Wandelen in het Sauerland

Wandelen in het Sauerland

Home » Duitsland » Wandelen in het Sauerland

Als genoemd in onze blog over wintersporten in het Sauerland, hebben we tien jaar lang een appartement gehad in Neuastenberg. Dit kleine dorp ligt op vier kilometer afstand van het onder Nederlanders bekende Winterberg. We kochten het appartement hoofdzakelijk vanwege de goede mogelijkheden om een weekendje dichtbij huis te skiën of te snowboarden. Maar uiteindelijk gingen we er in de lente, zomer en herfst net zo vaak (of zelfs vaker) naar toe.

Het Sauerland was vele decennia lang dé plek in West-Europa waar patiënten met longaandoeningen naar toe werden gestuurd vanwege de schone lucht. Tegenwoordig betaal je als huiseigenaar zelfs schoneluchtbelasting! Mede dankzij die schone lucht leent het bosrijk en verrassend divers heuvellandschap van Sauerland zich bijzonder goed voor het maken van lange wandelingen. In deze blog vind je enkele van onze favoriete wandelingen.

Maar naast wandelingen biedt de omgeving ook vele mogelijkheden om sportief bezig te zijn. Op deze webpagina gaan we kort in op golfen, hardlopen en mountainbiken in het prachtige Sauerland.

Wandelen in het Sauerland

Door het Sauerland voert vanaf Brilon tot aan Westerwald bij Dillenburg de 154 km lange Rothaarsteig. Aan dit lange wandelpad, dat ook door de omgeving van Winterberg loopt, beginnen vele wandelroutes. Als je fervente wandelaar bent dan zou je een week lang in bijvoorbeeld de lente of de herfst het hele pad af kunnen lopen. Je hebt slechts een kleine rugzak met wat kleren nodig en een goed bed in een van de vele goedkope vaak super gezellige Gasthäuser.

Is een week lang iets teveel van het goede, dan kun je ook uitstekend terecht op de ruim 200 kilometer aan beschikbare langlaufroutes. Later in het voorjaar tot en met de herfst zijn deze loipes perfect om over te wandelen. Het zijn veelal brede bospaden die door fantastische heuvellandschappen naar de mooiste plekjes voeren.

Wandelroutes voor de ongetrainde en getrainde wandelaar

Naast genoemde loipes biedt het Sauerland honderden andere, veelal geweldige wandeltochten variërend van eenvoudig en kort tot lang en meer voor de getrainde wandelaar. Er zijn vele wandelgidsen te koop, de een nog mooier of uitgebreider dan de ander. Wat we zelf veel hebben gebruikt is de Sauerland App die beschikbaar is in zowel de Apple iStore als de Google Store voor Android-gebruikers. De app toont een overzicht van wandelingen in de omgeving waar je op dat moment bent, of daarbuiten natuurlijk. Ook geeft de app aan wat de moeilijkheidsgraad, tijdsduur en afstand is van de wandeling. De website van Sauerlander Wandeldorpen komt overigens ook met enkele interessante wandelroutetips.

Los van enkele fantastische wandelroutes die we dikwijls gelopen hebben vanuit ons appartement in Neuastenberg (waaronder een bij Wetzstein), zijn er twee wandelingen die we je als tip nog willen meegeven. De eerste is een wandeling naar de Meisterstein Bergsee vlakbij Silbach. Heel geleidelijk beklim je hier een heuvel waarna je bovenop de heuvel ineens een bergmeer ziet wat je totaal niet zou verwachten. Het water van het meer ziet eruit als een tropische lagune. De tweede wandeling die we je adviseren om te maken is de korte wandeling naar de Wisenten (een soort buffel) in Bad Berleburg-Wingeshausen. Je kunt de wandeling overigens zo lang maken als je zelf wilt.

Andere sportieve activiteiten in het Sauerland

Golfen

In het Sauerland hebben we met grote regelmaat op onderstaande banen gespeeld maar er zijn er meer.

  • In Winterberg heb je in een mooie omgeving een bijzonder uitdagende 9 holes-baan. Vrijwel elke fairway loopt naar de zijkant af. Houd er rekening mee dat je bij enkele holes aardig wat moet klimmen. Groot voordeel van deze baan is dat het er doorgaans erg rustig is.
  • In Schmallenberg heb je een prachtige 27 holes-baan. Het is een lange baan en er zijn behoorlijk wat hoogteverschillen, dus een buggey is geen overbodige luxe. Je hebt enkele blinde holes en ook enkele teeboxes waarbij je voor je gevoel een flink eind in de diepte moet afslaan. Er is daarnaast een groot, heerlijk in de zon gelegen terras. Nadeel van deze baan vonden wij dat het er behoorlijk druk kan zijn.
  • Onze favoriet is de golfbaan van Sellinghausen. Je hebt hier 18 prachtige holes. De eerste negen vormen een PAR-37, de laatste negen een PAR-28. Die laatste negen zijn onvoorstelbaar lastig. De eerste negen voeren door een fraai, heuvelachtig landschap waarbij vrijwel elke hole een fantastisch uitzicht biedt. De hoogteverschillen zijn enorm. Met name bij de eerste negen holes heb je een golf buggey nodig, zelfs als je een goede conditie hebt. Je bent hier naar verhouding weinig geld kwijt aan greenfee en buggey. De medewerkers zijn erg vriendelijk.

Mountainbiken in het Sauerland

Het Sauerland is een paradijs voor zowel ervaren als beginnende mountainbikers. Je vindt er bijzonder veel trails en fietsparken speciaal voor mountainbikers. Het fietspark in Winterberg is het grootste van Duitsland! Hieronder een greep uit de vele mogelijkheden:

  • Trailpark Winterberg. Je hebt hier 40 kilometer aan lastige en eenvoudige fietsparcours over bestaande bospaden.
  • Bikepark Winterberg. Dit is het meest veelzijdige fietspark van Duitsland. Het is uitdagend voor de meer ervaren mountainbiker, maar er zijn ook veel mogelijkheden voor beginnende mountainbikers. Onder begeleiding van gidsen leer je hier de eerste mountainbiketechnieken aan.
  • Mountainbikepark Attendorn. Dit park biedt één eenvoudige route, een middelzware en een moeilijke. Het park is gelegen op circa 60 kilometer ten westen van Winterberg.

Kijk voor overige trails en parken op de site van outdooractive.com. Je kunt ook gebruik maken van de eerder genoemde Sauerland App.

Praktische zaken

Accommodatie

In het Sauerland is erg veel verschillende soorten accommodatie in diverse prijsklassen te vinden. Je hebt er bungalowparken, zoals die van Centerparcs en Landal, campings, herbergen, pensionnetjes, hotels, apartementen, bed&breakfasts, berghutten en complete villa’s. Bepaal eerst in welk gebied je wilt zitten en ga vervolgens online op zoek naar een passende overnachtingsplek.

Beste reistijd

Elk jaargetijde leent zich uitstekend voor een wandeling of voor andere, al dan niet sportieve, buitenactiviteiten. Onze mooiste wandelingen hebben we in de herfst en winter gemaakt terwijl we in de lente en zomer het meest gingen golfen. Langlaufen en andere wintersporten kan doorgaans vanaf midden december tot en met maart. De minste maanden om naar het Sauerland te gaan zijn naar onze mening de maanden november en april.

Dit interesseert je wellicht ook