Stedentrip naar de gezellige studentenstad Münster

Stedentrip naar de gezellige studentenstad Münster

Home » Duitsland » Stedentrip naar de gezellige studentenstad Münster

Voor een super gezellig weekendje weg naar een stad met een rijke historie hoef je vanuit Nederland helemaal niet zo ver weg. Op slechts 200 kilometer van Utrecht ligt namelijk de Duitse hanzestad Münster waar studenten het terrasleven lijken uitgevonden te hebben. Dat in combinatie met historie, cultuur en fraaie parken, en je weekendje weg is compleet.

Münster ontstond in 794 AD als klooster om Karel de Grote te helpen de Saksen onder controle te krijgen. In 805 werd Münster een bisdom en in 1170 kreeg het stadsrechten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog ging ruim 90% van de stad door de bombardementen van de geallieerden verloren. In de jaren 50 werden grote delen van het stadscentrum echter gereconstrueerd, met name het historische stadhuis en de Prinzipalmarkt.

Tegenwoordig is Münster een snel groeiende stad van ongeveer 300.000 inwoners. De stad is met name bekend om zijn universiteit, de vele kerken en de rijke cultuur.

Bezienswaardigheden van Münster

Friedenssaal

De Friedenssaal (Vredeszaal), gelegen in het oude stadhuis, staat bekend om de ondertekening van het historische Verdrag van Münster in het voorjaar van 1648. Met de ondertekening van dit document van de Vrede van Westfalen werd de Dertigjarige Oorlog in Europa beëindigd. Maar ook aan de Tachtigjarige Oorlog tussen Spanje en Nederland kwam op dat moment een einde.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het stadhuis gebombardeerd maar in de jaren vijftig weer volledig gereconstrueerd. De Vredeszaal ziet er nog exact hetzelfde uit als toen. Als bezoeker kun je ook je handtekening onder het verdrag zetten.

Prinzipalmarkt

Het oude stadhuis bevindt zich aan de Prinzipalmarkt, voorheen de belangrijkste marktplaats van Münster. Aan het langgerekte, smalle plein staan prachtige, oude gebouwen met fraaie frontons (geveldriehoeken). Het plein strekt zich uit van de Sint Lambertuskerk tot het stadhuis. Je vindt er luxe winkels en leuke cafés. De Prinzipalmarkt wordt beschouwd als een van de mooiste pleinen in Duitsland.

De vele kerken van Münster

Münster staat onder meer bekend om het groot aantal kerken. Een van de mooiste kerken is de Sint Lambertuskerk van eind 14e eeuw. Deze kerk is met name bekend door het huiveringwekkende verhaal over de drie kooien boven aan de toren. In deze kooien hingen in het midden van de 16e eeuw de lijken van de drie leiders van de wederdopersbeweging die de stad hadden uitgeroepen tot het nieuwe Jeruzalem.

Een andere, prachtige, wat kleinere kerk is de half verscholen, barokke Clemenskerk uit midden 18e eeuw. Deze kerk behoorde tot het klooster en het ziekenhuis van de Barmhartige Broeders. Het ronde centrale gebouw met koepel en de prachtige binnenruimte werd na de Tweede Wereldoorlog volledig gereconstrueerd. Tegenwoordig worden er concerten gehouden, en ook kerkdiensten in andere talen dan het Duits.

Maar je bezoek aan Münster is sowieso niet compleet zonder de Sint Paulus Dom te hebben bekeken. De dom is gebouwd in de dertiende eeuw op de plek waar eerder een andere kathedraal stond. Het is een van de oudste gebouwen in Münster. Eén van de meest indrukwekkende elementen van de kerk is de astronomische klok uit de late Middeleeuwen, waarvan de kalender tot het jaar 2071 gaat.

Enkele andere, bijzondere kerken in Münster zijn de Dominicanenkerk uit begin 18e eeuw, de Observantenkerk van eind 17e eeuw, de Petrikerk van eind 16e eeuw, en het Kapucijnenklooster uit het midden van de 19e eeuw. En niet te vergeten de Onze-Lieve-Vrouwe-Overwaterkerk aan de andere kant van de Aa, die op de dom na de oudste kerk van Münster is.

