Fietsroute langs de bollenvelden in Noord-Holland

Fietsroute langs de bollenvelden in Noord-Holland

Home » Nederland » Fietsroute langs de bollenvelden in Noord-Holland
Wie denkt dat de bloeiende bloemenvelden alleen voorkomen in de Bollenstreek bij Lisse, heeft het mis. Ook andere regio’s bieden in het voorjaar de kleurrijke bloemenpracht. Het gebied tussen Schagen en Den Helder zegt zelfs het grootste aaneengesloten bloembollengebied van ons land te zijn. Dat willen we met eigen ogen ontdekken. We stappen daarom op onze fietsen voor een afwisselende fietsroute langs de bollenvelden in de kop van Noord-Holland.

Fietsroute langs de bollenvelden in de kop van Noord-Holland

Op de website van Fietsnetwerk.nl vinden we een geschikte route. De tulpenroute door de kop van Noord-Holland laat ons de kleurrijke bollenvelden in dit deel van het land zien. Het is een route van fietsknooppunten. Het voordeel is dat we kunnen starten op iedere gewenste plek. Wij kiezen voor een begin in Groet. Dat ligt het dichtst bij voor ons als we uit de regio Amsterdam die kant op rijden.

Het leuke aan de routes van Fietsnetwerk.nl is dat je deze naar eigen inzicht kunt aanvullen met zogenaamde afstapmomenten. Prachtige plekken, bijzondere bezienswaardigheden of heerlijke horecagelegenheden die niet direct op de knooppunten liggen van de route. Met een uniek driecijferig knooppuntnummer voegen we er een aantal toe aan onze fietstocht. Zo komen we uit op een route van ruim 67 kilometer. Nu maar hopen dat we vaak de wind in de rug hebben! Vol verwachting beginnen we aan de fietsroute langs de bollenvelden.

Bollenvelden volop

En inderdaad komen we tijdens de hele route veel prachtig bloeiende bollenvelden tegen. Velden vol met gele narcissen. Maar ook krokusvelden in de kleuren wit, geel en paars. De hyacinten ruiken we al van verre. Hun geur in de bloeitijd is erg sterk. De ene houdt ervan, de ander kan de lucht minder goed waarderen. De hyacintenvelden die we zien, hebben vooral wit, roze, blauw en paars als kleurenpalet. Maar het allermooiste blijven voor ons de tulpenvelden. Het is ongelofelijk hoeveel kleuren en varianten tulpen er zijn. De fietsroute langs de bollenvelden is voor ons nu al geslaagd!

Soms zijn het slechts een of enkele velden, verspreid in het landschap. Maar vanaf Anna Paulowna komen er steeds meer in beeld. Ze liggen als een kleurige lappendeken in het polderlandschap. Het ene na het andere bollenveld passeren we. En wat leuk is: in deze regio is het een stuk rustiger dan in de zo bekende bollenstreek bij Lisse.

Vanaf ‘t Zand tot aan Callantsoog zijn de bollenvelden prominent aanwezig langs de route. En dat gaat zo door tot aan Sint-Maartenszee. Langs de Westerduinweg liggen tal van velden. Zo ver we kunnen kijken zien we krokussen, hyacinten en tulpen. Het is een lust voor het oog om de bloemen te zien deinen in de wind. Daarna verandert het beeld, als we de Pettemerduinen infietsen. Maar dat maakt het rondje zeker niet minder saai. En we hebben inmiddels al zoveel prachtige bollenvelden gezien. Deze afwisseling maakt de route juist nog interessanter.

Natuurgebieden bij de fietsroute langs de bollenvelden

Op het voor ons laatste deel van de fietstocht komen we langs en door drie bijzondere natuurgebieden.

