Wat zijn Rangertours?
In het Nationalpark Eifel werken parkwachters. Deze Rangers zijn verantwoordelijk voor het beschermen van de natuur en het landschap. Daarnaast verrichten ze onderhoud aan de paden in het park. Tot slot zorgen deze parkwachters ervoor dat de bezoekers zich aan de regels houden.
De parkwachters begeleiden zogenaamde Rangertours in het gebied. Tijdens de wandeling vertellen ze allerlei wetenswaardigheden over het park. Natuurlijk over de flora en fauna, maar ook over de historie en de bijzondere plekken op de route van de wandeling.
Bijna elke dag vindt er ergens in het Nationalpark Eifel een Rangertour plaats. Het is niet nodig om je vooraf aan te melden voor deelname. Wanneer je een paar minuten voor de afgesproken tijd aanwezig bent bij het verzamelpunt, kun je meelopen. Het verzamelpunt herken je aan de grote houten hoed, die kun je niet missen. Tijdens de wandeling geeft de Ranger veel uitleg. Dat doet hij in het Duits. Deelname aan een Rangertour is gratis.
Onze Rangertour naar Wollseifen
Iets voor één uur melden we ons bij het ontmoetingspunt vlakbij het bezoekerscentrum van Vogelsang IP. We kunnen Ranger Rolf eenvoudigweg niet missen. Een stoere vent, gekleed in een outdoor uitrusting en met een kenmerkende hoed. Hij neemt ons en de andere deelnemers snel mee naar een plekje met schaduw. Want de zon schijnt fel en de temperatuur loopt flink op. Hij vertelt wat we gaan doen en zien. Over een kleine drie uur zullen we weer terug zijn van de wandeling. “Vragen?” Geen vragen. Dan gaan we op pad, samen met nog zes andere geïnteresseerde wandelaars.
Stijgen door het bos
Nog een keer kijken we vanaf het ontmoetingspunt naar de Urftsee, die als een kronkelende slang meandert door het park. Dan bereiken we een bospad. Ondertussen vertelt Ranger Rolf van alles over de plantensoorten en de bomen die we langs de route zien. Die pauzes zijn welkom, want ongemerkt stijgen we aardig wat. Dankzij de dichte begroeiing lopen we lekker in de schaduw, dat scheelt.
Als een mountainbiker ons inhaalt, schiet Ranger Rolf in zijn formele rol. Hij spreekt de sportieveling aan op zijn gedrag en sommeert hem terug te gaan. Want in het hele park zijn geen mountainbike routes. Fietsen mag wel, maar alleen op de gemarkeerde fietspaden. Ons pad is exclusief voor voetgangers. De mountainbiker stapt gedwee af en loopt terug.
Wij bereiken inmiddels een open terrein. Met de fraaie wolkenpartijen, gras en de struiken levert dat mooie kleurenpaletten op. Het stijgen is nu voorbij, we lopen op een hoogvlakte.
Het verlaten dorp Wollseifen
Op de hoogvlakte bereiken we het verlaten dorp Wollseifen. Het dorpje heeft vanaf de 19e eeuw diverse rampen gekend. De dorpelingen leefden van de landbouw en waren armoedig. Door de bezetting van de Fransen moesten eind 19e eeuw veel inwoners vertrekken. Dankzij de bouw van de Urfttalsperre begin 20e eeuw leek het beter te gaan met het dorp. Er kwamen toeristen op bezoek die voor extra inkomsten zorgden. De komst van Ordensburg Vogelsang zorgde voor een nieuwe impuls: het leverde werkgelegenheid op voor de inwoners van Wollseifen.
De Tweede Wereldoorlog had in het begin geen grote gevolgen voor Wollseifen. Dat veranderde echter in de laatste oorlogswinter. Geallieerden bombarderen Wollseifen. Het dorp werd grotendeels verwoest en veel inwoners verloren het leven.
Na de oorlog herstellen de inwoners het dorp met vereende krachten. Juist op het moment dat men het normale leven weer kan oppikken, komt de volgende rampspoed. Begin augustus 1946 geven de Britten een ontruimingsbevel. Binnen drie weken moet het hele dorp verlaten zijn. De bevolking heeft geen keuze, ze moeten weg en laten hun net herstelde huizen achter. De Britten gebruiken die woningen voor militaire oefeningen. Daardoor zijn de huizen in de kortst mogelijke tijd weer volledig verwoest. Later bouwen Navo troepen enkele sobere schuren bij Wollseifen. Ze gebruiken deze als oefengebied tijdens de Koude Oorlog.
Alleen de kerk, het vroegere schoolgebouw en een trafohuis zijn de stille getuigen van de ramp die zich hier voltrok. De kerk is dankzij de inspanningen van een voormalige bewoner uit het dorp in 2006 weer hersteld. Ook staat er een maquette. Die laat zien hoe het dorp eruit zag voor de gedwongen ontruiming. Wij horen het verhaal ademloos aan. Wat een leed hebben deze mensen doorgemaakt. Hoe een vredig dorp met onschuldige inwoners in een spiraal van ellende is terechtgekomen. Daarna bekijken we een kleine expositie in de vroegere lagere school van het dorp. Vervolgens lopen we ademloos door.
