Groene Wissel Ophemert in bloesemrijk West Betuwe

Groene Wissel Ophemert in bloesemrijk West Betuwe

Home » Nederland » Groene Wissel Ophemert in bloesemrijk West Betuwe

Dankzij de zachte winter breekt de bloesemperiode dit jaar eerder aan dan normaal. We zagen dit al terug tijdens ons leuke Knopenrondje Zeist van eind maart. Benieuwd als wij zijn, wilden we nog geen twee weken later onze eerste bloesemwandeling van het seizoen maken. De afgelopen jaren hebben we vele schitterende bloesemwandelingen gemaakt langs de Linge. Om die reden zochten we dit keer een route op de wandelzoekpagina uit in een nog onbekende omgeving. We kozen voor de korte Groene Wissel Ophemert in West Betuwe. Een perfecte keuze, zo bleek later, al was het alleen al vanwege de prachtige uiterwaarden. Maar we kregen ook waarvoor we kwamen: volop bloesem!

Dijkweg

Bloesemrijke Groene Wissel Ophemert

Op weg naar het officiële startpunt van de wandeling zien we aan weerszijden van de weg grote boomgaarden. In sommige boomgaarden zien de fruitbomen er nog erg groen uit. Maar bij de meeste boomgaarden worden we getrakteerd op prachtige witte en ook roze bloesems. We kunnen niet wachten om met onze wandeling te beginnen!

Uit praktische overwegingen gaan we niet met het openbaar vervoer naar deze Groene Wissel, maar met eigen vervoer. We parkeren bij de splitsing van de Dorpsstraat en de Molenstraat. Hier vinden we een groot bord met informatie over een andere wandeling die je in de omgeving kunt maken: de Hemertse 8. We kijken wat de verschillen tussen deze route en onze Groene Wissel zijn. Los van de lengte ligt bij de Hemertse 8 meer nadruk op boomgaarden. In tegenstelling tot onze Groene Wissel gaat de route niet door de uiterwaarden. Even overwegen we de Hemertse 8 te gaan lopen, we zijn hier tenslotte voor de bloesem. Toch kiezen we uiteindelijk voor de Groene Wissel omdat de afwisseling van bloesem en de natuur van de uiterwaarden ons erg aanspreekt.

Werkzaamheden aan de dijk

We lopen de Molenstraat uit en bereiken de Waalbandijk. Aan de dijk zien we fraaie villa’s met prachtig aangelegde tuinen. Ook passeren we een eettentje met een gezellig ogend zonneterras. Het is er nog rustig, slechts aan twee tafels zitten mensen heerlijk in het zonnetje. We weerstaan de verleiding om een kopje koffie te nuttigen en lopen door. Volgens onze gpx-track moeten we bij het zonneterras de dijk oversteken. Helaas lukt dat niet want vanwege werkzaamheden aan de dijk blokkeren hoge hekken het voet- en fietspad. “Wat nu?”, vragen we ons vertwijfeld af. Maar gelukkig, aannemerscombinatie Mekante Diek die samen met partners de dijk hier komt versterken, heeft omleidingsborden geplaatst. Speciaal voor ons, wandelaars!

Omleiding

De Stiftsche Waarden bij Ophemert

Via een smalle doorgang beklimmen we de dijk. We kijken nog eens achterom en zien een soort van maanlandschap. Door de werkzaamheden aan de dijk lijkt de natuur hier ver weg. De alternatieve wandelroute leidt ons echter binnen enkele minuten naar een bebost en waterrijk natuurgebied. We zijn aangekomen in de Stiftsche Waarden.

Aankomst bij de uiterwaarden

Dit buitendijkse gebied was in de middeleeuwen de locatie van een commanderij van een geestelijke ridderorde. Door het gebied stroomde de Kil, een voormalige rivierloop van de Waal uit de 17e eeuw. In de 19e eeuw werd de nevengeul afgesloten door een dam. Maar eind 20e eeuw werd het gebied omgevormd tot natuurgebied, met de aanleg van geulen ten behoeve van kleiwinning voor dijkverzwaring. Hierdoor is een schitterend ooibos ontstaan met onder meer wilgen en diverse, bijzondere plantensoorten. Zo komen er op de oeverwal soorten voor als de Brede Ereprijs, Harige ratelaar en Moeslook.

Wilgen

Wat ons het meeste opvalt zijn de vele vogels en vogelsoorten. We komen er grasmussen, rietgorsen, sprinkhaanzangers, kleine plevieren, kluten en visdieven tegen. En vooral heel veel watervogels. We proberen zo stil mogelijk door de prachtige, natuurlijke omgeving te wandelen. Maar blijkbaar niet stil genoeg want overal om ons heen zorgen we voor luid kwetterende, getergde wegvliegende eenden en andere watervogels. We worden bijna doof van de kakofonie aan vogelgeluiden.

Uiterwaarden

Kasteel Ophemert

Nog nagenietend van dit fraaie deel van de route steken we kilometers verder de Waalbandijk weer over. Nu volgt een klein deel over de verharde, onbeschutte weg terug naar Ophemert. Op enkele fietsers en hardlopers na is het gelukkig rustig op de dijkweg. Aan de noordzijde van de dijk zien we vele idyllische boerderijtjes en grote boomgaarden. De meeste fruitbomen dragen bloesems, een werkelijk prachtig gezicht.

