stevige wind pal tegen was. Dan is het 30 kilometer zwoegen op de pedalen! Maar elk nadeel heeft zijn voordeel, aldus een beroemde Amsterdamse filosoof. Direct na de dijk heb je dan eigenlijk het hele stuk door Friesland de wind in de rug!

Helaas is de Afsluitdijk in verband met werkzaamheden gesloten voor fietsers van 1 april 2019 tot 1 april 2022. Er is een mogelijkheid om met een gratis fietsbus de oversteek te maken.  De bus rijdt eens per uur en vervoert per rit ongeveer 15 fietsen en 25 personen. Meer informatie over de dienstregeling van de fietsbus over de Afsluitdijk. Hoewel het rondje IJsselmeer een deel van zijn charme verliest als je niet over de Afsluitdijk kunt fietsen, is het gelukkig wel mogelijk om gedurende de werkzaamheden het rondje IJsselmeer te maken. 

Van Zurich naar Lemmer

In Friesland is Makkum een leuke plaats. Vooral bekend van het Makkumer aardewerk. Daarna passeer je achtereenvolgens Workum (Jopie Huisman museum!), Hindeloopen en Stavoren. Al deze plaatsen hebben veel karakteristieke elementen en zijn leuk om even doorheen te fietsen of te lopen. En natuurlijk zie je het water dat hopelijk weer snel eens het parcours vormt voor de Elfstedentocht. Het Elfstedenparcours is overigens, net als het rondje IJsselmeer, een fietsroute die door veel enthousiastelingen jaarlijks wordt gefietst. 

Lemmer is een heel gezellige plaats met een grote verscheidenheid aan bezienswaardigheden, leuke winkels, terrasjes en restaurants. En na Lemmer verlaat je Friesland en rijd je de Noordoostpolder in.

Van Lemmer terug naar Amsterdam

Na een tijdje arriveer je op het voormalige eiland Urk. Nog steeds is de visvangst in deze plaats belangrijk. Na de oversteek via de Ketelbrug doemt de Flevopolder op. Hier zie je vooral de Hollandse vergezichten: mooie luchtpartijen boven een uitgestrekt agrarisch landschap, waar boeren hard aan het werk zijn.

Tussen Lelystad en Almere liggen de Oostvaardersplassen. Veel in het nieuws over het al dan niet afschieten van het wild dat hier loopt. De natuur is prachtig en het is de moeite waard om hier het bezoekerscentrum te bezoeken.

En dan bereik je Almere. In 1976 werden hier de eerste huizen opgeleverd. Nu is Almere de snelst groeiende gemeente in Nederland met al meer dan 200.000 inwoners. De verwachting is dat Almere groeit naar zelfs 350.000 inwoners!

Via de Hollandse Brug bereik je het lieflijke Muiderberg. Langs de dijk kom je vervolgens in Muiden. Beroemd vanwege het Muiderslot. Maar ook is het leuk om bij de sluis op een terras te kijken naar de wachtende boten, totdat de draaibrug opengaat. Zeker op drukke dagen leidt dit nog wel eens tot veel vertier voor de terrasgangers: er gaat wel eens wat mis met het schutten en dat leidt tot hilarische situaties en echtelijke ruzies.

Voor ons zat het Rondje IJsselmeer, nadat we in Weesp waren aangekomen, er bijna op. Weesp is overigens ook een leuke, kleine stad net onder de rook van Amsterdam. Leuke winkeltjes en veel goede restaurants maken dit een plek die de moeite waard is voor een langere tussenstop. Lees er meer over in onze blog over vestingstad Weesp.

Lengte van het rondje IJsselmeer

Het aantal kilometers dat je maakt, is afhankelijk van de route die je kiest. Als je ervoor kiest om zo dicht mogelijk langs het water te fietsen, trap je ongeveer 325 kilometer bij elkaar. Veel mensen gaan vanuit Hoorn echter direct omhoog naar Medemblik. Hiermee vermijd je de oosthoek richting Enkhuizen. Zo bespaar je zo’n 25 kilometer. En soms kan het vanwege de wind aantrekkelijk zijn om door de polder van Flevoland te fietsen in plaats van de dijk langs het water van de Ketelbrug via Lelystad naar Almere. Dit is iets verder, maar kan bij sterke tegenwind toch prettiger zijn dan langs het water.

Tussenstops bij het rondje IJsselmeer

Wij hebben de route in drie dagen gefietst. De eerste tussenstop was in Den Oever, vlak voor de Afsluitdijk. Deze plaats is niet heel bijzonder. Wel hadden we een prima B&B hier gevonden: Het huis van de Wadden. Prima kamer en vooral een uitgebreid en heerlijk ontbijt! Bij de lokale Chinees kun je goed en goedkoop eten.

De tweede tussenstop was in Lemmer. We hadden hier een heerlijk appartement bij De Oliekan. Dit ligt midden in het centrum van Lemmer. Gloednieuw en van alle gemakken voorzien. Wel moet je zelf voor je ontbijt zorgen. Omdat de supermarkt dichtbij zit, is dat niet zo’n probleem.