Zwanenwater

Natuurgebied het Zwanenwater ligt iets ten zuiden van Callantsoog. Het is een divers duingebied met de twee grootste natuurlijke duinmeren van West-Europa: het Eerste Water en iets zuidelijker het Tweede Water met het Bokkeneiland. Vogelaars halen er hun hart op. Want in het Zwanenwater broeden ieder jaar bijna 80 verschillende vogelsoorten. Daarnaast ligt de plek op de route van talloze trekvogels. Het gebied staat verder bekend om de vele wilde orchideeën die er voorkomen. Vanaf de duintoppen heb je trouwens een prachtig overzicht over de kleurige bollenvelden die in de polder liggen.

Pettemerduinen

Vanaf het Zwanenwater fietsen we al snel de Pettemerduinen in. Het is een lange en smalle duinstrook tussen de dijk van de Hondsbossche Zeewering en Petten. We pedaleren er lekker beschut tegen de wind. Maar het hoogteverschil maakt het ook inspannend door de kleine klimmetjes op de onverharde paden. Gelukkig gaan we daarna weer naar beneden en kunnen dan onze benen rust geven. We zien duinmeertjes, heidevelden en in de verte de branding. Ook komen we langs een bijzondere steiger met een overkapping.

Schoorlse Duinen

De Pettemerduinen gaan ongeveer naadloos over in de Schoorlse Duinen. In dit gebied komen de hoogste duinen van ons land voor. Die liggen niet op ons traject. Dat scheelt weer enkele kuitenbijters, want na ruim 60 kilometer pedaleren voelen onze benen wat vermoeid aan. De Schoorlse Duinen staan bekend als een geweldig wandelgebied. Maar liefst 60 kilometer aan wandelpaden doorsnijden de streek.

Dorpen op de fietsroute langs de bollenvelden

Op de route liggen enkele leuke plaatsen. Ze zijn leuk om even te bekijken of om een tussenstop te maken.

Schagen

Het West-Friese stadje Schagen heeft een gezellig centrum. De Grote Kerk op de markt domineert het straatbeeld. Rondom de markt liggen tal van leuke cafés en restaurants. De markt is diverse keren het toneel van bijzondere markten. West-Friese folklore vind je vooral in de zomermaanden tijdens de weekmarkt op donderdag. Op de woensdag 10 dagen voor Pasen vindt de jaarlijkse paasveetentoonstelling plaats op het marktplein. Een feest waar men in de regio maanden naar uitkijkt.

‘t Zand

’t Zand is ontstaan als buurtschap in het begin van de 18e eeuw. De naam van het dorp heeft niets te maken met zand. De toenmalige herberg in het buurtschap had de naam ‘t Zand. Het dorp ligt aan het NoordHollandsch Kanaal. In ‘t Zand ligt nog een van de vijf vlotbruggen die Nederland rijk is. Een vlotbrug is een drijvende, beweegbare brug, die voor scheepvaart opengaat door horizontaal te bewegen. De andere vier liggen ook in hetzelfde kanaal. Vanaf ‘t Zand fietsen we vervolgens hele stukken langs uitgestrekte bollenvelden.

Callantsoog

In het zomerseizoen is Callantsoog een levendige badplaats waar veel toeristen graag komen. Vooral vanwege de schone en brede stranden. Maar ook omdat de natuurgebieden lekker dichtbij liggen. In het centrum liggen veel cafés en restaurants rondom het dorpsplein. De meest in het oog springende bezienswaardigheid is het kleine kerkje. Wit gepleisterd als bescherming tegen de elementen en voorzien van een houten kerktoren. De kerk is gebouwd in 1582. Het is het oudste gebouw van het dorp.

Andere bezienswaardigheden

Naast de bollenvelden, natuurgebieden en leuke plaatsen ontdek je via de “afstapmomenten” van Fietsnetwerk.nl diverse andere bezienswaardigheden. We beschrijven ze in de volgorde van de door ons gemaakte route met start in Groet.

Kerkje van Valkkoog

Het kleine dorp Valkkoog ontstond in de 13e eeuw aan de rand van de dijk. In de 16e eeuw kwam er een klein kerkje middenin het dorp. Het werd gebouwd met oudere bakstenen, afkomstig van de kerk die daar vroeger had gestaan. We vragen ons af of de kerk nog wel in gebruik is. Want op deze zondagochtend is er niemand te bekennen bij de kerk. Naast de kerk ligt een piepkleine begraafplaats. De kerk is beroemd vanwege het Adema-orgel. Dit orgel werd in 1871 gebouwd door de gebroeders Adema.

