Stedentrip naar Stuttgart in het wijngebied van de Neckar

Stedentrip naar Stuttgart in het wijngebied van de Neckar

Home » Duitsland » Stedentrip naar Stuttgart in het wijngebied van de Neckar

Plannen voor een vakantie in het Zwarte Woud of de Alpen? Grote kans dat je dan langs de eeuwenoude stad Stuttgart komt. De stad is gelegen in de met wijnranken begroeide Neckar-vallei, tussen Heidelberg en het Zwarte Woud. Op weg naar de Alpen brachten wij er onlangs een bezoek. We waren namelijk erg benieuwd naar het geprezen Mercedes Museum. Maar net als Koblenz bleek Stuttgart zoveel meer dan een leuke tussenstop.

Stuttgart is gesticht in de 10e eeuw maar het gebied was lang daarvoor al bewoond. Zo was de eerste nederzetting bij Stuttgart een Romeins, versterkt militair kamp. De basis was nodig om de villa’s en wijngaarden in dit vruchtbare gebied te beschermen. In latere eeuwen was de stad de zetel van de graven en koningen van Württemberg. Ze lieten prachtige paleizen achter die nu nog steeds te bewonderen zijn.

Door de geallieerde strijdkrachten zijn grote delen van Stuttgart destijds gebombardeerd. Niet alle verwoeste stadsdelen of gebouwen konden worden gerestaureerd. Toch blijft er bijzonder veel interessants te zien en te doen in deze stad. In deze blog beschrijven we daarom wat je naast de stijlvolle musea van Mercedes-Benz en Porsche niet mag missen. Maar neem vooral ook je wandelschoenen en fietskleding mee! Stuttgart is namelijk een van de groenste stedelijke gebieden van Europa. De wandel- en fietsmogelijkheden zijn legio.

Wijnranken aan de Neckar

De hoogtepunten van Stuttgart

Benieuwd naar de hoogtepunten van Stuttgart? Overweeg dan om een fietstour met gids te maken. Zo leer je de weg door de stad kennen en zie je de belangrijkste hoogtepunten.

Wij boeken onze fietstour vaak bij Baja Bikes. Je krijgt een uitstekende gids mee die perfect Engels spreekt en echt alles van de stad weet. In Stuttgart beschikt Baja Bikes over goede e-bikes. Geen overbodige luxe want de stad is vrij heuvelachtig. De fietstour met Baja Bikes voert onder meer langs het Schlossplatz, zowel het oude als het nieuwe kasteel en de Karlshöhe.

Als je liefhebber bent van auto’s, zijn er twee musea waar je absoluut naartoe moet: het Mercedes-Benz Museum en het Porsche Museum. Alhoewel wij zelf een voorliefde hebben voor Porsche, vonden we het Mercedes-Benz Museum veruit het meest interessant.

Max Eyth-meer in Stuttgart

Mercedes-Benz Museum

Dit museum uit 2006 is echt heel erg bijzonder. Dit gaat niet alleen op voor de tentoonstelling maar ook voor de architectuur van het pand. Het Mercedes-Benz Museum bestaat uit twee verschillende rondleidingen. Op elk willekeurig moment kun je van de een naar de andere overstappen.

Het museum bevat meer dan 160 voertuigen, waarvan sommige dateren uit eind 19e eeuw. We hebben het dan over de allereerste gepatenteerde auto ter wereld tot de waterstofauto uit dit millennium. Stuk voor stuk prachtig, en daarmee een rondleiding die zeker de moeite waard is.

Maar de rondleiding die je meeneemt in de tijdgeest vonden wij het meest interessant. Hier wordt niet specifiek stilgestaan bij Mercedes maar bij de geschiedenis van de auto zelf. En de rol die de auto speelt en speelde in de samenleving. Zelfs als je niet zo geïnteresseerd bent in auto’s, moet je echt naar dit museum toe!

Mercedes-Benz museum in Stuttgart

Porsche Museum

Het nieuwe Porsche Museum opende zijn deuren in 2009. Er worden veel zeldzame auto’s tentoongesteld en diverse historische modellen. Het museum heeft hierbij gelukkig gekozen om de modellen per periode te tonen, niet op bouwjaar. Bijzonder is overigens dat met alle oude en nieuwe modellen nog steeds te rijden valt! Uiteraard zien ze er picobello uit. Als je van auto’s en Porsche houdt is dit daarom een museum dat je niet wilt missen.

Porsche museum in Stuttgart

Schlossplatz

Het Slotplein van Stuttgart is het grootste plein en bruisende hart van de stad. De belangrijkste bezienswaardigheden liggen vanaf hier op korte loopafstand. Het plein is ook een fijne plek om wat te relaxen. En niet voor niets worden hier regelmatig openluchtconcerten gehouden. Daarnaast vindt ook het zomerfestival van Stuttgart hier plaats.

