Stedentrip naar Berlijn, de stad van de vrijheid

Stedentrip naar Berlijn, de stad van de vrijheid

Home » Duitsland » Stedentrip naar Berlijn, de stad van de vrijheid

Berlijn is een heerlijke stad om te bezoeken. Miljoenen toeristen komen ieder jaar naar de hoofdstad van Duitsland. De hoogtepunten van Berlijn zijn talrijk. Meer dan welke andere stad in Europa dan ook, symboliseert Berlijn de grote veranderingen die zich aan het eind van de vorige eeuw in Oost- en West-Europa voltrokken. Nog steeds zijn er in het hedendaagse Berlijn veel plekken die aan die periode herinneren.

Daarnaast was Berlijn het centrum van de tirannie door Nazi-Duitsland. Het indrukwekkende Holocaustmonument en de Reichstag mag je tijdens je bezoek aan de stad zeker niet overslaan. We nemen je in deze blog daarom mee naar de belangrijkste hoogtepunten van Berlijn.

Charlottenburg in Berlijn

De top 10 bezienswaardigheden tijdens je stedentrip naar Berlijn

Brandenburger Tor

De Brandenburger Tor is één van de bekendste bezienswaardigheden van Duitsland. De poort werd eind 18e eeuw in neoklassieke stijl gebouwd op de plek waar voorheen een stadspoort stond. Van hieruit liep de weg naar de stad Brandenburg. Bovenop de nieuwe stadspoort kwam een grote vierspan te staan die je ook nu nog in alle pracht kunt bewonderen.

Tijdens zijn hele bestaan was de Branderburger Tor een locatie van grote historische gebeurtenissen. Dit begon al in 1806 na de Pruisische nederlaag bij de Slag bij Jena-Auerstedt. Napoleon gebruikte de Brandenburger Tor als decor voor een triomftocht, en nam de vierspan mee naar huis. Na de nederlaag van Napoleon in 1814 en de Pruisische bezetting van Parijs kwam de vierspan terug naar Berlijn. De Brandenburger Tor werd daarmee een Pruisische triomfboog.

Toen de nazi’s aan de macht kwamen, gebruikten ze de Brandenburger Tor als feestsymbool. Wonderbaarlijk genoeg overleefde de poort de vele bombardementen tijdens de Tweede Oorlog. Restauratiewerkzaamheden volgden in de jaren daarna. Tijdens de Koude Oorlog was de poort tot ‘die Wende’ verboden terrein voor de West-Duitsers.

Tegenwoordig is het bouwwerk een symbool van niet alleen de tumultueuze geschiedenis van Europa en Duitsland, maar juist ook van Europese eenheid en vrede. Toen Duitsland in 2014 het WK voetbal won, hield het Duitse nationale voetbalteam heel symbolisch er hun triomftocht. De Brandenburger Tor is daarnaast nog steeds de finish van de marathon van Berlijn.

Brandenburger Tor in Berlijn

Reichstag

Vlakbij de Brandenburger Tor bevindt zich het prachtige, bombastische gebouw van het Duits parlement: de Reichstag. De naam Reichstag (rijksdag in het Nederlands) staat voor parlementszitting, een term die al gebruikt werd in het Romeinse Rijk.

Vanwege de vele onderhandelingen over onder meer de aankoop van de grond, begon de bouw van de Reichstag pas tien jaar na de eenwording van Duitsland in 1871. In 1894 was de officiële opening waarna het Duits parlement zijn intrek nam. Begin 1933 vloog het gebouw in brand. Naar verluidt (maar niet bevestigd) is het vuur aangestoken. Tijdens de 12 jaar durende nazi-heerschappij werd het gebouw niet gebruikt voor parlementaire zittingen. De grote vergaderzaal, die na de brand onbruikbaar was, werd door de nazi’s wel gebruikt voor propaganda- en militaire doeleinden.

Na de Tweede Wereldoorlog raakte het gebouw, mede door de zware beschadigingen vanwege de bombardementen, verder in onbruik. In de jaren zestig begonnen de restauratiewerkzaamheden maar pas na de Wende werd hiermee vaart gezet. Na de voltooiing in 1999 nam het Duits parlement opnieuw haar intrek in het werkelijk prachtige gebouw.

Bovenop de Reichstag is er een bijzonder grote, glazen koepel. Die koepel is vanuit de verte al te zien maar – nog beter – ook te bezoeken*. Vanaf het dakterras bij de koepel heb je een fantastisch 360 graden uitzicht over Berlijn. Vanuit de koepel kun je ook van bovenaf het parlement zien vergaderen en debatteren. Bezichtiging is gratis maar je moet je wel van tevoren online registreren.

*) Vanwege de coronacrisis is de koepel tot nader order gesloten.

