Fietstocht langs de Vecht: Nederland op zijn mooist

Fietstocht langs de Vecht: Nederland op zijn mooist

Home » Nederland » Fietstocht langs de Vecht: Nederland op zijn mooist

Voor ons is de Vecht lekker dichtbij. Af en toe varen we hier over de rivier met vrienden. Wat vaker wandelen we langs de oevers. Maar het meest pakken we de fiets voor een prachtige fietstocht langs de Vecht. Dit keer maakten we op een zonnige zondag in juni een niet al te groot rondje. Maar genieten deden we des te meer. Want we zagen zoveel mooie plekjes onderweg, dat we je die niet willen onthouden.

Vestingstad Weesp

Bij het begin van onze fietstocht langs de Vecht zien we een schitterende molen. Het is de korenmolen ’t Haantje in Weesp. Langs het water, waar veel boten voor anker zijn gegaan, schittert de molen in de zon. In het centrum van Weesp liggen in “de Kom” een paar historische schepen. Langs de kades genieten mensen van de zon op de vele terrassen.

Wij fietsen door en komen langs fort Ossenmarkt. Ooit een onderdeel van de verdedigingslinie als onderdeel van de Hollandse Waterlinie. Vestingstad Weesp vormde toen een belangrijke schakel. Want naast fort Ossenmarkt had Weesp iets buiten de stad nog een fort. Maar dat zien we later pas op onze fietstocht.

Langs de Vecht naar Muiden

We verlaten Weesp en fietsen richting Muiden. Links meandert de Vecht, rechts liggen de uitgestrekte weilanden. Langs het water liggen prachtige woonboten. Ze hebben hier een fantastische stek. Iets meer dan vier kilometer rijden we zo langs het water. Het is een smal en bochtig weggetje. Na iedere bocht verandert het uitzicht, prachtig! In het water zien we een echtpaar kanoën. Hun hondje mocht ook mee. Rustig staat hij op het wankelende bootje. Net als zijn baasjes geniet hij van het fraaie landschap.

Genieten bij Muiden

Muiden is de volgende bestemming op de route. Op de terrassen rondom de Groote Zeesluis genieten velen van het uitzicht. Het is een drukke dag op het water. De toeschouwers op de terrassen horen hoe booteigenaren ruziën met hun buren. Bij sommige echtgenoten gaat het er ook niet even rustig aan toe. De terrasbezoekers slaan het allemaal gade, zij zitten eerste rang.

In de verte zien we het Muiderslot al liggen. Vanaf de kade wordt het uitzicht nog wat belemmerd door de vele boten en masten die aangemeerd liggen. Maar iets verder op de route zullen we het kasteel in volle glorie kunnen zien, weten we uit ervaring.

Muiderslot

We rijden Muiden uit en fietsen door de weilanden. Even later komt het Muiderslot prominent in beeld. Ook al fietsen we hier regelmatig, toch maken we hier altijd even een stop. Zeker nu, met het prachtige weer is het een fantastisch plaatje.

Het kasteel is gebouwd in de 13e eeuw en is een forse vierkante waterburcht. Floris V heeft hier gevangen gezeten. Bij zijn ontsnapping werd hij gedood. Eeuwen later was het kasteel de thuisbasis van de beroemde schrijver en dichter P.C. Hooft. Hij organiseerde voor zijn literaire vrienden veel bijeenkomsten met zang, dans en gedichten. Zo ontstond de beroemde Muiderkring. Nu is het Muiderslot een fraai rijksmuseum.

Muiderberg

Voordat we Muiderberg binnen fietsen, stappen we nog even af. We nemen de trap over de dijk en zien het Gooimeer voor ons. Op het kleine strandje liggen diverse zonaanbidders te genieten. In het water dobberen vele boten. Er is weinig wind, de zeilen staan niet bol.

