Parachutesprong boven Texel

Parachutesprong boven Texel

Home » Nederland » Parachutesprong boven Texel
Om een bijzondere activiteit van je bucketlist af te strepen hoef je niet altijd ver te reizen. Zo kun je op Texel een geweldige tandem parachutesprong maken. Het uitzicht is fenomenaal. De stilte die je ervaart tijdens de sprong is echt heel bijzonder. Gevaarlijk? Nee. Spannend? Zeker. Gaaf? Waanzinnig gaaf om mee te maken!

De parachutesprong moest er eens van komen

Ik ben niet zo’n durfal. Zo ben ik nog nooit in een achtbaan geweest. Tijdens onze wereldreis heb ik echter mijn grenzen diverse keren verlegd. Toen we een weekend met ons gezin op Texel waren, wilde de rest graag een tandemsprong maken. Dan kun je natuurlijk niet weigeren en als eenling achterblijven als de rest in het vliegtuig stapt. Daar zou ik later spijt van krijgen. Daarom hebben we besloten met zijn allen te springen. Achteraf kan ik zeggen: het viel reuze mee. En: als ik het heb gedurfd, dan durf jij het zeker!

Een parachutesprong boven Texel is bijzonder

Wij vonden het uitzicht van bovenaf indrukwekkend. Daarbij hadden we geluk tijdens onze sprong, het was prachtig mooi en helder weer. Het hele eiland konden we zien liggen. Onder ons zagen we de schitterende duinen, het strand, de zee. De weilanden onder ons leken wel een lappendeken. Ook de vuurtoren was een mooi herkenningspunt. Maar zelfs de Afsluitdijk, Vlieland en Den Helder konden we duidelijk herkennen.

Een van de begeleiders, een Australiër die al in de hele wereld had parachute gesprongen, zei tegen ons dat hij Texel de mooiste plek vond om deze sport te beoefenen. De uitzichten die je hier ziet, zie je nergens anders ter wereld. We geloofden hem op zijn woord. Want het is inderdaad overweldigend om te zien als je naar beneden zweeft.

De tandem skydive

Bij de incheckbalie op het Paracentrum schrijf je je in of, als je je al online hebt aangemeld, checkt men je gegevens. Daarna hoor je op welk tijdstip je vlucht gepland is. Je krijgt een springoverall die over je kleren gaat. Op de grond krijg je een instructie zodat je exact weet wat er allemaal gaat gebeuren.

Natuurlijk spring je niet in je uppie naar beneden. Je zit stevig vast met een tandem harnas aan een zogenaamde “tandem master”. En dat is niet met een stukje klittenband dat misschien losraakt. Nee, vier forse haken, 2 bij je schouders en 2 bij je onderrug. Veiligheid staat voorop.

En dan is het zover: samen met je tandem master loop je naar het vliegtuig en stap je in. Op dat moment komt de adrenaline al bijna uit je oren. Binnen 10 minuten is het vliegtuig op de juiste hoogte. De tandem master klikt zich aan je vast en je schuift naar de deur. Voor je het weet (je hebt geen tijd om bang te worden!) duwt hij je uit het vliegtuigje en suis je met een vaart van 200 km/uur naar beneden.

Die vrije val duurt 30 seconden. De wind blaast met volle kracht. Vandaar dat je een veiligheidsbril draagt. Hierna opent zich de parachute en is het wonderbaarlijk stil. Je veiligheidsbril gaat af. Rustig zweef je boven het eiland. Daarbij geniet je van spectaculaire uitzichten. De tandem master leert hoe je zelf kunt sturen. Als je wilt, kun je ook nog een flinke pirouette maken. Na zo’n 20 minuten nader je de landingsplek. Met een zachte landing sta je weer met beide benen op de grond. Je hebt weer iets van je bucketlist kunnen afstrepen!

Praktische informatie

  • Er is geen medische verklaring nodig voor een tandemsprong. Zelfs in overleg is het mogelijk om mensen die in een rolstoel zitten, te laten springen. Bij een lichaamsgewicht tussen 100 en 115 kg kan een sprong alleen in overleg. Er is geen leeftijdsgrens. Iedereen die zijn/haar benen 15 seconden kan optrekken bij de landing, is in staat om te springen.
  • Mocht je last van hoogtevrees hebben, dan is een tandem skydive zeker mogelijk. Je hebt namelijk geen contact met de grond en daardoor ervaar je geen hoogtevrees.
  • De weersomstandigheden bepalen of er gesprongen mag worden. Als je gereserveerd hebt voor een dag dat het helaas niet door kan gaan, blijft je reservering 2 jaar staan. Het Paracentrum restitueert geen geld wanneer er niet kan worden gesprongen.
  • Zeker op mooie dagen in het hoogseizoen is het verstandig om vooraf online te reserveren. Als je geen reservering hebt, zul je moeten wachten of er plek beschikbaar is later die dag.
    Meer informatie, met ook mooie video’s van sprongen en heel veel antwoorden op veelgestelde vragen, vind je op de website van het Paracentrum Texel.