Vakantiebestemming Gelderland: de hoogtepunten

Vakantiebestemming Gelderland: de hoogtepunten

Home » Nederland » Vakantiebestemming Gelderland: de hoogtepunten

Gelderland is de grootste provincie van ons land. Gelderland is vooral in trek voor de natuur- en rustzoekers op de Veluwe. Maar wist je dat vakantiebestemming Gelderland veel meer te bieden heeft dan alleen de Veluwe? Deze provincie biedt alles voor iedere vakantieganger. Daarmee is deze provincie niet voor niets erg geliefd als een vakantiebestemming in eigen land. Het volgende mag je zeker niet overslaan als jouw vakantiebestemming Gelderland wordt:

Sonsbeek bij Arnhem

De Veluwe, favoriet als vakantiebestemming in Gelderland

De Nederlanders vinden de uitgestrekte Veluwe een van de mooiste natuurgebieden in ons eigen land. Wat ons betreft staat de Veluwe zelfs op nummer 1! Zoveel verscheidenheid aan landschappen, waar vind je dat nog meer? Je kunt heerlijk dwalen over de uitgestrekte heidevelden. Maar daarna sta je weer op een grote zandverstuivingsvlakte of een steppe van korstmossen. Kortom: de natuur is fenomenaal op de Veluwe. Je kunt hier de Nederlandse “big five” spotten: het edelhert, zijn kleinere broertje het ree, het wilde zwijn, de vos en ten slotte de das. Weer wat afgestreept van je bucketlist!

Nationaal Park de Veluwe is uniek door de combinatie van natuurschoon en cultuur. Het wijdvertakte netwerk van fiets- en wandelpaden maakt het tot een genot voor de natuurliefhebber. In het Kröller-Müller Museum vind je een unieke collectie kunst. Bijna 300 werken van Vincent van Gogh kun je hier bewonderen. Ook de beeldentuin rondom het museum is zeker een bezoek waard.

Een ander prachtig gebied op de Veluwe is natuurgebied de Posbank. Vlakbij Arnhem kun je hier heerlijk wandelen en fietsen over een glooiend landschap. De uitzichten op de toppen van de heuvels over de Veluwezoom en de IJsselvallei.

Wij wandelen graag op de Veluwe. Je vindt onderaan deze pagina daarom links naar diverse blogs met fraaie wandeltochten: de Loenense Bossen, Vierhouten en de Elspeetse Heide, bossen en hei bij Ermelo en natuurgebied Planken Wambuis.

herten op de Veluwe

De Achterhoek

Veel mensen komen naar de Achterhoek voor het bijzondere landschap. Kenners zeggen dat het misschien wel de mooiste regio van Nederland is. Wat trekt hen zo aan dit gebied? In het boerenlandschap vind je veel monumentale boerderijen en steengroeven. De Achterhoek is een heerlijk wandel- en fietsgebied.

Zelf vinden we het oude kasteelstadje ’s-Heerenberg, vlakbij de Duitse grens, een van de leukste plaatsen van de Achterhoek. In het historische stadscentrum staan prachtige monumenten. Maar het grote pronkstuk van de stad is het kasteel Huis Bergh. Dit is een van de mooiste kastelen die je in Nederland kunt vinden. In de omgeving van ’s-Heerenberg is het heerlijk fietsen of wandelen door het landschap van het Montferland.

Achterhoek

Arnhem

De hoofdstad van de provincie. Arnhem is ontzettend zwaar getroffen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Maar de stad heeft zich snel hersteld van de grote vernielingen.

De grote publiekstrekkers in Arnhem zijn het Openluchtmuseum en Burgers Zoo. Het Openluchtmuseum neemt je mee naar het verleden van ons land. Je kunt er zo’n 100 museale gebouwen, boerderijen en molens van binnen en buiten bekijken. Burgers Zoo is uniek door grote natuurlijke leefomgevingen waar je het wild uit diverse ecosystemen kunt bewonderen. Je voelt je echt verbonden met de natuur in dit dierenpark.

Daarnaast is de gezellige binnenstad van Arnhem zeker een bezoek waard. Vanuit de gerestaureerde Eusebiuskerk heb je een fenomenaal uitzicht over de stad en de omgeving. Uitblazen doe je in een van de monumentale parken die de stad rijk is: Sonsbeek en Zypendaal.