Muiderberg is een rustig dorp, met een mooie brink in het centrum. Maar op mooie dagen zoals deze is het aan de rand van het dorp een stuk drukker. Veel mensen liggen op het strand of zitten lekker op het terras bij de strandtent. De kitesurfers ontbreken vandaag. Daarvoor staat er te weinig wind.

Naardermeer

We laten Muiderberg achter ons. We komen langs de grootste Joodse begraafplaats van ons land. Al sinds 1660 is deze begraafplaats in gebruik. Even verderop passeren we de grens van het natuurgebied Het Naardermeer.

Het Naardermeer is het eerste officiële natuurgebied van ons land. Natuurmonumenten kocht de grond toen Amsterdam het Naardermeer wilde gaan gebruiken als vuilstortplaats. Gelukkig dat dat plan niet doorging: we komen er namelijk graag.

Spiegelplas

Verscholen achter de rietkragen ligt Fort Uitermeer. Ook dit fort was onderdeel van de Hollandse Waterlinie en later de Stelling van Amsterdam. We stoppen er niet, hoewel het terras van het paviljoen Uit en Meer een aantrekkelijke plek langs het water is.

Wij fietsen door richting de Spiegelplas bij Nederhorst den Berg. In vroeger tijden was dit een drassig nat veengebied. Men gebruikte het om turf te winnen. Later werd het gebied gebruikt voor zandwinning. Dat heeft ervoor gezorgd dat de Spiegelplas op sommige plekken wel 45 meter diep is. Het water is kristalhelder. Daarom is de Spiegelplas een geliefde plek voor duikers.

Voor ons is het mooiste plekje van de Spiegelplas bij buurtschap Het Googh. Het bruggetje weerspiegelt in het rimpelloze water. Daarachter liggen mooie huisjes in het groen. Iets verderop beginnen de Ankeveense Plassen. Het smalle pad was vroeger een kerkpad tussen Nederhorst den Berg en Ankeveen. De bewoners van de buurtschap vroegen tol om gebruik te maken van dit pad.

Nu is het een geliefd pad voor wandelaars en fietsers. Maar smal en op zonnige dagen in het weekend erg druk. Wij fietsen daarom verder langs de Spiegelplas. Zo genieten we van het uitzicht over de weilanden bij Ankeveen. Rechts van ons zien we de moerasbossen. Daarachter verscholen ligt een leuk strandje, goed verstopt. Alleen als je hier bekend bent, weet je het te vinden.

Nigtevecht

Voordat we Nederhorst den Berg inrijden, slaan we alweer af het poldergebied in. Onderweg passeren we kasteel Nederhorst. In de vorige eeuw was hier de studio van Marten Toonder gevestigd. Hij was de bedenker van de strip Tom Poes. Olie B. Bommel woonde in het kasteel “Bommelstein”. Daarom heet kasteel Nederhorst in de volksmond Bommelstein.

Wij fietsen weer langs de Vecht naar het pontje bij Nigtevecht. De veerman vertelt dat hij het druk heeft vandaag. Hij schat dat hij al 1300 fietsers en wandelaars heeft overgezet. Hij heeft nauwelijks tijd om even te pauzeren. Wij doen dat wel. We stoppen in Nigtevecht bij ons favoriete terras langs het water. Hier hebben we een prachtig uitzicht. En natuurlijk genieten we van een heerlijk verkoelend drankje. Daarna maken we de laatste kilometers terug naar Weesp. Wat een prachtige fietstocht langs de Vecht hebben we gemaakt!