Poldertuin Anna Paulowna

In het dorp Anna Paulowna ligt de Poldertuin. Als je deze bezoekt, ontdek je gelijk waarom de bijnaam kleine Keukenhof is. Wat een bloemenpracht kun je in deze tuin ontdekken. Vooral tijdens de jaarlijkse Bloemendagen is het een feest om de poldertuin te bezoeken. Talloze prachtige bloemen met vooral bloeiende hyacinten, narcissen, tulpen en bijzondere bol- en knolgewassen zorgen voor een bont kleurenspektakel. Maar ook de rest van het jaar kun je de Poldertuin bezichtigen. De toegang is gratis.

Sluis bij Oudesluis

Hoe zou het dorp Oudesluis aan zijn naam komen? Omdat de sluis in het dorp de oudste van de regio is. De sluis ging in 1597 in gebruik. Daarmee kon men de polders van de Zijpe droogmaken. Door de directe ligging aan de zee was er veel gevaar voor overstroming. Maar het had ook voordelen. Zo gebruikten schepen van de VOC Oudesluis als aanlegplaats. Die goede positie verloor het dorp toen de Anna Paulownapolder in 1847 werd drooggemalen. Naast de sluis staat de sluiswachterswoning. Daar vinden we de tarievenlijst voor de doorvaart door de sluis.

Molen in ‘t Zand

Op onze fietsroute langs de bollenvelden in de Kop van Noord-Holland hebben we al diverse molens gezien. Zelfs eentje zonder wieken, maar dat blijkt een nieuwe molen te zijn. Wellicht dat men hem nog voorziet van het noodzakelijke gereedschap. Want zo is het een vreemd beeld. Bij Oud Zand zien we korenmolen De Hoop. Het is een oude molen, waarschijnlijk uit het begin van de 17e eeuw. Hij is in al die eeuwen al tweemaal verhuisd. In 2011 kreeg hij deze locatie, temidden van de bollenvelden. De molen en het molenaarshuisje doen nu dienst als museum. Je ziet er hoe het malen van graan een eeuw geleden gebeurde. Je kunt er zelfs overnachten op een camperplaats naast de molen.

Dutch Tulip Experience op het Land van Fluwel

Land van Fluwel is een avonturenpark vooral gericht op jonge kinderen. Maar daarnaast heeft het ook de Dutch Tulip Experience. Via een audiotour door het bos leer je alles over de geschiedenis van de tulp. Als je dan toch geniet van de kleurrijke bloemenpracht in het voorjaar, is dit een mooie onderbreking. Zo ontdek je er bijvoorbeeld dat de tulpengekte in de Gouden Eeuw de eerste aandelencrisis in de historie veroorzaakte.

Naar het einde van de fietsroute langs de bollenvelden

Dan beginnen we aan de laatste kilometers van de route. Het is een lange dag geworden, want we hebben zo vaak een fotostop gemaakt bij de bollenvelden. Daarnaast hebben we diverse afstapmomenten bij de route bezocht. Maar alles bij elkaar was het de moeite meer dan waard. We hebben met eigen ogen vast kunnen stellen dat de kop van Noord-Holland uitgestrekte bollengebieden heeft.

Natuurlijk is deze fietsroute langs de bollenvelden geweldig als de bloemenpracht in volle omvang te zien is. Maar ook buiten die periode kun je deze tocht zeker maken. Het polderlandschap is divers, met veel bezienswaardigheden. Daarnaast is het in een andere tijd zeker de moeite waar om langer te genieten van de natuur in de Pettemerduinen en de Schoorlse Duinen. Of maak bij een zonnige dag een uitstapje naar het strand. Je komt bij deze route onderweg diverse strandopgangen tegen. En uit ervaring kunnen we zeggen dat de stranden bij de opgangen in de Pettemerduinen erg rustig zijn. Zelfs in het zomerseizoen.

