Een heerlijke landelijke wandeling door Amsterdam Noord

Een heerlijke landelijke wandeling door Amsterdam Noord

Home » Nederland » Nederlandse provincies » Nederland - Noord-Holland » Een heerlijke landelijke wandeling door Amsterdam Noord

Een tijdje terug maakten we een verrassend groene wandeling door Amsterdam Zuidoost. Daarom waren we erg benieuwd of de Stadse Trage Tocht Amsterdam Noord ook zo mooi en landelijk was. Het antwoord is heel duidelijk JA. Snel na de drukte bij de start waanden we ons in een vredig dorp met fraaie dijkwoningen. Ten noorden van de ringweg A10 ontdekten we een rustig, waterrijk en groen natuurgebied. Ook in de kleine buurtschappen die we doorkruisten, was het een en al rust. Al met al was dit een heerlijke landelijke wandeling door Amsterdam Noord.

Primeur bij onze wandeling door Amsterdam Noord

Al sinds 2018 rijdt in Amsterdam metrolijn 52. Beter bekend bij het publiek als de Noord/Zuidlijn. Toch hadden we nog nooit een ritje met deze metro gemaakt. Nu het startpunt van onze wandeling door Amsterdam Noord bij de laatste halte van de Noord/Zuidlijn ligt, hadden we dan eindelijk onze primeur. Razendsnel zoefden we vanaf Amsterdam Centraal naar Noord. Onderweg passeerden we fraaie stations met bijzondere kunstwerken. Het hele project heeft een flinke duit gekost, maar het resultaat mag er zijn.

Vanaf het metrostation lopen we in een wijk volop in aanbouw. Grote gebouwen verrijzen er of zijn net klaar. De metrolijn heeft een aardige impuls gegeven aan de ontwikkeling van Amsterdam Noord, concluderen we. Dit deel van de wandeling is nog druk. Maar al snel lopen we in volstrekte rust.

Landelijk Amsterdam Noord

We kuieren langs het Noordhollands Kanaal. Vanaf de stad gaat het kanaal via Purmerend en Alkmaar helemaal naar Den Helder. Koning Willem I liet het begin 19e eeuw graven.
De blikvanger langs het kanaal is de Krijtmolen d’Admiraal. De molen dateert uit 1792 en is het laatst overgebleven exemplaar van dit type. De molen maalde tufsteen. Door die met kalk te vermengen, kreeg men een soort bouwcement. Later ging de molen krijt malen voor de verfindustrie.

Iets verderop komt de Buiksloterdijk in zicht. Dit is een pittoresk straatje met veel traditionele dijkwoningen. Ooit was de dijk een belangrijke schakel in de Waterlandse Zeedijk, toen het in de regio nog flink kon spoken. Nu is het een vredige plek waar we ons meer in een klein dorp wanen dan in de grote stad. Op een zitbankje genieten we van het uitzicht. Een buurtbewoonster vertelt vol trots over dit prachtige, rustige deel van Amsterdam, waar ze al meer dan 50 jaar met veel plezier woont.

De wandeling gaat verder door het Noorderpark. Dit park is ontstaan door de samenvoeging van twee al bestaande parken. Nu is het een groot natuurgebied geworden. De ijsvogel heeft er een prima leefomgeving gevonden en is een veel geziene gast. We passeren het restaurant Pompet. Helaas zijn we te vroeg om op het terras te genieten van de omgeving. Daarom lopen we verder.

Bij het oversteken van de IJtunnelweg valt ons oog op twee bijzondere en verlaten benzinestations. Het zijn de “Roze Tanker” en “De Gele Pomp”. Voor het leveren van brandstof zijn ze niet meer nodig nu de weg is verlegd. De ruimtes hebben wel een andere bestemming gekregen. Er vinden kleinschalige culturele evenementen plaats in de voormalige tankstations.

Baanakkerspark

Niet veel verder bereiken we het Baanakkerspark. Het park heeft een bijzonder gevarieerd landschap. Stukjes bos wisselen af met water, grasland, moeras, struikgewas en heide. Wij zien slechts een klein stukje van het park tijdens onze wandeling door Amsterdam Noord. De grote wandelroute in het park loopt langs alle mooie plekjes.

Zo staat er een bijzondere metasequoia. Deze bijzondere watercipres komt van nature alleen in China voor. Bijzonder zijn ook de zogenaamde “spechtenpalen”. Het zijn de overblijfselen van populieren. Men heeft de top eraf gehaald, net als het bovenste deel van de stam. Deze afstervende palen zijn een aantrekkelijke voedingsbron voor spechten en andere vogels. Via een prachtige siertuin en wat volkstuintjes verlaten we het bijzondere Baanakkerspark.