Arnhem vanuit het Sonsbeek Park

Nijmegen

Nijmegen is een van de oudste steden van ons land. Vooral bekend door de Romeinse nederzetting, maar daarvoor al hadden de Bataven de strategische ligging bij de Waal ontdekt. In het Valkhof en het nabijgelegen museum Valkhof kun je de ruïnes bekijken van de oudste stenen gebouwen in Nederland. Zo zie je daar de Sint-Nicolaaskapel uit 1030, een uniek voorbeeld van Byzantijnse architectuur in West-Europa. Andere bezienswaardigheden in het gezellige centrum van de stad zijn de Sint-Stevenskerk en het Waaggebouw.

Wandelliefhebbers kennen Nijmegen natuurlijk van de wandelvierdaagse. Op vrijdag worden de duizenden wandelaars feestelijk onthaald op de “Via Gladiola”. Winkelen kun je in de stad met een historisch tintje: Nijmegen heeft met de Lange Hezelstraat de oudste winkelstraat van Nederland. Natuurliefhebbers komen aan hun trekken in de naburige Ooypolder. Dit is een heerlijk wandel- en fietsgebied.

Nijmegen, Gelderland

Kastelen van het Hertogdom Gelre

Het Hertogdom Gelre was in de Middeleeuwen een belangrijke machtsfactor. De hertog wilde niet lang op een verblijfplaats blijven. Vandaar dat er in de regio veel kastelen in zijn opdracht zijn. Vele daarvan zijn bewaard gebleven. De bekendste zijn huis Bergh in ’s-Heerenberg, de Cannenburch bij Vaassen, Kasteel Hernen bij Hernen, Kasteel Doornenburg bij Doornenburg en Kasteel Middachten in De Steeg.

Het kleine plaatsje Vorden heeft in de directe omgeving maar liefst 8 verschillende kastelen. Die liggen allemaal in een prachtige landelijke omgeving. Een fietstocht langs deze kastelen is zeker geen straf. Daarnaast passeer je tijdens de tocht diverse fraaie monumentale boerderijen en landgoederen.

Diverse kastelen herbergen kasteelmusea met prachtige kunstcollecties. Zowel het interieur van de kastelen en de landgoederen zijn indrukwekkend, maar ook de verzameling kunstobjecten is van internationaal niveau. Huis Bergh heeft een enorme kunstverzameling van de textielmagnaat Van Heek. Kasteel Ruurlo heeft een modern-realistische kunstcollectie met o.a. schilderijen van Carel Willink. De fraai aangelegde kasteeltuinen zijn ook een bezoek waard.

kasteel Middachten

Paleis Het Loo

Aan de rand van Apeldoorn ligt Paleis Het Loo. In 1692 liet Stadhouder Willem III dit bouwen als jachtslot. Eeuwenlang hebben de Oranjes het paleis gebruikt als zomerverblijf. Men noemt Het Loo wel eens het “Versailles van de Nederlanden”, door de pracht en praal en de fantastisch mooie paleistuin. Het paleis is normaal opengesteld als museum. Door een jarenlange renovatie is het nu niet mogelijk om het paleis te bezoeken. Men verwacht dat in 2021 het publiek weer kan genieten van het weelderige interieur van het paleis.

In het paleis zijn de zijn de sterattracties de fraaie eetzaal en de slaapkamer van Stadhouder Willem III. In beide ruimtes zie je weelderige wandbekleding, vaak gemaakt van damast en zijde. Buiten het paleis zijn de Koninklijke stallen interessant, met tal van rijtuigen en oude auto’s. Tot slot kun je genieten van de prachtige paleistuinen.

Historische vestingstad Elburg

Er is geen enkel stadje aan de voormalige Zuiderzee dat zo goed bewaard is gebleven als Elburg. In de 14e eeuw had deze stad haar bloeiperiode. De rijkdom komt goed tot uiting in de Sint-Nicolaaskerk met een prachtig orgel. Vanaf de toren heb je een mooi uitzicht over het stadje. Dan valt ook goed het stratenpatroon op. Het ontwerp van de vissersstad is namelijk gebaseerd op het principe van de gulden snede. Hieraan dankt de stad zijn kenmerkende rechthoekige stratenpatroon.

