Bloesemfietsroute vanaf landgoed Mariënwaerdt

Bloesemfietsroute vanaf landgoed Mariënwaerdt

Home » Nederland » Bloesemfietsroute vanaf landgoed Mariënwaerdt

Men noemt de Betuwe wel de fruittuin van Nederland. In het voorjaar lopen de fruitbomen uit en ontluikt de bloesem. Prachtige witte en roze bloemen geven de Betuwe dan een kleurrijk aanzicht. Vandaar dat wij een mooie fietsroute langs veel fruitboomgaarden wilden maken. We kozen op Fietsnetwerk.nl voor een bloesemfietsroute vanaf landgoed Mariënwaerdt. De route loopt langs diverse fruitboomgaarden. Maar, zoals de naam al aangeeft, ook door het landgoed Mariënwaerdt en het natuurgebied Regulieren. Een bezoek aan het pittoreske Buren is helemaal de kers op de taart van deze mooie bloesemfietsroute.

Bloesemfietsroute vanaf landgoed Mariënwaerdt start in de mist

Als we thuis onze fietsen op de fietsendrager plaatsen, is het stralend weer. Geen wolk aan de hemel, nauwelijks wind en de zon schijnt flink. We twijfelen of we in korte broek zullen fietsen, maar dat doen we toch niet. En dat is maar goed ook. Want als we aankomen in Beesd, rijden we in een dichte mist. De temperatuur is inmiddels gezakt tot 6 graden. Het is weer voor handschoenen, maar die hebben we niet bij ons gestoken. De parkeerplaats bij het Toeristisch Overstappunt Mariënwaerdt is nog volstrekt leeg op dit vroege uur. Via de handige fietsroute app van Fietsnetwerk.nl navigeren we naar ons eerste knooppunt. Daar kiezen we ervoor om de route met de klok mee te rijden.

Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt

Eerste hoogtepunt is het landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt. Ooit was dit onderdeel van een abdij uit de 12e eeuw. De dijken boden nauwelijks bescherming tegen het opkomende water. Daarnaast lag de abdij midden in het strijdgebied van Gelre en Holland, want beide gewesten maakten aanspraak op de abdij. In de 16e eeuw verdween de abdij, na de zoveelste plundering. Het landhuis dat er nu staat, is gebouwd op de fundamenten van een van de abdijgebouwen. De familie Van Bylandt is sinds 1734 onafgebroken eigenaar van het landgoed. De huidige generatie heeft er alles aan gedaan om het landgoed tot een heerlijk wandel- en fietsgebied te maken. En dat is goed gelukt. Enkele jaren terug maakten we al met veel plezier een prachtige wandeling over het landgoed Mariënwaerdt en langs de Linge.

De eerste fruitboomgaarden

In de mist ontwaren we al snel de eerste fruitboomgaarden. De bloesem ontluikt langzaam, maar de meeste bomen zitten nog volop in de knop. Over een dag of tien zal het er nog mooier uitzien. Zeker als de zon de komende tijd zich regelmatig zal vertonen.

De prachtige notenlaan ziet er vandaag zeer mystiek uit, met deze mist en nauwelijks andere bezoekers. Op zonnige dagen is dat wel anders. Het is een geliefde plek voor een romantische picknick onder de vele walnootbomen.

Gelukkig wordt de mist langzaam minder dik. Af en toe zien we de zon tevoorschijn komen. Niet lang daarna zorgt de zonnekracht voor het verdwijnen van de laatste mistflarden. Vanaf nu fietsen we met prachtig weer. Gelukkig maar, want onze handen kunnen wel wat warmte gebruiken.

Natuurgebied de Regulieren

Het natuurgebied de Regulieren is een van de weinige schrale en natte gebieden in ons land. Het is een bijzonder bloemrijk natuurgebied. Zeldzame plantensoorten vinden er een ideale voedingsbodem. Kamgras, trosdravik en goudhaver komen in de Regulieren veel voor, net als de kikkerbeet, waterviolier en krabbenscheer in de sloten. Nu is het nog net te vroeg om de bloemen in bloei te zien. In mei en juni tonen de bloemen in de Regulieren zich op hun mooist.

We maken er een kleine tussenstop en wandelen een eindje de natuur in. In de slootjes horen we de padden en de kikkers. In de weilanden is het kenmerkende geluid van de kievit niet te missen. We lopen slechts een klein eindje het gebied in. De eendenkooi bereiken we daarom niet. Het terrein rondom de eendenkooi schijnt een rustgebied te zijn, waar veel dieren graag komen.

Oranjestad Buren

De bloesemfietsroute vanaf landgoed Mariënwaerdt brengt ons langs bijzondere dorpen. Zo passeren we Beusichem, Zoelmond, Asch en Buurmalsen. Van de meeste plaatsen hadden we nog nooit gehoord. Zo spijkeren we onze kennis ook nog wat bij terwijl we genieten van de fruitboomgaarden.

Dan bereiken we het pittoreske dorp Buren. Al eerder ontdekten we tijdens een wandeling rondom Buren de schoonheid van de plaats. Maar voordat wij Buren op de fiets gaan ontdekken, is het tijd voor koffie. We treffen het, want restaurant de Pannekoekenbakker is net geopend. Op het terras laten we ons lekker verwennen. Natuurlijk hoort daar een stuk huisgemaakte appeltaart bij. Dat hebben we wel verdiend na die ijskoude start van onze bloesemfietsroute vanaf landgoed Mariënwaerdt.

Door de Culemborgse Poort rijden we het historische centrum binnen. Langs de beklinkerde straten staan monumentale gebouwen. Het eeuwenoude raadhuis op de Markt is nu een museum, getiteld Buren & Oranje. De band tussen Buren en het Koningshuis wordt in dit museum uitvoerig belicht.

Een ander monumentaal gebouw is de molen Prins van Oranje op de stadswallen van Buren. Diverse voorgangers van deze graanmolen zijn door brand verwoest. De huidige stenen molen dateert uit de 18e eeuw. Maar ook deze werd door brand deels beschadigd. Gelukkig heeft men hem weer hersteld. De molen maalt nog steeds graan. Het meel is te koop in de molenwinkel. Op het bankje voor de molen genieten twee wandelaars van het zonnetje. Het is een heerlijk plekje uit de wind.

Kersenboomgaard op de bloesemfietsroute vanaf landgoed Mariënwaerdt

Daarna verlaten we het fraaie Buren. We vervolgen onze fietsroute vanaf landgoed Mariënwaerdt langs de vele fruitboomgaarden. Ook fietsen we langs de Korne, een zijriviertje van de Linge.

Ons oog valt op een enorme kersenboomgaard. Er staan ruim 900 kersenbomen, van verschillende rassen. Dat zorgt ervoor dat er vanaf half juni tot eind juli altijd een kersensoort rijp is. In de kersenhut en de boomgaard is het dan goed toeven. Je kunt er kersen proeven en natuurlijk kopen. Nu is het er nog rustig, maar in de oogstperiode staan de kersenliefhebbers in de rij voor een doosje.

Via Buurmalsen bereiken we uiteindelijk Geldermalsen. Vanaf de brug hebben we een prachtig uitzicht op de Linge, die langs het dorp slingert. De adellijke Zeeuwse familie Van Borssele heeft in de 17e eeuw lange tijd Geldermalsen bestuurd. Een van de mannen werd later directeur van de VOC. Hij gaf zelfs een VOC-schip de naam Geldermalsen. Lang heeft hij er geen plezier van gehad: in 1752 verging de Geldermalsen met man en muis en kostbare lading in de Zuid-Chinese zee. Molen de Bouwing is in het dorp een volgend afstapmoment. Al in de 13e eeuw stond op deze plek een korenmolen. Nog steeds wordt er meel gemalen dat als veevoer dient.

Langs de Linge bij de bloesemfietsroute vanaf landgoed Mariënwaerdt

Na een wat saai stuk vanaf het station van Geldermalsen en een bedrijventerrein, wordt het landschap ineens een stuk fraaier. We fietsen langs de Linge richting het plaatsje Deil. Wij kenden dit alleen als naam van het gelijknamige knooppunt. Maar Deil blijkt een alleraardigst dorpje te zijn langs de rivier.

Daarna gaat de tocht verder over de Appeldijk. Dit is alleen niet het beroemde deel rondom Tricht. Op dat stuk staan zoveel appelbomen aan weerszijden van de dijk, dat dit in de bloesemtijd een prachtige aanblik geeft. Ons uitzicht is trouwens ook mooi. We fietsen langs de witte molen de Vlinder. Het is een ronde korenmolen, die prachtig weerspiegelt in het water.

Aan de Linge ligt bij het dorpje Enspijk de gezellig ogende theetuin de Fruithoeve. In de boomgaard is het lekker druk. Dat doet ons ook besluiten om nog eenmaal een pauze in te lassen. Zodat we daarna uitgerust de laatste kilometers kunnen wegtrappen.

Onze bloesemfietsroute vanaf landgoed Mariënwaerdt nadert het einde

Even verderop zien we het Enspijkse veer. Vanaf deze kant kun je de oversteek maken om weer op landgoed Mariënwaerdt uit te komen. Wij doen dat niet, onze route gaat verder langs de Linge richting Beesd.

Even later bereiken we onze parkeerplaats weer. Inmiddels is deze stampvol. Het zonnige weer nodigt nu mensen uit om naar buiten te gaan en gelijk hebben ze! Voordat wij in onze auto stappen, bezoeken we nog even de landgoedwinkel, naast het gezellige restaurant de Stapelbakker. Daar slaan we een doosje prachtig rode aardbeien in. Straks een heerlijk toetje na een geslaagde bloesemfietsroute vanaf landgoed Mariënwaerdt!

Alle informatie over de bloesemfietsroute vanaf landgoed Mariënwaerdt

Hoe lang is de fietsroute?

Deze bloesemfietsroute vanaf landgoed Mariënwaerdt is zo’n 33 km lang. Neem je alle afstapmomenten ook op in de route, dan wordt de tocht 10 km langer.

Is er een routebeschrijving van de fietsroute?

Op de website van Fietsnetwerk.nl kun je de bloesemfietsroute vanaf landgoed Mariënwaerdt downloaden. Daar kun je ook naar eigen wens een of meer afstapmomenten toevoegen aan de route.

Wat is een handig startpunt van de fietsroute?

De bloesemfietsroute vanaf landgoed Mariënwaerdt is een knooppuntenroute. Je kunt de tocht dus bij ieder knooppunt starten. Als je met de auto komt, zijn dit handige vertrekpunten:

 

  • Toeristisch Overstappunt Mariënwaerdt met grote gratis parkeerplaats
  • Park & Ride NS station Geldermalsen (gratis parkeren)

 

Kan ik de route ook bereiken met het OV?

Je kunt deze fietsroute ook goed met het openbaar vervoer bereiken. NS station Beesd ligt niet ver van de route. Nog makkelijker is het om uit te stappen bij het treinstation van Geldermalsen. Dat ligt direct aan de route.

Wat zijn leuke horecagelegenheden onderweg?

Deze locaties zijn ideaal voor een heerlijke tussenstop: