Stedentrip naar München

Stedentrip naar München

Home » Duitsland » Stedentrip naar München

München is voor vele Nederlanders alleen bekend omdat ze de stad passeren op weg naar de wintersport of een zomerbestemming. Toch is het zeker de moeite waard om eens een tussenstop van een paar dagen in München te maken. De stad heeft een kosmopolitische sfeer en is toch heel relaxt. Een citytrip naar München kunnen we daarom iedereen van harte aanbevelen. We zetten de hoogtepunten voor je op een rijtje.

 

Hoofdstad van Beieren

München is de hoofdstad van de deelstaat Beieren en de derde stad van Duitsland wat grootte betreft. De stad telt circa 1,5 miljoen inwoners en is in economisch en cultureel opzicht heel belangrijk voor het land. Je merkt weinig van de grote schade die de stad heeft opgelopen in de Tweede Wereldoorlog. Bijna alle historische gebouwen in de binnenstad zijn herbouwd naar het originele ontwerp. Hoewel dus vele gebouwen niet heel oud zijn, heeft men het historische karakter van het oude centrum perfect weten na te bootsen.

Hoogtepunten van München

De stad heeft voor ieder wat wils, of je nu van lekker winkelen, cultuur of geschiedenis houdt. En natuurlijk kun je er heerlijk een biertje drinken in een van de vele Biergärten. We zetten de highlights voor een stedentrip naar München graag voor je op een rijtje.

Marienplatz

Eigenlijk hoor je de stedentrip naar München te beginnen op het beroemdste plein van de Stad, de Marienplatz. Elk seizoen en elk moment van de dag is hier wel wat gaande. Geniet van het klokkenspel, de mensen en de sfeer die op het plein heerst. Op het plein vindt jaarlijks een fraaie kerstmarkt plaats. Op het plein staat een gouden beeld van de Heilige Maagd Maria. Vanaf de Marienplatz loop je diverse leuke winkelstraten in. Daarnaast zijn de diverse andere bezienswaardigheden van de stad op loopafstand van het plein. Een ideale start van je sightseeing in München dus.

Neues Rathaus

Aan dit plein staat het statige stadhuis met arcaden in spitsbogenstijl, erkers, galerijen en torentjes. De naam doet vermoeden dat er ook een Altes Rathaus is en dat klopt. Het Neues Rathaus heeft als bijzondere attractie het befaamde klokkenspel. Op verschillende uren van de dag beelden vele figuren historische gebeurtenissen van de stad uit, begeleid door een enorm carillon. De totale voorstelling duurt zo’n 12 minuten en is erg leuk om mee te maken.

Vanaf de 85 meter hoge toren van het Neues Rathaus, bereikbaar met een lift, heb je een prachtig uitzicht op Marienplatz en de omgeving van München. Bij helder weer zijn de Alpen zichtbaar.

Frauenkirche

Vlakbij het Marienplatz staat de prachtige, met donkerrode bakstenen gebouwde Frauenkirche. De twee kerktorens toren imposant boven de kerk uit. Dit gotische bouwwerk uit begin 1400 is met bijna 110 meter lengte de grootste kathedraal van de stad. Er schijnen maar liefst 20.000 kerkgangers in te kunnen! Bijzonder detail is dat bij de ingang van de kerk de voetafdruk van de duivel is te zien.

De zuidelijke toren is te bezoeken. Een klein deel loop je via smalle trappen, daarna brengt een lift je comfortabel naar boven. Vanaf hier heb je een geweldig uitzicht over de stad en de omgeving. In 2004 heeft München bepaald dat er geen gebouwen mogen worden gebouwd die hoger zijn dan de Frauenkirche.

München Residenz

De München Residenz is het grootste paleis in de binnenstad van Duitsland en is meer dan 600 jaar oud. Een rondleiding door het interieur leidt door historische kamerensembles – in verschillende tijdvakstijlen. Dit komt omdat de residentie voortdurend is uitgebreid en herbouwd in de loop der jaren. Een bezoek aan de schatkamer van de residentie, het prachtige Cuvilliés Theater in Rococostijl en de prachtige Hofgarten is de moeite waard.

