Lindau aan de Bodensee: alle hoogtepunten

Lindau aan de Bodensee: alle hoogtepunten

Home » Duitsland » Lindau aan de Bodensee: alle hoogtepunten

Het pittoreske plaatsje Lindau aan de Bodensee was jaren geleden al onze tussenstop op weg naar de wintersport. Omdat we toen nauwelijks hebben kunnen genieten van de schoonheid van de stad, wilden we graag nog een keer terug. Dit keer hadden we wel de gelegenheid om de stad te bezoeken. En we waren onder de indruk van de charme van dit middeleeuwse stadje op een eiland in de Bodensee.

Lindau

Lindau aan de Bodensee

Lindau is de meest zuidwestelijke stad van Beieren. De unieke ligging aan de Bodensee met de Alpen als achtergrond maken Lindau aantrekkelijk voor een dagje uit. De Bodensee, ook wel Meer van Konstanz genoemd, grenst aan Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland.

Lindau kent een lange geschiedenis. Al rond 800 zou er een klooster hebben gestaan op het huidige eiland. In de 13e eeuw verleende koning Rudolf 1 Lindau allerlei rechten en vrijheden. Vanaf dat moment ontwikkelde de nederzetting zich tot een welvarende stad. De eeuwenoude gebouwen, de gezellige pleinen en de kleine steegjes geven de stad nu een unieke aanblik.

Haven van Lindau

Rondwandeling door het historische Lindau

Het leukst is het om op je gemak te slenteren door de historische binnenstad op het eiland. Wanneer je over de brug de Chelles Allee oploopt, zie je de prachtige, vaak mooi gekleurde panden al liggen. Lopend over de kasseien trek je van het ene mooie gebouw naar het volgende. En in die panden zitten vaak de leukste winkeltjes. Hoewel het eiland niet groot is en er geen grote toeristische trekpleisters zijn, geniet je volop van de sfeer en historie. Dit mag je niet overslaan als je Lindau aan de Bodensee bezoekt:

Kleurig straatbeeld van Lindau

De Maximilianstraat bezoeken

Dit is de mooiste straat van Lindau. Een brede klinkerstraat met ruimte voor veel terrassen. En die vind je er dan ook in overvloed. Daarachter liggen de leukste winkels verscholen. In deze straat staat ook het Oude Stadhuis. Een prachtig gebouw. De buitenkant is rijk versierd met fraaie vergulden schilderwerken. Maar ook de trap aan de voorzijde is een waar kunstwerk.

Flaneren langs de oeverpromenade

Aan het einde van het eiland ligt de oeverpromenade. Hier flaneert iedereen langs de vele terrassen. Straatmuzikanten zorgen voor een muzikale omlijsting. De terrassen zijn overvol. Niet gek, want vanaf hier heb je een mooi uitzicht op de haven, de vuurtoren en de leeuw van Beieren die op zijn sokkel waakt over de haven.

De vuurtoren beklimmen

Wil je een nog mooier uitzicht, beklim dan de vuurtoren van Lindau. Op de tussenverdieping kun je even uitblazen. Daar leer je meer over de geschiedenis van de stad. Eenmaal boven gekomen is het uitzicht fenomenaal. Je ziet het oude stadscentrum onder je liggen. Diverse rondvaartboten varen langs om de Bodensee op te gaan. En in de verte liggen de Alpenreuzen.

Het poppentheater van de Lindauer Marionettenoper

Hier kun je de Opera Fledermaus zien, maar dan gespeeld door marionetpoppen. In de Lindauer Marionettenoper kun je dit meemaken. Het is een bijzondere ervaring om mee te maken. De poppen bewegen levensecht op de maten van de muziek. Na de voorstelling mag je backstage kijken en vragen stellen aan de poppenspelers.

Munster Unserer Lieben Frau

Van de buitenkant valt deze kerk niet zo op. Maar laat je verrassen door het prachtige interieur in rococostijl. De oorspronkelijke kerk dateert uit de 9e eeuw. Een grote stadsbrand in de achttiende eeuw spaarde de kerk niet. De huidige kerk is in 1750 gebouwd. De prachtige fresco’s, de 2 orgels en de bijzondere preekstoel maken het een bijzondere plek. Overigens staat vlak bij deze kerk de Peterskirche. Dit is een van de oudste gebouwen aan de Bodensee.