Je waant je echt in de Middeleeuwen als je door het kleine en gezellige Elburg loopt. Vanaf de Oude Wallen ga je de smalle steegjes in. Overal heb je mooie doorkijkjes. Elburg is een heerlijke vestingstad om doorheen te lopen.

Elburg

Oorlogsverleden in vakantiebestemming Gelderland

In Gelderland is het oorlogsverleden nooit ver weg. Zo was Arnhem het strategische doel bij de operatie Market Garden, de grootste luchtlandingsoperatie uit de geschiedenis. Als je in Oosterbeek en Arnhem bent merk je hier nog veel van. Het Airborne museum in Oosterbeek biedt een indrukwekkend verslag van de Slag om Arnhem. Op een wandelroute bij Oosterbeek kom je langs diverse historische plekken, zoals de erebegraafplaats.

In Groesbeek kun je het Bevrijdingsmuseum bezoeken. Hier krijg je een gedetailleerd beeld van het verloop van operatie Market Garden en de minder bekende operatie Veritable. Uiteindelijk hebben die geleid tot de bevrijding van Nederland. In de landbouwstad Wageningen vond in hotel De Wereld de capitulatie plaats van de Duitse bezetters. Daarnaast kun je in vakantiebestemming Gelderland tal van fiets- of wandelroutes volgen die langs historische plaatsen uit de Tweede Wereldoorlog gaan.

Oosterbeek

Vakantiebestemming Gelderland: accommodatie

In de diverse natuurgebieden in Gelderland zijn mooie vakantieparken te vinden van verschillende aanbieders. Vaak ben je midden in de natuur. Vanuit je huisje kun je al starten met een heerlijke wandeling of fietstocht. Datzelfde geldt voor de vele campings die je vindt in Gelderland.

Verblijf je liever in een hotel, dan is er in alle budgetcategorieën keuzemogelijkheid. Tot slot vind je in Gelderland tal van prachtige, kleinschalige B&B’s. Van onderkomens in een monumentale boerderij tot een kamer in een kasteel, alles is mogelijk. Houd er wel rekening mee dat vakantiebestemming Gelderland, zeker de Veluwe, in het hoogseizoen populair is. Op tijd een keuze maken is dan het devies.

Enkele highlights van Gelderland

Hieronder vind je enkele highlights uit de provincie Gelderland waar we een eigen blog over geschreven hebben. De komende tijd zullen we het aantal blogs over highlights uit deze provincie verder uitbreiden.

Actief

Groene Wissel Ophemert in bloesemrijk West Betuwe

Groene Wissel Ophemert in bloesemrijk West Betuwe

Dankzij de zachte winter breekt de bloesemperiode dit jaar eerder aan dan normaal. We zagen dit al terug tijdens ons leuke Knopenrondje Zeist van eind maart. Benieuwd als wij zijn, wilden we nog geen twee weken later onze eerste bloesemwandeling van...

Herfstige fietstocht door het Rijk van Nijmegen

Herfstige fietstocht door het Rijk van Nijmegen

Het Rijk van Nijmegen is een gebied dat bekendstaat om de prachtige loofbossen, schilderachtige wijngaarden, weidse vergezichten en meanderende rivieren. Wij komen er doorgaans graag om te wandelen. Met name in de herfst hebben we de mooiste...

Wandelen op het Speuldepad bij Staverden

Wandelen op het Speuldepad bij Staverden

De herfst is nu definitief ingetreden: de temperatuur daalt, de kastanjes en beukennootjes vallen uit de bomen en de bladeren veranderen van kleur. We zijn met de auto onderweg naar het kleine stadje Staverden en zien tientallen zonneharpen door de...

Zomerse herfstwandeling bij Brummen

Zomerse herfstwandeling bij Brummen

Als fervent wandelaar houden we erg van de herfst. In dit jaargetijde is de temperatuur vaak aangenaam, vooral met een bescheiden herfstzon. Daarnaast tonen de loofbossen zich door hun kleurenpracht op hun allermooist. Dit jaar komt de herfst maar...