Het plein was vroeger nog een grote tuin voor de hertogen. Sinds midden 18e eeuw werden er militaire oefeningen en parades gehouden. Pas halverwege de 19e eeuw werd het een openbaar park. Het Schlossplatz kwam in 2006 in het wereldnieuws toen 60.000 voetbalfans er een zee van zwarte, rode en gele vlaggetjes van maakten tijdens het WK voetbal.

Schlossplatz, Stuttgart

Kastelen en paleizen in Stuttgart

In vroegere tijden was Stuttgart de residentie van vele hertogen en koningen. In en rondom de stad bevinden zich enkele statige paleizen die nog aan die tijd herinneren.

Kastelen in Stuttgart

Eén daarvan is het Altes Schloss uit midden 10e eeuw. In het begin was het een waterburcht. In de 16e eeuw bouwden de hertogen van Württemberg het om tot een renaissancekasteel. In het kasteel bevindt zich het Nationaal Museum van Württemberg. Daarnaast heb je er een kasteelkerk met de graftombe van koning Karel I van Württemberg.

Een ander fraai paleis is het Neues Schloss, een 18e-eeuws barok paleis. Dit is een van de laatste grote stadspaleizen die in Zuid-Duitsland zijn gebouwd. Het paleis is gelegen in het centrum van Stuttgart aan het Schlossplatz. Het was ooit de residentie van de koningen van Württemberg. Nu is het een regeringsgebouw. Je mag er helaas niet in, maar de directe omgeving is zeker een bezoekje waard.

Slot Solitude

Waar je wel in mag is het prachtige slot Solitude uit midden 18e eeuw. Dit paleis in rococo-stijl was het jachtverblijf van de hertog van Württemberg. Het is gelegen op een langgerekte heuvelrug 10 kilometer buiten het centrum van Stuttgart. Om het slot ligt een fraai park waar je mooie wandelingen kunt maken.

Kasteel Solitude net buiten Stuttgart

Slot Ludwigsburg

Voor een van de grootste barokke paleizen van Europa moet je iets verder weg. Op ongeveer 15 kilometer ten noorden van Stuttgart ligt het slot Ludwigsburg. Het paleis dateert uit begin 18e eeuw. Het was eerst een jachtslot, later de residentie van de koning van Württemberg. Als je van kastelen houdt, mag je dit prachtige paleis en de kasteeltuinen niet missen.

Fernsehturm Stuttgart

Voor een fantastisch uitzicht over Stuttgart en de wijde omgeving ga je naar de televisiemast. De 217 meter hoge mast staat op de Hoher Bopser, een 483 meter hoge heuvel. Vanaf het observatiedek kun je bij goed weer zelf de Zwabische Jura en het Zwarte Woud zien! De mast heeft ook een Panorama Café waar je terecht kunt voor de innerlijke mens.

Karlshöhe

De Karlshöhe is een heuvel op de grens van het westelijke en zuidelijke deel van de stad. Het is een heerlijk plekje om te relaxen na een drukke dag in de stad. Bovenop de heuvel ligt een gezellig terras met een fraai uitzicht op de stad. Alleen al de wandeling naar de heuveltop is prettig. Je komt door bossen en langs weilanden en prachtige villa’s. Houd je niet zo van wandelen? De fietstour van Baja Bikes komt er ook langs!

Ludwigsburg ten noorden van Stuttgart

Praktische zaken voor je bezoek aan Stuttgart

Beste reistijd

De beste periode voor een bezoek aan Stuttgart is van april tot en met oktober. Er valt dan relatief weinig neerslag. Houd je net als wij van het terrasleven dan zijn juni tot en met september de beste maanden.

Vervoer binnen de stad

Zoals voor veel steden geldt, kun je de binnenstad van Stuttgart het beste wandelend verkennen. Met de fiets kan ook maar Stuttgart is niet echt een fietsvriendelijke stad. Wil je alsnog met de fiets, overweeg dan om een fietstour met Baja Bikes te maken.

Accommodatie

Je hebt ruime keuze uit accommodatie in Stuttgart. Wij verbleven in het B&B Hotel Stuttgart-City. Op zich een prima, net hotel met gratis parkeerplaatsen. Toch zouden wij een volgende keer wat dichter in het centrum willen zitten.

Eten en drinken

In Stuttgart heb je talloze leuke en goede restaurants en cafés. Wil je na afloop van je stadswandeling relaxen op een unieke plek? Ga dan naar Sky Beach Stuttgart. Op dit dakterras waan je je ergens in een strandtent bij Saint Tropez. Maar dan op het dakterras van een winkelcentrum. Gewoon te leuk om over te slaan!

Dakterras in Stuttgart

Dit interesseert je wellicht ook

  • Bamberg, de bierhoofdstad van Duitsland
  • De heerlijke stad Freiburg in Zuid-Duitsland
  • Stedentrip naar Heidelberg
  • Koblenz, de perfecte tussenstop op weg naar de Alpen
  • Stedentrip naar het kosmopolitische München