Freiburg, heerlijke stad in Zuid-Duitsland

Freiburg, heerlijke stad in Zuid-Duitsland

Home » Duitsland » Freiburg, heerlijke stad in Zuid-Duitsland

Freiburg in Breisgau, zoals Freiburg officieel heet, ligt in het zuidwesten van Duitsland. Velen passeren deze stad wellicht op weg naar Zwitserland. Maar Freiburg is ideaal voor een leuke tussenstop. Je kunt je hier gemakkelijk een lang weekend vermaken en genieten van de relaxte sfeer in deze studentenstad. We zetten graag wat hoogtepunten op een rijtje voor je.

Hoofdstad van het Zwarte Woud

Freiburg, een stad met ruim 200.000 inwoners, ligt in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg. De ligging is vlakbij het Zwarte Woud en de Zwitserse en Franse grens. Men beschouwt de stad dan ook wel als de hoofdstad van het Zwarte Woud. Het klimaat is eigenlijk het hele jaar door goed. De zon schijnt vaak. Daardoor is in de regio veel wijnteelt en komen er goede wijnen uit de streek. De Universiteit van Freiburg staat goed aangeschreven. Om die reden trekt deze vele studenten uit binnen- en buitenland. Het zorgt voor een gezellige sfeer in de stad.

De hoogtepunten van Freiburg

Voor ons waren de relaxte sfeer en de intimiteit van een compacte binnenstad al een hoogtepunt van Freiburg. Maar we willen een paar attracties toch even apart vermelden.

Mūnster kathedraal en Mūnsterplatz

Waar je ook bent in Freiburg, van alle kanten zie je de imposante Mūnster kathedraal en haar toren. Men beschouwt deze kerk als het hoogtepunt van de Gotische bouwkunst. De kerk heeft een mooie donkerrode kleur door de gebruikte steensoort. In de avond bij ondergaande zon kleurt de kerk zeer fraai. Opvallend zijn de afbeeldingen van de verschillende ambachten van de stad in de diverse glas-in-lood ramen. Bij de hoofdingang van de kerk staat een aantal miniaturen van hoofdrolspelers uit de bijbel.

Het gelijknamige plein bij de kerk is vaak het decor van een gezellige markt. Bij het plein zijn diverse terrasjes. Hier kun je heerlijk genieten van de drukte, terwijl je in die tussentijd een lekker stuk Schwarzwälder Kirschtorte eet. Want die specialiteit van de streek mag je natuurlijk niet missen bij je kopje koffie.

Bächle

Als je door het oude centrum van Freiburg loopt, valt je een ding gelijk op: in de straten lopen kleine kanaaltjes. Dit zijn de zogenaamde “Bächle”, smalle met stromend water gevulde goten. De naam is afgeleid van het Duitse woord Bach, dat beek betekent.

De Bächle krijgen hun water van de rivier de Dreisam. Al sinds de 13e eeuw liggen deze kanaaltjes in de Altstadt. Ze werden vooral gebruikt voor de watervoorziening van de inwoners en als bluswater bij brand. In de 19e eeuw werden de Bächle eigenlijk allemaal opgedoekt. Ze waren gevaarlijk voor het verkeer en de noodzaak van de kanaaltjes was minder groot geworden. Toen de binnenstad in 1973 autovrij werd, zijn de Bächle weer in oude glorie hersteld. Nu is het een van de belangrijkste attracties van de stad.

Tijdens ons bezoek aan Freiburg, midden in de zomer, was het prachtig en warm weer. We zagen regelmatig de lokale bevolking zitten met de voeten in het heerlijk koele water. Om onze voeten wat af te laten koelen van de wandelingen door de stad, hebben we het voorbeeld van de bevolking opgevolgd. Daarnaast speelden de kinderen enthousiast in de kanaaltjes.

Altstadt

In het oude centrum van Freiburg kun je heel erg leuk wandelen door de kleine straatjes. De meeste hebben ook de Bächle als extra attractie. De panden in deze straatjes zijn bijna allemaal erg mooi. Vele daarvan zijn leuke speciaalzaken, die zeker de moeite van het binnenstappen waard zijn. Een wandeling van de Fischerau via de Gerberau naar de Konviktstrasse, laat je Freiburg op zijn mooist zien.

Tijdens de wandeling zal het je opvallen dat er voor heel veel panden een mooi mozaïek in de staat ligt. Hiermee was duidelijk wie vroeger de eigenaar van de winkel was geweest. Zie je een broodje, dan weet je dat hier een bakker zit of zat.

Daarnaast is het zeker de moeite waard om te genieten van de mooie pleinen in de stad. Oberlinden en Unterlinden zijn twee vrij rustige pleinen in de binnenstad. Maar het mooiste plein is de Adelhauser Klosterplatz. Een intiem en gezellig plein, ver van de drukke winkelstraten. Op deze drie pleinen vinden het hele jaar door wel bijzondere festivals plaats. Wij hebben hier heerlijk gedineerd onder de bomen, begeleid door een violiste.

Schlossberg

Aan de rand van Freiburg ligt de Schlossberg. In 1091 bouwde Koenraad I van Zähringen een burcht op deze berg. Het is mogelijk om wandelend of met een kabelbaan naar boven te gaan. Boven op de berg kun je over diverse wandelpaden heerlijk lopen. Maar het mooist is het uitzicht dat je vanaf de berg hebt op de stad.

Er zijn diverse gelegenheden op de berg om even wat te drinken en te eten. Ook tijdens de wandeling terug kun je regelmatig een versnapering gebruiken op diverse locaties. 

Praktische informatie Freiburg

Hoe er te komen

Freiburg is met de auto heel goed bereikbaar. De afstand vanaf Utrecht is circa 650 kilometer. De stad ligt niet ver van de Autobahn A5, de doorgangsroute vanaf Karlsruhe naar Bazel. Daardoor is Freiburg een ideale tussenstop voor een vakantie zuidwaarts.

Met de trein is Freiburg eveneens goed te bereiken. In circa 6 uur ben je met een ICE trein vanaf Utrecht op het Hauptbahnhof Freiburg. Het station ligt niet ver verwijderd van de Alt Stadt. Naar de Münsterplatz is het bijvoorbeeld ruim 2 kilometer.

Overnachten in Freiburg

In Freiburg vind je veel hotelaccommodaties in alle prijsklassen. Kijk voor een actueel overzicht op Booking.com.

Wij hebben eenmaal geslapen in een goede kamer die we via Airbnb hadden geboekt in de wijk Vauban. Deze ecologische wijk ligt in het zuiden van de stad. Met de fiets waren we in 10 minuutjes in het centrum. De host was een vriendelijke vrouw, die Syrische kinderen onderwees in de Duitse taal.

Beste periode voor een bezoek aan Freiburg

Als meest zuidelijk gestegen stad van Duitsland beschikt Freiburg over heel veel zonne-uren. Daardoor is het eigenlijk in ieder jaargetijde goed om de stad te verkennen. Wij waren er hartje zomer, en dan kan het zelfs zeer heet zijn.