Reichstag (Bondsdag) in Berlijn

Uitzicht vanuit Fernsehturm

Voor een nog beter uitzicht dan die vanaf de Reichstag moet je beslist naar de televisiemast bij het Alexanderplatz. De mast is met 368 meter de hoogste toren van Duitsland en de op één na hoogste van Europa.

De toren ging voor het publiek open in 1969. Dit was in een periode waarin Oost en West elkaar de loef probeerden af te steken. In dit geval won Oost-Duitsland de prestigestrijd om de hoogste toren.
Het observatiedek en de aangrenzende bar bevinden zich op 203 meter hoogte. Ook heb je nog een restaurant in de televisiemast. Dit restaurant draait in slechts 30 minuten 360 graden rond. Je kunt online je tickets kopen. Vanwege de coronacrisis is de toren echter tot nader order gesloten. In afwachting van heropening kun je alvast een virtueel kijkje nemen.

Fernsehturm in Berlijn

Holocaustmonument

Vlakbij de Brandenburger Tor bevindt zich een van de meest indrukwekkende monumenten van Berlijn, namelijk het Holocaustmonument. Het monument is feitelijk een bijzonder groot en abstract kunstwerk, bestaande uit grote betonnen blokken van ongelijke hoogte op een golvende ondergrond. Als je vanuit de buitenzijde naar het midden toe loopt worden de blokken hoger en de ondergrond lager. De eerste indruk is een duidelijke structuur van ordelijk geplaatste blokken maar uiteindelijk raak je er juist door gedesoriënteerd. De betekenis daarvan wordt aan de bezoeker overgelaten.

Onder het monument heb je een museum met (permanente) exposities over de Holocaust en de Joden die zijn omgekomen. Het museum is via een trap (en lift) bereikbaar. Momenteel is het museum vanwege de coronacrisis tot nader orde gesloten. Wel is er een aantal online exposities dat je kunt bezoeken.

Holocaustmuseum

De Muur en Checkpoint Charlie

Checkpoint Charlie en de laatste overblijfselen van de Berlijnse Muur mogen beslist niet aan je bezoek aan Berlijn ontbreken. Althans, als je net als wij de Koude Oorlog in je jeugdjaren vanaf veilige afstand hebt ‘meegemaakt’.

De Berlijnse Muur

De Berlijnse Muur was een met wachttorens bewaakte, hoge betonnen muur die Berlijn in de jaren 1961 tot 1989 letterlijk maar vooral ook figuurlijk in tweeën deelde. Alhoewel het grootste deel van de muur na ‘die Wende’ door de bevolking is afgebroken, zijn nog steeds delen van de muur te zien. Zo heb je ten oosten van het stadscentrum in de Mühlenstraße nog een redelijk intacte muur. De muur heeft veel prachtige muurschilderingen.

Andere plekken waar je restanten van de muur kunt bekijken zijn onder meer bij het Potsdamer Platz, de begraafplaats Invalidenfriedhof en het Berlijnse Muurmonument in de Bernauerstrasse. Dit monument is een absolute must voor iedereen met interesse in dit deel van de geschiedenis van de stad. Het is niet de muur zelf die indrukwekkend is maar meer de plek. Dit was namelijk het deel van de stad waar zoveel mensen de oversteek, al dan niet via tunnels, probeerden te maken naar de overzijde. Maar daarmee ook de plek waar zoveel mensen de dood vonden. Het uitkijkplatform geeft je een indruk van de ware omvang van de muur en hoe beangstigend het ‘niemandsland’ tussen de twee delen van de muren moet zijn geweest.

Berlijnse muur

Checkpoint Charlie

Checkpoint Charlie was tijdens de Koude Oorlog de enige grensovergang tussen Oost- en West-Berlijn voor buitenlanders. De inwoners zelf mochten er geen gebruik van maken. De controlepost werd een symbool van de Koude Oorlog en vertegenwoordigde de scheiding van Oost en West. Het was ook op deze plek waar Sovjet- en Amerikaanse tanks tegenover elkaar kwamen te staan tijdens de Berlijnse crisis van 1961. kort tegenover elkaar op de locatie.

De controlepost is er niet meer. Wel vind je er nog het beroemde bord waarop staat dat je de Amerikaanse sector verlaat. Maar waarom je echt naar de voormalige locatie van de controlepost moet is om het nabijgelegen Haus am Checkpoint Charlie. Het privémuseum heeft bijzonder interessante exposities over de scheiding tussen Oost en West. Je vindt er veel foto- en videomateriaal over onder meer de vele succesvolle ontsnappingspogingen.