Haus der Niederlande

De vredesonderhandelingen tussen Nederland en Spanje vonden plaats in het Huis van het Kramersgilde, een van de oudste gildehuizen van Münster. Uiteindelijk werd dit prachtig, historisch pand van eind 16e eeuw omgedoopt tot het Haus der Niederlande. Tegenwoordig vind je hier verschillende instellingen op het gebied van de Nederlandse taal, literatuur, geschiedenis en politiek.

Kastelen

In het schilderachtig parklandschap rond Münster liggen vele kastelen en prachtige landhuizen die met de fiets of zelfs wandelend bereikbaar zijn. Een daarvan is het stadskasteel. Dit kasteel uit het midden van de 18e eeuw was in eerste instantie de residentie van de prins-bisschop. Tegenwoordig wordt het kasteel gebruikt door de universiteit. Op het slotplein vindt driemaal per jaar de grote jaarmarkt plaats. Aan het plein ligt ook de centrale collegezaal van de universiteit, waar vaak conferenties en concerten plaatsvinden.

Musea in Münster

Het Stadsmuseum van Münster mag niet aan je bezoek aan de stad ontbreken. In het gratis museum wordt de rijke historie van Münster op fraaie wijze in beeld gebracht. Andere interessante musea in de stad zijn het museum voor kunst en cultuur aan het Domplein, en het kunstmuseum Pablo Picasso.

Kuhviertel

Kuhviertel is een bijzonder gezellige wijk waar je de meeste restaurantjes, studentencafés en terrassen vindt. In de zomer tref je overal houten tafels met banken aan waar de mensen wat komen eten en drinken. Ook heb je in deze wijk nog de enige overgebleven privé-brouwerij van de 150 die er in de 19e eeuw in Münster waren. De traditionele keuken in de wijk is overigens Westfaals met klassiekers als Töttchen en Pfefferpotthast (verderop in deze blog meer over de Westfaalse keuken).

Stadshaven (Kreativkai)

De oude stadshaven van Münster is tegenwoordig de meest hippe wijk van Münster. De combinatie van omgebouwde pakhuizen en moderne architectuur maakt de wijk zo bijzonder. Omdat veel creatieve bedrijven (waaronder architecten- en reclamebureaus) en artistiekelingen zich in de wijk vestigden, is aan de wijk een nieuwe naam gegeven: Kreativkai.

Dankzij de kunst, cultuur, de vele restaurants en clubs, is er altijd wel wat te doen. Een van de populaire bezienswaardigheden in de wijk is de Hot Jazz Club waar elk weekend concerten worden gehouden (niet alleen jazz). Een andere bezienswaardigheid is de tentoonstellingshal voor moderne kunst. Hier tref je 30 kunstateliers aan in een omgebouwde voorraadschuur.

Een van de hoogtepunten van Münster is het havenfeest dat eenmaal per jaar plaatsvindt. Drie volle dagen lang vormt de haven en de promenade het decor voor vele muzikale en sportieve activiteiten.

Aasee

Op 15 minuten loopafstand van de Prinzipalmarkt ligt de Aasee, een heerlijk meer bij te wandelen of te fietsen, of om daarvan even bij te komen. Je hebt er verder een zeilschool en enkele zeilclubs, waar je ook een zeilbootje kunt huren om het water te verkennen. Rondom het meer zijn er voldoende horecagelegenheden om een hapje en een drankje te doen.

Activiteiten buiten de stad

Fietsen door het prachtige parklandschap rond Münster

Ook als je van fietsen houdt, is Münster de stad waar je zeker een lang weekend heen moet. Rond de stad liggen ruim 4500 honderd kilometer aan bewegwijzerde fietspaden door het prachtige, overwegend vlakke landschap.

Een typisch voorbeeld van enkele van de vele uitgezette, aantrekkelijke fietstochten naar burchten, statige landhuizen, historische kerken en idyllische dorpen, is “Auf den Spuren der Annette von Droste-Hülshoff” van 28 kilometer. Meer informatie over deze fietstocht. Maar er zijn ook langere themaroutes uitgezet, zoals de “Auf den Spuren des Westfälischen Friedens” van het stadhuis van Münster naar dat van Osnabrück. Meer informatie over de Friedensroute.