Viktualienmarkt

De Viktualienmarkt is de grootste markt van München. Alle dagen, met uitzondering van zondag, komen de inwoners hier tussen 8.00 tot 20.00 uur hun verse producten halen. Naast groenten en fruit vind je er bakkers, slagers, visverkopers, delicatessenwinkels en bloemenstalletjes Viktualien is afgeleid van het Latijnse woord victus, wat ‘voorraden’ of ‘voedsel’ betekent.

Elk jaar vindt op de Viktualienmarkt het hoogtepunt van het carnavalsseizoen van München plaats: “de dans van de marktvrouwen”. De vrouwen van de marktkramen vertonen in hun prachtige kostuums diverse dansen op straat. De markt ligt in het centrum van de stad, niet ver van het Marienplatz.

Englischer Garten

Een van de grootste stadsparken ter wereld ligt in München: de Englischer Garten. De naam Englischer Garten is gekozen, omdat het park is ontworpen naar de stijl van een Engelse landschapstuin. Het lijkt in het geheel niet op de barokke Franse kasteeltuinen. Vandaar deze naam.

Een ringweg verdeelt het park in twee delen. Hiervan is het noordelijke deel het meest rustige. Als je van wandelen of joggen houdt, kun je het beste in dit deel van het park verblijven. Het zuidelijke deel is, zeker als de zon schijnt, druk. Vele inwoners gebruiken dit deel om lekker te relaxen in het park.

Belangrijke gebouwen in het park zijn de Chinese Toren en het Monopteros, een ronde tempel in de Griekse stijl. Omdat deze op een heuvel ligt, heb je een leuk uitzicht over het park en de stad. In de winter gebruiken de inwoners de heuvels om te rodelen.

Schloss Nymphenburg

Het prachtige paleis Nymphenburg is eeuwenlang het decor geweest van de Beierse monarchen. De bouw startte in 1664. Gedurende de tijd heeft het vele uitbreidingen gehad. Daardoor zijn er diverse bouwstijlen gebruikt en zie je de invloeden van diverse bouwperioden goed terug in het paleis. Het paleis is deels toegankelijk, net als de Koninklijke stallen met prachtige rijtuigen. Het park rondom het paleis is werkelijk schitterend. Je ziet er veel paviljoens, vijvers en prachtige fonteinen.

De vele Biergärten

In München kun je letterlijk niet om de vele Biergärten heen. Je vindt er verspreid over de stad meer dan 100. De meest bekende Biergärten zijn die van de zes locale brouwerijen Augustiner, Hacker-Pschorr, Hofbräu, Löwenbräu, Paulaner en Spaten.

Een Biergarten is een grote tuin met lange houten tafels bij een Bierkeller of traditioneel restaurant. Je kunt er natuurlijk genieten van gewoon een heerlijk biertje, maar leuker is het om het traditionele Beiers eten erbij te nemen. Denk hierbij vooral aan gerechten met veel vlees, koolsoorten en “Knödel”. Dat zijn balletjes gemaakt van pastadeeg, aardappeldeeg, brooddeeg of een ander mengvorm van deze deegsoorten. Natuurlijk bedient men je in een traditioneel Beierse outfit.

Naast de al genoemde bekende Biergärten, vind je in de Englischer Garten diverse leuke Biergärten. Vooral die bij de Chinese Toren is drukbezocht. Deze Biergarten kan maar liefst 7.000 bezoekers verwerken.

Deutsches Museum

Het Deutsches Museum is een van de belangrijkste Duitse musea. Je vindt hier bijna 30.000 objecten over de geschiedenis van technologie en wetenschap. Hiermee is het het grootste technologiemuseum van de wereld. Het museum bevindt zich in een prachtig pand wat ligt op een eiland in het centrum van de stad. De allereerste Duitse auto vind je in dit museum. Daarnaast is er veel aandacht aan lucht- en ruimtevaart. Het mag daarom niet ontbreken op je lijstje bij een stedentrip naar München.

