Wandeling rondom Bilthoven: een fraaie Groene Wissel

Wandeling rondom Bilthoven: een fraaie Groene Wissel

Home » Corona-proof wandelingen - hele week » Wandeling rondom Bilthoven: een fraaie Groene Wissel

We houden van wandelingen uit de serie Groene Wissels. Dan weten we zeker dat de routebeschrijving klopt als een zwerende vinger. En dat de tocht door de mooiste stukken natuur gaat. Bij deze wandeling rondom Bilthoven was dat allebei weer waar. De route voert door bossen en over fraaie landgoederen. Bij het einde van de wandeling konden we ons vergapen aan de mooiste huizen langs de statige lanen in Bilthoven. Het is een niet al te lange wandeling van 12 kilometer. Maar zeker de moeite waard om zelf eens te lopen.

De wandeling rondom Bilthoven

We parkeren onze auto op de gratis parkeerplaats vlakbij het station. Met onze gps-track vinden we gemakkelijk het startpunt van de wandeling. Het eerste stuk gaat over een bosrijke laan aan de rand van Bilthoven. Mooie huizen liggen verscholen achter de bosschages. Wat zal het lekker zijn als je de natuur zo dicht bij je woning hebt. Of als je op de middelbare school zit. Want het Nieuwe Lyceum ligt ook wel erg mooi in de bossen.

Iets verderop passeren we de Kees Boekeschool. Kees Boeke was een radicale anti-kapitalist in Bilthoven. Hij nam zijn dochters in 1925 van school en ging ze zelf thuis lesgeven. Hij besteedde naast de gewone vakken veel tijd aan sociale en creatieve vorming. Het was niet zijn plan om een echte school te stichten. Maar vrienden waren zo enthousiast over zijn lesmethodes, dat zij hun kinderen ook bij Kees Boeke wilden plaatsen. Zo ontstond een officiële school met bijzondere vormen van onderwijs voor basisschoolleerlingen en middelbare scholieren. De school had beroemde leerlingen. Zo zaten de prinsessen Beatrix, Margriet en Irene op de Kees Boekeschool. Koningin Juliana was echter bezorgd over de leerachterstanden van haar kinderen. Daarom heeft zij ze in 1951 van de Kees Boekeschool gehaald.

Door het Ridderoordse Bos

Dan is het tijd om de bebouwing van Bilthoven te verlaten. We lopen een klein stukje over landgoed Eikenlust. Al snel steken we een provinciale weg over en lopen het Ridderoordse Bos in. Voor ons liggen lange en brede beukenlanen. De bomen zijn nog groen, maar daaronder ligt al een grote hoeveelheid blad. Onder onze voeten knisperen de bladen, ze zorgen voor een dempende ondergrond. We komen niemand tegen tijdens het eerste stuk van de wandeling rondom Bilthoven. Opvallend die rust in dit gebied.

Het Ridderoordse Bos bestaat uit droge en natte stukken bos, afgewisseld met graslanden en heidevelden. Het bos vormt de overgang van de Utrechtse Heuvelrug naar het veenweidegebied. Deze ligging maakt het een ideaal leefgebied voor dassen. Hun burchten bouwen ze in de bossen op de heuvelrug. Het voedsel zoeken ze vooral in het open veenweidegebied. Op diverse plekken heeft men dassentunnels aangelegd. Daarmee kunnen de dieren zonder gevaar oversteken van het ene gebied naar het andere.

We kuieren hele stukken door het bos, maar dan verandert het landschap. Wat open stukken, verruigde grasvelden en heidegebieden liggen langs de route. Langs wat boerderijen en een oude veldschuur vervolgen we onze wandeling.

Landgoed Eyckenstein

In de verte zien we het landhuis Eyckenstein liggen. Het staat op het landgoed met dezelfde naam. De geschiedenis van het landgoed begint vroeg in de 17e eeuw. In die tijd was er sprake van een herenboerderij. Geleidelijk is het huis uitgebouwd tot het huidige Eyckenstein met de karakteristieke vier zuilen. Het landhuis is in particulier bezit.

Eyckenstein ligt in de Laagte van Pijnenburg, te midden van andere landhuizen. Iets verderop passeren we het koetshuis van Rovérestein dat in 1884 werd gebouwd. Rovére is het oud-Italiaanse woord voor eik. De twee landhuizen hebben dus eigenlijk dezelfde naam. Huis Eyckenstein ligt in uitgestrekt bosgebied. Maar dat gaan we op deze wandeling rondom Bilthoven niet aandoen. Wij duiken weer het Ridderoordse Bos in.

