Genieten van de herfst, het mooiste seizoen van het jaar

Genieten van de herfst, het mooiste seizoen van het jaar

Home » Nieuwsberichten » Genieten van de herfst, het mooiste seizoen van het jaar

Langzaam maar zeker verandert de groene kleur van de bomen in de prachtigste herfsttinten. Onder onze voeten knisperen de goudgele bladeren. Beukennootjes, eikels en kastanjes liggen op het pad. Eekhoorntjes zijn driftig bezig om hun wintervoorraad aan te leggen. De mooiste paddenstoelen schieten uit de grond. Het is tijd om te genieten van de herfst!

Waar kun je het beste van de herfst genieten?

Het genieten van de herfst kan eigenlijk overal. Een goede strandwandeling om eens goed uit te waaien is in dit jaargetijde bijzonder. De wind blaast het zand vooruit, de golven zijn onstuimig, meeuwen vliegen af en aan. Kitesurfers trotseren de hoge golven en maken de grootste sprongen. Hiervoor zul je dus naar de kust moeten. Maar dat is niet voor iedereen in de buurt.

We kunnen misschien wel het best genieten van de herfst in de bossen. En die zijn er gelukkig overal. Ook in minder bosrijke provincies als Groningen, Friesland en Zeeland zijn er voldoende mogelijkheden. Het hangt af van de soort bomen welke kleuren je het meest tegenkomt. Een berkenbos heeft in de herfst vooral geel/oranje bladeren. Eikenblad verandert in dit jaargetijde in het fraaie donkerrood. Vooral boomsoorten met harder hout tonen de meeste verkleuringen. Dat zijn de eik, de beuk en de iep.

Genieten van de herfst in België

Natuurlijk zijn er in België ook tal van mogelijkheden om van de herfst te genieten. De Ardennen zijn hiervoor het beste geschikt. Zo is de wandeling rond het stuwmeer van Nisramont met name in de herfst fantastisch. Op de grens van de Ardennen en de stad Eiffel ligt natuurgebied de Hoge Venen (Haute Fagnes). In dit beschermde gebied tonen de bossen zich in de herfst op zijn mooist.

In de buurt van Antwerpen is het Middelheimpark een bezoek waard. Het bos is fraai gekleurd in dit jaargetijde. Daarnaast is het een gratis openluchtmuseum met veel moderne kunst.

Inwoners van Brussel halen hun hart op in het Ter Kamerenbos. In dit grote bos zijn diverse wandelroutes. Het bos is verbonden met het Zoniënwoud, een heerlijk bos met veel gemarkeerde wandelroutes.

Het prachtige Heverleebos bij Leuven is samen met het Meerdaalwoud en Egenhovenbos het grootste gemengde loofbos in België. Het spreekt voor zich dat dit in de herfst een ideaal wandelgebied is.

Het park Hoge Kempen in Belgisch Limburg is het enige Nationale Park van het land. Met bijna 450 kilometer aan wandelroutes is het geweldig om hier te zijn. Zeker in de herfst.

De beste periode om van de herfst te genieten

Normaal gesproken begint het blad te verkleuren vanaf half oktober. Bladeren zijn ’s zomers groen door een stof die zonlicht omzet in energie. In het najaar sterft dit pigment af. Dat is de tijd dat de minder dominante kleurstoffen zichtbaar worden. Gemiddeld kunnen we zo’n twee maanden genieten van het mooie kleurenspel in het bos. Maar de kleuren zijn het mooist in de laatste week van oktober en de eerste twee weken van november.

Dit jaar komt de verkleuring later op gang dan normaal. Dat komt door de warme maanden september en oktober. En omdat er nog geen nachtvorst is geweest, blijft het blad groen. Meer zon en koudere nachten zorgt voor een verandering van de kleur van het blad.

De acacia’s, kastanjes en berken zijn vaak de eerste bomen die gaan verkleuren. De beuken en de eiken houden wat langer hun groen blad. Je kunt dus gemakkelijk van een helemaal groen bos lopen naar een al verkleurd bos. Als een boom in het volle zonlicht staat, gaat de verkleuring snel. Een boom die altijd in de schaduw staat, verkleurt veel later.

De mooiste herfstwandelingen

De beste manier om het herfstseizoen mee te maken, is via een mooie wandeling. Op Wandelzoekpagina staat een selectie van de leukste wandelingen rondom en door de bossen die ons land rijk is. Wij hebben zelf al veel wandelingen gemaakt in uitgestrekte bossen. De ene nog mooier dan de andere. Lang niet allemaal hebben we gemaakt in herfst. Want deze wandelingen zijn eigenlijk ieder jaargetijde prachtig. Maar voor de prachtige herfsttinten kun je deze dus het beste maken vanaf begin november. De volgende herfstwandelingen willen we je zeker niet onthouden:

Fietsend genieten van de herfst

Op de fiets genieten van de herfst kan natuurlijk ook. Het grote voordeel is dat je dan grotere afstanden kunt overbruggen. Dus je kunt nog meer genieten in de meeste bossen. Op de website van het fietsnetwerk.nl vind je mooie fietsroutes die door het bos gaan. Je vindt ze door te selecteren op het thema “Natuurlijk”.

Overzichtskaart van onze herfstwandelingen in Nederland