Fietstocht langs de wijngaarden van Groesbeek

Fietstocht langs de wijngaarden van Groesbeek

Home » Gelderland - Actief » Fietstocht langs de wijngaarden van Groesbeek

Een jaar of 10 geleden kregen we van familie een fles wijn uit Groesbeek aangeboden. We waren verbaasd. Wijn uit Nederland? Heus? We hadden op zich nog wel beeld bij wijn uit Zuid-Limburg. Daar is het vaak net iets warmer dan in de rest van ons kikkerlandje. Maar dat er ook in andere provincies wijngaarden zijn, was ons niet bekend.

Toch wordt er al wijn in Nederland verbouwd sinds de 10e eeuw. Dat was toen in Zuid-Limburg dankzij de hellingen en de vruchtbare lössbodem. In de 14e en 15e eeuw bereikte de wijnbouw in Nederland een piek. Daarna nam deze af door onder meer een kouder wordend klimaat. Sinds de jaren 70 van de vorige eeuw raakte de wijnbouw weer in opkomst. In 2019 was het aantal wijngaarden gestegen tot maar liefst 170. Deze liggen niet alleen in Gelderland en Zuid-Limburg. Je hebt zelfs wijngaarden in Friesland en Groningen!

Hoog tijd dat we zelf ook een keer een Nederlandse wijnreis gingen houden. Omdat we niet alle 170 wijngaarden konden bezoeken, kozen we voor de omgeving van Groesbeek. Het weekend dat we hiervoor gepland hadden viel namelijk samen met de jaarlijkse wijnfeesten. In deze blog nemen we je mee met onze fietstocht langs een vijftal wijngaarden. Vanwege het heuvelachtige landschap geen makkelijke fietstocht. Maar wel een die we je dankzij de bijzonder mooie omgeving absoluut kunnen aanraden!

Wijngaard van Ditshuizen

Onze fietstocht langs de wijngaarden van Groesbeek

Onze fietstocht begint bij Wijnhoeve de Colonjes. Het was hier waar in 2001 de eerste wijngaard van Groesbeek werd gestart. Inmiddels is de wijnhoeve met 13 hectare de grootste biologische wijngaard van Nederland. Wij krijgen er een heerlijk appeltaartje en koffie. Wijnen proeven doen we wel bij de andere wijnhuizen aan de route.

Colonjes is ook de locatie van het Nederlands Wijnbouwcentrum. Dit centrum vormt het hart van wijndorp Groesbeek. De geoogste druiven uit het dorp worden hier verwerkt. Het Nederlands Wijnbouwcentrum doet echter nog meer dan alleen wijn maken. Zo bieden ze diverse arrangementen aan. Bijvoorbeeld wijnproeverijen maar ook wandelingen en de fietstocht die wij vandaag maken.

druiven bij Colonje

Wijngaard Klein-Amerika

Vanaf het Nederlands Wijnbouwcentrum is het maar een klein stukje fietsen naar de eerstvolgende wijngaard. Maar het gaat al wel vals plat omhoog. Wijngaard Klein-Amerika is de bestemming maar we zien geen uithangbord. Bij camping Klein-Amerika slaan we af en komen niets vermoedend alsnog bij de wijngaard aan. We worden zeer gastvrij door eigenaren Leon en Antoinette onthaald. Na de nodige uitleg over de wijnen die ze er maken, gaan we proeven. In de tussentijd krijgen we de lekkerste zelfgebakken pizza’s voorgeschoteld. Wat een feest is het om hier te zijn!

Naast een wijngaard heeft Klein-Amerika ook een camping, een podge (houten trekkershut) en twee luxe boerenkamers. Handig voor als de wijnproeverij wat uit de hand is gelopen. Maar ook als je weinig gedronken hebt, vinden we de locatie eentje om te onthouden. Hier vind je echt de rust van het platteland en fantastische uitzichten. In de directe omgeving kun je mooie wandelingen maken. Lees onze blog over één van die wandelingen die we eerder dit jaar hebben gemaakt.

Klein-Amerika

Wijngaard van Ditshuizen

Van Klein-Amerika zijn we in mum van tijd bij het volgende wijnhuis. We treffen Wijngaard van Ditshuizen in een bijzonder landelijke setting aan. Midden tussen de wijnranken is een klein open veld. Naast wat stoelen staat er een soort circustent. Te leuk! We maken kennis met de familie die al ruim 80 jaar biologische groenten en fruit verbouwen. Sinds 2005 ook wijn.

Naast een lekker wijntje krijgen we een heerlijk frisse poké bowl aangeboden. We blijven nog een tijdje zitten om te genieten van de rust. Vervolgens lopen we via de grote kas richting de fietsen. In de wat verouderde kas zien we biologisch verbouwde, super rode tomaten hangen. We mogen er enkele plukken en proeven. Ons oordeel? Ze smaken opperbest!

Tent bij wijngaard van Ditshuizen

Wijngaard De Plack

We vervolgen onze fietstocht deels door Duitsland. Op steenworp afstand ligt het 5100 hectare grote Reichswald. Dit interessante, glooiende bosgebied moeten we ook maar eens gaan ontdekken, besluiten we. Na vijf kilometer vals plat omhoog, komen we aan bij scharrelpluimveebedrijf en Wijngaard De Plack.