Heerlijke bos- en heidewandeling bij Kootwijk

Heerlijke bos- en heidewandeling bij Kootwijk

Gewoon een onvervalste heerlijke wandeling door de mooiste bossen en over grote heidevelden. Dat is wat je mag verwachten van de bos- en heidewandeling bij Kootwijk. Deze Trage Tocht is van begin tot eind genieten van de stilte en pracht van de...

Fietsroute langs heide, bossen en de historische Grebbelinie

Fietsroute langs heide, bossen en de historische Grebbelinie

Enkele eeuwen lang was de Grebbelinie een potentieel belangrijke verdedigingslinie voor Nederland. Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog werd de linie daadwerkelijk ingezet. Maar wat is er toen precies gebeurd? En wat is er nog overgebleven van...

Bloeiende heidewandeling over de Renderklippen bij Heerde

Bloeiende heidewandeling over de Renderklippen bij Heerde

Het is weer midden augustus, voor ons een mooie periode om te wandelen. Vanaf nu tot begin september staat in ons land namelijk de heide in bloei! Om het bloeiseizoen goed in te luiden, zoeken we een heidewandeling uit bij het Veluwse Heerde. Een...

Bosrijke fietstocht bij Planken Wambuis

Bosrijke fietstocht bij Planken Wambuis

De titel van de fietsroute die we vonden op fietsnetwerk.nl trok direct onze aandacht. Safari bij Planken Wambuis? Omdat de route dwars door de Veluwe gaat, heb je kans om edelherten, wilde zwijnen en andere bijzondere dieren tegen te komen. Vooral...

Heuvelachtige, Gelderse kastelenroute bij Arnhem

Heuvelachtige, Gelderse kastelenroute bij Arnhem

In aanloop naar de afgelopen Dag van het Kasteel gingen we met de fiets alvast op verkenning. Op fietsnetwerk.nl zochten we een niet al te lange fietstocht langs kastelen uit. Aan de route liggen drie te bezichtigen kastelen. Maar tijdens de...

Schitterende bevrijdingswandeling bij Groesbeek

Schitterende bevrijdingswandeling bij Groesbeek

Afgelopen bevrijdingsdag was voor ons weer een moment voor bezinning. Helemaal nu er in het oosten van Europa een oorlog woedt. We namen ons voor om een bezoek te brengen aan het vrijheidsmuseum in het Gelderse Groesbeek. Dit om een beter beeld te...

Fruitige fietsroute in de Betuwe

Fruitige fietsroute in de Betuwe

Aan het prille begin van het bloesemseizoen maakten we een fietstocht bij Maurik, Buren en Tiel. Dit deel van de Betuwe kenden we namelijk nog niet zo goed. De rit die we uitzochten voert door idyllische plaatsen en langs kronkelende rivieren en...

Trage Tocht Asperen in bloesemtijd

Trage Tocht Asperen in bloesemtijd

Op deze reisblog vind je veel Trage Tochten, wandelingen door natuur, boerenland en stad. We lopen dit type wandelingen graag, onder andere omdat ze zo afwisselend zijn. Alhoewel vrijwel alle Trage Tochten prachtige wandelingen zijn, zitten er soms...

Bloesemfietsroute vanaf landgoed Mariënwaerdt

Bloesemfietsroute vanaf landgoed Mariënwaerdt

Men noemt de Betuwe wel de fruittuin van Nederland. In het voorjaar lopen de fruitbomen uit en ontluikt de bloesem. Prachtige witte en roze bloemen geven de Betuwe dan een kleurrijk aanzicht. Vandaar dat wij een mooie fietsroute langs veel...

Het Kreelsepad bij Ede, een fraai Klompenpad

Het Kreelsepad bij Ede, een fraai Klompenpad

De heide staat dit jaar wat vroeger in bloei, hadden we gelezen. Daarom wilden we dit met eigen ogen zien. Wij kozen dit keer eens voor een Klompenpad. Deze wandelingen gaan veel over boerenland en onverharde paden. Het Kreelsepad bij Ede is zo’n...

Kasteelwandeling naar Slot Loevestein en vestingsteden

Kasteelwandeling naar Slot Loevestein en vestingsteden

De ontsnapping van Hugo de Groot in een boekenkist uit Slot Loevestein heeft vroeger diepe indruk op mij gemaakt. Toch ben ik in al die jaren nog niet bij dit kasteel geweest. De kasteelwandeling naar Slot Loevestein vanuit vestingstad Gorinchem...

