Hanzestad Bremen biedt verrassend veel hoogtepunten

Hanzestad Bremen biedt verrassend veel hoogtepunten

Home » Duitsland » Hanzestad Bremen biedt verrassend veel hoogtepunten

Hanzestad Bremen is een heerlijk gezellige stad. In het historische centrum liggen de bezienswaardigheden allemaal lekker dichtbij. Gezellige terrassen zijn er in overvloed. Natuurlijk op de Markt. Maar langs de rivier de Wezer en in Schnoor, de oudste wijk van de stad, zijn er ook genoeg. In Bremen kun je je in een weekend uitstekend vermaken. We nemen je mee naar de mooiste plekken van Bremen.

De geschiedenis van Hanzestad Bremen

Karel de Grote stichtte rond 787 een bisdom op de plaats waar nu Bremen ligt. De stad was in die tijd een belangrijk steunpunt in Noord-Europa om mensen te bekeren tot het Christendom. In 1260 werd Bremen lid van het Hanzeverbond. Handelaren uit diverse steden in onder andere Nederland, België, Duitsland en Denemarken sloten met elkaar handelsovereenkomsten. Bremen kreeg regelmatig conflicten met de andere leden. Daarom werd de stad tot drie keer toe uit het verbond gezet. Uiteindelijk heeft Bremen veel gehad aan de samenwerking. Het bracht de stad grote bloei en rijkdom. Aan de oevers van de Wezer was er een grote bedrijvigheid.

Tegenwoordig is er van die havenactiviteiten weinig meer te zien. Daarvoor moet je wel 55 kilometer verderop zijn, in Bremerhaven. Door de verzanding van de rivier konden grote zeeschepen Bremen niet makkelijk bereiken. Vandaar dat in de 19e eeuw de haven is verplaatst. Samen met Bremerhaven vormt Bremen nu de kleinste deelstaat van Duitsland.

In de Tweede Wereldoorlog had Bremen flink te leiden van de bombardementen. Meer dan de helft van de stad werd verwoest. Gelukkig is daar in het oude centrum niets van te zien. Gebouwen zijn hersteld of bleven wonderwel gespaard.

De leukste plekjes van Hanzestad Bremen

Voor ons was een bezoek aan Bremen in twee opzichten bijzonder. We zagen een vriendin die tijdens onze wereldreis een periode met ons mee reisde. Daarnaast was dit voor ons de eerste buitenlandse trip na de versoepeling van het reisadvies vanwege de coronacrisis. De mondkapjes, die in Duitsland verplicht zijn in gebouwen, hadden we in ruime mate meegenomen. Toch heeft het de sfeer van de trip niet bepaald. De gezelligheid van de stad deed al snel vergeten dat we af en toe een mondkapje droegen. De terrassen waren overvol, nergens hadden we het gevoel door een sfeerloze stad te lopen.

Dit zijn de hoogtepunten die je tijdens een bezoek aan Hanzestad Bremen niet mag overslaan:

Schnoor

Wat ons betreft is de stadswijk Schnoor het hoogtepunt van Hanzestad Bremen. Dit is het enige middeleeuwse deel van de stad dat nog bewaard is gebleven. Door kleine slingerende straatjes en steegjes zie je het ene na het andere schilderachtige huisje. Ze stammen allemaal uit de 15e en 16e eeuw. Het leuke is dat ze allemaal een aparte kleur hebben; alle pasteltinten zie je als je door de straatjes slentert. Sommige staan behoorlijk uit het lood. Vroeger dienden deze huisjes als woning en werkplaats voor de vissersfamilies. Nu vind je er veel galerieën, goudsmeden en antiekwinkeltjes met leuke snuisterijen. Maar ook gezellige restaurants en kleine cafés zijn er in Schnoor in overvloed.

Böttcherstrasse

Een ander hoogtepunt in Hanzestad Bremen is de Böttcherstrasse. Misschien wel een van de kortste straatjes van de stad, maar trek er ruim de tijd voor uit! In de middeleeuwen was dit de straat waar de tonnenmakers hun werk deden. Door de ligging tussen de rivier en de markt was dit een ideale plek. Maar door het verplaatsen van de haven in de 19e eeuw, verlieten de tonnenmakers de straat. De straat raakte flink in verval.

Dat we nu kunnen genieten van de prachtige straat, danken we aan een rijke koffiehandelaar, namelijk Ludwig Roselius. Deze Ludwig, uitvinder van de cafeïnevrije koffie, kocht alle panden op. Samen met een kunstenaar renoveerde hij de straat. Het resultaat mag er zijn. Prachtige rode bakstenen panden in Art Deco-stijl. Je vindt er nu leuke designwinkels en trendy boetieks. Beroemd is het Bremer klokkenspel bij een van de panden. Maar ook het Robinson Crusoe Huis en huize Atlantis zijn hoogtepunten. Aan het einde van de straat vind je ook de VVV.

De Markt, kloppend hart van Hanzestad Bremen

Het centrale plein van de Stad is de “Marktplaats”. Trots op het plein staat hier al sinds 1404 het Rolandbeeld. Het symboliseert de onafhankelijkheid van Bremen. Het is het grootste vrijstaande middeleeuwse standbeeld van Duitsland. Rondom de Markt staan prachtige panden. En natuurlijk veel gezellige terrassen. Dit is echt het bruisend centrum van de stad. Vooral de westkant van de Markt, met de schitterende façaden van de fraaie gebouwen, is aantrekkelijk. Aan de achterzijde van de Markt is op zaterdag een echte warenmarkt waar je tal van lokale lekkernijen kunt kopen. Een paar bezienswaardigheden op de Markt lichten we er even uit.

Stadhuis

Het schitterende stadhuis dateert uit begin 1400. Niet voor niets staat dit gebouw, samen met het Rolandbeeld, op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Houd je van wijn? Bezoek dan zeker de Raadskelder. Hier vind je de grootste collectie Duitse wijnen.

St. Petri Dom

De oudste delen van de vroeg-Gotische Dom van Bremen zijn al meer dan 1200 jaar oud. De kerk is beroemd door de immense orgels. Toen wij de kerk bezochten, startte net het gratis orgelconcert. Iedere zaterdag vanaf ongeveer de derde week van juni tot einde september is er om 13:30 uur een middagconcert. Bij ons bezoek speelde de organist zelfs een jazznummer. Bijzonder om dat op die manier te horen in een grote kerk.

Bremer Stadsmuzikanten

Misschien is Hanzestad Bremen wel het meest bekend door het beeld van de Bremer Stadsmuzikanten. Vier beesten, een ezel, hond, kat en haan, staan op elkaar naast het Stadhuis. De gebroeders Grimm schreven een sprookje waarin de beesten naar Bremen trokken om muziek te maken.

Als je het beeld ziet, valt op dat de voorpoten van de ezel erg wit glimmend zijn. Het verhaal gaat dat wie de beide voorpoten vastpakt, een wens mag doen die in vervulling gaat. Je kunt hetzelfde beeld ook zien in de Letse hoofdstad Riga. Daarnaast staat in de Efteling ook een kopie.

Wezerpromenade

De Bremenaren noemen de promenade de “Schlachte”. Dat zijn de paalachtige constructies die men in de middeleeuwen gebruikte om de oevers van de Wezer te versterken. Nu is de Wezerpromenade een bruisende plek waar jong en oud geniet op de vele terrassen van de gezellige cafés en restaurants. Regelmatig zijn hier leuke marktjes. Natuurlijk is het ook de plek om aan boord te gaan voor een heerlijke boottocht over de Wezer. In de kerstperiode is de Wezerpromenade helemaal sfeervol, met kerstmarkten tegen een decor van sfeervol verlichte schepen.

Beck’s Bierbrouwerij

De trots van bierdrinkend Bremen is de lokale bierbrouwerij Beck’s. Aan de overkant van de Wezer zie je de brouwerij liggen. Sinds 1873 brouwt men hier bier. Beck’s bier is de grootste bierexporteur van Duitsland. In 120 landen kun je het biertje met het sleutelembleem kopen. Maar gelukkig is in Hanzestad Bremen op ieder terras het bier ook voorhanden. De echte bierliefhebber kan een rondleiding in de Beck’s bierbrouwerij boeken.

