Wandelen bij Bommelstein

Wandelen bij Bommelstein

Home » Nederland » Wandelen bij Bommelstein

De Bommelstein-wandeling bij Nederhorst den Berg

Vanuit Nederhorst den Berg start een mooie wandeling van ongeveer 10 kilometer door een Hollands polderlandschap naar de oevers van de Vecht. In Nigtevecht kun je een tussenstop maken op een mooi terras aan deze rivier. De naam Bommelstein voor deze wandeling is er niet voor niets, vanwege het kasteel in het dorp.

Kasteel Nederhorst

In Nederhorst den Berg ligt het kasteel Nederhorst. Dit kasteel stamt uit de 13e eeuw. In de de volksmond is het ook wel bekend als “Bommelstein”. Die naam roept bij velen ongetwijfeld associaties op aan heer Ollie B. Bommel en Tom Poes. De Toonder studio’s waren namelijk een groot aantal jaren gehuisvest in dit kasteel. Loekie de Leeuw, lange tijd het gezicht van de dagelijkse reclame op de tv, is ook op deze plek bedacht. Tijdens de wandeling kom je niet direct langs het kasteel. Maar het is een klein ommetje om ook even een blik te werpen op het kasteel. Het is overigens niet toegankelijk voor het publiek.

De Willibrordkerk

Als je besluit om een kijkje te nemen bij het kasteel Nederhorst, is het ook leuk om de Willibrordkerk te zien. Daar kom je langs op weg naar het kasteel. Je ziet de kerk goed liggen, omdat hij hoger ligt, op “de berg”, een ietwat overdreven benaming voor de kleine heuvel. Die heuvel is een restant uit de ijstijd. De kerk is in de 12e eeuw gebouwd. Tot het einde van de 16e eeuw was het een Rooms-Katholieke kerk. Daarna is het een Protestantse kerk geworden.

De Bommelstein-wandeling

Het vertrekpunt is bij restaurant het Spiegelhuijs, gelegen in het centrum van het dorp. In de directe omgeving kun je de auto uitstekend en gratis parkeren. Steek de Dammerweg over en sla direct rechtsaf op de parallelweg, dit is de Voorstraat. Deze gaat snel over in de Reeweg. Na iets minder dan een kilometer (na het tankstation), kun je linksaf de Petersburgseweg in. Kort daarna ga je door een hek en loop je op een onverhard pad in de polder.

De Horn- en Kuijerpolder

Je loopt nu over een graspad door de Horn- en Kuijerpolder. In het voorjaar broeden hier veel kieviten, tureluurs en scholeksters. De schrale, voedselarme omstandigheden bij de slootkanten is voor heel veel plantensoorten een ideale voedingsbodem. De kanten van de sloot zijn daarom weelderig begroeid. Na zo’n 700 meter kom je weer op een verharde weg, de Eilandseweg. Je slaat linksaf en gaat direct met de bocht mee richting de Vecht, die iets meer dan 300 meter voor je ligt. Bij de Vecht aangekomen ga je linksaf.

Nigtevecht

Het dorp Nigtevecht is prachtig gelegen aan de rivier. Het is zeker de moeite waard om even door de Dorpsstraat (beschermd dorpsgezicht) te lopen. Je neemt hiervoor het gratis voet- en wandelveer dat je tegenkomt na zo’n 400 meter. Nadat je met het pontje het dorp hebt bereikt, sla je linksaf en loop je over de Dorpsstraat. Op een zonnige dag is het ook een genoegen om even een tussenstop te maken bij het café no100. Aan de achterzijde is een lekker terras waar je op ieder moment van de dag in het zonnetje zit en kunt genieten van alle boten die over de Vecht een tochtje maken.

Slingeren langs de Vecht

Om de wandeling te vervolgen, neem je vanuit Nigtevecht weer de pont en ga je rechtsaf de Eilandseweg op. De weg meandert met de rivier mee. Na een tijdje zie je aan de overzijde van de Vecht de Garstermolen liggen. Deze molen bemaalde de Garsterpolder. Na de restauratie in 2007 zijn molenaars weer actief op deze molen. Op de dagen dat hij water uit de polder maalt, kun je de molen bezichtigen. Hiervoor zijn geen vaste tijdstippen vastgesteld. Bij de molen zit ieder jaar een ooievaarspaar te broeden op het nest. Als je verder loopt over de Eilandseweg, bereik je een vakantiepark. Hier eindigt de weg. Het pad loopt door over het park. In het seizoen kun je hier op het park wat nuttigen.

Langs de Spiegelplas

Aan het einde van het onverharde pad kom je aan bij de nieuwbouwwijken van Nederhorst den Berg. Steek hier de Randweg over en ga direct daarna naar rechts. Na circa 200 meter ga je het Googpad op. Vlak voor het bruggetje houd je links aan. Nu loop je langs de Spiegelplas. Deze plas met kraakhelder water is op sommige plekken 45 meter diep. Je hebt diverse mooie uitzichten op de plas. Je passeert enkele kleine recreatiestranden waarna het pad naar links afbuigt. Dit is het Ankeveensepad. Dit pad loop je volledig af. Hierbij kom je uit bij het restaurant het Spiegelhuijs, het startpunt van de wandeling. Tijd voor een hapje of een drankje.

Praktische informatie

  • Wil je meer genieten van de natuur, maar denk je dat je nog geen goede wandelconditie hebt? Volg dan een online wandeltraining bij gecertificeerd wandeltrainer Wanda Catsman. In korte tijd ben je in staat om langere wandelingen te maken. Je kunt ook het gratis e-book Starten met wandelen downloaden. Het boek geeft je tal van praktische tips, waardoor je meer plezier uit je wandelingen haalt.
  • Parkeren in Nederhorst den Berg is geen probleem, er zijn diverse gratis parkeerplaatsen in de nabijheid van het vertrekpunt.
  • De Bommelstein route is aangegeven met routebordjes.
  • Deels loopt de Bommelstein route over onverharde paden, deels over verharde wegen en paden. Het gedeelte door de Horn- en Kuijerpolder kan soms wat drassig zijn.
  • Bij het begin- en eindpunt van de Bommelstein route kun je eten en drinken. Onderweg is dit ook goed mogelijk in Nigtevecht. Hiervoor moet je wel het pontje nemen naar het dorp en dan linksaf gaan naar café no100. In het recreatieseizoen kun je ook op het vakantiepark Vechtoever wat gebruiken.