Praktische informatie over de fietsroute langs de bollenvelden

Hoe lang is de fietsroute langs de bollenvelden in de kop van Noord-Holland?

De fietsroute is 62 kilometer lang. Je kunt hem uitbreiden met diverse afstapmomenten net buiten de route. Dan kom je, afhankelijk van hoeveel extra stops je invoegt, uit op ongeveer 68 kilometer. Wellicht vind je dat te lang om in een keer te fietsen. Splits dan de route op in twee kortere stukken. Met een overnachting in een natuurhuisje in de buurt kun je de volgende dag fris beginnen aan het tweede deel van de tocht.

Is er een routebeschrijving van de fietsroute langs de bollenvelden?

Op de website van Fietsnetwerk.nl vind je de routebeschrijving van de fietsroute langs de bollenvelden. Daarbij kun je kiezen hoe je de routebeschrijving wilt downloaden: een fietsroutekaart met of zonder beschrijving, alleen de knooppunten of een gpx-bestand. Als je de app van fietsnetwerk.nl gebruikt, heb je up-to-date informatie over de route. Je kunt dan zelfs ook navigeren van jouw adres naar het dichtstbijzijnde fietsknooppunt. Erg handig!

Welk startpunt kan ik kiezen voor de fietsroute langs de bollenvelden?

Omdat de route bestaat uit fietsknooppunten, kun je je fietstocht op ieder knooppunt starten en eindigen. Met de route app van Fietsnetwerk.nl navigeer je gemakkelijk van jouw locatie naar het dichtstbijzijnde fietsknooppunt. Voor ons, komend uit Amsterdam was de parkeerplaats aan De Heereweg in Groet ideaal. Vanaf de parkeerplaats fietsten we gelijk op de route naar knooppunt 73.

Zijn er horecagelegenheden bij de fietsroute langs de bollenvelden?

Langs de route liggen diverse horecagelegenheden waar je kunt stoppen voor een kopje koffie, een lunch of iets anders:

 

  • In Groet ligt aan de rand van het duingebied en het polderlandschap De Bokkesprong. Dit restaurant is gevestigd in een authentieke stolpboerderij.
  • In ‘t Zand ligt tussen de bollenvelden, het strand en de polder Café De Jonge Prins. Achter het café zit Prins HRLK, een mooi restaurant waar je lekkere streekgerechten kunt gebruiken.
  • Rondom het dorpsplein in Callantsoog liggen diverse horecagelegenheden.
  • Vanaf Callantsoog tot aan de Pettemerduinen passeer je diverse strandopgangen die leiden naar een strandpaviljoen. Houd er rekening mee dat de meeste alleen tussen april en oktober zijn geopend.
Wat maakt een fietsroute van Fietsnetwerk.nl uniek?

De fietsroutes van Fietsnetwerk.nl maken gebruik van het al bestaande systeem van fietsknooppunten. Maar daarnaast voegen de routemakers fraaie bezienswaardigheden in de buurt en horecagelegenheden toe. Die krijgen een driecijferig knooppuntnummer. Hierdoor mis je onderweg niets van de hoogtepunten die niet direct aan de route liggen. Zo ben je verzekerd van de leukste afstapmomenten tijdens je fietstocht. Ook zijn de fietsroutes altijd actueel. Eventuele wijzigingen in de route door bijvoorbeeld een afgesloten weg, worden direct verwerkt.

Kan ik met mijn mobiel navigeren op de fietsroute?

Download hiervoor de gratis fietsroute app. De app vermeldt de route vanaf je locatie naar het dichtstbijzijnde fietsknooppunt. Ook heb je alle informatie bij de hand, zoals dingen die je onderweg tegenkomt, achtergrondinformatie over bezienswaardigheden, leuke afstapmomenten onderweg en handige servicepunten. Als je de betaalde versie van de app gebruikt, krijg je daarnaast spraakgestuurde instructies. Verder heeft deze versie nog enkele extra mogelijkheden.