We nemen plaats aan een grote picknicktafel en proeven enkele wijnen. Nog interessanter vinden we het in Groesbeek gebrouwen biertje waar de gastvrouw mee komt. Het is een combinatie van een hoppig biertje met wijn! Op het etiket is met een stift het vatnummer en een datum geschreven. Elk biertje verschilt in kleur en ongetwijfeld ook in smaak. We spoelen het biertje weg met een overheerlijke hamburger met kip.

Vervolgens krijgen we een rondleiding aangeboden. Tussen de wijnranken in praat een wat oudere, bijzonder humoristische vrijwilliger ons volledig bij. We leren welke stokken in Nederlandse bodem het meest voorkomen. En waarom. Daarnaast komen we meer te weten over het onderhoud aan de ranken. Wanneer en hoe er bijvoorbeeld wordt geënt. Super interessant allemaal, maar helaas moeten we weer verder.

wijngaard De Plack

Wijnhoeve de Heikant

In iets minder dan 3 kilometer komen we met onze fiets aan bij Wijnhoeve de Heikant. We parkeren onze fiets vlakbij de aspergevelden en worden welkom geheten. Eerst krijgen we een snelle rondleiding door de wijnkelder. Het oogt bijzonder strak, schoon en georganiseerd. Interessant ook om de druivenpers eens van dichtbij te zien.

Hierna bestijgen we de trap naar het ‘wijnchateau’. We komen uit in een gezellige, bijna volmaakt vormgegeven proeflokaal. De gastvrouw vertelt ons dat de ruimte vaak wordt afgehuurd voor bruiloften en partijen. Naast de hoeve ligt op kruipafstand een groot grasveld met daaraan diverse vakantiehuisjes. Het lijkt ons geen straf om hier een partijtje te houden.

Groentenhof Poelen

De laatste wijngaard in de omgeving is Wijngaard de Holdeurn. Deze staat althans aangegeven op de kaart van het Nederlands Wijnbouwcentrum van dit voorjaar. Maar volgens het kaartje wat we vandaag kregen, moeten we naar een andere locatie. In plaats van een wijnhuis gaan we naar pompoenkwekerij Groentenhof Poelen. Misschien maar goed ook want het is al best wel laat in de middag. En Wijngaard de Holdeurn is nog een stukje verder weg dan de pompoenen.

Na een flinke, vermoeiende klim komen we aan bij de Groentenhof Poelen. Het is al wat frisser geworden. Toch blijven we nog even buiten op het grote terras staan. We worden namelijk getrakteerd op een buitengewoon fraai uitzicht. Misschien wel het mooiste uitzicht van heel Groesbeek en Berg en Dal! Vervolgens gaan we de bijzonder gezellige huiskamer-achtige ruimte binnen. De eigenaresse dacht dat er geen fietsers meer zouden komen. Maar speciaal voor ons gaat de keuken opnieuw open. We krijgen een grote kop warme pompoensoep. En natuurlijk een glas wijn. Wat een fantastische plek om onze fietstocht af te sluiten!

Balkon van Groesbeek

Nederlandse Wijnfeesten bij de wijngaarden van Groesbeek

Sinds 2005 is het totaal arsenaal aan wijngaarden in Groesbeek uitgegroeid tot circa 22 hectare. Groesbeek is daarmee het grootste wijndorp van Nederland! Sinds 2007 worden elk laatste weekend van september de zogenaamde Nederlandse Wijnfeesten in het dorp gehouden. Drie dagen lang kun je dan alles wat met wijn te maken heeft proeven en beleven. Je hebt er onder meer een internationale wijnmarkt en er worden wijnworkshops gehouden. En uiteraard houden de wijngaarden open huis. Het is niet voor niets een van de grootste happenings in de omgeving. En elk jaar weet het evenement meer bezoekers van heinde en verre te trekken.

Dit jaar waren er vanwege corona geen Nederlandse Wijnfeesten. Maar onze fietstocht langs vijf van de zes wijnhuizen was een zeer geslaagd alternatief! Een andere optie is om de een deel van de tocht wandelend af te leggen.

Klein-Amerika

Fietstocht langs de wijngaarden van Groesbeek: praktische zaken

  • De fietstocht hebben wij geboekt via Wijngaard De Plack. Je kunt de tocht echter ook bij andere wijngaarden boeken. Bij dit arrangement krijg je bij de meeste locaties een wijntje en wat te eten. Uiteraard kun je ook op eigen gelegenheid de fietstocht maken. Je kunt dan ter plekke beslissen of je ook wat wijnen wilt proeven of een rondleiding wilt. Meer informatie over de fietstocht.
  • De prachtige, heuvelachtige en bosrijke omgeving van Groesbeek leent zich uitstekend voor een actief weekendje weg. Er is voldoende accommodatie in Groesbeek en omstreken te vinden. Het aanbod varieert van kampeerboerderij en houten hutjes tot aan luxe (welness) hotels. En vaak hebben ook de wijnhuizen leuke accommodatie beschikbaar.
  • April tot en met oktober zijn goede maanden om de fietstocht te maken. Maar wil je op en top van de ambiance genieten, ga dan het laatste weekend van september. Houd er wel rekening mee dat het bijzonder druk kan zijn en dat er geen hotelkamer meer te krijgen is.
  • Wil je deze fantastische fietstocht langs de wijngaarden samen met iemand maken, maar weet je niet met wie? Word klupper en vind nieuwe mensen om leuke activiteiten mee te organiseren. Klup is een online sociaal platform waarin actieve 50-plussers elkaar kunnen ontmoeten om leuke dingen met elkaar te ondernemen.