Vakantie en reizen ten tijde van corona

Vakantie en reizen ten tijde van corona

Home » Gezondheid » Vakantie en reizen ten tijde van corona

In 2020 werd hele wereld geconfronteerd met de covid-19-pandemie. In januari van dat jaar waren we nog in Tanzania. Toen we weer thuis waren smeedden we onze volgende vakantieplannen. Maar al snel paste de overheid de reisadviezen voor veel landen aan. Landen gingen op “code oranje”. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert alleen te reizen naar een “oranje” land als dat echt noodzakelijk is. Dit kan zijn voor werk, of voor zeer dringend familiebezoek. Vakanties zijn geen noodzakelijke reizen.

Actuele informatie over reizen ten tijde van corona

De situatie rond corona verandert vrijwel wekelijks. Niet alleen in Nederland maar in nagenoeg elk land ter wereld. Daarom vind je op onze website geen informatie over of reistips voor een goede gezondheid tijdens de pandemie. Op dit gebied luidt ons advies heel simpel: kijk op officiële websites van bijvoorbeeld de Rijksoverheid, het Ministerie van Buitenlandse Zaken en het RIVM. Hier vind je betrouwbare en actuele informatie over corona.

De website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken vermeldt bijvoorbeeld of er een inreisbeperking of -verbod van toepassing is in een specifiek land. Of dat je moet beschikken voor vertrek over een negatief PCR-testresultaat. Daarnaast vind je hier informatie of na aankomst in dat land een verplichte quarantaineperiode geldt.

Op de website van de Rijksoverheid vind je alle informatie over alle coronamaatregelen die in eigen land gelden. Tot slot vermeldt de website van het RIVM gedetailleerde informatie over het coronavirus en alles wat daarmee samenhangt.

Drukte bij een wandeling in landgoed Bornia

Naar buiten in eigen land in tijden van corona

Sinds het uitbreken van de coronacrisis heeft Nederland het wandelen ontdekt. Het is de manier om even te ontsnappen aan het altijd maar binnen zitten. Zeker in de weekenden wil iedereen naar buiten om een frisse neus te halen. En daarnaast genieten van de prachtige natuur die we in eigen land hebben.

Helaas leidt dit soms tot overvolle natuurgebieden. De lokale autoriteiten sluiten daarom bij grote toeloop parkeerterreinen, toegangswegen en zelfs natuurgebieden af. We adviseren je daarom vooraf rekening te houden met de te verwachten drukte op sommige plekken. Op de site van Natuurmonumenten staat voor veel gebieden nuttige informatie.

Regels en adviezen als je ten tijde van corona naar buiten gaat

Bij het wandelen en fietsen in de natuur geldt vanzelfsprekend een aantal regels:

 • Vermijd drukke plekken en tijdstippen. Zie je dat het ergens druk is, ga dan ergens anders heen.
 • Geef elkaar de ruimte en houd altijd anderhalve meter afstand.
 • Kom niet in groepen groter dan twee personen waarvan de leden ouder zijn dan 12 jaar en niet tot één huishouden behoren.
 • Zoek nabijgelegen natuur op om onnodige reisbewegingen te voorkomen. Kom bij voorkeur lopend of op de fiets.
 • Ruiters en Mountainbikers blijven op de speciaal aangewezen paden. Wandelaars lopen op de wandelpaden. Zo is er voldoende ruimte voor iedereen.
 • Honden aan de lijn (m.u.v. speciaal aangewezen losloopgebieden voor honden. Zie informatie op de toegangsborden).
 • Laat papieren zakdoekjes, mondkapjes en ander afval niet achter in de natuur.
 • Neem een eigen afvalzakje mee om het afval later in een prullenbak te gooien. Soms zie je namelijk geen prullenbak in de natuur.
 • Volg de aanwijzingen op borden, posters en van de boswachters ter plekke op.
 • Ben je verkouden of heb jij of een gezinslid koorts, last van benauwdheid of griepachtige klachten, blijf dan thuis.
 • Neem altijd een mondkapje mee voor als je ergens binnenkomt (bijvoorbeeld een station of een toilet in een station, een bestelling binnen bij een take-away-service, enz.).
 • Drukke momenten zijn de weekenden, zeker bij mooi weer. De piek ligt tussen 11 en 15 uur. Kies eens voor een vroeger of later tijdstip, of ga op een doordeweekse dag naar buiten.
Wandeling bij Den Treek

Coronaproof wandelingen

We hebben een handig overzicht gemaakt van coronaproof wandelingen. Deze kun je goed maken met inachtneming van alle regels. We hebben de meeste zelf in de weekenden gelopen. Daarbij was het goed mogelijk om voldoende afstand te houden van eventuele andere wandelaars. Dit zijn ook nog eens prachtige wandeltochten.

Daarnaast vermelden we ook coronaproof wandelingen die je beter buiten het weekend kunt maken. Hiermee vermijd je drukte bij deze wandelingen op piekmomenten.

Op vakantie gaan in eigen land in tijden van corona

Onder bepaalde voorwaarden kun je nog steeds op vakantie in eigen land. Hotels zijn open, maar bieden geen maaltijden aan. Een vakantiehuis mag je huren, maar alleen met personen uit één huishouden. Kijk voor de adviezen en voorwaarden op deze pagina van de rijksoverheid.

Reisinspiratie in tijden van corona

We hebben op onze reiswebsite een aparte pagina gemaakt met reisinspiratie tijdens de pandemie. Voor binnenshuis hebben we informatie over bijvoorbeeld de beste reisfilms, reisboeken en natuurdocumentaires, en de mooiste musea die je virtueel kunt bezoeken. Zo kun je de donkere avonden waarbij je geen bezoek mag ontvangen, toch nog aantrekkelijk maken.