In verband met het 100 jarig bestaan in 2025 vindt er tot 2020 een grote verbouwing plaats van het museum. Delen zijn daarom (tijdelijk) niet toegankelijk. Kijk op de website van het museum voor actuele informatie.

Andere bezienswaardigheden in München

Naast deze hoogtepunten is er nog veel meer te beleven in München. Voor voetballiefhebbers is een bezoek aan de Allianz Arena een aanrader. De autoliefhebber komt volledig aan zijn trekken in BMW Welt. De museum liefhebbers kunnen hun hart ophalen in het Museumsinsel, met diverse prachtige musea. En de liefhebbers van winkelen kunnen een goed gevulde portemonnee meenemen naar de Maximilianstrasse. Wil je meer inspiratie voor je stedentrip naar München? Kijk dan op de officiële website van de stad.

Praktische informatie voor een stedentrip naar München

Hoe er te komen

München is met de auto heel goed bereikbaar. De afstand vanaf Utrecht is circa 790 kilometer. De stad ligt aan de doorgangsroute naar het zuiden. Daarom is de stad ideaal voor het maken van een tussenstop van enkele dagen en te genieten van de stedentrip naar München

Met de trein is München eveneens uitstekend te bereiken. In nog geen 7 uur ben je met een ICE trein vanaf Utrecht op het Hauptbahnhof München. Je moet hierbij eenmaal overstappen in Duisburg. Het station ligt niet ver verwijderd van de binnenstad. Naar de Marienplatz is het bijvoorbeeld ruim 1 kilometer.

Tot slot is het mogelijk om met het vliegtuig naar München te gaan. Het vliegveld ligt iets minder dan 30 kilometer ten noordoosten van de stad. Via de snelweg ben je – als er geen opstoppingen zijn – relatief snel in het centrum. Daarnaast kun je met de trein in ongeveer 45 minuten vanaf het vliegveld het centrum bereiken.

Vervoer in de stad

München beschikt over een uitgebreid bus- en tramnetwerk. Daarnaast kun je de U-Bahn (de metro) nemen of de S-Bahn (stadstrein). Hiermee is praktisch iedere bezienswaardigheid in de stad uitstekend bereikbaar. 

Het is een goed idee om op de eerste dag een fietstour met gids te maken. Zo leer je de weg door de stad kennen en zie je de belangrijkste hoogtepunten. Wij boeken onze fietstour altijd bij Baja Bikes. Een uitstekende Nederlandse gids die echt alles van de stad weet, goed materiaal en een heerlijke, veilige route door de stad.

Overnachten in München

In München vind je veel hotelaccommodaties in alle prijsklassen. Kijk voor een actueel overzicht op Booking.com.

Wij hebben München een keer aan het eind van een camperreis door Italië aangedaan en overnachtten toen op de stadscamping Thalkirchen in het zuiden van de stad. Met de bus ben je zo in het centrum. De plaatsen zijn klein; campers staan zodanig opgesteld dat het lijkt alsof je in een winterstalling staat. Maar omdat we de hele dag in de stad waren vonden we dat niet zo’n probleem. Het sanitair is wel aan een renovatie toe. Omdat wij voorzieningen hadden in de camper, hebben we ons er niet aan gestoord. Maar voor personen die van ruimte en comfort houden op een camping, is dit geen ideale overnachtingsmogelijkheid.

Beste periode voor een stedentrip naar München

Een bezoek aan München is in het voor- en najaar ideaal. De temperaturen zijn goed en de neerslag valt mee. In de zomer kan het redelijk warm zijn in de stad. Daarnaast is het dan hoogseizoen, met hogere prijzen en langere rijen voor attracties als gevolg. Plan je stedentrip naar München dus bij voorkeur buiten deze periode.