Fietstocht door het Gooi en langs de heide

Fietstocht door het Gooi en langs de heide

Home » Nederland » Fietstocht door het Gooi en langs de heide

Op deze zonnige zaterdag in augustus lonkt de heide. Dit keer maken we eens geen wandeling. We springen op onze stalen rossen. Dat geeft ons de mogelijkheid een groter rondje te maken dan lopend. Vanuit het gezellige vestingstadje Weesp maken we een afwisselende fietstocht. Door de polders, langs de statige villa’s in het Gooi en door de paarse heidevelden bij Blaricum, Laren en Hilversum. En aan het einde doen we nog een verrassende ontdekking. Deze fietstocht door het Gooi is daarom echt de moeite waard! En zeker niet alleen als de heide in bloei staat.

Van Weesp naar Naarden

Het gezellige vestingstadje Weesp is het vertrekpunt voor onze fietstocht door het Gooi. Naast de fraaie ophaalbrug over de Vecht ligt fort Ossenmarkt op een klein eiland in de Vecht. Het vormt een mooi begin van dit rondje op de fiets

De route gaat een klein stukje langs de Vecht richting Muiden. Langs de slingerende dijkweg liggen de mooiste woonboten. Maar al snel slaan we rechtsaf, de polder in. Daar komen we diverse ludieke boerenprotesten tegen. We hadden nooit gedacht dat boeren ook zo creatief kunnen zijn in het uiten van hun onvrede over de stikstofplannen.

De route gaat verder langs de randen van het natuurgebied het Naardermeer. Een prachtige plek om te wandelen. Maar niet als je met de fiets bent. We rijden daarom door richting het ook zo fraaie Naarden Vesting. Dit is echt een stadje om even langer van te genieten op de fietsroute.

Naarden Vesting was onderdeel van de Hollandse Waterlinies, en is UNESCO-werelderfgoed. Het is een van de best bewaarde vestingsteden van ons land. Uniek is de stervormige bouw met de dubbele omwalling, poortgebouwen en bastions. Het Nederlands Vestingmuseum is de plek om meer te weten te komen over de geschiedenis van de vestingstad. Daarnaast lonkt het gezellige centrum met de smalle beklinkerde straatjes. Gezellige terrassen liggen in de zon, de gasten doen zich tegoed aan wat lekkers. Anderen lopen richting de markt op het plein aan de rand van het stadje.

Mooi, mooier, mooist

Wij fietsen Naarden uit, door de prachtige Utrechtse Poort naar het buitengebied. In de vestinggrachten varen wat bootjes, anderen suppen door de gracht. Nog een keer kijken we naar de vestingwallen. Dan verdwijnt Naarden Vesting uit beeld.

Via een tunnel gaan we onder de drukke A1 door. Over een smal pad fietsen we richting het buurtschap Valkeveen. Het ligt in een bosrijk gebied waar veel bijzondere vogels en planten voorkomen. Daarnaast is het een uitermate sjieke boswijk. Dat valt ons ook direct op. Langs de route liggen de mooiste villa’s en landhuizen.

Niet veel verder fietsen we door Bikbergen. Alweer een prachtige villawijk van de gemeente Huizen. Langs lommerrijke lanen staan de mooiste huizen. Veel daarvan zijn oud en statig. Maar er staan ook wat moderne huizen tussen. Zou dat de scheiding zijn tussen oud en nieuw geld? De statige beukenlanen maken het tot een een prachtige woonomgeving.

Via de randen van Blaricum belanden we in het naburige Laren. Voorheen was dit een brinkdorp met veel boerderijen. Tegenwoordig is Laren het epicentrum van de nouveau riche in het Gooi. Op deze zaterdag flaneren de inwoners graag over de Brink langs de sjieke winkels. Kolossale woonhuizen met grote oprijlanen vormen in het dorp het straatbeeld. Dure auto’s rijden voorbij of staan te pronken voor de villa. Samen met Blaricum behoort Laren tot een van de rijkste gemeenten van ons land.

We passeren het Singer Museum in Laren. Het is een mooi museum dat we regelmatig bezoeken. Dit keer doen we dat echter niet, we fietsen door. Hopelijk kunnen we een volgende keer de volledige kunstcollectie bewonderen. Want het museum is in de loop der jaren wel wat kunst kwijtgeraakt door enkele kunstroven. Zo namen dieven in 2020 nog een werk van Van Gogh mee. Het schilderij is nog niet terecht.

De heide op

Het doel van onze fietstocht was de prachtige paarse heide te bewonderen. Gelukkig worden we op onze wenken bediend. Als we de bossen van Bikbergen achter ons laten, steken we de drukke weg over. Het bospad dat we nu volgen, loopt tussen twee heidegebieden door. Links ligt de Tafelbergheide. Rechts van ons schittert de Blaricummerheide in de zon. Schapen grazen aan de bosrand. We weten dat de schaapskooi ook niet ver is. Op een bankje, ideaal in de zon, genieten we van het uitzicht. Voor ons bevindt zich de uitgestrekte heide. Naast en achter ons grazen de schapen. En aan de andere kant ligt de schaapskooi er verlaten bij. De heide is prachtig van kleur. Ondanks alle droogte toont het gebied zich nu op zijn mooist.

