Adembenemende wandeling rond het stuwmeer van Nisramont

Adembenemende wandeling rond het stuwmeer van Nisramont

Home » België - wandelingen in de Ardennen » Adembenemende wandeling rond het stuwmeer van Nisramont

Vlakbij “le Hérou”, een van onze favoriete wandelroutes in de Ardennen, ligt het stuwmeer van Nisramont. Dit 47 hectare grote stuwmeer is een populaire plek om te kanoën, zwemmen en vissen. Maar vooral ook om te wandelen! In september gingen we maar eens op onderzoek uit. We maakten er een wandeling van 14 kilometer die nadien absoluut in onze top 3 van mooiste wandelingen in de Ardennen staat. In deze blog leggen we uit waarom.

Bruggetje

Begin van onze rondwandeling bij de dam van het stuwmeer van Nisramont

Het is half zonnig als we aankomen bij het grote parkeerterrein van het stuwmeer. Op deze doordeweekse dag in september ligt het terrein op enkele auto’s na er verlaten bij. We sluiten de auto af en lopen richting de 16 meter hoge dam van het stuwmeer.

Dit stuwmeer heeft drie functies. Allereerst zorgt het vallende water bij de dam voor schone energie. Daarnaast voorziet het meer de gehele regio van gezuiverd drinkwater. Tot slot is het stuwmeer een belangrijke, toeristische trekpleister. Niet alleen voor wandelaars zoals wij, maar blijkbaar ook voor watersporters zoals kanoërs: bij de stuwdam aangekomen zien we de eerste kanoërs al over het kristalheldere water peddelen.

We steken via de 116 meter brede stuwdam het meer over en blijven regelmatig even staan. Al zijn we nog maar net aan de wandeling begonnen, voor ons is deze nu al geslaagd: met het zonlicht op het meer en de jungle aan de oevers, toont de sprookjesachtige omgeving zich op zijn allerbest. Een mooier begin van de wandeling hadden we ons niet kunnen wensen.

Bij de stuwdam

Klimmen en dalen door niets dan natuur

We bereiken de overkant en betreden het halfopen bos. Hier voert een smal, slingerend pad ons pal langs het meer. Tussen de bomen door zien we de kanoërs weer omkeren. Ze zijn, zo te horen, onder de indruk van de prachtige omgeving om hen heen. Regelmatig moeten we licht wat klimmen om vervolgens weer af te dalen richting de beboste oever. De kanoërs zijn in de tussentijd al uit het zicht verdwenen. Zij volgen de rivier de Ourthe stroomopwaarts.

Kanoër

Voor een tijdje lijken we de enige mensen in dit ongekend mooi stukje natuur. Tot we na een best pittige klim langs kleine watervalletjes in het loofbos uitkomen bij een schuilhut. Een jong stel met hond geniet er van het uitzicht. Op hetzelfde moment komt uit tegengestelde richting nog een Vlaams tweetal aangelopen. We raken kort met elkaar in gesprek. Het blijkt dat wij de wandeling in tegengestelde richting lopen. Voor hen is dit het laatste deel van een fantastische wandeling. Voor ons juist het begin.

De vele kilometers die volgen blijven ons verrassen. Met aan onze linkerzijde steeds de Ourthe hadden we weliswaar een mooie maar ook een wat eentonige route verwacht. Maar door de vele bruggetjes, kleine watervalletjes, klim- en klauterpartijen en de bijzonder gevarieerde bossen, is hiervan beslist geen sprake. Af en toe bereiken we hoger gelegen delen met fantastische uitzichten op de meanderende Ourthe. Dan weer staan we aan de waterkant en wanen we ons ergens in Zweden. Wat is het hier ongelooflijk mooi!

Uitzicht

De twee Ourthes

Een aantal keren steken we via een smalle brug de Ourthe over. Daarmee lijken we in een totaal andere omgeving uit te komen. Zo oogt het bos anders en is de natuur bij de oevers ruiger. Geen rotsachtige oevers maar veel waterplanten en vogels. We ontmoeten een gemengd gezelschap van Vlamingen en Nederlanders en hun vele honden. Op dat moment vliegen twee F16’s van de luchtmacht extreem laag over de Ourthevallei. De honden spelen ongehinderd door. Wij zelf houden onze oren dicht vanwege het oorverdovend lawaai.