Museum voor Moderne Kunst

In een oude fabriek op het schiereiland Teerhof is het Museum voor de Moderne Kunst gevestigd. Het museum biedt een fraaie collectie internationaal vermaarde moderne kunst vanaf 1960 tot heden. Ongeveer alle kunstobjecten zijn afkomstig uit privécollecties.

Wil je ook kunst uit eerdere periodes bewonderen, neem dan een kijkje in de Kunsthalle. Hier vind je vooral Europese schilderkunst en beeldhouwkunst uit de afgelopen 600 jaar.

Praktische informatie voor je bezoek aan Hanzestad Bremen

Hierna vind je alles wat je aan praktische informatie wilt weten voor jouw bezoek aan Bremen.

Vervoer naar en in Bremen

De meest relaxte en milieuvriendelijkste manier om Bremen te bezoeken is met de trein. Vanaf Utrecht ben je in ongeveer 4 uur in Bremen. Het Centraal Station ligt op loopafstand van het historische centrum.
Met de auto ben je zonder verkeersdrukte in ongeveer 3,5 uur in Bremen. Let erop dat je een milieusticker hebt, anders mag je de binnenstad niet in. Rij je toch zonder milieusticker de stad in, dan loop je kans op een hoge boete. Ook als je de sticker niet juist op de voorruit hebt bevestigd, kun je een boete krijgen. Meer informatie over het bestellen van een milieusticker Duitsland.

Buiten de Umweltzone kun je zonder sticker rijden. Je kunt bijvoorbeeld je auto parkeren in de parkeergarage “Weserkwartier”. De kosten zijn niet hoog. Daarnaast loop je in een klein kwartiertje langs de rivier naar het centrum. Tenzij je je laat verleiden om ergens onderweg op de vele terrassen langs de waterkant te gaan zitten. Een andere optie is P+R Bürgerweide. Met ruim 2800 parkeerplekken is er meestal wel plaats. Via het station loop je gemakkelijk naar het centrum. Eventueel kun je ook de tram nemen vanaf de parkeerplaats.

In de compacte stad kun je alles lopend bereiken. Wil je toch met het openbaar vervoer, is er een fijnmazig netwerk van tramlijnen. Die brengen je snel en goedkoop naar je bestemming.

Eten en drinken in Hanzestad Bremen

Een gezellig café met een heerlijk terras of een goed restaurant is in Bremen snel te vinden. Rondom de Markt vind je er genoeg. Maar ook in de Böttcherstrasse en in de oude wijk Schnoor zijn gezellige cafés en restaurants. Tot slot loop je bij de Wezerpromenade van Biergarten naar Biergarten.

Overnachten in Bremen

Wat is er heerlijker dan na een intensieve dag in Bremen lekker in een gezellig hotel in de stad te overnachten? Dit zijn enkele uitstekende en sfeervolle hotels in of op korte afstand van het centrum:

 

Atlantic Grand Hotel

Perfecte locatie (ideaal parkeren in ondergrondse parkeerplaats). Zeer comfortabele kamers. 

Monopol Boutique Hotel

Zeer aangename en stille omgeving. Comfortabele kamers. Dichtbij het centrum.

Arthotel Ana

Op vijf minuten loopafstand van de Markt. Moderne kamers met stijlvolle meubels.

Zit jouw keuze hier niet bij of is deze niet beschikbaar? Hier vind je het overzicht van alle hotels in Bremen.

Wij verbleven zelf dit keer rustig in de natuur, op een half uur rijden van Bremen. We hadden een heerlijk appartement in Berne. Het is een door de eigenaar volledig gerenoveerd huis, met veel houtaccenten. Alle houten meubels maakt hij zelf en zijn te koop. Je krijgt een prachtig gelegen appartement tot je beschikking met een ruime woonkamer en keuken, twee slaapkamers en een goede badkamer. Als je net als wij ook het gezellige plaatsje Oldenburg wilt bezoeken, ligt deze locatie perfect centraal. Zowel Bremen als Oldenburg zijn binnen een half uur aan te rijden.