Een stedentrip naar Hanzestad Hamburg

Een stedentrip naar Hanzestad Hamburg

Home » Duitsland » Een stedentrip naar Hanzestad Hamburg

De internationale Hanzestad Hamburg is de op één na grootste stad van Duitsland en is tevens een van de 16 deelstaten van Duitsland. De meeste mensen kennen Hamburg van de op Rotterdam na drukste haven van Europa. Dit laatste is best bijzonder, want de haven ligt aan de rivier de Elbe op ongeveer 100 kilometer afstand van de Noordzee. Vanwege deze haven wordt Hamburg ook wel de Duitse “Gateway to the World” genoemd.

Hamburg is een van de rijkste grootstedelijke gebieden van de Europese Unie. Het heeft zijn welvaart aan onder meer de handel te danken. In 1241 werd de stad lid van het Hanzeverbond, een samenwerkingsorganisatie van kooplieden uit Duitse steden rond de Oostzee en aan de Noordzee, maar ook uit steden in het huidige België en Nederland, Denemarken, Noorwegen en Zweden.

Deze handelsachtergrond zie je ook terug in de architectuur van de stad. Het meest opvallende paleis in Hamburg is het stadhuis met het burgerparlement en de senaat. Het enige andere paleis van de stad bevindt zich in de wijk Bergedorf. Daarnaast staan er in de Hanzestad vele prachtige herenhuizen in openbare parken en vind je er mooie groene woonwijken met dure huizen en villa’s. Deze woningen behoorden vroeger toe aan kooplieden en kapiteins. Grote delen van de stad werden tijdens de Tweede Wereldoorlog verwoest, maar veel van de historische waarde is bewaard gebleven. Mede hierdoor en de vele andere bezienswaardigheden, maar ook door de prettige, internationale sfeer, is Hamburg een fantastische bestemming voor een stedentrip.

Bezienswaardigheden van Hamburg

In Hamburg valt er genoeg te zien en te beleven. Wij waren er drie dagen en kwamen echt tijd te kort. Hieronder slechts enkele bezienswaardigheden die je volgens ons niet mag missen.

Het stadhuis en de directe omgeving

Het indrukwekkende stadhuis van Hamburg met zijn 112 meter hoge toren, werd in 1897 in neorenaissancestijl gebouwd van zandsteen. Binnen zijn er verschillende prachtige zalen die je kunt bezoeken. Achter het stadhuis bevindt zich het ‘Börse’, het handelshuis van Hamburg. Tussen de gebouwen in ligt het fraaie Rathaushof met zijn fontein. Aan de voorzijde van het stadhuis ligt de Rathausmarkt, een groot plein waar met name in de zomer veel activiteiten georganiseerd worden.

Net ten noorden van de Rathausmarkt bevinden zich de witte bogen aan het Alsterarkaden-kanaal. Je vindt hier vele overdekte winkelgalerijen. Van hieruit loop je snel naar het kunstmatige meer Binnenalster waar je veel waterfietsen en kano’s zult zien. Je kunt vanuit hier ook naar het nog grotere, kunstmatige meer Außenalster waar je in de zomer veel zeilboten ziet. In het park rond het Außenalster waar je prachtige, dure herenhuizen hebt staan, kun je fantastisch wandelen. Je ziet er ook vele hardlopers en fietsers.

Het havengebied

De haven van Hamburg werd opgericht aan het einde van de 12e eeuw en is daarmee bijna net zo oud als de stad zelf. Eeuwenlang was het de belangrijkste haven van Centraal-Europa die Hamburg veel welvaart bracht.

In Landungsbrücken, het meest toeristische deel van de haven, heb je diverse pieren die met drijvende bruggen met elkaar worden verbonden. Je hebt hier toeristische winkels, restaurants en het zeilschip Rickmer wat je kunt bezoeken. Hier vertrekken ook de rondvaartboten naar het grote havengebied. De rondvaart brengt je onder meer langs de Fischmarkt, de Docklands, Museumhafen en naastgelegen strand, het grote havengebied met de enorme containerschepen en droogdokken, en de vele andere interessante bouwwerken aan de Elbe.

Speicherstadt

Speicherstadt is een wijk bestaande uit vele pakhuizen die gebouwd zijn op enkele eilandjes in de rivierbedding van de Elbe. De eerste bakstenen pakhuizen werden in 1888 in gebruik genomen. Sommige pakhuizen zijn nog als opslagruimte in gebruik, maar andere zijn omgebouwd tot appartementen. Het is een bijzondere locatie en zeker een bezoek waard. Je vindt er musea waaronder het internationaal maritiem museum, het Speicherstadtmuseum, het specerijenmuseum en het automuseum Prototyp. Sinds de jaren 90 van de vorige eeuw staat de wijk op de UNESCO-werelderfgoedlijst.

Fischmarkt

Aan de Elbe bevindt zich ook de beroemde Fischmarkt uit 1703 waar vele verkopers elke zondag hun waren aanbieden. De oudste openluchtmarkt van Hamburg bevindt zich bij de Altonaer Fischauktionshalle, een prachtig mooie, eeuwenoude visafslaghal waar je de plaatselijke bevolking ‘s ochtends vroeg al ziet genieten van een biertje en live muziek.

Praktische zaken

Reizen binnen de stad

Hamburg heeft een goed ontwikkeld openbaar vervoer van metrolijnen, trams, bussen en veerboten. Dankzij de centrale ligging van ons hotel hebben wij veel te voet gedaan. Daarnaast hebben twee dagen een fiets gehuurd waarmee we ook de vaak prachtige buitenwijken konden bereiken. Wil je alsnog van het openbaar vervoer gebruik maken dan adviseren we je de Hamburg Card te nemen. Hiermee reis je gratis met het openbaar vervoer in de hele regio van Hamburg (ook handig als je van de luchthaven naar de stad en weer terug wilt). En je krijgt tot 50% korting op ongeveer 150 bezienswaardigheden en tot 20% korting op eten in restaurants. Ben je met twee of meer personen, koop dan het groepskaartje!

Een nog beter idee is om op de eerste dag een fietstour met gids te maken. Zo leer je de weg door de stad en zie je de belangrijkste hoogtepunten. Wij boeken onze fietstour altijd bij Baja Bikes. Een uitstekende Nederlandse gids die echt alles van de stad weet, goed materiaal en een heerlijke, veilige route door de stad.

Beste reistijd voor een stedentrip naar Hamburg

Het weer in Hamburg is vergelijkbaar met het oosten van Engeland en Nederland, maar dan net iets frisser. De beste tijd om de Hanzestad te bezoeken is van april tot en met oktober. Van juni tot en met augustus valt er meer neerslag dan in de andere maanden, maar de hogere temperaturen maken veel goed. Wij waren er eind augustus en hadden zowel zonneschijn als flinke plensbuien.

Accommodatie in Hamburg

In de Duitse Gateway to the World is voldoende accommodatie te vinden. Wij zaten voor ongeveer 105 euro per nacht per kamer in het gunstig gelegen Stay! Hotel Boardinghouse, op loopafstand van het oude centrum en het treinstation. Zeker een aanrader!