De natuur in

Via een tunnel onder de ringweg A10 belanden we opeens in een andere omgeving. We lopen zo de weilanden van het Waterland in. Met de prachtige wolkenluchten op deze dag is dit een oer-Hollands landschap. Hoewel de snelweg dichtbij is, horen we nauwelijks iets. Het zoab (“fluisterasfalt”) en de geluidsschermen doen hun werk goed.

De wandeling wordt nog mooier als we enkele fraaie graspaden langs de Nieuwe Gouwsloot en het Zwet betreden. Hoewel we het gebied het Waterland diverse keren fietsend hebben verkend, zijn deze paden voor ons een echte verrassing. Dat is het voordeel als wandelaar: je komt op plekken die je anders nooit ziet. We strijken daarom graag neer op een eenzaam bankje. Met een kopje koffie erbij genieten we helemaal van het uitzicht.

De hele tijd hebben we de kerktoren van Zunderdorp in beeld. Als we dit kleine dorpje naderen, wordt het plaatje nog mooier. De toren weerspiegelt prachtig in een van de vele slootjes. Uiteindelijk bereiken we dit dorpje. Lang geleden stichtten boeren uit Friesland op deze plek een nederzetting. De naam Zunderdorp komt van het woord ‘sundels’. Dit waren de smalle sloten die van het dorp naar het IJ liepen. Over de sloten brachten de boeren uit het dorp melk naar de hoofdstad.

In Zunderdorp staan veel stolpboerderijen in de typische Waterlandse stijl. Aan de dorpsrand staat de kleine Hervormde kerk. Bij de kerktoren gebeurde ongeveer een eeuw geleden een bizar ongeval. De spits werd geraakt door de bliksem en viel bovenop een agent. Hij heeft het ongeluk niet overleefd.

Iets verderop bereiken we het buurtschap ‘t Nopeind. Ook hier hadden we nog nooit van gehoord. Het is nog kleiner dan Zunderdorp. Maar de prachtige stolpboerderijen en fraaie huizen zorgen voor een mooie aanblik.

Binnen de ringweg A10 terug

Als het ware tegen de snelweg aangeplakt ligt de golfbaan Waterland. Op deze zonnige zondag slaan veel spelers af, het is er lekker druk. Het zijn eigenlijk de eerste mensen die we weer ontmoeten sinds lange tijd. De rust in het gebied verbaast ons enorm. En dat zo vlakbij de grootste stad van ons land.

Via een lange en bijzondere lindenlaan lopen we langzaam terug naar het eindpunt van onze wandeling door Amsterdam Noord. Daar merken we de drukte weer. Bij het winkelcentrum Buikslotermeerplein is genoeg volk op de been. Wij zoeken daar een lekker terras in het zonnetje op. Zo genieten we nog even na van een prachtige en verrassende wandeling.

Alle informatie over de wandeling door Amsterdam Noord

Hoe lang is de wandeling door Amsterdam Noord?

De wandeling door Amsterdam Noord is 14 kilometer lang. De route voert vooral over verharde wegen en trottoirs. Maar ook op een zonnige zondag hebben we nergens last gehad van ander verkeer in de stad. In het natuurgebied gaat een deel van de route over mooie graspaden.

Is er een routebeschrijving van de wandeling door Amsterdam Noord?

Op Wandelzoekpagina staat een duidelijke routebeschrijving, inclusief een gps-track. Daarmee vind je je weg gemakkelijk.

Waar kan ik mijn auto parkeren?

Je kunt je auto (betaald) parkeren op het P+R parkeerterrein bij het metrostation Amsterdam Noord. Als je gebruik maakt van het OV, kun je korting op de parkeerkosten krijgen. Zie hiervoor de voorwaarden op de website van de gemeente Amsterdam.

Kan ik de wandeling door Amsterdam Noord bereiken met het OV?

Deze wandeling kun je zelfs het beste met het OV bereiken. Het begin van de route ligt bij het metrostation Noord, het begin- of eindpunt van de Noord/Zuidlijn in Amsterdam.

Mag mijn hond mee op deze wandeling door Amsterdam Noord?

Honden zijn niet toegestaan op het weidepad bij de Nieuwe Gouwsloot. Dit is slechts een klein stukje van de hele wandeling. Er is een alternatieve route voor dit stuk als je met je viervoeter op stap bent. Op de kaart van de routebeschrijving is die route in blauw vermeld. De rest van de route mag je met je hond lopen.

Kan ik onderweg wat eten en drinken?

Bij het metrostation liggen diverse horecagelegenheden in de buurt. Bijvoorbeeld bij het naastgelegen Buikslotermeerplein. Bij de start en het einde van de wandeling vind je dus zeker een plek om wat te eten en te drinken.

 

Onderweg ligt in het Noorderpark het gezellige Pompet met terras. Een leuke locatie voor een tussenstop. Pompet is geopend van woensdag tot en met zondag vanaf 12 uur. Daarna kom je pas bij Buikslotermeerplein weer wat tegen.