Bos- en heidewandeling bij Uddel in Kroondomein Het Loo

Bos- en heidewandeling bij Uddel in Kroondomein Het Loo

De Trage Tocht ‘Uddel Kroondomein’ is een fraaie, heerlijke wandeling voor de ultieme rustzoeker. De 16 kilometer lange tocht voert door het licht glooiende boslandschap van boswachterij Uddel. Het laatste deel van de wandeling leidt je over de...

Grensoverschrijdende wandeling door het Duitse Reichswald

Grensoverschrijdende wandeling door het Duitse Reichswald

De grensstreek met Duitsland bij Nijmegen biedt fantastische wandelmogelijkheden. Het glooiende landschap met prachtige, oude loofbossen stelt ons nimmer teleur. Tijdens een van onze wandelingen bij Groesbeek zagen we in de verte een bijzonder groot...

Wandeling door het Deelerwoud: ruige natuur en Big Five

Wandeling door het Deelerwoud: ruige natuur en Big Five

Op de Veluwe liggen de mooiste natuurgebieden. Tussen de bekende en drukke Nationale Parken Hoge Veluwe en Veluwezoom ligt het Deelerwoud. Het is een ruig en verwilderd gebied dat veel minder bekendheid geniet. En dat is onterecht. Want een...

Avontuurlijke wandeling rond Fort Pannerden

Avontuurlijke wandeling rond Fort Pannerden

Enkele weken na de heftige overstromingen in Zuidoost-Nederland deden we Doornenburg aan. Dit plaatsje in de Over-Betuwe is met name bekend om het prachtige Kasteel Doornenburg. Minder bekend is het redelijk dichtbij aan de Waal en het Pannerdensch...

Wandeling in het Montferland: Bergherbos en boerenlandschap

Wandeling in het Montferland: Bergherbos en boerenlandschap

Een groot deel van het Montferland is het prachtige en heuvelachtige Bergherbos. Deze wandeling in het Montferland doorkruist hier de mooiste en rustigste wandelpaden. Maar tijdens de wandeltocht ervaar je ook volledig het boerenland van de regio....

Fietsen langs de IJssel naar Bronkhorst en Doesburg

Fietsen langs de IJssel naar Bronkhorst en Doesburg

De IJssel is een van de mooiste rivieren van Nederland. Volgens velen zelfs de allermooiste. De IJssel meandert tussen de leukste Hanzesteden. Langs de uiterwaarden liggen prachtige natuurgebieden. Daarom wilden we graag eens fietsen langs de IJssel....

Kastelenwandeling bij Ammerzoden: langs 3 fraaie kastelen

Kastelenwandeling bij Ammerzoden: langs 3 fraaie kastelen

Drie prachtige kastelen zien tijdens een wandeling. Op de rand van Gelderland en Brabant is het mogelijk. De kastelenwandeling bij Ammerzoden voert je naar de imposante waterburcht Ammersoyen. In Well bekijk je het Slot Well van alle kanten. En als...

Wandeling naar de Posbank in Nationaal Park Veluwezoom

Wandeling naar de Posbank in Nationaal Park Veluwezoom

Bij een andere wandeling in dit gebied schreven we al: het glooiende landschap van de Veluwezoom is een waar eldorado voor de wandelaar, fietser en mountainbiker. De prachtige lanen in de fraaie bossen en de uitgestrekte heidegebieden zijn zo mooi....

Bijzonder gevarieerde wandeling bij vestingstad Wageningen

Bijzonder gevarieerde wandeling bij vestingstad Wageningen

Wij lopen graag een zogenaamde Trage Tocht. Bij een dergelijke wandeling loop je door zowel de natuur (bijvoorbeeld bossen), boerenland en de bebouwde kom van een dorp of stad. Het grote voordeel van een trage tocht voor ons is de variatie. Onlangs...

Het Betuwse Buren: oer-Nederlands met een koninklijk randje

Het Betuwse Buren: oer-Nederlands met een koninklijk randje

Nu de bloesemperiode is aangebroken vonden we het tijd voor een wandeling door de Betuwe. De bloesemalert-app van het Rivierenland vertelde ons dat in de Betuwe alleen nog de kersenbomen in bloesempracht staan. We gingen daarom op zoek naar een...