Genieten in de zon

Het bos heeft op dit stuk een ander karakter dan in het begin. Minder brede beukenlanen, meer smalle paden. We lopen door een oud en varenrijk beukenbos. Iets verderop zien we grasland. Dan ontdekken we een bankje, keurig in de zon. Die plek kunnen we niet links laten liggen. Op deze oktoberdag is het warm genoeg om in een t-shirt te genieten van de zon. Met een lekkere kop koffie erbij soezen we een tijdje onder de weldadige zonnestralen.

Omdat we na deze tocht nog een afspraak in Utrecht hebben, moeten we door. Met tegenzin verlaten we dit heerlijke plekje. Het was ook de eerste bank die we bij onze wandeling rondom Bilthoven tegenkwamen. En dan precies op een plek waar de zon vrij spel heeft. Soms zit geluk in kleine dingen!

We lopen langs een klein boerderijtje en vervolgen onze weg langs het grasland. Daarna duiken we weer het bos in. Daar komt de tweede zitbank in zicht. Maar die is minder aantrekkelijk. Onder de grote bomen is het een rustplek in volledige schaduw.

Jaloersmakend einde van de wandeling rondom Bilthoven

We verlaten nu het bos en steken de drukke N234 over. Vanaf nu lopen we weer in de bebouwde kom van Bilthoven. Het is een chique villawijk, waar het ene huis nog fraaier en groter is dan het andere. Gelukkig voor ons gaan ze vaak schuil achter de bomen. Want anders worden we te jaloers op deze prachtige woonomgeving. De percelen zijn groot, heel anders dan ons postzegelformaat tuin thuis. Maar zoveel woongenot heeft ook een minder aantrekkelijke kant. Overal hangen bewakingscamera’s en bij iedere toegangspoort staat duidelijk vermeld dat het pand elektronisch beveiligd is. Die zorg hebben wij dan gelukkig weer niet.

De wandeling door de componistenbuurt brengt ons langs een bijzondere kapel, verscholen achter het uitbundige groen. Hij draagt de toepasselijke naam Woudkapel. Zo’n honderd jaar geleden richtten een aantal inwoners van Bilthoven een eigen kring op. Ze vonden de kerkelijke dogmatiek te belerend en te orthodox. In de kapel nodigden zij sprekers uit op religieus, filosofisch en kunstgebied die ruimdenkend waren en een creatieve en religieuze inslag hadden.

Wat is dat toch hier in Bilthoven vragen wij ons af. We startten onze wandeling rondom Bilthoven langs de Kees Boekeschool. De grondlegger zette zich af tegen het traditionele onderwijs. En bij het einde ontdekken we de Woudkapel. Waar de initiatiefnemers ongeveer in dezelfde periode als Kees Boeke een eigen kapel oprichtten. Vooral als reactie op de traditionele geloofsbeleving.

Dan bereiken we onze auto weer. We hebben een leuke wandeling rondom Bilthoven gemaakt. Opvallend was de rust in de natuur, wij zijn op deze zonnige zondag nauwelijks andere wandelaars tegen gekomen. Terwijl het zo mooi is in de bossen rondom deze groene plaats.

Veelgestelde vragen over de wandeling rondom Bilthoven

Hoe lang is de wandeling rondom Bilthoven?

Deze wandeling is 12 kilometer lang. De route gaat, behalve het eerste en laatste stuk in Bilthoven, vooral over onverharde bospaden.

Is er een routebeschrijving van de wandeling rondom Bilthoven?

Ja, op Wandelzoekpagina tref je een uitstekende routebeschrijving met kaartje en gps-track aan van deze wandeling.

Wat is het startpunt van de wandeling rondom Bilthoven?

De route begint bij het NS-station Bilthoven en eindigt daar ook weer. Je kunt deze wandeling dus uitstekend met het openbaar vervoer bereiken.

 

Wanneer je met de auto komt, is er dichtbij het station voldoende gratis parkeergelegenheid.

Wat zijn Groene Wissels wandelingen?

De Groene Wissels wandelingen beginnen altijd bij een treinstation of bushalte. Omdat het rondwandelingen zijn, eindigen ze daar ook weer. Ze zijn daarom perfect bereikbaar voor mensen die met het openbaar vervoer reizen. Groene Wissels vind je in het hele land. Inmiddels zijn er meer dan 650 Groene Wissels. Meestal zijn het wandelingen tussen 10 en 20 kilometer. De routes voeren zo veel mogelijk door mooie stukken natuur. Je kunt een routebeschrijving en gps-track van iedere Groene Wissel vinden op Wandelzoekpagina (niet gratis).

Kan ik onderweg wat eten en drinken?

Wij kwamen onderweg slechts een gelegenheid tegen om wat te eten en te drinken. Dat is het gezellige restaurant Mauritshoeve. Dit restaurant is maandag en dinsdag gesloten.