Geit

Even later passeren we opnieuw het eettentje met het zonneterras. Het is dat we onze wandeling nog niet hebben afgerond, anders waren we hier beslist gaan zitten. De gpx-track stuurt ons het compacte dorpscentrum door, waarna we uitkomen bij de Dreef: de oostring om het dorp. We steken de rustige weg over en stuiten op een overwoekerde muur. Op een klein bordje lezen we dat achter de muur het kasteel van Ophemert zich bevindt.

We lopen een smalle oprit op van de kasteeltuin in de hoop dat we het kasteel daadwerkelijk te zien krijgen. Uit respect voor het verboden toegangsbord lopen we niet verder. Vanaf deze plek zien we op het dak na helaas niets van het kasteel. Jammer, want Kasteel Ophemert dat dateert uit midden 13e eeuw, heeft een rijke, interessante geschiedenis. Zo kwam het landgoed na diverse overervingen in handen van de Schotse Mackay familie. De Mackays hebben een prominente rol gespeeld als staatslieden en hebben zich actief ingezet voor het welzijn van de lokale bevolking. Het kasteel is tegenwoordig niet meer bewoond. Er worden soms concerten gegeven door onder andere het Gelders Orkest. Daarnaast vinden er regelmatig trouwerijen plaats.

Kasteel Ophemert

Bloesemrijke boomgaarden aan de Groene Wissel Ophemert

Het laatste deel van de Groene Wissel bij Ophemert voert ons buiten langs de ommuurde kasteeltuin van Kasteel Ophemert. Daarbij doorkruisen we eerst een boomgaard maar de fruitbomen zien er eentonig groen uit. We vragen ons af of ze wellicht al uitgebloeid zijn. Aan de achterzijde van het landgoed zien we boven de tuinmuur nog wel het kasteel iets dichterbij liggen. Maar meer dan het hoge, schuine dak krijgen we niet te zien.

Bloesems

Snel daarna komen we weer uit in de dorpskern van Ophemert. Op de bloesems aan de Waalbandijk na, hebben we weinig bloeiende fruitbomen gezien. We besluiten dan ook om een klein ommetje te maken. En gelukkig, direct buiten de bebouwde kom krijgen we alsnog enkele boomgaarden met schitterende bloesems te zien. Onze wandeling kan dan ook niet meer stuk.

Overweeg je om net als wij deze wandeling te doen, maar heeft de bloesem meer prioriteit dan de uiterwaarden? Combineer dan de Groene Wissel met de Hemertse 8. Bij onderstaande veelgestelde vragen doen we een suggestie hoe je de twee routes kunt combineren.

Veelgestelde vragen over de Groene Wissel Ophemert

Hoe lang is de Groene Wissel Ophemert?

Deze route is ongeveer zes kilometer lang.

Is er een routebeschrijving van de Groene Wissel Ophemert?

Op de Wandelzoekpagina vind je zowel een goede routebeschrijving als een gpx-track. Momenteel zijn er overigens werkzaamheden aan de dijk. Er is een prima omleiding die met kleine wandelbordjes uitstekend wordt aangegeven.

Wil je tijdens het bloesemseizoen extra veel bloesems zien? Combineer de Groene Wissel dan met de Hemertse 8. Hoe? Vanuit de uiterwaarden (Groene Wissel-route) loop je eerst over de Waalbandijk terug richting Ophemert. Bij bushalte Van Beesd - dit is bij een knik in de weg naar rechts - ga je linksaf via de Dijkstraat de dijk af. Ga aan het einde naar links de Blankenburgsestraat in. Ga op het kruispunt met de Akkersestraat naar rechts en volg deze straat tot net voorbij de voetbalvelden. Aan het einde ga je naar links, de Bommelsestraat op. Vanaf hier volg je de route op het routekaartje van de Hemertse 8.

Wat is het startpunt van de Groene Wissel bij Ophemert?

Het startpunt van de wandeling is bij bushalte Vivo aan de Molenweg in Ophemert. Streekbus 648 stopt bij deze halte. Wij zijn zelf overigens met de auto gekomen. Aan de Molenweg is er voldoende gelegenheid om te parkeren. We konden echter geen laadpaal vinden.

Kan ik onderweg wat eten en drinken?

Direct aan het begin/eind van de wandeling heb je aan de dijk cafetaria Het Dijkhuis. Het zonneterras zag er bijzonder gezellig uit.

Wat zijn Groene Wissels?

Groene Wissels zijn wandelingen die altijd bij een treinstation of bushalte beginnen. Omdat het rondwandelingen zijn, eindigen ze daar ook weer. Ze zijn daarom perfect bereikbaar voor mensen die met het openbaar vervoer reizen.

Is de Groene Wissel bij Ophemert ook buiten het bloesemseizoen de moeite waard?

De Stiftsche Waarden zijn een van de belangrijkste bezienswaardigheden van de Groene Wissel bij Ophemert. In dit buitendijkse gebied is eind 20e eeuw een meanderende nevengeul met poelen, eilanden en zandbanken aangelegd. Hierdoor is een schitterend ooibos ontstaan met wilgen en struiken, en vol met verschillende vogelsoorten. Alleen al om dit prachtige stukje natuur vinden wij de Groene Wissel ook buiten het bloesemseizoen een wandeling beslist waard!

Wat is de beste tijd voor een bloesemwandeling?

April en mei zijn grofweg de maanden waarin fruitbomen bloesems dragen. Het weer speelt uiteraard ook een belangrijke rol. Zo kan koud en grijs weer zorgen voor een kleine groeivertraging. Dit jaar is het bloesemseizoen eerder dan normaal van start gegaan.