Natuurgebied Het Twiske

Natuurgebied Het Twiske

Home » Nederland » Natuurgebied Het Twiske

Vlak boven Amsterdam ligt het uitgestrekte natuurgebied Het Twiske. Voor diegenen die de hectiek van de drukke stad willen ontvluchten, biedt dit gebied veel moois. Je kunt er diverse activiteiten ondernemen. Of natuurlijk gewoon genieten van de natuur via een wandeling, fiets- of kanotocht.

Natuurgebied Het Twiske

Het Twiske is een natuurgebied in de Zaanstreek. Het ligt iets ten noorden van Amsterdam en behoort tot de gemeenten Landsmeer en Oostzaan. De gelijknamige rivier is de naamgever van het gebied. In de jaren zestig werd er in dit gebied veel zand gewonnen voor de aanleg van het Coentunneltracé. Na afloop richtte men de 40 meter diepe zandwinningsplas, de Stootersplas en het omliggende terrein in als recreatiegebied.

Het Twiske is ruim 650 hectare groot en bestaat voor circa 33% uit water. Het water van de Stooterplas is uitzonderlijk helder. Veel watersporters maken daarom graag gebruik van het gebied. Voor de natuurliefhebbers bieden de rustiger gedeelten en stiltegebieden goede kans om de vele moeras-, riet- en watervogels te zien. In de weidegebieden lopen Schotse Hooglanders, vossen en hermelijnen. In het gebied broeden ook roofvogels, zoals de havik, de buizerd en de torenvalk. De brilduiker en het nonnetje overwinteren vooral in Het Twiske.

Activiteiten in Het Twiske

Het Twiske is echt een gebied waar je van alles kunt ondernemen. Zo kun je de natuur wandelend of fietsend vanaf de paden bekijken, maar ook vanaf het water. Met een zeilboot, een kano of roeiboot zie je weer hele andere perspectieven.

Wandelen

Voor wandelaars is het fijn om rond of nabij de Stooterplas te wandelen. Er is een groot netwerk aan wandelknooppunten in het hele gebied. Dus je kunt gemakkelijk je eigen route uitzetten. Twee mooie wandelingen zijn “honderd morgenroute” en de “marsenroute”. Beide zijn iets meer dan 7 kilometer lang. Bij de honderd morgenroute wandel je door de natuurgebieden De Belt en De Blokken, waar Schotse Hooglanders grazen en waar in juni de rietorchis bloeit. Langs de Stootersplas spot je allerlei soorten watervogels. De marsenroute loopt over het erf van zorgboerderij De Marsen, een grote zandheuvel en ruige weiden. Tijdens de wandeling zie je ook restanten van diverse dijkdoorbraakjes.

Het Twiske heeft veel watergebieden waar men kan recreëren.

Fietsen

De fietspaden in Het Twiske zijn in hele goede staat, vandaar dat ook veel skaters hiervan gebruik maken. Met de fietsknooppunten is het gemakkelijk om een rondje rond het natuurgebied te maken. De tocht is ruim 16 kilometer. Maar het is ook heel goed mogelijk om het rondje te combineren met een fietstocht door het mooie Waterland. Zo is het niet heel veel fietsen om naar Ilpendam en het pittoreske Broek in Waterland te fietsen. Nog iets verder ligt het schattige Holysloot. Met een pontje vaar je naar dit dorpje toe. Onderweg ga je door de weilanden en neem je een aantal loopbruggetjes.

Watersport

Rondom de Stooterplas zijn diverse strandjes. In de zomermaanden kun je hier een duik nemen in het kristalheldere water en lekker relaxen bij de plas. Ook kun je per boot het gebied verkennen. Bij Twiske Haven kun je een zeilboot, roeiboot of kano huren en daarmee leuke tochten maken over het water. Ook is het hier leuk om te duiken. Het Kure Jan Strand is een mooie duikplek met soms wel tot 6 meter zicht. De bodem loopt langzaam af naar een diepte van liefst 35 meter. En nabij Twiske Haven is ook een duikplek. Hier is een onderwaterparcours met oefenplatform gecreëerd.

Praktische informatie

  • Wil je meer genieten van de natuur, maar denk je dat je nog geen goede wandelconditie hebt? Volg dan een online wandeltraining bij gecertificeerd wandeltrainer Wanda Catsman. In korte tijd ben je in staat om langere wandelingen te maken. Je kunt ook het gratis e-book Starten met wandelen downloaden. Het boek geeft je tal van praktische tips, waardoor je meer plezier uit je wandelingen haalt.
  • Met de auto kun je Het Twiske goed bereiken. Op de wegen in de buurt staat het natuurgebied ook goed aangegeven. Er zijn diverse ingangen naar het gebied.
  • Parkeren is niet gratis in Het Twiske. Afhankelijk van de duur betaal je € 3,50 of € 6. Je kunt alleen met een pinpas betalen. Zelf zetten wij de auto altijd bij de parkeerplaats van het sportpark in Landsmeer (gratis) en lopen daarna het natuurgebied in.
  • Op de website van Het Twiske-Waterland vind je veel informatie over het gebied en de diverse activiteiten die je hier kunt doen. Er is ook een informatiecentrum in het gebied waar je tips kunt krijgen over alles wat je in Het Twiske kunt zien en doen. Op de plattegrond zie je een overzicht van het gebied en de diverse mogelijkheden.
  • Na een wandeling is het lekker om even te genieten op het terras van paviljoen Twiske. Buiten heb je een heerlijk uitzicht over het gebied.
Klein beekje in het Twiske.