Raadhuis van Lindau

Stadtmuseum Lindau

Het Stadtmuseum Lindau “Haus zum Cavazzen” is van buiten al een prachtig gebouw. Met het bijzondere dak en de uitbundige gevelschilderingen is het een prachtig barok gebouw aan het Marktplein. Helaas is het nu gesloten vanwege een ingrijpende renovatie. De belangrijkste kunstwerken zijn tijdelijk te zien in het Kunstmuseum bij het treinstation van Lindau.

Relaxen bij Strandlounge Lindau

Na al dat geslenter is het lekker uitrusten bij deze Biergarten. Natuurlijk kun je genieten van een hapje en een drankje. Maar het meest bijzondere is het prachtige uitzicht dat je vanaf hier hebt. De Bodensee ligt aan je voeten. En in de verte zie je de machtige Alpentoppen van het Montafongebergte glinsteren in de zon.

Een boottocht over de Bodensee

Heb je de tijd, dan is een boottocht over de Bodensee absoluut de moeite waard. Zo brengt de Panoramatour je in ongeveer 1,5 uur naar de mooiste plekjes in het westelijke deel van de Bodensee. Via de Bregenzerbaai vaart de boot naar het Mehrerau-klooster. Via de Schachener Bucht gaat de tocht rond het eiland van Lindau. Maar er zijn ook andere rondvaarten over de Bodensee mogelijk vanuit Lindau.

Zeppelin boven Lindau

Zeppelins bewonderen in Friedrichshafen

Tijdens ons bezoek zagen we een imposante Zeppelin boven de stad vliegen. Heb je wat langer de tijd en geïnteresseerd in luchtvaarthistorie? Bezoek dan zeker ook het nabijgelegen Friedrichshafen. Hier heeft Graf Zeppelin zijn zeppelins gebouwd. Dit sigaarvormige object moest een veilige manier van vliegen worden. Door het noodlottige ongeval met de Zeppelin Hindenburg bij New York werd de productie gestaakt.

Nu kun je zelfs een rondvlucht maken met een zeppelin boven de Bodensee. Daarnaast geeft het Zeppelin Museum een prachtig beeld van de ontwikkeling van de zeppelins en de luchtvaartgeschiedenis. Als je nog meer wilt weten over dit onderwerp, dan mag je het dichtbij gelegen Dornier Museum ook niet missen. Dornier was een pionier in de ontwikkeling van vliegboten. In het museum kom je hierover alles te weten.

Lindau aan de Bodensee

Lindau aan de Bodensee bezoeken: praktische informatie

  • Lindau ligt in Zuid-Duitsland, pal voor de grens met Oostenrijk. Het is niet ver verwijderd van de snelweg van Ulm naar Bregenz in Oostenrijk. Wil je onderweg al meer genieten van mooie uitzichten op de Bodensee, rij dan van Stuttgart naar Singen via de vaak erg rustige A81. Vlak na Singen rijd je helemaal langs de noordoever van de Bodensee richting Lindau.
  • In juli en augustus is het erg druk in Lindau. De maanden mei, juni en september zijn de beste tijd om Lindau te bezoeken.
  • In de stad kun je de auto het beste parkeren op de parkeerplaats P1 Blauwiese. Met een pendelbus ben je in een mum van tijd op het eiland. Een combinatieticket voor parkeerplaats en pendelbus kost slechts € 5. Maximaal 5 personen mogen hiervan tegelijk gebruikmaken. Eventueel kun je vanaf deze parkeerplaats ook lopend het eiland bereiken. Reken op ongeveer 20 minuten lopen. Het parkeertarief bedraagt dan slechts € 0,50 voor een dag.
  • Wil je dichter bij het eiland parkeren, dan kun je je auto het beste kwijt op parkeerplaats P3 aan de Karl-Bever-Platz. Hier betaal je per uur € 1,60. Vanaf de parkeerplaats loop je zo het eiland op.
  • Het eiland is niet zo groot, dus lopend kun je alle bezienswaardigheden uitstekend bezoeken.
  • Wil je Lindau als tussenstop gebruiken op weg naar het zuiden, dan zijn dit de beste hotels:
Busrooster Lindau