Checkpoint Charlie

Museuminsel

Cultuurliefhebbers mogen dit eiland in de rivier de Spree niet missen. Hier vind je de vijf belangrijkste musea van de stad. Ieder museum heeft een eigen thema of behandelt een specifieke periode uit de historie. Samen geven ze een prachtig overzicht van de kunstgeschiedenis. Het Museuminsel is sinds 1999 UNESCO-werelderfgoed.

In het Bodemuseum is veel Byzantijnse kunst tentoongesteld. De Nationalgalerie laat werk zien van de beroemde Franse impressionisten en Rodin. Overigens ziet het museum eruit als een oude Griekse tempel. Het Pergamonmuseum toont juist vooral de kunst uit die Griekse oudheid en daarnaast Islamitische kunst. In onze blog over de mooiste musea ter wereld die je tijdens de coronacrisis virtueel kunt bezoeken, gaan we dieper op dit museum in. Het Altes Museum toont vooral kunst uit de klassieke oudheid. Het Neues Museum doet zijn naam niet helemaal eer aan. Je vindt er vooral objecten uit het oude Egypte. Pronkstuk is de buste van Nefertiti, een vroegere koningin uit dat land.

Als je geïnteresseerd bent in het dagelijks leven uit de tijd van de DDR, dan kun je het interactieve DDR Museum bezoeken. Dit ligt naast het Museuminsel aan de andere kant van de rivier. Het is een vrij klein, maar interessant museum. Slechts een aantal objecten liggen in vitrines. De rest kun je aanraken. Dit is de kans om eens in een Trabant te zitten. Omdat het klein is, kan het snel druk zijn in het museum. De tip is daarom om online je tickets te boeken en zo vroeg mogelijk een bezoek te brengen.

Bodemuseum in Berlijn

Hackescher Markt en de Hackesche Höfe

De Hackescher Markt is een plein in het Berlijnse stadsdeel Mitte. Het plein staat bekend om het uitgaansleven. Hier vind je veel cafés, bars en restaurants. Zeker bij een mooie zonnige dag zit je hier geweldig. Vanaf de vele terrassen heb je een uitstekend uitzicht op de fraaie gevels van de panden rondom het plein.

Je zult begrijpen dat je hier niet de enige toerist bent. Toch mag je wat ons betreft dit plein niet overslaan als je in Berlijn bent. Zeker op zaterdagochtend is het leuk om hier op het terras te zitten. De buurtbewoners zijn hier dan te vinden voor hun aankopen op de kleine weekmarkt die er dan plaatsvindt.

Direct achter de Hackescher Markt vind je De Hackesche Höfe. Dit zijn binnenplaatsen rondom ongeveer 12 woningen. De Hackesche Höfe zijn begin 1900 ontworpen. Ze moesten een voorbeeld worden voor modern en gezond leven en werken in de stad. In de Tweede wereldoorlog zijn ze bijna volledig verwoest. Na een grondige renovatie zijn ze nu weer teruggebracht in hun oude stijl. Je kunt er genieten van prachtige geglazuurde tegelwanden en Moorse mozaïeken.

Hackesche Höfe

Gedächtniskirche

De Gedächtniskirche, die voluit officieel Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche heet, is een van de bekendste bezienswaardigheden van Berlijn. Ook is het een symbool van de verwoestingen van de Tweede Wereldoorlog. Alleen de toren is als ruïne blijven staan. Daarnaast heeft men een moderne achthoekige kerk gebouwd. De Berlijners zelf noemen de combinatie van ruïne en nieuwbouw oneerbiedig “poederdoos en lippenstift”. Een andere minder vleiende bijnaam voor de toren van de kerk is “de holle kies”.

De overblijfselen van de neoromaanse kerk herinneren aan de band tussen de troon en de kerk uit de tijd van de keurvorsten Hohenzollerns. In de kerk bevinden zich veel reliëfs van de opeenvolgende generaties van deze dynastie. De kerk is ooit gebouwd ter nagedachtenis aan Keizer Wilhelm I. Daarnaast hangt in de kerk een bijzonder kruis. Dit is gemaakt van spijkers afkomstig uit de kathedraal van Coventry in Engeland. Die kathedraal werd in de Tweede Wereldoorlog verwoest tijdens een Duitse luchtaanval.

Gedächtniskirche in Berlijn

Slot Charlottenburg

Het slot Charlottenburg is het grootste kasteel van Berlijn. Keurvorst Frederik gaf opdracht tot de bouw van het kasteel eind van de 17e eeuw. Hij schonk het slot aan zijn vrouw Sophie Charlotte. Het sdeed vooral dienst als zomerverblijf. Het had toen de naam slot Lietzenburg. Na de dood van Sophie Charlotte in 1705 kreeg het slot als eerbetoon haar naam. Daarna heeft men in verschillende perioden het slot verder uitgebreid. Er kwam een Oranjerie en de beeldbepalende koepel. Een aantal jaren daarna kwam er ook een grote oostelijke vleugel bij.

Het slot heeft veel te lijden gehad van de Tweede Wereldoorlog. Na een grondige restauratie toont het slot weer de weelderige grandeur uit de tijden van Pruisische Barok en het Rococo. Bij een rondleiding ervaar je echt de sfeer van het hofleven in vroeger tijden.

Maar niet alleen binnen is het genieten. Het slot heeft een prachtig park rondom liggen. Men heeft het ooit ontworpen naar het voorbeeld van de tuinen van het Paleis van Versailles. Het is een genoegen om door het park te wandelen.

Charlottenburg in Berlijn

Kurfurstendamm

De Kurfürstendamm is de belangrijkste boulevard van Berlijn. De locals hebben het echter altijd over de “Ku’damm”. Je vindt hier de belangrijkste winkels, galeries, restaurants, cafés, theaters en bioscopen. Het is misschien wel de meest levendige straat van Duitsland. Het verkeer gaat hier tot diep in de nacht door.

Vroeger domineerden tal van prachtige Jugendstilpanden de Ku’damm. Helaas zijn er in de oorlog veel verwoest. Toch kom je de grandeur uit de hoogtijdagen van Keizer Wilhelm op diverse plekken nog wel tegen.

Op de Ku’dam ligt het museum Story of Berlin. Het is zeker aan te raden om dit te bezoeken. In zo’n 20 zalen maak je een wandeling door 800 jaar Berlijnse geschiedenis. Het is een echte multimedia belevenis. Daarnaast kun je er een nucleaire schuilkelder bezichtigen. Deze ligt onder de Kurfürstendamm en diende als eventuele schuilplaats in de tijd van de Koude Oorlog.

kufürstendam in Berlijn

Stedentrip naar Berlijn: Praktische zaken

Berlijn bezoeken: hoe kom je er?

Berlijn is uitstekend per trein te bereiken. Vanuit Amsterdam Centraal ben je in ongeveer 6,5 uur in de stad. Als je een nachttrein wilt nemen, doe je er 5 uur langer over. Je komt aan op de Hauptbahnhof. Hiervandaan is het centrum gemakkelijk bereikbaar per OV.

Met de auto is de afstand vanaf Utrecht bijna 640 kilometer. Zonder oponthoud duurt de rit ongeveer 6,5 uur over de snelweg. Als je met de auto komt, is een Milieusticker in Berlijn verplicht.

Tot slot kun je met het vliegtuig naar Berlijn. De stad kent twee internationale luchthavens: Tegel en Schönefeld. De luchthaven Brandenburg moet deze uiteindelijk gaan vervangen. Maar de bouw heeft zoveel vertraging opgelopen, dat niemand durft te voorspellen wanneer dit gaat gebeuren.

Vervoer in Berlijn

Houd er rekening mee dat Berlijn een uitgestrekte stad is. De agglomeratie is bijna 900 km2 groot. Dat is maar liefst achtmaal groter dan Parijs. Gelukkig beschikt de stad over een goed functionerend OV-netwerk. Een kaartje voor de metro of de bus is daarnaast niet duur. Het is absoluut de moeite waard om een ritje met de bus van lijn 100 te maken. Die komt langs de belangrijkste hoogtepunten van de stad.

De metro bestaat uit een zogenaamd U- en een S-netwerk. De U-Bahn is een normale metro met een heel fijnmazig systeem. Bijna iedere bestemming is hiermee binnen handbereik. De S-Bahn is een snelmetro met minder haltes. Als je snel van het ene deel van de stad naar het andere wilt, kun je het beste kiezen voor een S-Bahn.

Met de BerlinWelcomeCard mag je gratis van alle vormen van OV gebruikmaken in de stad. Daarnaast biedt de kaart interessante kortingen voor zo’n 200 attracties in Berlijn. Je kunt de kaart kopen voor 2 tot en met 6 dagen.

Het is een goed idee om op de eerste dag in Berlijn een fietstour met gids te maken. Zo leer je de weg door de stad kennen en zie je de belangrijkste hoogtepunten. Wij boeken onze fietstour altijd bij Baja Bikes. Je krijgt een uitstekende Nederlandse gids die echt alles van de stad weet, goed materiaal en een heerlijke, veilige route door de stad.

Overnachten in Berlijn

Er is een ruime keuze aan accommodatie in Berlijn in alle prijsklassen. Houd er rekening mee dat jaarlijks veel bezoekers naar Berlijn willen. Zeker in het hoogseizoen is het raadzaam om ruim van tevoren te reserveren.

Overzichtskaart met de top 10 van bezienswaardigheden