Schapen op de hoogvlakte
Gelukkig is het landschap opwekkend. We lopen over de Dreiborner hoogvlakte en de uitzichten zijn prachtig. En het beeld wordt nog mooier. Een enorme kudde schapen komt al grazend naar ons toe. Het blijft altijd een mooi gezicht, ook deze keer in dit landschap. De honden geleiden de schapen de juiste kant op. De herder hoeft niets te doen. Hij zit prinsheerlijk in zijn grote terreinwagen en geniet net als wij van het uitzicht. Zo zien we in Nederland de schaapherders niet vaak. Meestal kuieren ze bij de schapen.
We dalen geleidelijk wat af en komen weer in een wat bosrijke omgeving. Minder uitzicht, maar ook fijn vanwege de schaduw. Met deze temperaturen kunnen we wel wat verkoeling gebruiken.
Terug in Vogelsang IP
Dan nadert het einde van onze Rangertour naar Wollseifen. We bereiken het grote terrein van Vogelsang IP. We passeren een immense parkeerplaats. Ooit was dit terrein bedoeld als was- en werkplaats voor tanks. Nu kunnen er ontelbare auto’s parkeren, zo groot is de parkeerplaats.
Ranger Rolf vertelt dat dit gebied in de zomer van 2021 is getroffen door enorme overstromingen. In die tijd werd de parkeerplaats gebruikt voor het storten van al het afval dat door deze ramp ontstond. Rolf geeft aan dat de hele parkeerplaats metershoog vol lag met resten van auto’s, caravans, huisraad en nog veel meer verloren gegane bezittingen. Dat illustreert nog eens welke omvang die overstromingen hebben gehad en de schade die is aangericht.
We nemen afscheid van onze gids Rolf en bedanken hem voor zijn uitleg onderweg. We hebben een leerzame en mooie Rangertour naar Wollseifen gehad!
Andere wandelroutes naar Wollseifen
De Rangertour naar Wollseifen die wij maakten, was ongeveer 6,5 kilometer lang. Die is eventueel in te korten met 1,5 kilometer tot een rondje van zo’n 5 kilometer.
Daarnaast kun je via Wollseifen naar het dorpje Einruhr lopen. Dat dorp ligt fraai aan het meer. Daar vind je heerlijke terrassen aan het water. Ook kun je een boottocht maken over de Obersee en de andere stuwmeren in de regio. Die wandeling is ongeveer 8,5 kilometer lang. Vanaf Wollseifen loop je een fraaie route langs de rivier. Het nadeel is wel dat dit geen rondwandeling is. Je kunt in Einruhr wel een bus terug nemen naar Vogelsang IP. Dat ritje duurt ongeveer 15 minuten.
Een derde mogelijkheid is een lange ronde langs de Urftsee. Het is een schitterende tocht. Tweemaal steek je de Urftsee over. Nadat je de Urftstaumauer over bent gewandeld, gaat de route naar Wollseifen. Je loopt daarbij een deel van de Wildnis-Trail. Vanaf het verlaten dorp daal je af naar Vogelsang IP. Deze route is 13 kilometer lang.
In het bezoekerscentrum van Vogelsang IP is een kleine folder over Wollseifen verkrijgbaar. Daarin staan deze drie wandelroutes ook genoemd.
Andere Rangertours in Nationalpark Eifel
Naast de Rangertour naar Wollseifen organiseert het Nationalpark Eifel nog andere begeleide wandelingen. In totaal zijn er acht Rangertours mogelijk in het park. Elke tocht gaat door een ander deel van het gebied. Het is een perfecte manier om het nationale park van alle kanten te ontdekken. En tegelijkertijd veel op te steken over de flora en fauna in het gebied. Op de website van het park vind je een overzicht van de diverse Rangertours in Nationalpark Eifel.
Op uitnodiging van Eifel Tourismus en Nationalpark Eifel hebben wij het gebied en de nabije omgeving bezocht. De inhoud van de blog hebben wij onafhankelijk en objectief samengesteld op basis van eigen indrukken.
Alle antwoorden op de vragen over de Rangertour naar Wollseifen
De Rangertour naar Wollseifen gaat over een route die ongeveer 6,5 kilometer lang is. In totaal duurt de wandeling inclusief uitleg onderweg zo’n drie uur.
De Rangertour naar Wollseifen begint bij het ontmoetingspunt op het uitzichtplatform bij het bezoekerscentrum van Vogelsang IP. Je kunt de plek herkennen aan de Ranger hoed van hout die je daar ziet. Eventueel kun je bij het bezoekerscentrum vragen naar de exacte locatie als je het niet kunt vinden.
Alleen bij het bezoekerscentrum van Vogelsang IP is een zelfbedieningsrestaurant. Onderweg kom je geen gelegenheden tegen om wat te nuttigen. Neem daarom zelf wat te drinken en te eten mee.
Je kunt zeker op eigen gelegenheid naar Wollseifen lopen. De routes in het park zijn uitstekend gemarkeerd, dus fout lopen is eigenlijk onmogelijk. In het bezoekerscentrum van Vogelsang IP kun je een brochure over Wollseifen vinden. Daarin staan drie verschillende wandelmogelijkheden naar Wollseifen vermeld.
Naast de Rangertour naar Wollseifen zijn er nog zeven Rangertours mogelijk in het park. Elke tocht gaat door een ander deel van het gebied. Dit is het overzicht van de diverse Rangertours in Nationalpark Eifel.