Wandeling langs de Linge: bloesempracht en slaperige dorpjes

Wandeling langs de Linge: bloesempracht en slaperige dorpjes

We hebben een zonnige zaterdag in het verschiet. En langzaam maar zeker begint de bloesemtijd. We kiezen daarom voor een wandeling langs de Linge in het eerste weekend van april. Zo genieten we van de fruitboomgaarden in een pittoresk landschap. Als...

Mountainbiken in het Montferland: een prachtige route

Mountainbiken in het Montferland: een prachtige route

Wij zijn geen ervaren mountainbikers. Toen we jong waren, gingen we nog wel eens in de Ardennen om te mountainbiken. Daarna is het er eigenlijk nooit meer van gekomen. Maar toen we een lang weekend in ’s-Heerenberg waren, wisten we een ding zeker:...

Campervakantie in Nederland: roadtrip door eigen land

Campervakantie in Nederland: roadtrip door eigen land

We hebben jaren een camper gehad. Met veel plezier trokken we hiermee langs de mooiste plekken in Europa. Het gaf ons het ultieme gevoel van vrijheid en flexibiliteit. Het bezorgde ons geweldige vakantieherinneringen waarop we nu nog met veel...

Wandeling rondom ’s-Heerenberg in het Montferland

Wandeling rondom ’s-Heerenberg in het Montferland

In het heuvelachtige Montferland is ’s-Heerenberg een gezellige stad met een bijzondere historie. Ons weekend hier kan niet beter starten met deze prachtige wandeling rondom ’s-Heerenberg. We beleven het ene na het andere hoogtepunt. En dat is ook...

Wandeling op de Ginkelse heide en de Sysselt in de winter

Wandeling op de Ginkelse heide en de Sysselt in de winter

De wandeling op de Ginkelse heide en de Sysselt is prachtig. De fraaie route gaat door de bossen en het heidegebied van Ede. Direct vanaf het treinstation begint al het bos. Mooier kun je het niet hebben. De uitgestrekte Ginkelse heide is een...

Wandeling rondom Landgoed Staverden: volop genieten

Wandeling rondom Landgoed Staverden: volop genieten

Op de Veluwe ligt het fraaie landgoed Staverden tussen Ermelo en Elspeet. Vlakbij het prachtige, witte landhuis start de wandeling door de schitterende natuur in de omgeving. Natuurlijk genoten we van het landgoed Staverden. Maar daarnaast waren de...

Onvervalst mooie bos- en heidewandeling bij Wapenveld

Onvervalst mooie bos- en heidewandeling bij Wapenveld

De afgelopen tijd hebben we veel ‘Trage Tochten’ gelopen: wandelingen waarbij je door de bebouwde kom, het boerenland en bos loopt. De Trage Tocht Zwolse Bos die we onlangs maakten bleek uiteindelijk geen echte Trage Tocht. Zo zijn we geen...

Wandeling bij Zaltbommel en de Hurwenense uiterwaarden

Wandeling bij Zaltbommel en de Hurwenense uiterwaarden

Zaltbommel is een pittoreske vestingstad aan de Waal. Vanaf de bekende Martinus Nijhoffbrug over de rivier zie je het al liggen. Voor ons was een wandeling bij Zaltbommel de afsluiting van een zonnig pinksterweekend. En bij de wandeling zagen we tal...

Prachtige herfstwandeling in het Rijk van Nijmegen

Prachtige herfstwandeling in het Rijk van Nijmegen

Houd je van wandelen over slingerende bospaden en langs weidse uitzichten? Zo ja, dan hebben we een wandeling voor je die je beslist niet wilt missen! Begin november maakten we een zogenaamde Trage Tocht door het heuvelachtige landschap van het Rijk...

Herfstwandeling bij Wolfheze naar kasteel Doorwerth

Herfstwandeling bij Wolfheze naar kasteel Doorwerth

Wat een afwisseling biedt deze herfstwandeling bij Wolfheze! Dit is een afwisselende tocht door oerbossen en langs sprengen. Maar ook het fraaie kasteel Doorwerth en het unieke Heveadorp liggen op de route. Af en toe is het even flink klimmen, maar...