Maar dit is niet het enige stuk heide dat we zien op onze fietstocht door het Gooi. Weer wat verder bereiken we de Westerheide. Dit gebied tussen Laren en Hilversum is populair bij wandelaars en fietsers. Op zo’n mooie zaterdag als deze willen velen daarom genieten van de paarse kleurenpracht. Gelukkig lopen er veel wandel- en fietspaden over de Westerheide. Iedereen verspreidt zich snel over het gebied.

Als laatste pakken we nog een stukje heide mee op de Bussumerheide. En als we gewild hadden, was het mogelijk om ook nog de Fransche Kampheide aan te doen. Maar die laten we even links liggen, we vervolgen onze route richting ‘s-Graveland.

Verrassende ontdekking op onze fietstocht door het Gooi

‘s-Graveland is een bijzonder dorp. Eigenlijk telt het maar twee lange straten: Noordereinde en Zuidereinde. In de Gouden Eeuw was het dorp zeer in trek bij rijke Amsterdammers. Ze lieten er de mooiste buitenplaatsen bouwen in de natuur. Een goede manier om die te bewonderen, is via deze wandeling.

Wij ontdekken in het dorp een voor ons onbekende groene oase. Een bord langs het fietspad attendeert ons op theetuin De Sperwershof. Nieuwsgierig nemen we een kijkje. We belanden in een rustgevende ruimte vol prachtige kleuren. De tuin is immens groot. Er is een gezellig theehuis, een fraai terras onder de lindebomen en diverse intieme zitjes her en der verspreid in de tuin. De taarten zien er aanlokkelijk uit, we bezwijken voor de verleiding. Ze smaken verrukkelijk. Dat we dit plekje nog nooit hebben gevonden! Het is de ideale plek voor een ontspannen pauze in een kleurrijke omgeving. We zouden zelfs in de pluktuin een fleurig boeket kunnen samenstellen. Maar dat is helaas wat lastig mee te nemen op de fiets.

Daarna vervolgen we onze route. Via een kaarsrecht pad bereiken we Ankeveen. Daar gaan we over het smalle Bergse Pad verder langs de Ankeveense Plassen. In het water liggen talloze waterlelies. Veel staan al in bloei, bij andere staan de knoppen op het punt van uitkomen. Het pad ligt ook op de route van het oudste Lange Afstands Wandelpad van Nederland. Dan bereiken we de Spiegelplas. Op het water is het gezellig druk met veel bootjes. Langs de kant liggen op de diverse strandjes ook genoeg badgasten. Met deze heerlijke zomer is een vakantie in eigen land zeker geen straf.

Een ijskoude afsluiting van onze fietstocht door het Gooi

Het laatste stuk van fietstocht gaat weer langs de Vecht. Op het water vaart de ene na de andere boot voorbij. In de verte zien we de kerktoren van Weesp aan de horizon. Vlak voor het dorp draaien de twee molens op volle toeren, het blijft toch altijd weer een prachtig gezicht. Op een bankje genieten we nog even van de activiteiten op het water. Bij een steiger iets verderop duikt de jeugd het water in. Een goede verkoeling op deze warme dag. Die verkoeling kunnen we ook wel gebruiken.

Dan zit onze fietstocht door het Gooi erop. Het was een heerlijk rondje. En ondanks dat wij het gebied vaker aandoen bij een wandeling of op de fiets, blijft het aantrekkelijk om te bezoeken. We sluiten deze warme dag in stijl af. Want in Weesp ligt een van de beste ijssalons van Nederland. Na die bijna 45 kilometer hebben we zo’n lekker ijsje wel verdiend. Zo hebben we toch nog onze “cooling down” te pakken!

De antwoorden op je vragen over de fietstocht door het Gooi

Hoe lang is de fietstocht door het Gooi?

Deze fietstocht door het Gooi is een zogenaamde fietsknooppuntenroute. Wij hebben een rondje gefietst dat in totaal 44 kilometer was. Maar met de fietsknooppunten kun je dat zelf gemakkelijk inkorten of uitbreiden.

Is er een routebeschrijving van de fietstocht door het Gooi?

In dit bestand vind je het rondje zoals wij het hebben gefietst. Het is een fietsknooppuntenroute. Je kunt dus gemakkelijk een eigen route samenstellen. Dat doe je eenvoudig op de website van fietsroutenetwerk. Daar kun je ook gelijk een gps-track downloaden van je gemaakte route.

 

 

Waar kan ik de fietstocht door het Gooi starten?

Omdat het een fietsknooppuntenroute is, kun je bij ieder gewenst knooppunt starten. 

 

Als je met de auto komt, kun je op vele plekken je auto gratis parkeren. Een grote parkeerplaats ligt vlakbij paviljoen UIt & Meer. Deze ligt aan de 's-Gravelandseweg, vlakbij de rotonde van de N236. Vanaf de parkeerplaats zit je gelijk op de fietsroute.

Kan ik onderweg wat eten en drinken?

Je komt diverse horecagelegenheden tegen op de fietstocht door het Gooi. De keuze is groot in alle plaatsen die je onderweg aandoet. Deze kunnen we je in ieder geval aanbevelen: