Nationaal Park de Hoge Veluwe

Nationaal Park de Hoge Veluwe

Home » Nederland » Nationaal Park de Hoge Veluwe

Nationaal Park de Hoge Veluwe is een nationaal park in de Nederlandse provincie Gelderland. Het ligt grotendeels op het grondgebied van de gemeente Ede. De Hoge Veluwe is het grootste natuurreservaat in Nederland en het grootste laaglandnatuurterrein in Noordwest-Europa. Het gebied is ideaal om wandelend of met de fiets te verkennen. Overal in het park kun je gratis een “Witte Fiets” pakken en een van de prachtige routes door de Hoge Veluwe maken. Daardoor is het mogelijk om het uitgestrekte gebied toch gemakkelijk te verkennen. 

Natuur in Nationaal Park de Hoge Veluwe

De natuur van Het Nationale Park De Hoge Veluwe is overweldigend. Zo vind je er verschillende oud-Veluwse landschappen met veel afwisseling. Je ziet er loof-, naald- en gemengde bossen, maar ook over heidevelden (nat en droog), grasvlakten en stuifzandlandschappen.

Die landschappen herbergen een ongekende diversiteit aan planten- en diersoorten. Hier leven nog edelherten, reeën, moeflons en wilde zwijnen. Daarnaast hebben vele bijzondere vogelsoorten hier hun woon- en leefgebied.

Het edelhert is de koning van het park. Er leven ongeveer 200 edelherten in het park. In de herfst gaan de mannetjes op zoek naar vrouwtjes. Daarbij proberen ze concurrenten te imponeren met een soort gebrul: het burlen. Je zou het kunnen omschrijven als iets dat tussen het brullen van een leeuw en het loeien van een stier in zit. Soms komt het tussen twee herten tot een gevecht. In het herfstseizoen zijn er speciale excursies om de edelherten tijdens het burlen te zien. Als je in die periode in het park bent, is het absoluut de moeite waard om dit te ervaren. Bovendien is het park in dit jaargetijde op zijn mooist. 

De (half)open terreinen met een zandige bodem zijn een ideaal leefgebied voor reptielen. Daarom kun je In het Park veel reptielen vinden. Zo leven er drie soorten hagedissen (levendbarende hagedis, zandhagedis en hazelworm) en drie soorten slangen (gladde slang, adder en ringslang). Amfibieën zijn vaak afhankelijk van water en hoewel het Park op de hoge zandgronden gelegen is, zijn er toch veel vennen, veenmoerassen, vijvers en drinkpoelen te vinden. Daarom is het Park een ideaal leefgebied voor zes soorten amfibieën: rugstreeppad, gewone pad, heidekikker, groene kikker, bruine kikker en gewone salamander.

Wandelen in Nationaal Park de Hoge Veluwe

De Hoge Veluwe leent zich bij uitstek om te voet te verkennen. Wandelen in het Park kan op een heleboel manieren. De een gaat het liefst lukraak op pad en ziet onderweg wel waar hij uitkomt, de ander volgt liever een route die je aan de hand van paaltjes met gekleurde stickers en symbolen kunt volgen. Er zijn ook langeafstandsroutes en themawandelingen. Het is alleen toegestaan om te wandelen op de officiële wandel- en fietspaden in het park.

Het is daarnaast mogelijk om onder begeleiding van een natuurgids door het gebied heen te trekken. De gids kan veel wetenswaardigheden over de flora en fauna van het park vertellen. Overzicht van de wandelmogelijkheden in het Nationaal Park de Hoge Veluwe.

Fietsen in Nationaal Park de Hoge Veluwe

Fietsen in het park is een ideale manier om de omgeving te verkennen. Helemaal omdat je gratis gebruik kunt maken van de beroemde Witte Fietsen. Maar natuurlijk kun je op je eigen fiets het park ontdekken. Er is in totaal 40 kilometer aan fietspaden in het park. Al fietsend zie je alle landschapstypes van de Hoge Veluwe: loof- naald- en gemengde bossen, over natte en droge heidevelden en door stuifzandlandschappen. In het Bezoekerscentrum en bij de kassa’s aan de ingangen van het park zijn fietsroutes verkrijgbaar. Daardoor zul je gemakkelijk je weg vinden en mis je geen van de mooiste plekken in het Park

De gratis te gebruiken Witte Fiets is onlosmakelijk verbonden met Het Nationale Park. De Hoge Veluwe. Het park heeft er 1.800, verdeeld over de fietsenstallingen op het Marchantplein, bij het Kröller-Müller Museum, het Jachthuis Sint Hubertus en de verschillende ingangen (Hoenderloo, Otterlo en Schaarsbergen). Je kunt bij binnenkomst in het Park dus direct opstappen. Zodra een Witte Fiets in de stalling wordt gezet, mag een andere bezoeker er gebruik van maken. Deze fietsen kunnen dus niet gereserveerd worden of op slot worden gezet. Is “jouw” fiets dus door iemand anders meegenomen, dan pak je dus gewoon een andere. Het zadel en het stuur zet je eenvoudig op de juiste hoogte en je fietst weer verder. Hierdoor kun je snel weer op pad. 

Het Krōller-Müller Museum

In het Nationaal Park de Hoge Veluwe staat een bijzonder museum, namelijk het Krōller-Müller Museum. Hélène Krōller-Müller, echtgenoot van een rijke industrieel, begon in 1908 met het verzamelen van kunst. In 1935 schonk zij haar verzameling aan de Nederlandse Staat. In het park is er een speciaal museum voor gebouwd dat de naam van de gulle gever kreeg. Het museum toont maar liefst 278 werken van Vincent van Gogh en een grote verzameling moderne kunst. Hierdoor is het een van de belangrijkste musea van Nederland geworden.

In de 21 hectare grote beeldentuin van het museum staan ruim 160 sculpturen van beeldbepalende kunstenaars, van Aristide Maillol tot Jean Dubuffet, van Marta Pan tot Pierre Huyghe. De beeldentuin is een van de grootste van Europa.

De beeldentuin is voor bezoekers van het Nationaal Park de Hoge Veluwe gratis te bezoeken. Voor het museum is een toegangskaartje nodig. Dit koop je aan de kassa’s van het park door middel van een combinatieticket voor zowel het park als het museum. We kunnen je zeker aanraden om het museum te bezoeken. Je ziet er de op een na grootste collectie ter wereld van werken van de beroemde schilder Vincent van Gogh. Daarnaast tal van andere werken van topschilders als Claude Monet, Georges Seurat, Pablo Picasso en Piet Mondriaan. Dit museum is dus echt een aanrader.

Praktische informatie

  • Wil je meer genieten van de natuur, maar denk je dat je nog geen goede wandelconditie hebt? Volg dan een online wandeltraining bij gecertificeerd wandeltrainer Wanda Catsman. In korte tijd ben je in staat om langere wandelingen te maken. Je kunt ook het gratis e-book Starten met wandelen downloaden. Het boek geeft je tal van praktische tips, waardoor je meer plezier uit je wandelingen haalt.
  • Het Nationale Park de Hoge Veluwe is gelegen tussen Arnhem, Ede en Apeldoorn. De ingangen van het Park bevinden zich in Hoenderloo, Otterlo en Schaarsbergen. Otterlo is de drukste. Daarom raden we aan om ingang Schaarsbergen of Hoenderloo te gebruiken.
  • Dagelijks is het park geopend. In de wintermaanden is dit van 9:00 tot 18:00 uur. In andere maanden gelden ruimere openingstijden. Kijk hiervoor en voor informatie over de toegangsprijzen, op de website van het het park.
    Er zijn enkele horecagelegenheden in het park.
  • In het bezoekerscentrum kun je terecht voor veel informatie en voorlichting over het gebied. Daarnaast kun je hier ‘s werelds eerste ondergrondse museum bezoeken: het Museonder (gratis).
    Het is toegestaan om met eigen auto het park te verkennen (tegen betaling). De auto’s mogen alleen rijden op de aangegeven autowegen in het park.

Wil je Nationaal Park de Hoge Veluwe samen met iemand bezoeken, maar weet je niet met wie? Wordt klupper en vindt nieuwe mensen om leuke activiteiten mee te organiseren. Klup is een online sociaal platform waarin actieve 50-plussers elkaar kunnen ontmoeten om leuke dingen met elkaar te ondernemen.