Verken het westelijk buitengebied van Putten met het Norderpad!

Verken het westelijk buitengebied van Putten met het Norderpad!

Home » Nederland » Verken het westelijk buitengebied van Putten met het Norderpad!
Putten staat bekend om de uitgestrekte bossen, de ligging op de Biblebelt en de razzia van 1 oktober 1944. Daarbij verloren meer dan 550 mensen het leven. Al deze elementen komen terug in deze licht aangepaste variatie van het Klompenpad, het Norderpad. Met deze wandeling ontdek je een minder bekend, maar zeker zo interessant en mooi deel van deze Gelderse Gemeente. Met als toegift een onverwachte ontdekking op het landgoed Vanenburg.

Landerijen op het Norderpad

Deze wandeling van twaalf kilometer start in het centrum van Putten op het Kerkplein. Het weer is deze dagen weinig stabiel, maar vanochtend schijnt de zon. We wagen het erop, de droge momenten zijn er om er op uit te trekken. Nu maar hopen dat het droog blijft. De route loopt naar de westelijke, niet toeristische kant van Putten. Hier volgen we paden, slingerend op de grens van bos en landerijen, waar we in alle rust de natuur bewonderen. Dat maakt het Norderpad zo afwisselend en de moeite waard.

Het “vrouwtje van Putten”

In plaats van de route van het Norderpad op te pakken bij het startpunt, lopen we om de kerk heen naar de Dorpsstraat. Hier bevindt zich een gedenksteen met daarvoor bloemenkransen. We lezen het trieste verhaal op de aan de kerk bevestigde steen. Vanaf deze plek voerden de Duitsers de bij de razzia opgepakte mannen weg. Jaarlijks herdenkt een groot deel van de Puttense bevolking deze gebeurtenis begin oktober. Logisch, want de impact was groot. Ieder gezin is direct of indirect getroffen door dit oorlogsdrama.

Vanaf de kerk lopen we de Dorpsstraat in door het centrum, richting het station. Aan het einde van de Dorpsstraat is een herdenkingshof. Hier staat een prachtig beeld: “De treurende weduwe”. Hier noemt men het beeld “Het vrouwtje van Putten”. De vrouw kijkt richting de kerk waar vandaan de mannen werden afgevoerd. Het beeld is van Mari Andriessen, die ook “De Dokwerker” in Amsterdam heeft gemaakt. Voor het beeld zijn 660 vakken van buxus aangelegd. Dit komt overeen met het aantal afgevoerde mannen. Eind oktober staan de herdenkingskransen er nog opgesteld. Het monument maakt indruk door z’n eenvoud en het verhaal waaraan het herinnert.

Terug op het Norderpad

Achter het beeld loopt de weg van Ermelo naar Nijkerk, de Nijkerkerweg. Hier slaan we rechtsaf om na 100 meter de aansluiting op het Klompenpad te vinden. Het is druk op deze doorgaande weg. Na het oversteken hiervan is de ervaring van rust weer terug. Een onverharde weg voert langs boerderijen en landerijen. De sfeer slaat zo om naar het leven van alledag en de natuur.

De boerderijen die hier liggen zijn omgeven door ruime landerijen. Even later komen we in een bosachtige omgeving met mooie doorkijkjes naar deze landerijen. Aan de rand van een industrieterrein is er de keuze om te kijken naar de weinig inspirerende bedrijfsgebouwen of een mooie paardenweide. De laatste wint. Bij het passeren zoekt een van de paarden naarstig contact. De route loopt door naar de Stationsstraat. Deze uitlopende bereiken we een goed alternatief startpunt, het station van Putten.

Op weg richting de Vanenburg

Het gedeelte voorbij het station is niet het meest spectaculaire deel van het Norderpad. Rechts industrie en links weilanden. Er beginnen zich zo langzamerhand wat dikkere wolken te vormen. Even later valt de blik op een bord met als opschrift “Waterval de Vanenburg”. Het is een leuk plekje met verloop in een beekje. Mooi als rustpunt, met een bankje voor het zitcomfort.

Het park rondom de Vanenburg

Het park van de Vanenburg geeft de omgeving een meer formele uitstraling. Een mooie beek meandert langs de keurig onderhouden paden. Deze tuin ligt aan de overkant van de weg waar kasteel de Vanenburg ligt. Het is prettig lopen in dit gecultiveerde stukje buitengebied in Engelse tuinstijl. Uiteindelijk komen we bij het kasteel zelf uit. Hier is het zaak om de route even te verlaten. Dit om naar de ingang van het hek te lopen en het kasteel van dichtbij te zien. Het is in gebruik als hotel-restaurant en dus een goede plek voor koffie of lunch. 

De route loopt links van het kasteel buitenom door een meer dan drassig grasland. In de verte zien we twee medewandelaars een weg zoeken om er met droge voeten doorheen te komen. De lucht wordt overigens steeds wat indrukwekkender door de toenemende wolken. Misschien is de dreiging vanaf boven wel groter dan die van beneden…

Eenmaal aan de achterkant van het kasteel aangekomen, wordt het pad weer beter. De mede-wandelaars hebben een bankje gevonden waar ze kunnen uitrusten. En inderdaad, het was een nat pad, ook voor deze twee doorzetters. Hierna komt de route bij een vijvertje uit, wat een idyllisch plekje oplevert. De zon schijnt nog net door de wolken en de weerspiegeling van de bomen in de vijver is als een schilderij.

Dassenburcht

Bij deze vijver is de route even slecht zichtbaar door de vele bladeren. Per abuis komen we zo aan bij een heuvel vol met gaten. Het kan niet missen, dit is een dassenburcht. De sporen van de dassen zijn zichtbaar door het graafwerk dat ze er hebben verricht. Altijd een beschermd stuk natuur, zo is de eerste gedachte, dus dit niet verstoren! Maar wel leuk om te zien, zo’n onverwachte toegift onderweg.

Puttense Hooglanders

Buiten het park van de Vanenburg lopen we langs de Vanenburgallee op een onverhard pad, net langs de weg. Aan de overkant van deze weg staan mooie boerderijen die ooit waarschijnlijk deel uitmaakten van het landgoed. Er rijden de nodige auto’s op deze weg, waardoor het wat onrustig loopt. De landerijen waar de route langs gaat zijn echter prachtig. We passeren een heuse ossenfarm. Het staat er echt “Puttense Hooglanders”. Het vlees wordt aangeprezen op een bord naast de weide. De wolkenpartijen nemen ondertussen toe. Hopelijk houden we het droog. Onbewust stellen we het wandeltempo iets naar boven bij.

Een waterig Kerkpad

De route terug naar Putten gaat na het passeren van de spoorwegovergang voor een deel over een historisch voetpad. Het pad is ontstaan als verbinding tussen het landgoed Volenbeek en de oude kerk in het dorp. Het slingert door het bos en een enkel weiland. Helaas heeft de regen inmiddels ingezet. En niet een klein beetje ook, het stortregent. Een regenjas hebben we niet bij ons, een paraplu evenmin. Niet handig, zo is de conclusie. Schuilen onder een boom tijdens een stortbui biedt maar tijdelijk verlichting in de herfst. De bui denkt voorlopig niet aan stoppen, dus doorlopen is de minst slechte optie. Drijfnat bereiken we het eindpunt, een les in voorzienigheid. De route van het Norderpad daarentegen is de moeite waard. Met respect voor de weersverwachtingen dan wel…

Antwoorden op praktische vragen bij het lopen van het Norderpad

Waar ligt het Norderpad?

Het Norderpad ligt in de gemeente Putten en loopt door het westelijke deel van deze gemeente.

Hoe kun je het Norderpad in Putten het beste bereiken?

De wandeling hebben we gemaakt en beschreven vanuit het centrum van Putten. Er is een goede parkeerplaats achter het gemeentehuis aan de Brinkstraat, in het centrum van het dorp.

 

Een ander goed startpunt is het station van Putten. Je kunt hier direct aansluiten op het Klompenpad. Ook is het mogelijk om bij kasteel de Vanenburg te starten; het adres is dan Vanenburgallee 13 in Putten. Er is een ruime parkeerplaats bij de Vanenburg.

Hoe lang is het Norderpad?

De lengte van de beschreven wandeling is 12 kilometer. Deze is in te korten tot 8 of 4 kilometer.

Is er een routebeschrijving van het Norderpad?

Op de website van Klompenpaden vind je een routekaartje. Deze kun je uitprinten en meenemen. Met de gratis app van Klompenpaden kun je de wandeling ook downloaden. Je krijgt dan op diverse punten op de route achtergrondinformatie. Maar nog handiger is dat op het kaartje je eigen positie via GPS wordt weergegeven. Zo kun je eenvoudigweg niet fout lopen. Ook al omdat de wandeling gemarkeerd is.

Is het Norderpad gemarkeerd?

Dit Klompenpad is gemarkeerd met (licht groene) klompjes. Je kunt de route in beide richtingen lopen.

Hoe wijkt de in de blog beschreven wandeling af van de officiële route?

Het Kerkplein in Putten is het officiële beginpunt van de wandeling. Bij dit startpunt zijn we in plaats van de route op te pakken, om de kerk heen gelopen en door de Dorpsstraat richting het oorlogsmonument gelopen. Daar hebben we het Klompenpad weer opgepakt op de plek waar de route de Nijkerkerweg oversteekt.

Mag de hond mee op deze wandeling?

Helaas, net als bij alle andere Klompenpaden mag je viervoeter niet mee op deze wandeling.

Waar kun je lekker eten in Putten?

Aan de route van het Norderpad ligt kasteel de Vanenburg, een ideale plek voor een kop koffie of lunch in een fraaie ambiance. Natuurlijk kun je ook terecht bij meerdere horecazaken in Putten of in de omgeving. Een tip is het pas geopende “Lekker Blauw".

Wat zijn goede plekken om te overnachten in Putten?

 

Dit is het volledige aanbod aan accommodaties in Putten.

Wat zijn activiteiten die je zeker moet doen in Putten?

Putten heeft het toerisme vooral te danken aan de natuur. Daarnaast is er een gezellig centrum met de nodige horeca en winkels. Op woensdagochtend is er markt op het Kerkplein. Landgoed Schovenhorst heeft een Pinetum (bomentuin) die je gratis kunt bezoeken. Ook is er een bostoren waardoor het mogelijk is om het bos van boven te bekijken. Bij dit landgoed vind je ook het museum "De tien malen".