Vestingstad Weesp

Vestingstad Weesp

Home » Nederland » Vestingstad Weesp

Amsterdam is een enorme toeristische magneet. In 2017 bezochten maar liefst 21 miljoen toeristen onze hoofdstad. En de verwachting is dat in 2030 het astronomische aantal van 32 miljoen bezoekers Amsterdam willen zien. Dat wordt dringen bij alle bezienswaardigheden! Maar net buiten Amsterdam ligt het pittoreske Weesp. Dit kleine vestingstadje is zeker een bezoek waard. En hier kun je in alle rust genieten van de charme die Weesp heeft.

Weesp is een vestingstad

De ontstaansgeschiedenis van Weesp voert terug tot de elfde eeuw. De naam Wispe of Wesopa komt rond 1150 voor het eerst voor. Grappig is dat deze namen nu in Weesp ook zeer bekend zijn: Wispe is de naam van het lokaal gebrouwen bier en in de City of Wesopa vinden theater- en filmvoorstellingen plaats. In 1355 kreeg Weesp stadsrechten.

Weesp heeft een rol gespeeld bij de verdediging van Holland door de Oude en Nieuwe Hollandse Waterlinie. Vestingstad Weesp herbergde twee forten: het fort Ossenmarkt en fort Uitermeer. Er waren plannen voor nog meer forten in en om Weesp, maar die zijn vanwege geldgebrek nooit van de grond gekomen.

Molens

In Weesp vind je drie prachtige molens. Aan de Korte Stammerdijk staat de korenmolen ‘t Haantje. Aan de Utrechtseweg staan twee molens kort bij elkaar. De korenmolen De Vriendschap en de zaagmolen De Eendragt. Twee van de drie molens zijn niet meer in gebruik. De molen De Vriendschap wel. Deze molen maalt nog regelmatig het graan.

Je kunt De Vriendschap ook elke zaterdag gratis bezoeken. Via een smalle trap kom je bij de maalstenen. Buiten om de omloop kun je genieten van het mooie uitzicht over de Vecht en de naastgelegen molen De Eendracht (deze niet te bezichtigen). In de molenwinkel kun je diverse graanproducten kopen. Maar ook speciale mixen voor pannenkoeken, cake, kruidkoek en speculaas.

En als je de molens bezoekt aan de Utrechtseweg, is het een kleine moeite om iets verder door te lopen naar het clubhuis van de Weesper Roeivereniging. In de dertiger jaren werd dit gebouw ontworpen als het gemeentelijke zwembadcomplex aan de Vecht. Het pand is helemaal symmetrisch en heeft een heel mooie houten kapconstructie.

Het centrum van Weesp

Het gebied tussen de Hoogstraat en de Nieuwstad is het compacte centrum van de stad. De Hoogstraat heeft veel prachtige herenhuizen, die uitkijken over de Vecht, de Ossenmarkt en de ophaalbrug. Bij veel van deze panden zie je mooie gevels. Ook hebben veel huizen gevelstenen die herinneren aan de vroegere bestemming van de woning.

Tussen de grotere straten vormen kleine steegjes de verbinding. Het is leuk om door deze stegen te wandelen en te genieten van de rust en de historische gebouwen. De Nieuwstad en de Slijkstraat zijn de winkelstraten. Hier tref je leuke speciaalzaken aan en nauwelijks franchise ketens. Ook zijn er veel restaurants te vinden. Absolute aanrader is het om in de Slijkstraat een ijsje te kopen bij IJssalon Nelis. Je vindt het pand moeiteloos: de lange rijen voor de winkel verraden dat hier heerlijk ijs wordt gemaakt en verkocht.

Weesp telt maar liefst 227 monumenten. Een groot deel hiervan ligt in het centrum. Via een stadswandeling kun je de belangrijkste zien. Deze tocht brengt je niet naar Villa Casparus, iets buiten het centrum gelegen. Dit is een monumentale villa met park aan het Smal Weesp. De opdrachtgever was Casparus van Houten, eigenaar van de cacaofabriek Van Houten. De villa is gebouwd in 1901 en had oorspronkelijk 99 kamers. De Villa herinnert aan de bloei van de Koninklijke Van Houten Cacaofabrieken. Nu is het een appartementencomplex. Naast cacao was en is Weesp ook beroemd om zijn Anker Jenever, de Weespermoppen en het al genoemde Wispe bier. In diverse winkels zijn deze producten te vinden.

Van Weesp naar Muiden

En als je in Weesp bent, is het zeker de moeite waard om ook Muiden met een bezoek te vereren. Een heel mooie tocht van iets meer dan 4 kilometer langs de Vecht voert je naar deze stad. Ook hier vind je diverse vestingwerken. En natuurlijk zie je aan de rand van de stad het Muiderslot liggen, gebouwd in opdracht van Graaf Floris V. In 1296 werd hij iets verderop vermoord. Later werd het Muiderslot bekend vanwege P.C. Hooft en de Muiderkring. Het Muiderslot is toegankelijk voor bezoekers.

Ook leuk is het om op de terrasjes rondom de Groote Zeesluis te genieten van de plezierboten in de sluizen. Zeker op drukke dagen gaat hier nog wel eens wat mis en hebben booteigenaren woorden met hun buren of hun echtgenoten. Ooit was dit de toegang tot de Zuiderzee. Nu gebruikt bijna alleen de pleziervaart de sluis nog. De brug over de sluis is een karakteristieke draaibrug.

Leuk is het om vanuit Muiden met een boot naar Pampus te varen. Dit forteiland is vanaf april tot en met einde oktober te bezoeken. De overtocht over het IJmeer duurt 25 minuten. Dan ontdek je ook waar de uitdrukking “voor Pampus liggen” vandaan komt.

Praktisch

  • Weesp is goed te bereiken met de trein. Vanuit Amsterdam ben je in iets meer dan 15 minuten op het station in Weesp. Je loopt dan in een paar minuten naar het centrum toe.
  • Weesp is gelegen aan de Vecht en heeft daardoor prachtige vaarroutes. Met een boot is het zeker de moeite waard om vanuit Weesp leuke tochten te maken.
  • In Weesp zijn heel veel horeca voorzieningen, van eenvoudig tot luxe. Voor een natje en een droogje heb je keuze genoeg.
  • In Weesp kun je een rondvaart maken met De Vuurlinie. Dit bijzondere “bouwwerk” (een drijvend huisje) laat je Weesp vanaf het water zien.
  • Er zijn mogelijkheden tot het huren van een fiets in Weesp. Bij het NS-station is een fietsverhuur, ook kun je natuurlijk gebruik maken van een OV-fiets.
  • Naast een fietstocht naar Muiden kun je vanuit Weesp ook naar Nigtevecht, Nederhorst den Berg en Ankeveen fietsen. Dit zijn mooie tochten. Zo kom je onder andere langs de Spiegelplas en de Ankeveense plassen.
  • Meer informatie over Weesp en diverse activiteiten in de stad vind je op Welkom in Weesp.