Fietstocht langs de wijngaarden van Groesbeek

Fietstocht langs de wijngaarden van Groesbeek

Een jaar of 10 geleden kregen we van familie een fles wijn uit Groesbeek aangeboden. We waren verbaasd. Wijn uit Nederland? Heus? We hadden op zich nog wel beeld bij wijn uit Zuid-Limburg. Daar is het vaak net iets warmer dan in de rest van ons...

Fietsroute langs de Utrechtse Heuvelrug en Gelderse Vallei

Fietsroute langs de Utrechtse Heuvelrug en Gelderse Vallei

Als kind groeide ik op in Ede. Ik vond het een ongezellig dorp zonder veel sfeer. Oog voor de prachtige omgeving had ik toen nog niet. Een gemis, want de natuur rondom Ede mag er absoluut zijn. Gelukkig kan ik de bossen en heide rondom Ede nu veel...

Afwisselende wandeling over het Oldenallerpad bij Putten

Afwisselende wandeling over het Oldenallerpad bij Putten

Een trouwe lezer van onze nieuwsbrief kwam onlangs met een suggestie voor een fraaie wandeling. In het buitengebied van Putten heb je het landgoed Oldenaller liggen. Het landgoed en de directe omgeving bieden een ideale afwisseling van cultuur en...

Adembenemend mooie wandeling bij de Mookerheide

Adembenemend mooie wandeling bij de Mookerheide

Onlangs maakten we een lange wandeling in het fraaie, heuvelachtige landschap van Mook en Groesbeek (Berg en Dal) op de provinciegrens van Gelderland met Limburg. De wandeling gaat onze boeken in als één van de mooiste en meest gevarieerde...

Historische wandeling bij de Grebbelinie

Historische wandeling bij de Grebbelinie

Onze grote interesse in de geschiedenis van onze lage landen, bracht ons in de omgeving van Veenendaal en Renswoude. Hier maakten we een fantastische wandeling door een gevarieerd landschap over delen van de Grebbelinie. Tijdens deze wandeling...

Wandeling bij Vierhouten en de Elspeetse Heide

Wandeling bij Vierhouten en de Elspeetse Heide

In het eerste echte lenteweekend van maart 2020 maakten we een prachtige wandeling bij Vierhouten. De tocht bracht ons door het gevarieerde Vierhouterbos en de uitgestrekte Elspeetse Heide. Bewust hadden we voor dit gebied gekozen. Niet alleen...

Een riviercruise door Nederland

Een riviercruise door Nederland

Nederland is een land van water en watersport. Het Nederlandse waterwegennetwerk telt maar liefst ruim 5.000 km, waarmee we het derde land van Europa zijn. Met de vele rivieren en de geringe grootte van Nederland, zijn alle bezienswaardigheden dichtbij. Tijd om...

De Loenense bossen: een heerlijk wandelgebied

De Loenense bossen: een heerlijk wandelgebied

Aanrader: wandelen door de Loenense bossen Op de Veluwe kun je prachtige wandeltochten maken. Vaak door prachtige en afwisselende natuurlandschappen. Het Nationaal Park Hoge Veluwe is zeker een bezoek waard. Niet alleen om te wandelen, maar zeker...

Natuur

Groene Wissel Ophemert in bloesemrijk West Betuwe

Groene Wissel Ophemert in bloesemrijk West Betuwe

Dankzij de zachte winter breekt de bloesemperiode dit jaar eerder aan dan normaal. We zagen dit al terug tijdens ons leuke Knopenrondje Zeist van eind maart. Benieuwd als wij zijn, wilden we nog geen twee weken later onze eerste bloesemwandeling van...

Trage Tocht Asperen in bloesemtijd

Trage Tocht Asperen in bloesemtijd

Op deze reisblog vind je veel Trage Tochten, wandelingen door natuur, boerenland en stad. We lopen dit type wandelingen graag, onder andere omdat ze zo afwisselend zijn. Alhoewel vrijwel alle Trage Tochten prachtige wandelingen zijn, zitten er soms...

Heuvelachtige boswandeling over het Dorenweertsepad

Heuvelachtige boswandeling over het Dorenweertsepad

Dat een klompenpad niet altijd grotendeels door boerenland gaat, bewijst het Dorenweertsepad. Tijdens deze wandeling blijf je je van begin tot eind verbazen over hoe mooi Nederland is. De route voert je door de uiterwaarden van de Nederrijn, met...