Pad omhoog

De rust van de natuur is verstoord maar komt gelukkig snel terug zodra we doorlopen, dieper het bos in. Hier leidt een wat breder, effen bospad omhoog. Omdat we dit keer niet over rotsen en boomwortels hoeven te stappen valt de klim ons reuze mee. Niet lang daarna bereiken we een open plek in het bos. We zijn uitgekomen bij een uitzichtpunt. In de diepte zien we van twee kanten de Ourthe samenkomen. Het gaat om de Westelijke Ourthe (53 kilometer lengte) en de Oostelijke Ourthe (46 kilometer lengte).

Het uitzicht hier is zo mooi dat het uitzichtpunt een eigen naam heeft gekregen: Avolare (vliegen). Op deze plek staat ook een vrij groot kunstwerk in de vorm van twee vleugels. Het is niet helemaal onze smaak, maar het idee erachter kunnen we inmiddels wel plaatsen.

De twee Ourthes

Einde van onze fantastische wandeling rond het stuwmeer van Nisramont

Na een korte drinkpauze spreiden we onze vleugels en vliegen weg van Avolare. Eerst volgt een korte klim via een idyllisch houten, slingerende trap naar een nieuw uitzichtpunt. Vanaf dat punt voert het pad over een steeds smaller wordende heuveltop langzaam naar beneden. De Ourthe en steile rotspartijen aan onze linkerzijde doen ons sterk denken aan de wandeling bij Le Hérou. Maar hier vinden we een comfortabele trap met leuningen.

Het laatste stuk van de wandeling gaat langs het meer terug naar de stuwdam. Het is inmiddels al laat in de middag. De kanoërs zijn verdwenen en de bistro is gesloten. We zoeken onze auto op en rijden nog steeds onder de indruk van deze wandeling naar ons hotel. We zijn het er direct over eens: deze wandeling valt in onze top 3 van mooiste wandelingen in de Ardennen!

Trap naar beneden aan het einde van de wandeling

Antwoorden op veelgestelde vragen over wandelen bij Nisramont

Waar ligt het stuwmeer van Nisramont? Hoe kom ik daar?

Het stuwmeer van Nisramont ligt ongeveer 9 kilometer ten zuidoosten van het stadje La Roche-en-Ardenne. Vanuit Nederland kun je er het snelst komen via de oostring van Luik onder Maastricht. Met de auto is het ruim 240 kilometer vanaf Utrecht. Met het OV is wat ons betreft een mijl op zeven. Bij de stuwmeerdam, het startpunt van de wandeling, bevindt zich een grote parkeerplaats. Hier kun je gratis je auto kwijt.

Hoe lang is de wandeling rond het stuwmeer van Nisramont?

De wandeling bij Nisramont is in totaal ruim 14 kilometer lang. Houd echter rekening met aardig wat klimmetjes. Je bent dan ook zeker 4 tot 5 uur kwijt.

Is er een routebeschrijving en gps-track van de wandeling beschikbaar?

Wij hebben niet echt een (uitgebreide) routebeschrijving gevonden. Maar de route is goed bewegwijzerd met een rode ruit. Het meest handige is om de gps-track te downloaden. Hiermee weet je zeker dat je niet verdwaalt. De wandeling start overigens bij de stuwmeerdam. Zodra je vanaf de parkeerplaats bij de dam aangekomen bent kun je links en rechtsom. Officieel gaat de wandeling met de klok mee. Dus links om. Wij hebben de wandeling juist rechtsom gemaakt. ‘s Middags heb je daar het mooiste licht.

Wat is de beste tijd voor een wandeling rond het stuwmeer van Nisramont?

Deze wandeling kun je feitelijk het hele jaar door goed maken. Maar als het gevroren heeft kunnen sommige klimmetjes erg glad zijn. De herfst is mogelijk het mooiste seizoen voor de wandeling. In de zomer kan natuurlijk ook. Het bladerdek verschaft verkoelende schaduw.

Is er ook horeca gelegen aan de route?

Bij het startpunt bevindt zich de Taverne du Barrage. Toen wij er waren was deze gesloten. Verder is er geen horeca aan de route. Neem daarom voldoende te eten en te drinken mee.

Wat zijn goede accommodaties in de omgeving van Nisramont?

In de wijde omgeving, waaronder in Nisramont, is voldoende accommodatie te vinden. Ben je van plan om meerdere wandelingen ook in andere delen van de Ardennen te maken? Overweeg dan om een hotel, appartement of vakantiehuisje te zoeken op een centrale locatie in de Ardennen. Om die reden kwamen wij net als twee jaar geleden uit bij Vayamundo in Houffalize. Dankzij de ideale locatie van Vayamundo konden we in mum van tijd naar de mooiste wandelgebieden rijden.

Bankje aan de rivier