Praktische info voor een fietstocht langs de Vecht

Hier heb je alle praktische tips om optimaal te genieten van deze fietstocht:

 

Route-informatie fietstocht langs de Vecht

  • De totale afstand van het rondje langs de Vecht is ongeveer 37 kilometer. De hele route loopt langs zogenaamde fietsknooppunten. Op de foto hieronder hebben we de route afgebeeld. Wij zijn gestart vanuit onze woonplaats Driemond. Maar je kunt natuurlijk de route op ieder knooppunt starten.
  • Als je met de auto komt, is de parkeerplaats bij het Toeristisch Overstap Punt (TOP) Fort Uitermeer ideaal. Er is ruime parkeergelegenheid. En het ligt direct aan de de route. Bovendien vind je bij het Paviljoen Uit en Meer een ideale plek aan het water voor een hapje en een drankje vooraf of na afloop.
  • Je kunt je eigen route natuurlijk altijd inkorten of verlengen. Bijzonder mooi is bijvoorbeeld het pad langs de Ankeveense Plassen. Dit is een smal fietspad en in de weekenden erg populair. Doe dit bij voorkeur op een doordeweekse dag.
  • De overtocht met het pontje bij Nigtevecht is gratis. Houd er rekening mee dat het pontje pas vanaf 10 uur vaart, in de weekenden vanaf 12 uur. In het laagseizoen (oktober-april) vaart het pontje elke dag pas vanaf 12 uur.

Horeca onderweg

  • Bij deze fietstocht langs de Vecht kom je regelmatig leuke gelegenheden tegen om wat te eten of te drinken. Zo vind je in Weesp diverse terrassen aan het water. In Muiden kun je langs de sluizen genieten op de gezellige terrassen. Bovendien geniet je dan van het gekrioel van de bootjes in de sluizen.
  • Wij hebben zelf twee voorkeursplekken voor een hapje of een drankje bij deze fietstocht langs de Vecht. De eerste is Paviljoen Uit en Meer. Heerlijk gelegen aan de Vecht met een fraai terras. De andere is het terras van Café 100 in Nigtevecht. Nadat je van het pontje komt ga je even linksaf. Honderd meter verder ligt het cafe. De ideale plek is het terras aan de waterkant. Altijd zon en vertier van langsvarende bootjes.
  • Maar zeker ook de moeite waard van een klein stukje omfietsen is Strandpaviljoen De Zeemeeuw in Muiderberg. Direct aan het water gelegen. Je kunt zelfs een ligbed huren of even zwemmen. Met een mooie dag een perfecte locatie voor een tussenstop.

Overnachten in de regio

De Gooi- en Vechtstreek is een perfecte regio voor een heerlijk lang weekend of een paar dagen uit. Je kunt hier namelijk de mooiste wandelingen en fietstochten maken. Of vanuit daar een bezoek brengen aan Amsterdam. Dit zijn fantastische overnachtingsmogelijkheden in de regio:

  • Hotel de Witte Dame Abcoude
    Het voormalig treinstation is nu een heerlijk boetiekhotel. Bijkomend voordeel: je fietst langs de prachtige meanderende rivier Het Gein naar het eerste knooppunt van de fietsroute.
  • Design B&B Naarden Vesting
    Een prachtige ruimte in een sfeervolle vestingstad. Vanaf hier starten ook diverse mooie wandel- en fietsroutes
  • Hotel Restaurant Het Rechthuis Muiderberg
    Een statig pand met een mooie veranda. Heerlijk eten. Het hotel ligt vlakbij de fietsroute.
  • The Clocktower Weesp
    Slapen in de kerktoren van Weesp. Hoe romantisch wil je het hebben? Niet goedkoop, maar de ervaring is uniek!
  • Boerderij Honswijck Weesp
    Uitkijken over de weilanden en het natuurgebied Naardermeer. Vlakbij het TOP Fort Uitermeer.
  • Boerenhofstede de Overhorn Weesp
    Wat wil je nog meer: de Vecht als “voortuin” en het Naardermeer als “achtertuin”. Een heerlijke uitvalsbasis voor een paar mooie dagen

Fietstocht langs de Vecht met een maatje

Wil je deze fietstocht met iemand anders maken maar weet je niet met wie? Wordt klupper en vindt nieuwe mensen om leuke activiteiten mee te organiseren. Klup is een online sociaal platform waarin actieve 50-plussers elkaar kunnen ontmoeten om leuke dingen met elkaar te ondernemen.