Kastelen en burchten in de omgeving van Münster

In het plaatsje Nordkirchen, zo’n 30 kilometer ten zuiden van Münster, ligt sinds begin 18e eeuw een prachtig paleis dat vanwege de fantastisch mooie tuinen ook wel het Versailles van Westfalen heet. Het kasteel is het hele jaar door voor publiek geopend.

Een ander kasteel dat een bezoek zeer de moeite waard is, is burcht Vischering in Lüdinghausen, vlakbij Nordkirchen. De burcht inclusief de slotgracht en ophaalburg verkeert nog in zeer goede staat. In het museum krijg je een indruk van het leven tijdens de Middeleeuwen in Münsterland.

Op circa 10 kilometer ten westen van Münster bevindt zich de burcht Hülshoff. Deze burcht is sinds de 15e eeuw in familiebezit. Een van de belangrijkste dichters uit Duitsland van de 19e eeuw, Annette von Droste-Hülshoff, werd hier geboren en woonde er groeide er op. Tegenwoordig heb je er een museum dat het leven weergeeft van de Münsterse adellijke familie uit die periode. In de grote, prachtige tuin kun je een mooie wandeling maken.

Stedentrip naar Münster: praktische zaken

Accommodatie

Er zijn voldoende hotels en appartementen in Münster te vinden. Wij verbleven in het Hotel Münnich, een gezellig en net hotel buiten de stad. Uitstekend ontbijt en een perfecte locatie voor als je ook buiten het centrum wilt wandelen en/of fietsen!

Eten en drinken

De Westfaalse keuken is vrij eenvoudig, voedzaam en hartig. Denk aan spek en eieren, ham, worst, maar ook brood en (uiteraard) bier. De bekendste, regionale specialiteiten zijn Töttchen (kalfsragout) en Pfefferpotthast (een heerlijk suddervleesgerecht van rundvlees met kappertjes en uit). Veel eettentjes in de stad serveren deze gerechten.

Een van de delicatessen van de streek is de Westfaalse beenham die volgens velen zich kan meten met Parmaham en Serranoham!

Bij elke goede maaltijd hoort een passend drankje. In Münster en omgeving is dat een lokaal gebrouwen biertje. De bekendste bierbrouwerij van Münster is Brauerei Pinkus Müller. Maar bij de meeste cafés schenken ze ook diverse biersoorten van andere brouwerijen zoals Finne Brauerei, Läuterwerk en Kemker.

Vervoer binnen de stad

Münster is een stad voor fietsliefhebbers. Nagenoeg elke inwoner maakt bij korte afstanden regelmatig gebruik van de fiets. Langs de meeste trottoirs liggen ook rood gemarkeerde fietspaden. Sommige straten zijn gemarkeerd als “fietsstraten”, waar de auto – zoals je dat ook in Nederland hebt – slechts “te gast” is. Daarnaast heb je er een autovrije ring rond het centrum die speciaal is aangelegd voor fietsers.

Als je je eigen fiets niet meeneemt vanuit Nederland kun je er ook een huren. Dit kan onder meer bij MünsterlandRad Fahrradverleih, Hof zur Linde, Landhaus Eggert, Fahrrad Look en Zweirad Weigang. Kortom, mogelijkheden genoeg! En als je de Münster Card neemt, kun je bij het centraal station zelfs een fiets gratis lenen!

Ben je niet zo’n fietser, dan geen nood: de meeste bezienswaardigheden zijn ook te voet te bereiken. Daarnaast ligt er rond het stadscentrum en de Middeleeuwse stadsmuren een fantastisch wandelpad. De wandeling voert ook door een park langs het fraaie Aa-meer.

Beste reistijd voor een stedentrip naar Münster

De beste maanden voor een bezoek aan Münster zijn mei tot en met september wanneer het er (aangenaam) warm is. In juni is het er overigens extra gezellig, onder meer dankzij het Hafenfest.