Prachtige wandeling over het Rijnstrangenpad bij Oud Zevenaar

Prachtige wandeling over het Rijnstrangenpad bij Oud Zevenaar

Wij maken doorgaans wandelingen van het type Trage Tocht of Groene Wissel. We weten dan zeker dat we de mooiste, rustige paden bewandelen, ver weg van de drukte. Je vindt ons daarentegen veel minder op de zogenaamde ‘klompenpaden’: een combinatie van...

Trage Tocht over de Veluwe bij Ermelo

Trage Tocht over de Veluwe bij Ermelo

Begin van de coronaperiode maakten we ten oosten van Ermelo een prachtige “groene wissel”-wandeling. Deze smaakte beslist naar meer. Vandaar dat we onlangs, al redelijk laat in de herfst, opnieuw naar het Veluwse dorp togen. Voor deze dag zochten we...

Heerlijke wandeling door het Leuvenumse Bos

Heerlijke wandeling door het Leuvenumse Bos

Zo aan het prille begin van de herfst wilden we bospaddenstoelen gaan bekijken. Op sociale media hadden we namelijk gelezen dat de eerste paddenstoelen al gespot waren. Via de wandelzoekpagina kwamen we uit bij het noordelijke deel van het...

Bijzonder gevarieerde wandeling bij vestingstad Wageningen

Bijzonder gevarieerde wandeling bij vestingstad Wageningen

Wij lopen graag een zogenaamde Trage Tocht. Bij een dergelijke wandeling loop je door zowel de natuur (bijvoorbeeld bossen), boerenland en de bebouwde kom van een dorp of stad. Het grote voordeel van een trage tocht voor ons is de variatie. Onlangs...

Het Betuwse Buren: oer-Nederlands met een koninklijk randje

Het Betuwse Buren: oer-Nederlands met een koninklijk randje

Nu de bloesemperiode is aangebroken vonden we het tijd voor een wandeling door de Betuwe. De bloesemalert-app van het Rivierenland vertelde ons dat in de Betuwe alleen nog de kersenbomen in bloesempracht staan. We gingen daarom op zoek naar een...

Wandeling langs de Linge: bloesempracht en slaperige dorpjes

Wandeling langs de Linge: bloesempracht en slaperige dorpjes

We hebben een zonnige zaterdag in het verschiet. En langzaam maar zeker begint de bloesemtijd. We kiezen daarom voor een wandeling langs de Linge in het eerste weekend van april. Zo genieten we van de fruitboomgaarden in een pittoresk landschap. Als...

Wandeling bij Ermelo door bos- en heidegebieden

Wandeling bij Ermelo door bos- en heidegebieden

Voor een heerlijk afwisselende wandeltocht door prachtige bos- en heidegebieden is deze wandeling bij Ermelo een aanrader. De rust en de stilte in de verschillende bossen is verademend. En op de uitgestrekte Ermelose heide zie je in de verte wel...

Nationaal Park de Hoge Veluwe

Nationaal Park de Hoge Veluwe

Nationaal Park de Hoge Veluwe is een nationaal park in de Nederlandse provincie Gelderland. Het ligt grotendeels op het grondgebied van de gemeente Ede. De Hoge Veluwe is het grootste natuurreservaat in Nederland en het grootste...

Wandelen bij Oosterbeek: natuur en oorlogshistorie

Wandelen bij Oosterbeek: natuur en oorlogshistorie

Wandelen bij Oosterbeek is genieten van een zeer afwisselende natuur. Je ziet de uiterwaarden, mooie parken en grote bossen met statige beukenlanen. Daarnaast kom je langs mooie landgoederen. Tot slot is wandelen rondom Oosterbeek een herinnering...

Wandelen bij Planken Wambuis

Wandelen bij Planken Wambuis

Natuurgebied de Planken Wambuis bij Ede Op de Veluwe kun je naar hartelust mooie wandelingen maken. Het gebied is zo uitgestrekt dat er voldoende mogelijkheden zijn. Vlakbij Ede, naast de Ginkelse heide (ook een prachtig wandelgebied!), ligt het...